Logo

Diplomski rad IK-201 vs IK-218

Sve što je vezano za autobuse, a ne spada u kategorije iznad.

Postod Pjanovic » Uto Sep 27, 2011 3:15 pm

Znam za taj IK-218NC, i za njega imam detaljan prospekt iz Ikarbusa. Oprema mu je 99% ista kao 218.3, a pri tom je motor Euro 3, tim ne dobijam nista, jer sam taj deo vec odratio sa najnovijim motorom koji Ikarbus ugradjuje u 218N, Man D2066 LOH 01 motor.

Na backup Ikarbus sajtu sam bio, kao i na zvanicnom sadasnjem, sve sam pokupio sto se imalo.
Al na biz sajtu nisam bio, tu sam video da ima korisnih informacija, mada nema detaljnije po pitanju opreme.
A nisam bio ni na xxxstarom sajtu, pogledacu i tamo.

Hvala ti puno na ovim informacijama, a hvala i ostalima koji pomazu :).
Pjanovic
Član

Pridružio se: Pon Sep 26, 2011 10:17 pm

Sponzor

Postod Pjanovic » Uto Sep 27, 2011 3:27 pm

Ko da mi se nesto zainatilo.

http://www.ikarbus.rs/xxxstarisajt/srps ... /index.htm

Jedino ovaj autobus na tom sajtu nema detalje oko opreme, mada s ozbirom da je stariji sajt u pitanju, moguce da bi i tu pisalo da je veoma slicna sa Ik-201.

http://www.ikarbus.rs/xxxstarisajt/srps ... oprema.htm

No, dobio sam neke nove podatke ovde:
http://www.ikarbus.biz/images/stories/p ... KACIJA.pdf
Pjanovic
Član

Postod negas » Uto Sep 27, 2011 3:37 pm

Teorijske osnove projektovanja autobusa

M.Demic, Dj. Diligenski to ima i na tvom Faksu u biblioteci, sifra knjige ti je
B m 629.11 DEMIĆ M. imas na linku
http://www.vbs.rs/scripts/cobiss?ukaz=D ... ec=2&sid=3

Projektovanje, proizvodnja i eksploatacija autobusa, imas u Narodnoj biblioteci, ali ima i u Ikarbusu, grupa autora S.Glumac, S.Nijemccevic...Sifra je МАГ II 457751/2 a link http://www.vbs.rs/scripts/cobiss?ukaz=D ... ec=5&sid=9

Ja sam njih koristio kada sam radio moji diplomski na masinskom u KG-u!

Ja sam radio koncepcije gradnje ali turistickih i medjugradskih...

Pazi, ti si u BG-U sve je na dohvat ruke. Idi u TEHNOLOGIJU ikarbusa, tu ima sve, taman posla da nemaju crteze za ik 218, i nacin ugradnje komponenti !!! :wink: Ima tamo sve samo polako i nacices sve podatke..nemoze sve za dva dana znas i sam... :wink:
Poslednji put menjao negas dana Uto Sep 27, 2011 3:45 pm, izmenjena samo jedanput
negas
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 3:52 pm

Postod Pjanovic » Uto Sep 27, 2011 3:44 pm

Hvala ti na linkovima, mada rekao bih da si ti masinac jel tako :D.
Ja sam saobracajac, zato nisam planirao a niti je potrebno da idem toliko duboko u samu konstrukciju autobusa.

Mada bih ovu DRUGU knjigu mogao pogledati.
Ali oba autora su u zatvoru :D. Mozda odem do CZ-a na intervju :P.

A u razvnojom odeljenje Ikarbusa jesam bio, tu sam dobio bas dosta podataka o naicnu ugradnje, sistemima, ali se to uglavnom svodi na crteze u autocadu, i to crteze koji su previse detaljni, pa mi prakticno malo znace.

A sad se secam, tad kad sam bio 2-3 puta u razvojnom odeljenju, nikog iz Opreme nije bilo, u tom sektoru. Verovatno bi mi oni mogli detaljnije ispricati, sta se to ugradjuje kvalitetnije, po pitanju opreme, na IK-218N u odnosu na poslednju seriju IK-201 (iz 2006. godine).
Mozda odem da ih smaram jos, mada mi je muka od Ikarbusa vise :D.

Btw, u Ikarbusu sam odradio praksu, tako da sam tamo bio 5-6 dana, i mislim da su mi dali sve sto su imali za IK-201 i IK-218, jedino kazem ovi iz Opreme nisu bili tih dana tamo na poslu.
Pjanovic
Član

Postod Nibus-ja » Uto Sep 27, 2011 3:54 pm

У ЦЗ-у има корисних ствари :mrgreen:
Nibus-ja
Član

Pridružio se: Uto Feb 12, 2008 5:15 pm

Postod negas » Uto Sep 27, 2011 3:54 pm

Pjanovic je napisao:Hvala ti na linkovima, mada rekao bih da si ti masinac jel tako :D.
Ja sam saobracajac, zato nisam planirao a niti je potrebno da idem toliko duboko u samu konstrukciju autobusa.

