Logo

Diplomski rad IK-201 vs IK-218

Sve što je vezano za autobuse, a ne spada u kategorije iznad.

Postod djole » Sre Sep 28, 2011 9:53 am

ja sam tamo negde od 10og oktobra u Beogradu, dolazicu i u medjuvremenu, ali na kratko, pa ako ne nadjes do 10og, dacu ti moju, i ovako mi je sluzila samo da zezam druga koji hoce da upise smer motorna vozila :lol:
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
-Mario Andretti-
djole
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 10:14 pm

Sponzor

Postod Pjanovic » Sre Sep 28, 2011 2:01 pm

Daleko mi je 10. oktobar.

Profo poslao sam ti privatnu poruku, mogli bi da se nadjemo negde u centru, kad god ti odgovara.
Pjanovic
Član

Pridružio se: Pon Sep 26, 2011 10:17 pm

Re: Diplomski rad IK-201 vs IK-218

Postod trosmenac » Čet Sep 29, 2011 10:51 am

Pjanovic je napisao:Dakle, ovo je tema mog diplomskog rada.
Uporedna analiza ova dva autobusa Ikarbusova sa aspekta:

- konstrukcijsko-tehnoloskih resenja
- opreme
- eksploatacije
- odrzavanja

Podatke o autobusima sam dobio u raznoranim prospektima od Ikarbusa i GSP-a.
Poredio sam ih po izgledu, dimenzijama, pogonskom agregatu, sistemu za ubrizgavanje, nosecoj konstrukciji, sistemu za oslanjanje i tu sam stao.

Sistem za oslanjanje im je prakticno skroz isti, kao i sistem za kocenje, pa sistem za upravljanje, oprema, sve je to veoma veoma slicno.
Problem je verovatno sto su mi dali malo stariji prospekt za IK-218 (2003. godina). Ja ovaj prospekt nisam ni koristio, za sve ovo sto sam do sad uradio, nasao sam na internetu, ali za ostatak uporedjivanja sam krenuo njega da koristim, a on 95% isti kao za IK-201.

Ja sam na njihovom sajtu nasao ovo:

Od 21. do 24. novembra 2007. na Sajmu autobusa u Veroni „Ikarbus” je izložio gradski niskopodni zglobni autobus IK-218, koji je inoviran i redizajniran u saradnji sa partnerom iz Bolonje „Bredamenarinibusom”.

Gde mogu naci detaljnije sta je to tacno inovirano sa italijanskim partnerom.
Ok redizajn je ocigledan, moze se videti na Ikarbusovom sajtu:

http://www.ikarbus.rs/autobusi/ik-218n/9.jpg
http://www.ikarbus.rs/autobusi/ik-218n/11.jpg

Ali me zanima da li je nesto bitno promenjeno u samim sistemima i komponentama autobusa, recimo da li je sistem za oslanjanje drugaciji/kvalitetniji, da li su menjane osovine, da li je unapredjena vozacka kabina, kvalitet i raspored sedista,...

Jer je poenta mog diplomskog da nadjem sto vise razlika.
A nemoguce je da im je oprema skoro potpuno ista, i sve ostalo sto sam vec nabrojao.
Razlike su poprilicne narocito u sistemu vesanja ventilima visine i sasvim drugacijim osovinama bez planetarnog prenosa Motor je susta suprotnost vertikalan i sa comn reil ubrizgavanjem sa glavom iz jednog dela bez zaptivaca itd itd Javi se na PP odrxavam i jedne i druge i bio sam na obuci za oba tipa i ovde i u inostranstvu *MANu*i mogu da ti organixujem Razgledanje u pogonu GSPa u zemunu
gsp lele
trosmenac
Mehaničar

Pridružio se: Pon Okt 27, 2008 8:05 pm

Postod Pjanovic » Čet Sep 29, 2011 1:38 pm

Razlike su poprilicne narocito u sistemu vesanja ventilima visine i sasvim drugacijim osovinama bez planetarnog prenosa Motor je susta suprotnost vertikalan i sa comn reil ubrizgavanjem sa glavom iz jednog dela bez zaptivaca itd itd Javi se na PP odrxavam i jedne i druge i bio sam na obuci za oba tipa i ovde i u inostranstvu *MANu*i mogu da ti organixujem Razgledanje u pogonu GSPa u zemunu

Za motor sam vec napisao najdetaljnije moguce, horizontalni LUH 24 vs vertikalni LOH 01, uzeo sam sve moguce podatke sa MAN-ovog sajta, ukljucujuci i dijagrame snage i potrosnje.

Pisao sam i za common rail sistem ubrizgavanja. I LUH 24 i LOH 01 imaju taj sistem, samo sto je kod ovog LOH 01 novije generacije (veci pritisak ubrizgavanja ako se ne varam).

