Logo

Sve o linijama javnog gradskog saobraćaja u BG

Diskusije

Postod markotar » Sub Feb 19, 2011 3:00 am

Evo nečeg zanimljivog! Direkcija odbila potpuno besplatno dizajnirane mape linija gradskog prevoza, Turistička organizacija ih prihvatila!

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/236504 ... og-prevoza

Inače, meni se mape na panoima ne sviđaju, prvo deluju mi amaterski, drugo nisu čitke. Više mi se sviđa "pariski" dizajn (imao sam priliku da ga vidim uživo u Parizu, odličan je, nema šanse da se izgubite), jer tu je svaka linija obeležena posebnom bojom i mnogo lakše se uočava. Naravno, pošto ima više linija od boja iste boje se koriste za linije koje ne voze u isti deo grada, tj. koje se nigde ne preklapaju, samim time ne dolazi do zabune. Problem i sa Direkcijinim panoima je što su na njima ucrtane samo linije koje staju na određenoj stanici i to samo u datom smeru, što je ogromna mana, jer kako ću se snaći ako želim da presedam i da odem u drugi deo grada koji ne poznajem a koji nije ucrtan? Dakle treba da stoji i mapa celokupne mreže, svih linija i ne kao šema već ucrtano na mapi grada!

Pomenute mape možete pronaći na http://www.belgrademaps.com/sr/ pa sami dajte sud šta je bolje!

Pa sad stavite prst na čelo zašto je to tako, neko je očigledno dao pare iz budžeta grada, dakle pare svih nas, za nešto što je moglo da bude potpuno besplatno - a uz to, po mom mišljenju, neuporedivo bolje!
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Sponzor

Postod profa_chb » Sub Feb 19, 2011 11:34 am

kako mi je žao tog lika, stvarno je istina da su dobar i lud braća :!: :evil:

čak je hteo i štampanje da sredi, ali neee, fora je da ide preko tendera, da ne kažu "vidi direkcija dobila donaciju", nego da % ode nekome ko štampa i pod sumnjivim okolnostima dobije na tenderu, PA ONDA KOD PRAVNOG FAKULTETA U ŠIRM CENTRU BELOGA GRADA STOJI MAPA OD POLA METRA NA KOJOJ PIŠE DA 74 IDE PREKO BRANKOVOG MOSTA I ZELENOG VENCA :evil: :evil: :evil: živela država :x
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod blokovi » Sub Feb 19, 2011 11:46 am

Malverzacijama sa tenderima nikad kraja,ipak je ovo Srbija,sto lakse kad moze komplikovano,ja bi prihvatio rad ovog lika super je uradio.Ako bude tender sto se tice tih mapa budite uvereni malverzacija ce biti samo takvih...Toliko od mene...javascript:emoticon(':twisted:')
blokovi
Član

Pridružio se: Sre Jan 05, 2011 3:00 pm

Postod z_bratislavy » Sub Feb 19, 2011 11:48 am

Свака част Зидару на труду, али ентузиасти као он су у великој већини случајева несхваћени у земљи Србији међу шљивама.
z_bratislavy
Član

Pridružio se: Sre Jul 28, 2010 6:05 pm

Postod Marko » Sub Feb 19, 2011 4:05 pm

Profo a preko kog mosta je vozila 74 dok su trajali radovi na gazeli .

Lepo kada se raspiše tender za štampanje tih mapa koje izgledaju moderno i ta štamparija kod koje on hteo da sredi štampanje, verovatno na pošten način (malo sutra ).
Da je on rekao da je zemlja ravna i da stoji na pločama koje drže na leđima ružičasti slonovi i da svi imamo po dve glave ( osim pančevaca koji bi imali po tri poznati razlozi ).
A direkcija kaže da je zemlja okrugla i dokaže to .Neki bi odmah optužili DJP da laže da neće da hrani slonove i branili bi njegovu teoriju.
Šta bi te novine napisale da su mape odštamane naslov u presu
Đilas štampa mape a narod nema šta da jede
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