Mada bih ovu DRUGU knjigu mogao pogledati.
Ali oba autora su u zatvoru :D. Mozda odem do CZ-a na intervju :P.
Jedino ti nije dobarl link.

A u razvnojom odeljenje Ikarbusa jesam bio, tu sam dobio bas dosta podataka o naicnu ugradnje, sistemima, ali se to uglavnom svodi na crteze u autocadu, i to crteze koji su previse detaljni, pa mi prakticno malo znace.

A sad se secam, tad kad sam bio 2-3 puta u razvojnom odeljenju, nikog iz Opreme nije bilo, u tom sektoru. Verovatno bi mi oni mogli detaljnije ispricati, sta se to ugradjuje kvalitetnije, po pitanju opreme, na IK-218N u odnosu na poslednju seriju IK-201 (iz 2006. godine).
Mozda odem da ih smaram jos, mada mi je muka od Ikarbusa vise :D.

Btw, u Ikarbusu sam odradio praksu, tako da sam tamo bio 5-6 dana, i mislim da su mi dali sve sto su imali za IK-201 i IK-218, jedino kazem ovi iz Opreme nisu bili tih dana tamo na poslu.

Tako je masinac :wink: Pa jel si isao kod Makse u Tehnologiju, jednom sam ih ja zvao i on mi se javio...mada sve sto mi trebalo nisu imali :oops: a morali su-nego drugojacije bi meni bilo da sam tamo, ipak ovde iz KG-a mi je mnogo teze da dodjem do mnogih podataka, pa sam bukvalno morao da se oslanjam na knjige gore pomenute i na sosptvena zapazanja!

Ova prva knjiga, DEMIC.M pisao je moj profa sa Diligenskim, koji je projektovao FAP-ov niskopodni, onaj zuti bio na sajmu, taj je jedini i napravljen, e sada on je u Vinci u centru za motorna vozila, pa ako ti zatreba mozda ga nadjes tamo. Naravno, oni nisu u corci, mada i ova dva sto su u corcu, tu u stavri ne bi trebali da budu...ali ajd sad...video si na sta lici sada ikarbus...a dok su bili oni radilo se kako tako...
Demiceva knjiga ce ti pomoci, jer se uglavnom odnosi na gradske buseve, tj ima dosta stvari koje mozes da trpas u diplomskom videces :wink:
Poslednji put menjao negas dana Uto Sep 27, 2011 3:59 pm, izmenjena samo jedanput
negas

Postod Pjanovic » Uto Sep 27, 2011 3:59 pm

Pomesah Tehnologiju i Razvojno odeljenje.

Maksu znam licno, on je caletov ortak, znaju se dugo.
Njega sam najvise i smarao, a jutros sam ga zvao i nema detalnji prospekt sa opremom i sistemima za IK-218N, a ni za starije IK-160/161/166, mada sam od njih (definitivno) odustao.
Kod njih sam i dobio detaljan prospekt za IK-218.3 koji mi i ne znaci mnogo, jer je prastar (2003. godina).

Oni su u Tehnologiji slabo opremljeni sa informacijama, ma ceo Ikarbus je uzasno los po pitanju toga.

Ajd onda, probacu da nadjem tu knjigu od Demic-a, jel mozes da mi das ispravan link, ako nije problem.
http://www.vbs.rs/scripts/cobiss?ukaz=D ... ec=2&sid=3

Ustvari mozda link nije zabagovao nego sajt, sad nece da mi izbaci ni onu drugu knjigu !
Ovaj ^ je zabagovao :D.
Poslednji put menjao Pjanovic dana Uto Sep 27, 2011 4:04 pm, izmenjena samo jedanput
Pjanovic
Član

Postod negas » Uto Sep 27, 2011 4:02 pm

Pjanovic je napisao:Pomesah Tehnologiju i Razvojno odeljenje.

Maksu znam licno, on je caletov ortak, znaju se dugo.
Njega sam najvise i smarao, a jutros sam ga zvao i nema bas nista za IK-218N, a ni za starije IK-160/161/166, mada sam od njih (definitivno) odustao.

Oni su u Tehnologiji slabo opremljeni sa informacijama, ma ceo Ikarbus je uzasno los po pitanju toga.

Jeste Maksa je po razgovoru na telefonu stvarno mnogo dobar lik. Pozdravi ga od mene, kazi onaj student iz Kragujevca sto je zvao za neke materijale oko buseva tamo pre 3-4meseca, trebalo bi da se seti.

