Logo

Motori

Sve rasprave vezane za tehniku, za autobuse, naravno.

Postod buscentar » Ned Jun 05, 2011 11:53 pm

Mislim da nema gasenja cilindara u cilju ustede goriva.Malo vise pratim i radim setrin program tj mercedesove motore ali nisam cuo ni video tako nesto.Dafovi i manovi motori su poznati u autobuskom programu kao mali potrosaci ali i manje prelaze kilometara do generalne.Obicno su 6 cilindara u redu sa jednom turbinom veceg kapaciteta i sa manjom litrazom motora.Mercedesov osmak ima vecu kubikazu dve turbine vise trosi ali i vise prelazi.I jos jedno zlatno pravilo:laka noga na gasu :wink:
1. SETRA
2.--------
3.---------
4.---------
5.svi ostali
buscentar
Član

Pridružio se: Sub Jun 04, 2011 11:09 pm

Sponzor

Postod Miodrag » Pon Jul 11, 2011 11:11 pm

Miodrag
Član

Pridružio se: Ned Apr 03, 2011 10:26 am

Postod sanos_a » Uto Jul 12, 2011 8:35 pm

u program za dijagnostika na mercedes postoi opcija da gasis samo klip po klip ali to bi bilo cisto da vidis koji klip "ne radi", a to sto pita profa mislim da nije moguce bar na ovih modela mercedes
Image
Prof. Dr. Sanos Avtobusovski redoven profesor na univerzitetot AUTOBUSI.NET
sanos_a
Član

Pridružio se: Pet Feb 29, 2008 11:40 am

Postod negas » Čet Jul 14, 2011 12:15 am

profa_chb je napisao:pitanje za šofere, mehaničare i ostale stručnjake :)

da li kod autobusa, kamiona sa V8 zverkom postoji fora kao kod nekih američkih muscle car-ova novijeg doba fora da se pri konstantnoj brzini 4 cilindra ugase u cilju štednje goriva?

sanos_a je napisao:u program za dijagnostika na mercedes postoi opcija da gasis samo klip po klip ali to bi bilo cisto da vidis koji klip "ne radi", a to sto pita profa mislim da nije moguce bar na ovih modela mercedes

A sta znaci gasis klip po klip-jedino brizgac, pa da gledas da li ima upaljenja smese-jedino mi je to logicno-pogotovu za potrosnju,...Klip mora da se krece u svakom trenutku voznje, jer je klipnjaca vezana za kolenasto vratilo, tako da kinematiku nikad iskljuciti ne mozes-dakle uvek se klipovi i klipnjace krecu u svakom cilindru jer se krece i kolenatso vratilo !!! :wink: To znamo :wink:

Sasa-74, jel imas klip za ovaj motor jos, pa turaj il na rapid il na youtube

:!: :?:
negas
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 3:52 pm

Postod profa_chb » Čet Jul 14, 2011 9:22 am

ma to znam za klip i radilicu, a ovo za brizgaljku zvuči logično, hvala :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod sasa-74 » Čet Jul 14, 2011 9:43 am

@Negas sad sam gledao u komp nisam nasao klip. Mora da imam na nekom disku, kad nadjem stavljam ponovo. Sad sam video da je stari istekao na rapidu.
negas je napisao: Nema auta bez TAMica! Nekad su inzenjeri Dajca projektovali motor za bus bez goriva, al im bilo glupo zbog konkurencije, pa resili da ga naprave samo da radi bez vode :wink: :wink:
sasa-74
Mehaničar

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 4:10 pm

Postod gospodin dzo » Pet Nov 04, 2011 5:48 pm

Moze li neko da mi pojasni termin turiranje?
Vidim to se pominje vezano za ovaj autobus sto je preleteo sumu...
Koliko ja shvatam to je greska u kompjuteru.Da li gresim ili...?
Cuvam i usvajam zensku decu od 17-18 leta,po mogucstvu sa stranim drzavljanstvom :mrgreen:
gospodin dzo
Profesionalni vozač

Pridružio se: Pon Dec 27, 2010 9:39 pm

Postod profa_chb » Pet Nov 04, 2011 8:56 pm

koliko sam upoznat, turiranje je kad dodaješ gas dok je na leru (praktična primena pri niskim temperaturama ili problemima sa ler gasom, da se motor ne bi ugasio, ili kod buseva i kamiona sa vazdušnim sistemom da brže nadruka vazduh...) :)

u konkretnom primer, kažu da je bus dobio turažu, tojest da je sam dodao gas i "poleteo"....
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod miham » Pet Nov 04, 2011 9:18 pm

nijesi za dzabe profesor.. :) evo profa je odgovorio..turaza se obicno desi kad zaglavi gas,ili kad pri nekoj vecoj nizbrdici vozilo ostane bez kocnica pa obrtaji se zakucaju u crveno,tj,motor ode u turazu..
miham
Mehaničar

Pridružio se: Ned Dec 12, 2010 10:52 pm

Postod profa_chb » Pet Nov 04, 2011 9:38 pm

npr, skoro sam ortaku montirao akumulator na hyundai-u, pa mu se zbunila elektronika, i kako upali motor, ostane bez gasa i ugasi se, tako da sam malo turirao,i onda je nastavio da radi bez problema :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod miham » Pet Nov 04, 2011 9:44 pm

moj cale kad pali golfa ujutru,ne pusta gas da mu se ne ugasi.. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
miham
Mehaničar

Postod profa_chb » Pet Nov 04, 2011 9:48 pm

prošle zime sam jednom liku iza škole isparkiravao stojadina na plin, neko ga zagradio pa nije mogao da uđe u auto :mrgreen: upalio iz prve i morao da ga držim na 2500rpm da se ne ugasi :mrgreen:

dok je moja pokojna škoda 105L palila iz prve, imala je ručni saug, tako da nikad nisam morao da turiram nakon paljenja :)
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod miham » Pet Nov 04, 2011 10:00 pm

eeeeeee pricaj mi o tome,vozio sam sluzbeno auto jugo in..kakvo je to smece ljudi moji..prava je lutrija bilo upaliti ga.. :) makar ovaj konkretno..to je gulio ko je god mogao i onda je mene zapao kad sam slomio moje sluzbeno..ako ga upalis iz prve,drzi gas da se ne ugasi kukala ti majka,ako ti se ugasi,ne palis ga vise.. :) a jos je znao da se presauhuje kao "popit casu vode".. :)
miham
Mehaničar

Postod profa_chb » Sub Nov 05, 2011 10:41 am

kad smo već kod golfova i paljenja, ćale od mog ortaka sa ceraka je imao na golf II tajni prekidač ispod sedišta tako da niko nije mogao da ga upali ako ne zna za fazon :lol:

p.s. pričao mi je taj ortak da mu je bilo malo čudno što je ćale od '81 do '10 prešao samo 300 000 km, na šta mu je ovaj opušteno odgovorio da je to drugi put :lol:
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod milan-85 » Pet Dec 09, 2011 12:49 am

Mercedes om 502 LA, 350kw 476ks
Image
milan-85
Član

Pridružio se: Pet Okt 28, 2011 7:46 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Tehnika