Logo

Lasta-gradski prevoz

Slike i rasprave o gradskom prevozu u Beogradu, privatni prevoznici, linije, vozni parkovi.

Postod Sloba » Pon Mar 14, 2011 6:35 pm

Neobus je na tenderima izlazio u Sarajevu, Beogradu ali nije pobedio jer je Ikarbusu bilo namešteno. Kažem vam, nakon 50 ili još bolje 100 hiljada kilometara uporedite IK-206 i Cittu i pitajte vozače koji im se autobus više sviđa. Sada je prerano suditi! :?
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Sponzor

Postod mihajlo » Pon Mar 14, 2011 6:58 pm

Sloba je napisao:Ikarbuse ne volim ali ih ne mrzim.

Исто тако и ја размишљам по питању Необуса.
Можеш слободно да ме сврсташ у те хејтере, јер је за мене, какав-такав Икарбус, био и биће омиљени произвођач аутобуса, поред Манових (као што су наши "јапанци").

Но, да се вратимо на Ласту, која је сигурно могла нешто, условно речено - боље да купи, јер им се може, али добро, ваљда се неће покајати.
mihajlo
Član

Pridružio se: Ned Apr 18, 2010 9:11 am

Postod markotar » Pon Mar 14, 2011 7:17 pm

Meni je samo nejasno što su tražili toliko visok pod! Sve ostalo, bar na slikama, manje-više može da prođe.

I hajde da budemo objektivni, bez obzira šta neko voli ili ne, da čujemo neke zaista konkretne zamerke ili pohvale!

Ja se još uvek nisam provozao pa ne mogu ništa da tvrdim.
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Postod mihajlo » Pon Mar 14, 2011 7:43 pm

markotar je napisao:Ja se još uvek nisam provozao pa ne mogu ništa da tvrdim.

Такође. Када се будем провозао, можда и променим мишљење.

А не бих да прекидам дискусију, само да се на моменат подсетимо Ластиних возила ономад на 16.

5801, који може да послужи као 5800.
Image

5810.
Image

5813.
Image

5825.
Image
mihajlo
Član

Postod Marko » Pon Mar 14, 2011 10:53 pm

Sloba je napisao:Neobus je na tenderima izlazio u Sarajevu, Beogradu ali nije pobedio jer je Ikarbusu bilo namešteno. Kažem vam, nakon 50 ili još bolje 100 hiljada kilometara uporedite IK-206 i Cittu i pitajte vozače koji im se autobus više sviđa. Sada je prerano suditi! :?

Ko gubi ima pravo da se ljuti .
Teško možeš da porediš IK206 i Cittu jer nemaju iste uslove eksplatacije u Beogradu

4105 zvučna izolacija motora mogla bi bolje da se uradi . Tokom vožnje konstantno se cuje neko lupanje kod vrata . ostava za stvari iznad vozaca se otvorila tako da je vozac zalepio selotejpom .
Mozda jos jedan red sedišta je mogao da se ubaci
Image

4106 ništa bitno nemogu da zamerim .
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

# Vratite Risa u Vojnu akademiju
Marko
Član

Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 10:54 pm

Postod ferdinand » Pon Mar 14, 2011 11:43 pm

ne razumem toliku ostrascenost pojedinih forumasa, kao da im je neobus oteo hleb iz usta.. pobogu, pa vi ste samo putnici u bilo kom busu koji dodje na stajaliste na kom ga cekate i na kraju, svakako od vas ne zavisi nista. o tome odlucuju neke druge instance..
Korisnikov avatar
ferdinand
Član

Pridružio se: Sub Feb 16, 2008 4:26 pm

Postod mihajlo » Uto Mar 15, 2011 1:15 am

Aleksandar je napisao:Image
Image

Шта је на овом аутобусу уопште Необус_ово ?!
mihajlo
Član

Postod suikar » Uto Mar 15, 2011 1:30 am

Izrada.Umesto sto se forumasi prepiru oko toga,koji je bolji proizvodjac,bolje da se radujemo,da uopste imamo domace proizvodjace autobusa.
suikar
Član

Pridružio se: Ned Jan 10, 2010 10:56 pm

Postod markotar » Uto Mar 15, 2011 1:30 am

Sve od šasije pa na gore je sklopio Neobus. :wink:

