Logo

Pogon "Centrala"-tramvaji 2

Slike i rasprave o gradskom prevozu u Beogradu, privatni prevoznici, linije, vozni parkovi.

Postod Ivan » Sre Maj 16, 2012 6:15 pm

Sve OK :)
Korisnikov avatar
Ivan
Član

Pridružio se: Pet Mar 16, 2012 8:21 pm

Sponzor

Postod danilo » Sre Maj 16, 2012 11:52 pm

Od Divaga u rashodu su vozila sa GB: 611, 619 i 630, kao i prikolice sa GB: 1404 i 1410.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Postod amm8990 » Čet Maj 17, 2012 12:03 am

@Ivan

Da li znaš tačno koji tramvaji dolaze? Model?

danilo je napisao:Na Divazima je glavni problem oko upravljanja kontra okretanje ručice za gas i kočnicu.

Kontra u odnosu na tramvaje Đure Đaković, ali to je problem bio u Zagrebu, jer su uporedo vozili.

Ivan je napisao:Sta me cudi, zasto su zamenili kod GSP onu super automatsku rucicu koju ima isto Siemens Combino sa onom kompliciranom starom :?: :?: :?: :?

Nisu to u GSP-u zamenili, tako su došli. Mislim da čak nisu ni svi imali Simatic kontroler, već ovaj stari, samo jedan deo koji su prepravili iz meni nepoznatih razloga, ali ne u Beogradu već u Bazelu. Nisam nešto vešt sa nemačkim, ali ovde piše nešto o tome:

Zwei der Tramzüge sind bereits in Basel revidiert und an die Verhältnisse der Belgrader Verkehrsbetriebe angepasst worden. Die Simatic-Steuerung wurde entfernt, ein Luftbremsventil eingesetzt, ein zusätzlicher linksseitiger Rückspiegel angebracht und das Basler Wappen entfernt. Ferner mussten die Leuchtstoffröhren ersetzt und angepasst werden. In Belgrad sollen bis ca. Mitte August 2002 die restlichen Fahrzeuge so angepasst sein, dass alle im Liniendienst verkehren können. Die Revisionsarbeiten, die Personalschulung und die Inbetriebnahme der Fahrzeuge werden vor Ort von einem Seco-Mitarbeiter überwacht. Die Seco rechnet mit einer Restnutzungsdauer von 10 bis 15 Jahren.

http://www.g-st.ch/trambasel/bvb_blt/ht ... lgrad.html
amm8990
Član

Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 9:21 pm

Postod tomidzeri » Čet Maj 17, 2012 12:17 am

GB 1511 na liniji 13L
Image
Nemanja
tomidzeri
Član

Pridružio se: Sre Maj 04, 2011 10:08 pm

Postod Ivan » Čet Maj 17, 2012 10:12 am

amm8990 je napisao:@Ivan

Da li znaš tačno koji tramvaji dolaze? Model?

Ovako, SIGURNO ce doci onih 7 divaga od BLT, od kojh je jedan u rashodu i sluzi za delove. Oni su otkupljeni od BVB, znaci po gradni su isti, ali nemaju vise Simatric, nego Selectron, tako da se ne mogu raditi duple kompozicije BVB divag + BLT divag, ali to kod nas ne postoji, samo u Bazelu. GB tih divaga su (original BVB) #623, #633, #635, #636 (u rashodu), #641, #643 i #658 (jedini Divag koj ima jos Simatric) Garazni brojevi od BLT pocimlju sa 1- umesto kao kod BVB sa 6-
jedna slika:
Image
Izvor slike: http://www.tram-bus-bild.de.tl

A drugi tip verujem da su to oni drugi Schindler #101-115, godina proizvodnje 1971-1975, znaci malo noviji. Po gradni su vrlo slicni koao Divazi, a jos su udobniji od nijh. Jedino mi se ne svidja bas interjer, ali to je stvar ukusa. Svi su jos zivi osim #113 koj je imao lani jedan tezak sudar (nazalost :( ), pa su izjavili na radiu da su ga rashodovali. Sad ne znam jel su ga samo spremili za delove, s obzirom da se karoserija nije puno unistila uz razliku na predni, vucni vagon. Ali fakat je da garantirano nemoze vise za vozi, tockovi su se iskrivili i polomili.
Evo i jedna slika tih tramvaja:

Image
...i druga strana:
Image
Izvor obe dve slike: http://www.tram-bus-bild.de.tl/

Ivan je napisao:Sta me cudi, zasto su zamenili kod GSP onu super automatsku rucicu koju ima isto Siemens Combino sa onom kompliciranom starom :?: :?: :?: :?

