Logo

Pogon "Centrala"-tramvaji

Stare i zaključane teme

Postod avramovicsasa » Pet Avg 15, 2008 11:12 pm

šta je tu je,nadam se da su povređeni dobili odštetu.
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Sponzor

Postod markotar » Pet Avg 15, 2008 11:52 pm

Samo da se ne dodje u situaciju da se ponovi nesto slicno, jer nece sreca u nesreci uvek biti naklonjena... A u vecini nesreca glavni krivac je ljudski faktor...
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Postod CKD-KT4 » Ned Avg 17, 2008 5:54 pm

korisnik na railserbia je napisao je napisao:Možda nekom bude zanimljiv ovaj jedan humanističko-romantičarski prikaz jednog putovanja tramvajem:
Glas javnosti @ 18. 2. 2005. je napisao:Reporter Glasa provozao se tramvajem na liniji broj 3 od Rakovice do Beogradskog sajma

Tužni "švajcarac" na srpskim šinama

E, dobro si se smislio, viče čiča s prednjeg sedišta kad se vozač naposletku ispentra u tramvaj

Limena kućica preko puta železničke stanice u Rakovici. Kroz prozor se vide okačene šunke i kobasice, a spolja je ograđena gajbama piva i kisele vode. Unutra debeli bradonja ćaska s prodavcem. Kupio flašu vode i sad neobavezno čavrljaju.

Ispred prodavnice naherile se pečurke na tramvajskoj stanici, tramvaj stoji, sva vrata otvorena. Na minus nekoliko - čeka se debeli. Jutro je, dvadeset minuta do osam, živci ljudi u tramvaju nisu baš pogodni za natezanje, ali vozač ne haje. Nije mu do posla, šine su zaleđene, vodovi mokri, a treba da obrne sedam-osam tura između Tašmajdana i Kneževca.

Pa neka ovih što će se zavući u tople kancelarije, nek' se mrznu malo. Doduše, iz njegove kabine, kad se uporedi s temperaturom u putničkom delu zelene "trojke", izbija jara. A ti zeleni su oni nesrećni "švajcarci" iz Bazela, po kazni prebačeni na srpske šine, koji još nekako i greju. Ako vozač dozvoli automatskim vratima da se zatvore.

Sprintom do automata

E sad, taj automat je posebna priča. Ima nekoliko godina kako su zeleni tramvaji dopremljeni kao poklon Bazela Beogradu, a ovdašnji svet nikako da se navikne na dugme kraj vrata. Neki su čak savladali tehnologiju ulaska u tramvaj (taster spolja je crven i uočljiv), ali napolje ne mogu ni za majku Božju. Još ima likova, uglavnom starijih, koji sprintaju kroz tramvaj kad neko otvori vrata na drugom kraju ne bi li izašli na pravoj stanici. Prava je sreća ako neko od putnika koji su dočekali prevoz odluči da uđe baš na njihova vrata.

Malo crno dugme na rukodržaču nikad ne bi primetili.
- E, dobro si se smislio! - viče čiča s prednjeg sedišta kad se bradonja naposletku ispentra u tramvaj.
- Ma nisi morao, mogli smo još da čekamo, gde si požurio, boga ti - dodaje drugi; nije to bio baš ***CENZURISANO*** potez. Zaboravili su da je vozač verovatno jedini kome se ne žuri.

Osveta majmuna

- Šta je, bunite se što sam došao da vas vozim. Mog'o sam ja i da ne krenem, znate... Ionako ne plaćate karte - tu već debeli čini grešku; svi mlađi i krupniji od njega počinju da se deru.
- Da ti j.... majku nenormalnu, ti ćeš da mi kažeš da kupim kartu! Ne može kontrola ni da nas po'vata kad ne voziš, majmune! Kako vas, bre, nije sramota... - i slično.

Klinci koji kasne u školu, njih desetak, u glas počinju da se smeju. Bradonja ih mrko gleda, ali odlučuje da mu je ipak pametnije da pokrene tramvaj dok se neko stvarno ne razgoropadi. Ulazi u kabinu sa izrazom lica koji kaže "sad ćete da vidite".

Osveta za uvrede sastoji se u tome što tramvaj mili kao da ga šofer vuče, a ne vozi. Petnaest minuta od Rakovice do Topčidera nije neko prolazno vreme ni za pešaka. Konačno se nekako dovuče do Gospodarske mehane, već je oko osam i deset. Opet stane, pootvara sva vrata i izađe. Tu je ispostava GSP-a, ide da se vidi s kolegama. Bar pet minuta pauze.
- Sad će kontrola - čuje se neko u tramvaju - Uvek ulaze ovde, nema da omaše.

Sad će kontrola!

I ne omašuju, dva muškarca i žena ulaze u tramvaj i upadljivo se prave ludi. Svi znaju ko su, ali sad ih ne mrze kao inače - debeli se zbog njih brzo vraća i pokreće mašinu. "Kontrola, da pogledamo vaše karte, hvala, pa zašto nemate, jeftinije je ako platite na licu mesta, dobro, dajte mi ličnu kartu." Starac pruža dokumenta i ne gleda kontrolora, nije se uzbudio nimalo. - Samo ti sine radi svoj posao - kaže. - Deda ionako već deset godina nije na toj adresi što tu piše.

