Logo

Polaganje vozackog ispita

Sve o neophodnim zakonima u prevozu, sabraćaju, neophodne dozvole, atesti, dokumentacija za tahografe i ostala tematika vezana za zakonodavstvo i propise.

Postod profa_chb » Pet Mar 02, 2012 5:49 pm

zglobni i dvozglobni spadaju u D :?:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Sponzor

Postod Miodrag » Pet Mar 02, 2012 6:30 pm

Hvala Velemajstore!
@profa_chb:Trebalo bi da spadaju. :wink:
Miodrag
Član

Pridružio se: Ned Apr 03, 2011 10:26 am

Postod mikivs » Pet Mar 02, 2012 6:54 pm

Zglodni i dvozglobni autobusi u D+E spadaju.
Korisnikov avatar
mikivs
Član

Pridružio se: Pon Sep 05, 2011 10:33 pm

Postod profa_chb » Pet Mar 02, 2012 6:57 pm

pazi, njima je "prikolica" sastavni deo vozila, ne računa se kao priključno vozilo :roll:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod mikivs » Pet Mar 02, 2012 7:25 pm

Znam da je vozač u STUP-u imao D+E kada je vozio Ikarbus zglobni.

-Iz ПРАВИЛНИК О ПОДЕЛИ МОТОРНИХ И ПРИКЉУЧНИХ ВОЗИЛА И ТЕХНИЧКИМ УСЛОВИМА ЗА ВОЗИЛА У САОБРАЋАЈУ НА ПУТЕВИМА

Зглобни аутобус је возило: које се састоји од два или више јасно раздвојених делова који су међусобно повезани; које има путничка одељења сваке секције међукомуницирају тако да путници могу да се слободно крећу између њих; чији делови су чврсто повезани тако да могу бити одвојени једино операцијом која захтева капацитете који се нормално налазе једино у радионицама.

за зглобни аутобус - 18,75 m;
за зглобни аутобус са две или више окретница - 25 m;

Mislim da je dovoljno za odgovor.
Korisnikov avatar
mikivs
Član

Pridružio se: Pon Sep 05, 2011 10:33 pm

Postod Miodrag » Pet Mar 02, 2012 7:58 pm

Ja ipak mislim da spadaju u D kategoriju, zato što se priključno vozilo može jednostavno odvojiti od vučnog. Ali da mi ipak sačekamo nekog ko 100% zna, da nam objasni. :wink:
Miodrag
Član

Postod miham » Pet Mar 02, 2012 8:43 pm

ja prvi put cujem za ove podkategorije same D kategorije..kod nas u Cg kad polozis za D vozis sve sto se zove autobus pa bio to i zglobni,dvozglobni nemamo..
miham
Mehaničar

Pridružio se: Ned Dec 12, 2010 10:52 pm

Postod Miodrag » Pet Mar 02, 2012 9:06 pm

Bilo je tako i kod nas, pa su nam uveli novi zakon. Sad ima oko 14 kategorija i potkategorija. :shock:
Miodrag
Član

Postod Velemajstor » Pet Mar 02, 2012 9:08 pm

Zglobni i dvozglobni autobusi spadaju u "D" kategoriju.
Ima vozača koji nemaju "E" kategoriju,a imaju "D" i voze zglobne autobuse.

Kategorija "E": se bliže razvrstava na BE, CE i DE.
Kategorija "DE": čini skup vozila čije vučno vozilo pripada kategoriji "D", a najveća dozvoljena masa priključnog vozila je veća od 750 kg,i priključno vozilo se ne koristi za prevoz lica(putnika).
Znači ko nema kategoriju:"DE" ne može da upravlja autobusom sa priključnim vozilom(autobuska prikolica za prevoz prtljaga,tereta).

D1 – motorna vozila koja služe za prevoz lica i koja, osim sedišta vozača, imaju više od osam, a manje od šesnaest sedišta.
D1+E – vozilo potkategorije D1 i priključna vozila imaju najveću dozvoljenu masu ne veću od 750 kg s tim da najveća dozvoljena masa ovog skupa vozila ne prelazi 12000 kg, a najveća dozvoljena masa priključnog vozila ne prelazi masu neopterećenog vučnog vozila i da se priključno vozilo ne koristi za prevoz lica.
***CENZURISANO*** ga valjda sam uspeo da objasnim nekako.
Poslednji put menjao Velemajstor dana Pet Mar 02, 2012 9:14 pm, izmenjena samo jedanput
Velemajstor
Profesionalni vozač

Pridružio se: Ned Sep 25, 2011 3:24 pm

Postod Miodrag » Pet Mar 02, 2012 9:11 pm

Sada i za auto prikolicu treba BE kategorija. Glupost.
Miodrag
Član

Postod Kassbohrer » Pet Mar 02, 2012 9:48 pm

Da ali kad položiš B ustvari ti upišu tri kategorije, B1 (tricikl) B (auto) i BE (auto sa prikolicom) bar je tako u BIH ne vjerujem da će neko tri puta da izlazi za te kategorije. U BIH zglobni autobus može da se vozi sa ''običnim'' D, a autobus sa prikolicom DE (dok recimo za trolejbus treba ići na dodatnu obuku od 20 časova), takođe šleper može da se vozi sa C a kamion sa prikolicom treba CE. Takođe na polaganjima za sve kategorije ukinut je poligon, izbačena je policija sa polaganja, svi članovi komisije su civili a naprijed u vozilu pored kandidata sjedi instruktor. Takođe je zabranjeno komisiji da ''loži'' kandidata odnosno da mu narede nešto što je u datoj situaciji zabranjeno saobraćajnim znakom ili putnom signalicijom.
Kassbohrer
Član

