Logo

Bus Plus-Novi sistem naplate,praćenja vozila JGP-a

Diskusije

Postod boyan92 » Pon Avg 15, 2011 11:59 pm

Meni ne smetaju te kamere, bice manje dzeparosa po autobusima, videce ko pise grafite i pali sedista.
Jednostvno kamere su svuda oko nas, tako da mi ove u autobusima uopste nisu nikakav problem. :wink:
Korisnikov avatar
boyan92
Član

Pridružio se: Sre Apr 07, 2010 11:45 pm

Sponzor

Postod avramovicsasa » Uto Avg 16, 2011 12:38 pm

-U Suštini ova modernizacija je prava stvar,tiketing sistem je odlično zamišljen i tu ne bi trebalo da bude problema.
-Što se tiče Monitoringa,to bi trebalo da bude o.k ukoliko se bude održavalo kako treba,sa moje tačke gledišta pokušaću da dam neko poređenje:

Prednosti:

-Isključeno kašnjenje vozača na smene
-Isključena zamena vozača na liniji
-Isključen izostanak skraćenja ili ubrzavanja polazaka i vozila i samovoljno čekanje vremena.
-Isključeno samovoljno preskakanje stajališta
-Isključena samovoljna izmena trase
-Isključeno samovoljno korigovanje polazaka i zamena polazaka sa drugim vozilom
-itd

Mane:

-Mogući problemi izazvani lošim vremenskim uslovima-slučaj sa Mobilnim telefonima
-Dolaziće do situacija kada vozači neće umeti da rukuju aparatima
-Prekidi i gubitak veze između stajališta,vozila i centra
-itd

Naravno ukoliko se sve to bude pratilo i redovno održavalo nadam se da će biti sve o.k
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Postod profa_chb » Uto Avg 16, 2011 12:49 pm

iskreno, ko hoće da radi neka se usavrši, čovek uči dok je živ, a većina njih bi da odradi svoju smenu, a onda motiku u ruke pa u baštu, autobus ide od tačke A do tačke B, kako, ne pitaj :roll:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod avramovicsasa » Uto Avg 16, 2011 1:01 pm

Uvek je prisutan strah od novih stvari,ne znam zbog čega se ljudi toliko plaše kompijutera kada bez njih ne može da se zamisli sadašnjost i budućnost.
Između ostalog ako žele da nastave da rade ovaj posao moraće da uče a opet biće u pogonima postavljeni test aparati na kojima će raspoređivači pokazivati kako sve to radi onima kojima ne bude jasno.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod milos265 » Uto Avg 16, 2011 6:55 pm

Najveca prednost svega toga bi trebalo da bude to sto ce se (valjda) napokon videti ko radi a ko ne!? To je ono sto ne odgovara gsp-u! Ako to bude tako, onda nema onoga "znas kolega, zavrsavam smenu odoh ja 10 minuta ranije!" ili teranja autobusa "gas u patos" jer nema tahografa u autobusu, pa namernih "kuvanja", padanja visine posle dve-tri lepo pogodjene rupe i slicno. I ne vidim u cemu je problem u ogranicenju brzine od 50 na sat?! Problem je jer su "majstori" navikli da gaze i lome jer ih niko ne kontrolise niti im gleda trake! Pa mu je posle ceo svet kriv sto se autobus kvari, svi krivi sem njega! Kad budu prihvatili odgovornost za svoj rad, nece im smetati ni monitoring ni kamere. Zasto se vozaci gsp-a jeze na pomen privatizacije firme? Zato sto su neradnici, navikli na javasluk, koji nigde drugde sem u ovom i ovakvom, trulom gsp-u, ne mogu da budu vozaci autobusa!
milos265
Profesionalni vozač

Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 8:43 pm

Postod EUKALIPTUS » Uto Avg 16, 2011 7:25 pm

Ne vidim nista lose u tome da se vozaci zamene na liniji, da preskoce stajaliste kad nema nikoga, i da prekorace 50 na sat kad je put cist...

