od danilo » Uto Feb 28, 2012 10:32 pm
I danas je odrađena jedna kontrola i to baš na vozilu ovog pogona.
U toku smene u podne (u toku II smene) na relaciji od Bežanijske Kose do terminusa Novi Beograd /Blok 44/ sam se vozio u novobeogradskom IK-103 sa GB 462, koji ji menjao redovno vozilo sa 1/82 (trosmenac), auto sa GB 503. Auto sa GB 462 je inače rezerva, nema svoje redovno zaduženje.
Pa da krenem redom o stanju ovog vozila. Prvo, mislim da sam ranije već pominjao na forumu, spolja je ovaj auto u veoma dobrom, pa bolje rečeno i u odličnom stanju. Pre par meseci (do godinu dana) ovaj auto je generalno prefarban, možda je čak i menjana oplata na celom vozilu jer je ista zaista u super stanju. Nema nigde (čak ni oko blatobrana) tragova korozije, a nigde po oplati nema nekih većih oštećenja, ulubljenja i tome slično. Farba deluje dosta sveže. što ide u prilog tome da je u relativno skoro vreme sređivan ovaj auto i prefarbavan. Čak je i prav, možda je malo savijen iznad II vrata, što je već i svojstveno za sve IK-103. Takođe dosta dobro je u toku ove vožnje održavao visinu karoserije na svim jastucima.
Sada malo i o utiscima u vožnji.
Kakav je spolja takav je i u vožnji. Nije bio nešto prepun putnika i nisam se njime vozio ni na jednom usponu, ali zato ovako po ravnom vuče odlično, zaista jako, jako dobro. Isto tako, iako poseduje manuelni menjač šalta se izuzetno lako koliko sam mogao da primetim. Lako se ušaltava u svaku brzinu, ne lupa, ne izbacuje iz brzine i ne krči uopšte kada se ušaltava i prešaltava. Kočenje dosta dobro, ispravna je nožna komanda retardera, a ručni ne poseduje već fabrički.
E sada i o instrumentima:
Tahograf je marke "Kienzle" (standardna verzija), brzinomer je ispravan, obrtomer je neispravan (kazaljka je pala na nulu), sat nije ispravan u 1 sat pokazuje 20 do 9.
Pokazivač za nivo goriva u rezervoaru je neispravan (kazaljka tresnula na nulu i ne pomiče se). Voltaža na akumulatoru je na oko 26 V, konstantno. Pritisak ulja u motoru, na leru, na ravno 2 bara, a u vožnji do nekih 5 bara okruglo. Temperaturu rashladne tečnosti u motoru držao je na oko 80ak stepeni C i to bez bitnije promene. Vazdušni pritisak u rezervoarima za kočenje održava stalnim na oko 7,5 bara. Inače je rupa na kojoj je nekada postojao zasebni obrtomer zakrpljena nekom limenom pločicom.
Porazbijane su sve lampice na komandnoj tabli, i onaj poklopac gde se nalaze osigurači i releji je sva nikakva, izlomljena, deformisana i stoji nakrivo.
Grejanje je koliko sam video (kada je cirkulaciona pumpa u pitanju) ispravna, greje kako - tako, a iskreno pozadi, u putničkom salonu, ne znam tačno kakva je situacija.
Panel kod vozača i I validator su ispravni.
Mirko GSP