Pridružio se: Sre Feb 13, 2008 12:20 am

Postod Nele Nibus » Pet Mar 02, 2012 10:10 pm

Ja u subotu veče za malo da ostanem bez probne je*la ih ona.. U 2 noću me zaustavili u BG i tamo vamo i pustiše me nekako nit mi uzeli dozvolu nit mi šta pisali. Mada malo je glupo da ne sme da se vozi posle 23 šta da radim ja do tad gde bio i aj u krevet.. ili da ostavim kola negde pa da idem pešaka.
Upotreba mojih fotografija na news portalima, facebook-u i štampi nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti!

Image
Nibus 400.31 generacija 2007. Ko 397 ex 561
Korisnikov avatar
Nele Nibus
Student saobraćaja

Pridružio se: Ned Nov 15, 2009 2:26 am

Postod Miodrag » Pet Mar 02, 2012 10:21 pm

Evo šta ima kod nas: AM, A1, A2, A, B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE. Ako sam nešto izostavio, dodajte.
Miodrag
Član

Postod Velemajstor » Pet Mar 02, 2012 10:25 pm

I ovako ih ima premnogo.
Poslednji put menjao Velemajstor dana Pet Mar 02, 2012 10:38 pm, izmenjena samo jedanput
Velemajstor
Profesionalni vozač

Postod Velemajstor » Pet Mar 02, 2012 10:35 pm

Kassbohrer je napisao:Da ali kad položiš B ustvari ti upišu tri kategorije, B1 (tricikl) B (auto) i BE (auto sa prikolicom) bar je tako u BIH ne vjerujem da će neko tri puta da izlazi za te kategorije..

Neće triput ali vozačku dozvolu za kategoriju BE mogu dobiti samo oni vozači koji već imaju u vozačkoj dozvoli kategoriju B.
Kod nas su kategorije vezane zastarosnu dob(godine).

Kategorija Opis Starost /godine
AM
mopedi, laki tricikli i laki četvorocikli 16 godina
A1
Motocikli zapremine do 125 cm3 i snage motora do 11kW, čiji odnos snage motora i mase vozila nije veći od 0,1 kW/kg i teški tricikli snage motora do 15kW
16 godina
A2
Motocikli čija snaga motora nije veća od 35kW i čiji odnos snage motora i mase vozila nije veći od 0,2 kW/kg
18 godina
A
Motocikli i teški tricikli čija snaga motora prelazi 35kW
20-24 godine
B1
Teški četvorocikli
18 godina
B
Motorna vozila, osim vozila kategorije A, A1, A2, AM, F i M, čija dozvoljena masa nije veća od 3500kg i koja nemaju više od osam sedišta ne računajući sedište za vozača 18 godina
BE
Skup vozila čije vučno vozilo pripada kategoriji B, najveća dozvoljena masa priključnog vozila je veća od 750 kg, a nije veća od 3500 kg 18 godina
C1
Motorna vozila, osim vozila kategorije A, A1, A2, AM, F, M, B, D i D1, čija je najveća dozvoljena masa veća od 3500 kg, a nije veća od 7500 kg
18 godina
C1E
Skup vozila čije vučno vozilo spada u kategoriju C1, a najveća dozvoljena masa priključnog vozila prelazi 750 kg i naveća dozvoljena masa skupa ne prelazi 12.000 kg, kao i skup vozila čije vučno vozilo spada u kategoriju B, a najveća dozvoljena masa priključnog vozila prelazi 3.500 kg i najveća dozvoljena masa skupa vozila ne prelazi 12.000 kg
18 godina
C
Motorna vozila, osim kategorije A, A1, A2, AM, F, M, B, D i D1, čija je najveća dozvoljena masa veća od 3.500 kg
21 godina
CE
Skup vozila čije vučno vozilo pripada kategoriji C, a najveća dozvoljena masa priključnog vozila je veća od 750 kg
21 godina
D1
Motorna vozila za prevoz lica, koja osim sedišta za vozača imaju više od osam, a najviše 16 sedišta i čija maksimalna dužina ne prelazi osam metara
21 godina
D1E
Skup vozila čije vučno vozilo pripada kategoriji D1, a najveća dozvoljena masa priključnog vozila je veća od 750 kg
21 godina
D
Motorna vozila za prevoz lica, koja osim sedišta za vozača imaju više od osam sedišta
24 godine
DE
Skup vozila čije vučno vozilo pripada kategoriji D, a najveća dozvoljena masa priključnog vozila je veća od 750 kg
24 godine
F
Traktori sa ili bez priključnih vozila i radne mašine
16 godina
M
Motokultivator 15 godina
Velemajstor
Profesionalni vozač

PrethodniSledeća

Povratak na Zakonodavstvo i papiri