A za vesanje / sistem oslanjanja sam bas juce detaljno pisao, kod IK-218 postoji ECAS sistem, odnosno elektronski kontrolisano vazdusno oslanjanje, npr moze da se nagne na desnu stranu, kad se koristi rampa za ukrcavanje osoba sa invaliditetom u kolicima. Pisao sam detaljno o tom Wamco ECAS sistemu.

Ali ce mi trebati razgledanje po pitanju opreme i ostalih sistema (informacije, grejanje, ventilacija, kocni sistem, osovine).
Takodje ce mi biti potrebno informisanje o sistemu odrzavanja oba autobusa, koji se kvarovi najcesce javljaju,...

Bio sam u GSP Novi Beograd, tamo sam dobio neke podatke i prospekte na usb flash-u, ali mi nisu dovoljno detaljni. A dali su mi izvestaj o potrosnji goriva i ulja za April i Maj ove godine, za ceo vozni park, pa bih ja iz tih podataka trebalo da izvucem prosecnu potrosnju za IK-201 (sa LUH 24 Euro 3) i IK-218 (sa LOH 01 Euro 4).
Mada sam skoro gledao, nisu im podaci svuda uneti, i to bih mogao uzeti od vas, ako pratite potrosnju vozila u svom voznom parku.

Dakle, treba mi dosta toga, al verujem da bih mogao prikupiti te podatke u toku jednog razgledanja, za recimo 1-2 sata provedena kod vas.

Sad cu ti poslati privatnu poruku.[/b]
Pjanovic
Član

Postod Pjanovic » Čet Sep 29, 2011 2:03 pm

Cudan je sistem ovde privatnih poruka, ne mogu naci poslatu poruku, nadam se da si primio poruku.

Mislio sam ako mozemo u ponedeljak da se vidimo, tamo kod tebe u pogonu GSP-a Zemun.

Sve zavisi naravno koliko ti i drugi imate vremena da trpite studenta :D.

Moze i u 2 navrata da dodjem, recimo u prvom navratu se informisem o samim vozilima, agregatima, sistemima, popunim rupe koje imam u prospektima.

A drugi put dodjem i informisem se o odrzavanju, smaram malo majstore i nekog vozaca koji je duzio oba ova autobusa :).
Pjanovic
Član

Postod Pjanovic » Čet Sep 29, 2011 4:10 pm

Poslao sam vam poruke, tebi profo za knjigu (ako ti odgovara sutra da se nadjemo u gradu), a tebi trosmenac za to razgledanje kako si napisao u GSP Zemun (ako bi mogao da organizujes to za ponedeljak il neki drugi dan).

Posto ne znam dal su vam stigle privatne poruke, evo vam moj mobilni, 063/841-8765, pa mi posaljite sms ili me cimnite, pa cu ja vas zvati.
Pjanovic
Član

Postod trosmenac » Čet Sep 29, 2011 5:28 pm

Pjanovic je napisao:Poslao sam vam poruke, tebi profo za knjigu (ako ti odgovara sutra da se nadjemo u gradu), a tebi trosmenac za to razgledanje kako si napisao u GSP Zemun (ako bi mogao da organizujes to za ponedeljak il neki drugi dan).

Posto ne znam dal su vam stigle privatne poruke, evo vam moj mobilni, 063/841-8765, pa mi posaljite sms ili me cimnite, pa cu ja vas zvati.
Dobio sam pp sutra ujtru cu da razgovaram sa sefom odrzavanja za ponedeljak oko 13h Gore si naveo da je euro3 motor comon rail gresis ima linisku bos pumpu elektronski upravljanu edc sistemom i nije wamco nego wabco i nemoze samo na desnu stranu da se nagne vec samo ceo da se spusti :wink:
gsp lele
trosmenac
Mehaničar

Postod negas » Čet Sep 29, 2011 6:31 pm

trosmenac je napisao:
Pjanovic je napisao:Poslao sam vam poruke, tebi profo za knjigu (ako ti odgovara sutra da se nadjemo u gradu), a tebi trosmenac za to razgledanje kako si napisao u GSP Zemun (ako bi mogao da organizujes to za ponedeljak il neki drugi dan).