Za razliku od njega, žena na srednjim vratima se ukočila uz šipku u stavu mirno. Oči je uperila ka stanici kod Ruske ulice, prebledela. Prsti na rukodržaču su beli od stiska. Kontrolor je vidi, ali već je našao žrtvu, a gospođa na vratima ne izgleda kao neko ko će platiti "na licu mesta". Pre će biti da je od onih što kukumavče i pravdaju se kako ni za hleb nemaju, ali eto moraju da stignu tu i tu, ma ne bi oni da ne moraju...

Kad se vrata otvore, surva se niz stepenice i tek napolju udiše kako treba. Sad će da se mrzne dok ne odmaknu, pa će da uhvati treći, četvrti tramvaj koji naiđe...
CKD-KT4
Student saobraćaja

Pridružio se: Čet Maj 22, 2008 11:21 pm

Postod CKD-KT4 » Pon Avg 18, 2008 8:20 pm

Senke me je zamolio da postavim moju fotkicu sa railserbia stare otpravničke kućice kod Topčiderske okretnice, snimljene 3. 1. 2008.:
Image

Inače, tamo sam napravio jedan foto izveštaj o nekadašnjim tramvajskim trasama po dedinju i Topčideru, evo link:

http://www.railserbia.net/forum/viewtop ... 06&p=68391
CKD-KT4
Student saobraćaja

Postod avramovicsasa » Uto Avg 19, 2008 8:06 am

ne znam da li je to nekada bila Otpravnička kućica a sada se koristi kao
Podstanica,kada dođe do ispadanja mreže Topčider,Rakovica tamo odlazi
dežurni monter i vrši ručno uključenje jer to tamo za sada ne može iz
Gornjeg depoa.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod Marko » Sub Avg 30, 2008 11:36 am

Image
Lin 7L gb220 -380
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

# Vratite Risa u Vojnu akademiju
Marko
Član

Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 10:54 pm

Postod igibgd » Sub Avg 30, 2008 11:49 am

Lepa fotka,nego nije mi jasno što duple stavljaju na lokal?
:? :? :wink:
Korisnikov avatar
igibgd
Član

Pridružio se: Pet Jul 11, 2008 9:06 pm

Postod Marko » Sub Avg 30, 2008 11:51 am

Bili su radovi na ispravljackoj stanici pa je 7L isao do omladinskog stadiona
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

# Vratite Risa u Vojnu akademiju
Marko
Član

Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 10:54 pm

Postod igibgd » Sub Avg 30, 2008 6:21 pm

Aha :wink: ,a ja mislio na ovaj lokal do taša :) .
Korisnikov avatar
igibgd
Član

Pridružio se: Pet Jul 11, 2008 9:06 pm

Postod avramovicsasa » Sub Avg 30, 2008 9:03 pm

Maki da te ispravim 220-390 je kompozicija.

inače na liniji 7L vikendom uglavnom puštaju duple tramvaje,danas sam
video par komada koji su vozili do Taša.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod Senke » Pon Sep 01, 2008 3:29 pm

Danas sam u Cara dušana video tramvaj G.B. 22 skretao je u Knićanovićevu, nesšto se pantograf zeznuo pa je bio zastoj.
Senke
Član

Pridružio se: Ned Apr 06, 2008 12:17 pm

Postod CKD-KT4 » Pon Sep 01, 2008 8:23 pm

Senke je napisao:Danas sam u Cara dušana video tramvaj G.B. 22 skretao je u Knićanovićevu, nesšto se pantograf zeznuo pa je bio zastoj.

22 :?: To je Čičica! :shock:
CKD-KT4
Student saobraćaja

Postod Senke » Pon Sep 01, 2008 8:32 pm

Aha, snimali su neku seriju "Ranjeni orao"
Samo meni ovaj tramvaj ne liči na ĐĐ101, a čičića je koliko se sećam upravo stojadin.
Senke
Član

Pridružio se: Ned Apr 06, 2008 12:17 pm

Postod CKD-KT4 » Pon Sep 01, 2008 8:42 pm

Senke je napisao:Aha, snimali su neku seriju "Ranjeni orao"
Samo meni ovaj tramvaj ne liči na ĐĐ101, a čičića je koliko se sećam upravo stojadin.

Jedino po čemu možeš da prepoznaš da je Čičica ĐĐ-101 (barem ja) jesu ovi ''zidovi'', označeni crvenim pravougaonicima, kao i ELIN spojnica za vazduh:
Image

Originalna fotka preuzeta sa www.railserbia.net
CKD-KT4
Student saobraćaja

Postod CKD-KT4 » Pon Sep 01, 2008 9:02 pm

Nego, pitam se što nisu stavili 'škodu' g.b. 81 ili 'jasenicu' g.b. 27, to su pravi predratni tramvaji (mada imaju posleratna vrata :roll: ).

Čak su im i garažni brojevi originalni predratni.
CKD-KT4
Student saobraćaja

PrethodniSledeća

Povratak na Arhiva