Ionako to ogranicenje vazi i za prigradske linije Lastinog tarifnog sistema, pa ga se (hvala Bogu) niko ne drzi... Zamisli kada bi se vozaci npr. na liniji za Lazarevac drzali toga...

Hoce da nas uvedu u neki sablon, po svaku cenu...

Da li neko moze da mi kaze, kako smo se izvukli zivi svi mi koji smo prevoz intenzivno koristili onih godina kad su bili kondukteri, kad nas nisu snimale kamere, kad je majstor cepao 80 km/h na Zvezdari, od terminusa ZvezdaraII prema Ruzveltovoj? Kako prezivesmo?

A secam se i kad sam bio prva godina faksa, vozio moj komsija na 78. Kazem mu, jao, kasnim na ispit, nema teoretske sanse da stignem, a on meni kaze, stizes i da drmnes jednu rakijicu protiv treme, kad je nagazio, pa kad ga je smotao iz Jakuba Kuburovica u Tosin bunar, mislio sam da cu da iskocim iz sedista... I stvarno mi ostalo vremena i za rakijicu, ali ipak sam popio kafu...
Korisnikov avatar
EUKALIPTUS
Član

Pridružio se: Čet Maj 08, 2008 10:46 pm

Postod profa_chb » Uto Avg 16, 2011 7:33 pm

@miloš

apsolutno se slažem, svaka ti je na mestu!

@EUKALIPTUS

ne razumem toliki bunt? gde možeš između stanica da razviješ brzinu od preko 50km/h a da lepiš pedalu na patos i da ne kočiš kao ludak? i koji đavo ti smeta što te snimaju kamere? kad bi tebi neko nešto ukrao ili uništio, kukao bi kad ne mogu da pronađu počinioca :roll:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod EUKALIPTUS » Uto Avg 16, 2011 11:04 pm

Dobro, ajde, videcemo... Neka zazivi taj sistem... Na zalost radio sam u firmi koja je kompletno bila pokrivena kamerama i nikad kamere nisu posluzile onome cemu su namenjene, krali su kao i pre, razbijali inventar, a jedino za sta je kamera sluzila je da veliki tata gleda ko od radnika cacka nos.

Odzeparim ja nekog u busu, i sta, to ce kao da uhvati kamera u onoj guzvi... Kako da ne...

Pa i da uhvati, i sta onda, ko ce me prepoznati na tom snimku, mogu da mi stave soli na rep...
Korisnikov avatar
EUKALIPTUS
Član

Pridružio se: Čet Maj 08, 2008 10:46 pm

Postod amm8990 » Sre Avg 17, 2011 12:01 am

EUKALIPTUS je napisao:A secam se i kad sam bio prva godina faksa, vozio moj komsija na 78. Kazem mu, jao, kasnim na ispit, nema teoretske sanse da stignem, a on meni kaze, stizes i da drmnes jednu rakijicu protiv treme, kad je nagazio, pa kad ga je smotao iz Jakuba Kuburovica u Tosin bunar, mislio sam da cu da iskocim iz sedista... I stvarno mi ostalo vremena i za rakijicu, ali ipak sam popio kafu...

Upravo zbog toga i treba uvesti sistem praćenja, tačno je da je tebi pomogao, ali je napravio veliki interval iz sebe možda. Uvođenjem sistema praćenja bi se moglo bar malo kontrolisati bahato ponašanje pojedinih vozača koji bezobrazno neizvršavaju polaske, posebno poslednje zbog čega ispaštaju putnici!
amm8990
Član

Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 9:21 pm

Postod lukabeograd » Sre Avg 17, 2011 12:59 am

pa ako ga je vozio na ispit i pomogao mu onda nije bahat nego dobar...i treba brzo da voze,bolje da stignes ranije ako mozes...
Korisnikov avatar
lukabeograd
Član

Pridružio se: Sub Jun 04, 2011 4:53 pm

Postod avramovicsasa » Sre Avg 17, 2011 3:37 am

-Miloše GSP je truo samo za neradnike,za nas koji radimo GSP je sasvim pristojna firma.
Oni koji su navikli na javašluk trudimo se da ih Amputiramo iz sistema na liniji koliko možemo a firma pre ili kasnije moraće da ceni rad jer nerad ima svoj vek trajanja.