Kazi ti nama sada kakvo je stanje u ikarbusu, jel ima nekih inzenjera i td, ili je tamo hladna atmosfera i pustara...Jel dolaze oni direktori Parojcic, Vicentic jel pokusavaju nesto da odrade...
negas

Postod Pjanovic » Uto Sep 27, 2011 4:07 pm

Ma veruj mi da se nisam mnogo zanimao za to, Maksa me je proveo jednom kroz pogon fabrike, malo objasnio sta se gde radi, odveo do servisa (igraju neku 3D pucacinu po ceo dan :D).

Ima valjda sad posla, dobili su neki posao, nisam upoznat sa detaljima, verovatno nije nesto znacajno, al situacija je daj sta das.

Moj cale je tamo radio 30 godina, nije dipl.inz, sa srednjiom skolom je radio, poceo je kao varioc/bravar, pa nesto po kancelarijama, i na kraju je radio u magacinu delova i opreme.
Mnogo se bio razocarao u firmu (to ti je ona socijalisticka fora, jedna firma u jednom zivotu :D, ponos i te gluposti), pa je uzeo otpremninu godinu dana pre penzije.
Poslednji put menjao Pjanovic dana Uto Sep 27, 2011 4:10 pm, izmenjena samo jedanput
Pjanovic
Član

Postod negas » Uto Sep 27, 2011 4:09 pm

Pjanovic je napisao:Ma veruj mi da se nisam mnogo zanimao za to, Maksa me je proveo jednom kroz pogon fabrike, malo objasnio sta se gde radi, odveo do servisa (igraju neku 3D pucacinu po ceo dan :D).

Ima valjda sad posla, dobili su neki posao, nisam upoznat sa detaljima, verovatno nije nesto znacajno, al situacija je daj sta das.

Moj cale je tamo radio 30 godina, nije dipl.inz, sa srednjiom skolom je radio, poceo je kao varioc/bravar, pa nesto po kancelarijama, i na kraju je radio u magacinu delova i opreme.
Mnogo se bio razocarao u firmu (to ti je ona sojalisticka fora, jedna firma u jednom zivotu :D, ponos i te gluposti), pa je uzeo otpremninu godinu dana pre penzije.

Jjjbga, nista radi ti diplomski pa da vidimo dalje kako ce mo :wink: :arrow:
negas

Postod Pjanovic » Uto Sep 27, 2011 4:13 pm

Nista, to sto ima, sa tim cu raditi.

Ovo su mi ~ sledece tacke:

4. Sistem za oslanjanje (po ova dva prospekta 100% isti)
5. Sistem za upravljanje, menjač, osovine (ovde se nesto i razlikuju)
6. Karoserija i oprema
7. Vozačka kabina,... putnički prostor
..
..
..

S ozbirom da si masinac, ti ces mi trebati :D, jer se verujem dosta razumes u razne sisteme i agregate, recimo razlika i detalji oko menjaca i slicno.

A sad idem da poubijam nesto virtuelno na kompu :D, jer nemam zivaca trenutno za rad.
Pjanovic
Član

Postod djole » Uto Sep 27, 2011 6:33 pm

negas je napisao:Projektovanje, proizvodnja i eksploatacija autobusa, imas u Narodnoj biblioteci, ali ima i u Ikarbusu, grupa autora S.Glumac, S.Nijemccevic...Sifra je МАГ II 457751/2 a link http://www.vbs.rs/scripts/cobiss?ukaz=D ... ec=5&sid=9

eee, ova knjiga, nju su delili na sajmu prosle godine zajedno sa monografijom i drvenom olovkom :D
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
-Mario Andretti-
djole

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 10:14 pm

Postod Pjanovic » Uto Sep 27, 2011 9:36 pm

Ako je neko iz Beograda, jel mu nije problem da se nadje sa mnom bilo gde u gradu, da mi da da fotokopiram tu knjigu.

Ili ako je neko voljan za sitne novce da je proda :D.

Ako niste iz Beograda, mozemo i preko kurira, ja cu platiti postarinu.

Jer iskreno, cimanje mi je sad da idem da se uclanjujem u Narodnu biblioteku zbog jedne knjige.
Pjanovic
Član

Postod negas » Sre Sep 28, 2011 5:06 am

Pjanovic je napisao:Ako je neko iz Beograda, jel mu nije problem da se nadje sa mnom bilo gde u gradu, da mi da da fotokopiram tu knjigu.

Ili ako je neko voljan za sitne novce da je proda :D.

Ako niste iz Beograda, mozemo i preko kurira, ja cu platiti postarinu.

Jer iskreno, cimanje mi je sad da idem da se uclanjujem u Narodnu biblioteku zbog jedne knjige.

Kakvo crno fotokopiranmje! Zovi sekretaricu direktora, ima da ti daju dzabe, sekretericu Vicentica! Imaju oni to sigurno, ako ne uspes nek ti pozajmi Maksa pa mu vrati, a ako ne mozda ima on viska u Ikarbusu!!
negas

Postod profa_chb » Sre Sep 28, 2011 9:22 am

ali ako mu daju knjigu, šta će da dele na beotruck-u 2012 :lol:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Autobusi generalno