Uostalom, ako pogledamo Ikarbus, on jedino ima svoju šasiju na Ik-103/206, a N serija nije ništa drugo do po licenci iskopirani Volvo + Hess... Sve ostalo drugi proizvode a Ikarbus sklapa! :wink:

Nego, ja se provozah večeras jednim, na žalost samo kratko, 4 stanice pa nisam mogao detaljnije da ocenim. Zaista, bus je prilično bučan, da li to znači da je Lasta tražila lošiju izolaciju? Kvalitet završne obrade ništa posebno, mada možda nešto pedantnije od Ikarbusa ali Made in Serbia brljotine su prisutne na sve strane... Definitivno lepše i bolje izgleda uživo nego na slikama, posebno unutra. Sedišta su veoma kvalitetna i udobna (mada napominjem da sam se kratko vozio). Šipki ima dovoljno. Jedino što mi se ne sviđa su stepenice, sa šipkama sa strane su prilično nezgode za ulaženje, a posebno za izlaženje (već zamišljam neku bakutu kako se pola sata spušta), mada može biti da se na drugačiji raspored šipki treba navići ali da je pod potpuno nepotrebno visok - to stoji - ponovo kažem, ja Lastu zaista ne razumem što je tražila viši pod! Definitivno pozadi fali jedan red sedišta, ne razumem zbog čega je izostavljen, predpostavljam ponovo na zahtev Laste. Takođe mi se ne sviđa rešenje sa sedištima iznad 2. osovine, premalo je mesta za noge i tu su putnici u nekom polu-fetus položaju. Pozadi je nešto tesniji od Ik-103 i zadnja vrata su uža. Putnički salon je sa druge strane odlično osvetljen.

Uglavnom, suma sumarum, mogu reći da je za putnike pristojan bus, ako izuzmemo pod. Većinu zamerki koje imam su pre upućene Lasti nego samom Neobusu, jer oni ipak prave buseve kako mušterija zapoveda.

A sad, kakav je njegov pravi kvalitet može da pokaže samo vreme.
markotar
Član

Postod markotar » Uto Mar 15, 2011 1:41 am

Da, moram da primetim još jednu potencijalnu manu ali to opet ide na račun Laste (što su tako tražili), a ne Neobusa!

Naime, mali broj luftera! OK, imaju klimu ali ukoliko ista bude pokvarena ili isključena u nekom prelaznom periodu može se desiti da u busu bude prilično vruće!

Još gore, kako čujem, će biti sa Veoliom jer oni su naručili buseve bez luftera (a setimo se kakav je pakao u njihovim Volvoima)!
markotar
Član

Postod cone » Uto Mar 15, 2011 11:00 am

Slažem se, zvučna izolacija je mogla biti bolja, mada je rađena po Volvo instrukcijama za nadgradnju. Očigledno je da to treba pojačati. Što se tiče završne obrade, koliko su se jurili rokovi, nije loše ispala.
Pozadi ne fali red sedišta, samo su proređena da bi se sedište iznad točka postavilo tako da sedenje bude najmanje nezgodno. Idealnije rešenje bi bilo da su sedišta postavljena na točku naspramno, jedna ka napred, druga ka pozadi, ali svaka izmena rasporeda i broja sedišta u odnosu na ugovoreni tehnički opis, pretpostravlja aneksiranje ugovora. Inače, sva tri vrata su iste širine, 1300 mm.

Inače, ni ja ne mogu da zamislim vožnju u autobusu bez šibera. Sećam se da je prvobitna varijanta bila sa vertikalnim šiberima na zaključavanje, što je, po meni, srećnije rešenje. Zbog čega su se odlučili za nordijski model, ne znam.
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 12:49 pm

Postod Stefan Bgd » Uto Mar 15, 2011 1:19 pm

mihajlo je napisao:
Sloba je napisao:Ikarbuse ne volim ali ih ne mrzim.

Исто тако и ја размишљам по питању Необуса.
Можеш слободно да ме сврсташ у те хејтере, јер је за мене, какав-такав Икарбус, био и биће омиљени произвођач аутобуса, поред Манових (као што су наши "јапанци").