Dobio sam pp sutra ujtru cu da razgovaram sa sefom odrzavanja za ponedeljak oko 13h Gore si naveo da je euro3 motor comon rail gresis ima linisku bos pumpu elektronski upravljanu edc sistemom i nije wamco nego wabco i nemoze samo na desnu stranu da se nagne vec samo ceo da se spusti :wink:

I bre mnogo ga komplikujete :wink: Ovo sto si napisao, samo treba da pomenes po meni, ne da ides u detalje i pises na primer kakav je koji motor, jer se to zna. Navedi samo razlike, tako i za ostale sisteme, sto kazes, samo razlike, a boljeg coveka od trosmenca nemozes da nadjes, jel covek odrzava, pa nadam se dace te lepo to odrditi. Obavezno ponesi fotoaparat, i to nemoj da prijavite shefu, da ces kao da slikas, jel im se tad digne ego i onda kao kazu-e nema slikanja, veruj mi znam iz iskustva. Slikaj nam motore i sisteme koje uspete i cuvaj nam slike, pa ces nam prikazati kad imas vremena.

U zdravlje i samo napred...pa Vas cekamo sa materijalima :wink: :arrow:
negas

Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 3:52 pm

Postod profa_chb » Čet Sep 29, 2011 6:49 pm

zavisi sa kog aspekta se posmatra :idea:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod Pjanovic » Čet Sep 29, 2011 8:51 pm

trosmenac je napisao:

Jesi li 100% siguran da je inline pumpa u IK-201 sa LUH 24 Euro 3 motorom ?
Jer u prospektu od Ikarbusa, kao i u prospektu koji sam dobio u GSP NBG, pise Common Rail.
Al ono, verujem da ti najbolje znas :).

Znaci IK-218 moze da se spusta i podize.
A na ikarbus.biz strani pise da moze da se nagne na desnu stranu.

http://www.ikarbus.biz/images/stories/p ... KACIJA.pdf

Sistem oslanjanja
"Kneeling na desnu stranu, pri koriscenju rampe..."

Taj Ikarbus, cudo jedno kako uopste opstaju, kad im prospekti nisu tacni.
Mada moguce da su prvo izdavali verziju sa inline pumpom, pa su posle promenili na Common Rail.

Ok, dao sam ti mobilni, pa mozemo da se cujemo u nedelju uvece, da potvrdimo to.

Hvala ti puno.

@negas
Pa ovo i nisu neki bas duboki detalji, jer ako bih ja samo navodio razlike, ne bih sklopio 20 strana diplomskog, a treba da bude nekih 40-50. Tako lepo ja opisem razlike, i onda detaljno opisem sistem, kao sto je Common Rail ili ECAS, ili EDC kontrolu.

Sto se tice slikanja, imam odlican mobilni Samsung Wave, pravi odlicne fotografije, ali necu sad da rizikujem da naljutim tamo nekoga, ako moze da se slika slikacu, ako ne moze, necu nista krisom da radim.
Jer mi slike nisu neophodne toliko.
Pjanovic
Član

Postod negas » Pet Sep 30, 2011 2:21 am

Po meni, vise treba da se opsie resetka i kakve sve mogu da budu, i koje su kod ova dva busa. Jer tu se ogleda kreativnost nasih inzenjera, tj mene i tebe, a ove sisteme dobijamo kao gotov proizvod. Naravno opises razlike, mozes i da opises kako rade. U sustini, diplomski i nije neki rad, tj nije kao sto je nekad bilo, ovo je sada samo pro-forme radi, cista formalnost, sta god pisao :D :wink:
negas

Postod Pjanovic » Sub Okt 01, 2011 4:16 pm

Sta moze generalno biti razlicito u nosecoj konstrukciji.
Obe su samonosece restkastog tipa sa kvadratnim celicnim profilima.

Sastavio sam spisak pitanja, sta god sam mogao smisliti vezano za ova dva vozila, pa se nadam da cu moci u ponedeljak da ih postavim trosmencu i njegovim kolegama u GSP Zemun :).
Pjanovic
Član

Postod trosmenac » Ned Okt 02, 2011 6:57 am

Pjanovic je napisao:Sta moze generalno biti razlicito u nosecoj konstrukciji.

Sastavio sam spisak pitanja, sta god sam mogao smisliti vezano za ova dva vozila, pa se nadam da cu moci u ponedeljak da ih postavim trosmencu i njegovim kolegama u GSP Zemun :).
Imas PP
gsp lele
trosmenac
Mehaničar

Postod negas » Sre Okt 05, 2011 2:25 am

Pa nacin gradnje pre svega, ovaj niskopodan ovaj ne...znas i sam...Jer ste odradli?
negas

Postod trosmenac » Sre Okt 05, 2011 11:53 am

negas je napisao:

Pa nacin gradnje pre svega, ovaj niskopodan ovaj ne...znas i sam...Jer ste odradli?
Odradili smo ono sto ga je interessovalo mogli smo i vise ali je zakasnio pa smo morali da budemo brzi ostalo je da mu posaljem potrosnje goriva za ceo vo\zni park
gsp lele
trosmenac
Mehaničar

PrethodniSledeća

Povratak na Autobusi generalno