Danilo, Bogu hvala da još uvek nisi imao problema sa slikanjem, no to ne znači da ih nikada nećeš imati. Treba biti oprezan, jer nisu svi uvek dobro raspoloženi za isto, a i dobar deo vozača ima određenu dozu fobije zbog
"dežurnih inspektora" poput pomenutog Vukše. Znam to jer sam sa dosta kolega razgovarao upravo po tom pitanju... Dakle nije to baš tako fino kako ti se čini.
Ne treba se kriti od vozača, baš naprotiv. Kulturno, kolegijalno i čovečanski je pitati vozača da li se slaže sa time da se autobus slika (samim tim pruža se i mogućnost kvalitetnijeg i detaljnijeg slikanja vozila), a usput i nagovestiti cilj slikanja, kako bi se uklonile sve sumnje i predrasude oko toga. Nikome od nas ne piše na čelu ko smo i šta smo, tako da sumnjičavim muvanjem okolo autobusa i pokušavanjem nekog tajnog fotografijsanja možete samo sebi da napravite problem. Takođe ne treba biti previše samouveren i napadan u vezi sa slikanjem, ako imate odobrenje od strane vozača onda OK, ako se on pak ne slaže sa time onda odustanite. Dakle samo polako, fino i kulturno i izbeći ćete sve moguće neprijatnosti, što važi i za slikanje na ulicama. Ništa napadno i previše upadljivo jer to ponekad može i da smeta.
Svi mi se bavimo fotografisanjem prvenstveno
iz hobija i zbog sebe. Niko nas ne plaća niti tera da to radimo, sve je čisto zadovljstvo i ljubav prema tome, te stoga nema razloga za bilo kakva nerviranja i nesuglasice. Evo ja se akitvno bavim fotografisanjem autobusa na široj teritoriji Srbije kao i zemalja u okruženju-inostranstva već više od 5 godina. Za to vreme sam napravio preko 50.000 fotografija iz raznih gradova, sa dosta autobuskih terminusa i stanica pa čak i iz garaža... Pridržavajući se gore rečenog, nisam imao nekih problema ako izuzmemo par situacija i to upravo iz naše prestonice, no mirnim putem i razgovorom se sve može sve rešiti.
Lepo je sve rekao naš novi član Milan, čije su kolege iz firme
M&M trans uvek izlazile u susret po pitanju slikanja. Primera radi, prošle godine smo burazer i ja imali priliku da premijerno, detaljno uslikamo tada tek pristigle, nove
Ikarbuse ik-218 na liniji 88, čak je kolega bio ljubazan i rekao nam svoje utiske vezane za autobus koje smo mi preneli na forum. Saradnja za svaku pohvalu.

Naravno bilo je tu i bezbroj durgih pozitivnih primera, što kolega iz GSP-a, što onih iz Laste, privatnih prevoznika...
Ipak, ljudi se razlikuju. Zato pamet u glavu, i srećno prilikom fotografisanja!