Što se tiče nestajanja na stanicama kada nema ulaz-izlaz,ja se lično ne slažem jer se na taj način smanjuje vreme trajanja poluobrta što u poslednjim polascima svakako ne odgovara putnicima:

npr.

(Kada vozilo staje na sve stanice)

Potez: Zeleni Venac-Opština N.Beograd

Zeleni Venac: 23:40

Brankov Most: 23:41

VI kaplara: 23:43

SIV: 23:45

Blok 30: 23:47

Opština N.Beograd: 23:49

-Putnici koji dolaze na stajalište Opština Novi Beograd znaju da će vozilo biti oko 23:49 tu.

npr.2

(Kada vozilo ne staje na sve stanice)

Zeleni Venac: 23:40

VI kaplara: 23:42

Blok 30: 23:43

Opština N.Beograd: 23:44

Iz primera se vidi da je vozilo naišlo 5 minuta pre predviđenog vremena zbog preskakanja stajališta tako da bi mnogi putnici zakasnili.

Pouka je da bi to remetilo neko prolazno vreme.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod milos265 » Sre Avg 17, 2011 7:04 pm

Gsp je truo zato sto pociva na klanovima, rodjackim vezama, dobrim odnosima sa sefovima i prasicima i rakiji u rasporedu! Muka mi je vise da slusam moje kolege kako kukaju kao najveci mucenici na ovom svetu a imaju sve privilegije a za svoj (ne)rad su placeni bolje od ministara!
milos265
Profesionalni vozač

Postod avramovicsasa » Čet Avg 18, 2011 3:43 am

Oni kukaju zato što ne vole svoj posao pa im je muka da provode za volanom 7-8 sati.
Onaj ko voli posao neće mu smetati da radi i za 10 evra .

Ali šta se radi jednoga dana sa feleričnom robom,baci se u đubre tako će biti i sa takvim radnicima.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod milos265 » Čet Avg 18, 2011 6:39 pm

To je sve Sale tacno, ali u gsp-u to je postala epidemija! Rudari u rudniku ne kukaju toliko! Dodje covek pre neki dan i kuka mi kako mnogo radi, jer mu je smena 7 sati i 40 minuta sa sve izlaskom iz garaze, a radi na liniji sa dobrom turazom i svaki pravac odmara 15 minuta :twisted:
milos265
Profesionalni vozač

Postod Marko » Uto Avg 23, 2011 4:14 pm

Predstavljen „Bus plus", novi sistem upravljanja gradskim javnim prevozom »
23. Avgust. 2011 | 15:33, Izvor : Studio B, Komentari: 0

Savremeni „Bus plus" sistem upravljanja i nadgledanja, kao i novi sistem elektronskih karata za prevoz zaživeće od 29. avgusta pa do kraja godine u svim vozilima gradskog prevoza.
Novi sistem, koji se primenjuje i u većini evropskih metropola, predviđa četiri vrste karata.
Građanima su na raspolaganju personalizovane beskontaktne elektronske karte, poput sadašnjih markica koje će sadržati ime i fotografiju korisnika, i nepersonalizovane elektronske karte koje će se uplatom dopunjavati i neće važiti na ime.

U prodaji će se naći i papirna beskontaktna karta, namenjena za povremene korisnike javnog prevoza, ali i pojedinačna papirna karta za jednu vožnju koja će se prodavati isključivo kod vozača.

Aleksandar Bijelić, gradski menadžer, podsetio je na današnjoj konferenciji za novinare u Starom dvoru da je grad Beograd u proteklom periodu obnovio vozni park sa 83 nova klimatizovana niskopodna trolejbusa, da je u toku nabavka novih tramvaja koji će od septembra početi da saobraćaju gradskim ulicama, kao i da je klimatizovano oko 300 vozila gradskog i privatnih prevoznika.

Grad Beograd je u Međunarodnom udruženju javnog prevoza osvojio prestižnu nagradu kao grad koji je poslednjih godina najviše napredovao u sistemima prevoza. Projektom „BG voz" uključena je i železnica u sistem javnog prevoza.