Nisu to u GSP-u zamenili, tako su došli. Mislim da čak nisu ni svi imali Simatic kontroler, već ovaj stari, samo jedan deo koji su prepravili iz meni nepoznatih razloga, ali ne u Beogradu već u Bazelu. Nisam nešto vešt sa nemačkim, ali ovde piše nešto o tome:

Zwei der Tramzüge sind bereits in Basel revidiert und an die Verhältnisse der Belgrader Verkehrsbetriebe angepasst worden. Die Simatic-Steuerung wurde entfernt, ein Luftbremsventil eingesetzt, ein zusätzlicher linksseitiger Rückspiegel angebracht und das Basler Wappen entfernt. Ferner mussten die Leuchtstoffröhren ersetzt und angepasst werden. In Belgrad sollen bis ca. Mitte August 2002 die restlichen Fahrzeuge so angepasst sein, dass alle im Liniendienst verkehren können. Die Revisionsarbeiten, die Personalschulung und die Inbetriebnahme der Fahrzeuge werden vor Ort von einem Seco-Mitarbeiter überwacht. Die Seco rechnet mit einer Restnutzungsdauer von 10 bis 15 Jahren.

http://www.g-st.ch/trambasel/bvb_blt/ht ... lgrad.html

Tu pise, ali ne sta je razlog...
Korisnikov avatar
Ivan
Član

Postod cuburac1993 » Čet Maj 17, 2012 1:33 pm

aj mi objasni zasto je drugom pantograf podignut. To mi jedino nije jasno
cuburac1993
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Nov 22, 2010 12:29 pm

Postod Ivan » Čet Maj 17, 2012 2:12 pm

Pa to je bolje za prenos struje, znas. Kod nas je predni podignut a zadni ne, onda mora uzimati predni vagon (pre)vise struje da bi "hranio" drugoga sa strujom za greanje-hladjenje, pogon,... BG-ova varianta trosi manje struje, a medjutim Bazelova i od puno drugih gradova trosi vise, ali je bolje jer je struja onda kontrolisana, svaki vagon sa podignutom trolom onda uzima isto puno struje, tako dodje vrlo tesko do jednog kurzschluss-a :wink:
Korisnikov avatar
Ivan
Član

Postod cuburac1993 » Čet Maj 17, 2012 3:41 pm

Konacno mi je objasnjeno. Hvala :D :D :D
cuburac1993
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Nov 22, 2010 12:29 pm

Postod amm8990 » Čet Maj 17, 2012 4:41 pm

Hvala Ivane.

I kod nas bi vozile kompozicije sa podignutim pantografima i na prvom i drugom tramvaju da se skretnice ne otvaraju upotrebom istih.

Guten Tag Herr

Ich danke Ihnen für Ihr Mail. Ich gehe davon aus, dass es sich bei den 11 Wagen um 11 Anhängewagen der Baselland Transport AG (BLT) handelt.

Mit freundlichen Grüssen

D. Madörin
amm8990
Član

Postod danilo » Čet Maj 17, 2012 5:20 pm

Neki stari tramvaj (ja mislim da je Čičica u pitanju) je isteran iz hale u Donjem Depou i sada je prekriven belom ciradom.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Postod CKD-KT4 » Čet Maj 17, 2012 5:25 pm

Ivan je napisao:onda mora uzimati predni vagon (pre)vise struje da bi "hranio" drugoga sa strujom za greanje-hladjenje, pogon,...

Pa, kod ČKD kompozicija (Doppeltraktion) u BG drugi vagon se napaja preko pantografa prvog vagona, jer je 2. vagon i dalje motorni (Triebwagen). Istina, zbog toga postoje posebni dodaci iznad Schaffenbergkupplung-a.
CKD-KT4
Student saobraćaja

Pridružio se: Čet Maj 22, 2008 11:21 pm

Postod Ivan » Čet Maj 17, 2012 6:04 pm

amm8990 je napisao:
Guten Tag Herr

Ich danke Ihnen für Ihr Mail. Ich gehe davon aus, dass es sich bei den 11 Wagen um 11 Anhängewagen der Baselland Transport AG (BLT) handelt.

Mit freundlichen Grüssen

D. Madörin

Zasto si kontaktirao Dominika Madörin-a, fotografa i clan udruzenja ljubitlja tramvaja Tramclub Basel :?: :?
Korisnikov avatar
Ivan
Član

Postod Ivan » Čet Maj 17, 2012 8:57 pm

@amm8990:

Sigurno ce isto i doci neke prikolice od BLT, bolerecno svih 12 osim praseta. Njega ce prodati nekom privatniku.
Korisnikov avatar
Ivan
Član

Postod amm8990 » Čet Maj 17, 2012 10:19 pm

Ivan je napisao:Zasto si kontaktirao Dominika Madörin-a, fotografa i clan udruzenja ljubitlja tramvaja Tramclub Basel :?: :?

Pitao sam ga da li možda zna tačnije koji vagoni dolaze.
amm8990
Član

Postod Ivan » Čet Maj 17, 2012 10:24 pm

I, sta ti je rekao :?:

Samo vidim da je rekao da dolaze 11 prikolica u BG... :wink:
Korisnikov avatar
Ivan
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski prevoz u Beogradu