od markotar » Pet Mar 11, 2011 4:58 am
U vezi ovog protesta radnika moram da primetim dve stvari.
1 - Poenta elektronskog tiketinga i daljinskog upravljanja saobraćajem je da se smanje troškovi i poveća efikasnost. Čak i ako bi taj posao radio GSP a ne Turci ili neko treći to bi zahtevalo znatno manje radnih mesta!! Da li bi GSP, ukoliko bi mu se poverio taj posao, otpustio nepotrebne radnike? Sumnjam!
2 - Da li je GSP sposoban da sam obavlja tiketing? Drugim rečima da li u GSPu postoji dovoljno stručnih ljudi, pre svega na rukovodećim mestima, koji bi mogli posao uvođenja novog sistema da obave u nekom razumnom roku ili bi se to razvuklo na 10 godina? I ko garantuje da i tada ne bi bilo krađa i pronevera, a posebno ne nenamenskog trošenja novca?!
Naravno, svakako da Turke itekako treba kontrolisati, posebno ukoliko su gornji navodi o finansijskom aranžmanu tačni (to bi već bio prvorazredni skandal), ali to je već posao svih građana, jer ionako su to pare iz gradskog budžeta, a ne samo pare radnika GSPa!
U svakom slučaju, u svetlu gornjeg, dolazimo do zaključka da radio taj posao GSP ili Turci višak radne snage bi postojao i otpuštanja bi bila neminovna! Ili bismo opet imali bacanje para poreskih obveznika!
Milion puta smo govorili da dok sa jedne strane imamo ogroman nedostatak vozača, administracija je sa druge strane prenaduvana, kancelarijskih moljaca ima toliko da igla nema gde da padne, a plate im nisu nimalo male! Zbog toga mi se čini da su pomenuti zahtevi sindikata više nego licemerni i sebični! Lepo je što brane radna mesta svojih članova ali nije lepo što na taj način praktično vređaju sve građane Beograda koji plaćaju karte i udobno finansiraju sva ta i bez tiketinga nepotrebna radna mesta! Nije čak lepo ni što na taj način vređaju radnike GSPa koji nešto zaista rade (ali većina njih, na žalost, to očigledno ne shvata!), na prvom mestu vozače i mehaničare; umesto da štrikaju i vezu po ceo dan u toplim kancelarijama ne treba ni govoriti koliko im je posao na ulici ili u hladnim kanalima težak. Kad bi administrativni kadar bio manji i plate onih drugih bi bile veće, a i uslovi rada bi bili bolji!
1993. su zahtevi radnika bili više nego legitimni, danas to nije slučaj. Zbog toga te zahteve ne mogu da podržim. Da su tražili neke druge zaista bitne stvari za poboljšanje njihovog statusa (od uslova rada do bezbednosti), posebno za one koji zaista rade, podržao bi ih vrlo rado! Ovako mislim da je ovaj protest iz potpuno promašenih razloga, posebno zato što je gradonačelnik obećao da neće biti masovnog otpuštanja, samim time da će se za većinu tih ljudi naći ipak neka nova izmišljena radna mesta, a građani (mnogi sa neuporedivo manjim platama) će sve to nastaviti da finansiraju... I kako onda motivisati ljude da više kupuju karte?
Drago mi je što je, ako ništa drugo, preovladala trunčica razuma i što neće praviti blokadu grada!
Sa druge strane, vrlo rado podržavam sve zahteve sindikata za smenu v.d. direktora, jer itekako mislim da nije odgovarajući čovek za to mesto! Ako govorimo o objektivnim problemima u GSPu to je svakako na prvom mestu loše rukovodstvo, na svim nivoima!