# Vratite Risa u Vojnu akademiju
Marko
Član

Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 10:54 pm

Postod profa_chb » Sub Feb 19, 2011 4:20 pm

Marko je napisao:Profo a preko kog mosta je vozila 74 dok su trajali radovi na gazeli

ali mapa je postavljena 2 dana pred kraj radova, a i to se nikad ne radi tako, postavi se onrmalna mapa, a pored obaveštenje sa izmenama, KAO U NORMALNOM SVETU
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod markotar » Sub Feb 19, 2011 4:20 pm

Ma kakav tender! Ovo je trebalo da se tretira kao donacija i ne bi bilo nikakve potrebe za tenderom, sve bi bilo čisto po zakonu, Beograđani bi dobili odlične mape za 0 (nula) dinara!! Ej, čovek je hteo i štampanje i postavljanje potpuno besplatno da sredi preko donacija u inostranstvu, dakle ništa nas ne bi koštalo!

A onda osvanu neke mape koje je ko zna ko crtao i za koje pare (verovatno sin ili sestrić nekog iz Direkcije), a pritom su loše i neprecizne...

Ovo je svakako skandal prve vrste za koji bi neko u Direkciji morao da ogovara! Kad su ovo odbili mogu misliti šta će tek da smuljaju oko privatnika (a ne bi im bio prvi put)!

Ali Turistička organizacija je bar prihvatila, što znači da ipak ima pametnih institucija u ovom gradu, što je bar neka uteha...
markotar
Član

Postod Aleksandar » Sub Feb 19, 2011 4:25 pm

z_bratislavy je napisao:Свака част Зидару на труду, али ентузиасти као он су у великој већини случајева несхваћени у земљи Србији међу шљивама.

One mape koje su lepili u vozilima nisu loše, čak odlične i svaka im čast što su pokušali promeniti nešto. Pravi odgovor kada im je besplatno ponudio mape bio je da se za to mora organizovati tender, a posao na tenderu sigurno nećeš dobiti ti. :roll: Zapravo, posle te njegove inicijative je DJP počela da postavlja one neprecizne mape na stajališta GSP-a.
Aleksandar
Član

Pridružio se: Ned Nov 07, 2010 1:25 am

Postod markotar » Sub Feb 19, 2011 4:44 pm

S bitnom razlikom što čovek ovo nije ni tretirao kao posao već kao zadovoljstvo i poklon gradu! Ali možda je u tome bio i problem, da je ovo zaista tretirao kao posao, k'o što neko napisa na Blicu, pa im ponudio proviziju možda bi u Direkciji i prihvatili!

Kao ona priča da oni jadni ne mogu da traže od privatnika da kupuju niskopodne autobuse... ma...

Mislim da je ovo stvar oko koje bi zaista trebala da se digne prašina, jer ako u Dirkeciji muvaju oko ovako sitnih stvari šta tek rade oko nečeg mnogo bitnijeg!
markotar
Član

Postod Marko » Sub Feb 19, 2011 4:46 pm

On se samo ponudio da nađe donatora a dali je našao ne piše .

- Direkcija podržava svaku vrstu sugestija i predloga građana kojima se utiče na poboljšanje funkcionisanja celokupnog sistema. Stoga prihvatamo ponuđeno rešenje kao jedno od potencijalnih u budućim planovima koji se odnose na informisanje. Međutim, usled nedostatka novca trenutno ne možemo da realizujemo štampanje i objavljivanje mapa prema Cerovićevom predlogu – odgovaraju i “Blicu” u Direkciji.
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

Marko
Član

Postod markotar » Sub Feb 19, 2011 4:50 pm

Da da, sad se oni izvlače ali to su priče za malu decu. Kad se ponudio (još pre godinu dana) da nađe donatora odmah su mu rekli "ne trudi se, brate, nećemo te čak i ako nađeš donatora, mi sređujemo poslove našim ljudima". Da li bi ih našao ili ne je druga priča, odmah je stavljeno do zanja da to neće proći! To što su sad izjavili Blicu je klasično izvlačenje i opravdavanje: "Eto kao mi nismo imali para". A kako su onda našli para da štampaju ove panoe, koji su, opet kažem, loši i neprecizni? I kakav tender je uopšte raspisan za njih? Ja nisam čuo ni pročitao oglas da je kačenje ovih panoa na stanice išlo preko tendera!!

Po toj logici Grad je svojevremeno mogao da kaže Japancima: "Nećemo mi vaše buseve jer nemamo para za gorivo ali uzećemo vaš predlog u razmatranje kad raspišemo tender". Pametnome dosta.
markotar
Član

Postod Marko » Sub Feb 19, 2011 5:00 pm

A on je čekao godinu pa je morao da se izjada pressu .treba čuti priču obe strane . A ne samo jedne i na osnovu nje formirati mišljenje i ne odstupati od njega .

Marko
Član

Postod markotar » Sub Feb 19, 2011 5:07 pm

Pa sad, možemo do sutra da se ubeđujemo, svako ima pravo na svoje mišljenje, po meni je stvar više nego jasna. A Direkcijinu priču sam svakako čuo mnogo puta (i to ne samo preko novina) pa je moje mišljenje više nego formirano!

A uostalom ko kaže da je čekao i sedeo skrštenih ruku? :wink: Ova priča već traje jako dugo, samo što medijski nije uopšte bila prekrivena (sad je pitanje zašto?). Ti očigledno ne pratiš da je u toku čitava urbana gerila da se njegove mape lepe u unutrašnjost svih vozila GSP-a (bar sva novija) i za to se ne izdvaja ni dinar iz gradskog budžeta!! I čak GSP nema ništa protiv, vozači i putnici pozitivno reaguju na to! Da li je to dovoljan dokaz da je donator za tako nešto nađen i da građani zaista ne bi morali da plate ništa samo kada bi Direkcija imala malo više sluha (ili manje pohlepe za provizijama)!!
markotar
Član

Postod Aleksandar » Sub Feb 19, 2011 5:14 pm

Nije čekao godinu, konstatno je pokušavao da im donira svoje mape, ali nije naišao na razumevanje.

Članak u presu je osvanou pošto im je verovatno poslao dopis tj. redirekt emaila koji je dobijo i DJP i evo autentičnog odgovora DJP sa Beobuild foruma

zidar je napisao:Posle skoro mesec dana neckanja (i blagog medijskog pritiska, hvala c.s.i. :)), direkcija za javni prevoz udostojila me je odgovorom na moju ponudu da im besplatno ustupim stampanje mojih mapa kako bi ih postavili na stanice i u vozila. Pismo prenosim u celini (boldovanje sam ja dodao)

Subject: RE: Nove Mape Gradskog Prevoza - ponuda za saradnju
Date: Fri, 18 Feb 2011 09:32:23 +0000
From: Katarina Dragutinovic <katarina.dragutinovic@beograd.gov.rs>
To: architecte@jugcerovic.com <architecte@jugcerovic.com>

Поштовани Г-дине Церовић,

Дирекција за јавни превоз је добила Ваш предлог за бесплатно уступање права на штампање и објављивање мапа линија градског превоза које је нацртао Ваш архитектонски биро. Изузетно ценимо уложени труд и захвални смо на иницијативи да се унапреди информисање путника јавног превоза у граду, као и на приложеном решењу којим се то постиже. Сматрамо да мапе на савремен и модеран начин приказују линије јавног градског превоза и као такве могу бити од великог значаја, па овом приликом честитамо Вам на постигнутом успеху. Такође, сарадња са Туристичком организацијом Београда представља идеалан начин да се мапе промовишу и дистрибуирају већем броју грађана.

Наравно да Дирекција за јавни превоз подржава сваку врсту сугестија, предлога и самоиницијативних активности грађана којима се утиче на побољшање функционисања целокупног система. Стога прихватамо понуђено решење, као једно од потенцијалних у будућим плановима који се односе на информисање. Међутим, услед недостатка финансијских средстава тренутно нисмо у могућности да реализујемо штампање и објављивање мапа према предлогу.

С поштовањем,

Дирекција за јавни превоз

http://www.beobuild.rs/forum/viewtopic.php?id=1280&p=9
Aleksandar
Član

Pridružio se: Ned Nov 07, 2010 1:25 am

Postod markotar » Sub Feb 19, 2011 5:17 pm

I članak nije u Presu već u Blicu! :wink:
markotar
Član

PrethodniSledeća