Upravo tako.Slobo,nemam ništa protiv tih Neobusa,neka ih na ulicama Beograda,neka se pokažu i dokažu onakvi kakvi jesu.
Ne možeš sada da očekuješ da obožavam Neobus,kao što ni ja od tebe i tvojih sugrađana ne očekujem da vole Ikarbus.Vi ste odrastali uz Volvoe,mi uz stare Ikare,MAN-ove i Mercedese,oni su deo nas i uvek će biti.
Beograd je dovoljno veliki grad,ima mesta za sve.Ali on ima i svoju tradiciju.

Nemam nameru nikome da se uvlačim,nisam takav čovek,i ako mi se nešto ne sviđa ja ću ti to reći u oči,a ti se ljuti koliko god hoćeš.Ovi ljudi ovde nisu ništa loše rekli za spomenute Neobuse,izneli su neko svoje mišljenje i svoj stav,on se nekome sviđa a nekome ne.
Treće nisu oni nikakvi hejteri (ovom izrazu nas nisu učili u školi),već ljudi različitog mišljenja.
Nismo bezobrazni,već realni.Kada si spomenuo bolje autobuse...Naparavili smo ih i imamo ih još odavno.

Nikoga mi ne mrzimo,svi smo mi ljudi istih interesovanja,svi živimo u Srbiji,svima nama znači i u interesu nam je proizvodnja i Ikarbusa,Neobusa,FAP-a,Nibusa kakvi god oni bili.Neko će gotiviti jedne neko druge,a opet svi ćemo se voziti njima.

Moje lično mišljenje jeste da Citta ne može biti poput ik-103 koji se generacijama razvijao upravo u Beogradu,takođe pristuan je na celokupnoj teritoriji Srbije a i šire,što opet svedoči da je to vozilo provereno i da se dobro pokazalo u svim uslovima eksploatacije.
Konkretno kod Neobusa mi se ne sviđa dizajn,kako enterijera tako i eksterijera,funkcionalnost pojedinih elemenata...a na osnovu utisaka ljudi koji su se njima vozili vidim da postoji još par zamerki.
Fandjo Bgd,autobusi su zakon!!!
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:58 am

Postod profa_chb » Uto Mar 15, 2011 2:06 pm

koga boli uvo šta ko voli :?: ko voli neka kupi sebi pa nek drži u dvorištu...
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod markotar » Uto Mar 15, 2011 3:29 pm

Pa ovo je forum ljubitelja autobusa, jasno je da će se čuti mnogi subjektivni stavovi i to je OK. Šta je nekome lepo ili nije je potpuno lična stvar, nisu svi ljudi isti i potpuno je besmisleno raspravljati o ukusima.

No, sa druge strane, lepota nema nikakve veze sa funkcionalnošću! Prosečnog putnika zaista sve to nije briga, on ni ne ume da razlikuje Ikarbus i Neobus osim ukoliko ne pročita... :wink: Njega interesuje da se što udobnije preveze od tačke A do tače B i to je sve.

Zato kažem, pored nekog ličnog stava važan je i objektivan. Provozajte se, porazgovarajte sa vozačima i mehaničarima i potrudite se da date zaista objektivan komentar. Ako vam se nešto sviđa napišite zašto vam se sviđa, ako vam se ne sviđa i smeta vam opet obrazložite zašto. Pa zaista ne može biti da je sve tako loše, ja mogu i na LiAZu da nađem nešto pozitivno! :wink:

Što se zadnjih vrata tiče, onda je očigledno optička varka, jer meni se odokativno definitivno čine užim. :)
Poslednji put menjao markotar dana Uto Mar 15, 2011 3:34 pm, izmenjena samo jedanput
markotar
Član

Postod gospodin dzo » Uto Mar 15, 2011 3:32 pm

Sloba je napisao:Neobus je na tenderima izlazio u Sarajevu, Beogradu ali nije pobedio jer je Ikarbusu bilo namešteno. Kažem vam, nakon 50 ili još bolje 100 hiljada kilometara uporedite IK-206 i Cittu i pitajte vozače koji im se autobus više sviđa. Sada je prerano suditi! :?

bas tako Slobo,nisam se jos vozio u Neobsu,ali ovako na oko bas lepo izgleda,i ne treba suditi o busevima dok se ne pokazu...
gospodin dzo
Profesionalni vozač

Pridružio se: Pon Dec 27, 2010 9:39 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski prevoz u Beogradu