- Dalji način za usavršavanje jeste i sistem upravljanja javnim prevozom i novi sistem elektronskih karata. Grad je obezbedio najnoviju tehnologiju, obavio edukaciju osoblja i očekujemo da pored 1.660 vozila koja dnevno funkcionišu u sistemu javnog prevoza dobijemo i instrumente za optimizaciju ovog broja. Ovim sistemom obezbedićemo veću sigurnost, kako putnika tako i vozača i svih koji pružaju ovu uslugu, dobićemo precizne podatke gde se u svakom trenutku koje vozilo nalazi, koliko je određena linija opterećena, da li postoje problemi i koju liniju treba pojačati ili joj smanjiti frekvenciju. Cilj svega jeste smanjenje troškova prevoza, a povećanje efikasnosti, jer grad godišnje kroz subvencije za ovaj sistem izdvaja 50 miliona evra. Srce sistema biće Operativno-kontrolni centar kojim će upravljati Direkcija za javni prevoz. Ona će brinuti o broju autobusa, njihovoj usklađenosti, opterećenosti i frekventnosti linija. Razvojem ovog sistema omogućićemo sugrađanima da dobiju i informacije o vremenu čekanja na sledeće vozilo, kašnjenju i opterećenosti pojedinih linija. Sistemom elektronskih karata omogućiće se povećanje sa sadašnjih 25 do 30 mesta za kupovinu pretplatnih karata na više od 800 prodajnih mesta, što će građanima umnogome olakšati ceo proces - rekao je Aleksandar Bijelić, naglasivši da će tarifni sistem u javnom gradskom prevozu ostati isti i da se cene neće menjati.

Goran Stanojević, pomoćnik direktora Direkcije za javni prevoz, rekao je da će od ove jeseni u novi sistem biti uključeni svi prevoznici, GSP, privatni prevoznici i železnica. Sistem ima dva podsistema, to jest jedan za upravljanje vozilima i informisanje putnika i drugi koji se odnosi na karte za prevoz.

- Sve informacije će se u realnom vremenu slivati u Operativno-kontrolni centar i koristiće se za planiranje mreže linija, redova vožnje i tarifne politike. Sistem će onemogućiti zloupotrebe, prevare, falsifikovanje karata, neplaćanje prevoza i efikasno davati informacije o kontroli prihoda - rekao je Stanojević.

Veljko Vlahović, menadžer sistema „Bus plus", rekao je da će se nove karte očitavati na „validatorima" koji se trenutno ugrađuju u sva vozila i služe za kontrolu i naplatu beskontaktnih kartica. Putnici će se prilikom ulaska u autobus „čekirati", tako što će približiti karticu na dva ili tri centimetra od uređaja, a ceo proces će, kao i do sada, kontrolisati kontrolori i komunalni policajci.

U prvoj fazi, na deset najfrekventnijih stajališta u gradu biće postavljeni monitori na kojima će biti prikazan red vožnje i eventualna kašnjenja.
DOPUNA

BusPlus kartica, bilo da je personalizovana ili nepersonalizovana, može se dopuniti na oko 800 lokacija širom grada. To su uglavnom mesta na kojima se dopunjava kredit za mobilni telefon. I sam postupak dopune je vrlo sličan. Na prodajnom mestu korisnik ispostavlja zahtev za dopunom i predaje karticu prodavcu. Ukoliko dopunjava mesečnu kartu neophodno je da navede zonu za koju kupuje kartu. Mesečne karte se dopunjavaju od 25. u mesecu za naredni mesec i od 1. do 25. za tekući mesec. Za dopunjavanje nepersonalizovanih kartica neophodno je da se navede iznos kredita kojim se dopunjava
http://www.studiob.rs/info/vest.php?id=67421
Poslednji put menjao Marko dana Uto Avg 23, 2011 4:35 pm, izmenjena 2 puta
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

# Vratite Risa u Vojnu akademiju
Marko
Član

Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 10:54 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije