Logo

Voznja po ledu i snijegu

Sve što je vezano za autobuse, a ne spada u kategorije iznad.

Re: Voznja po ledu i snijegu

Postod Ivan KM » Ned Jul 15, 2012 3:18 pm

jedan strucnjak je u kosmet prevozovoj temi napisao da kosmet prevoz zimus nije vozio zato sto nemaju retardere a po pravilu zimi se retarder iskljucuje i ne samo zimi kad god je klizav kolovoz ja kad sam proslog leta vozio za Crnu Goru padala je kisa ja sam slucajno povukao rucicu retardera i znate kako mi je igrao zadnji kraj...Po meni je najopasnije voziti zimi. Zimi zato ne treba zuriti nista ne znaci ako autobusom stignete sat ili dva sata kasnije vazno je da stignete. Kako je kod nas na Kosovu zimus bilo tesko preko brda se islo autobusi i kamioni su samo sletali s puta i na nizbrdici ne treba gaziti ni kocnicu ni gas samo polako u prvu ili u drugu brzinu i polako. Toliko od mene pozdrav svima
Ivan KM
Član

Pridružio se: Pet Sep 16, 2011 5:30 pm

Sponzor

Postod Nele Nibus » Pon Jul 16, 2012 11:34 am

Pa retarder služi da uspori vozilo da ne bi naglo kočio i proklizao, već je stariji kolega Velemajstor napisao da se retarder gasi samo na prikolicama ne na solašima. Jednom sam po snegu išao sa Niš ekspresom za Topličku Malu Planu i bio pored vozača, kad smo naišli na nizbrdicu čovek je povukao retarder i vozilo se sasvim normalno ponašalo.
Upotreba mojih fotografija na news portalima, facebook-u i štampi nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti!

Image
Nibus 400.31 generacija 2007. Ko 397 ex 561
Korisnikov avatar
Nele Nibus
Student saobraćaja

Pridružio se: Ned Nov 15, 2009 2:26 am

Postod profa_chb » Pon Jul 16, 2012 1:19 pm

može biti problema jer retarder deluje samo na pogonskoj osovini, dok kočnica deluje na svim osovinama :idea:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod Ivan KM » Uto Jul 17, 2012 3:21 pm

Seti se Nenade kad je strucnjak osojanac napisao da kosmet prevoz ne vozi zato sto nemaju retardere ja kad sam vozio povukao sam retarder poceo je da me zanosi ali sto je osojanac napisao da kosmetovi busevi nemaju retardere kad 303-ke imaju sanosi takodje imaju
Ivan KM
Član

Re:

Postod Ivan KM » Uto Jul 17, 2012 3:28 pm

Neo je napisao:
s215hdh je napisao:Naravno da ne :)

Ma ne znam sta da ti kazem Neoplanus-e, nema puno tu mudrosti polako i pametno kao sto Dule kaze nema naglih pokreta, kocenja i zafrkanicje sa busem.

Glavno je da imas dobre pogonske gume, a ako nemas onda da imas lance i onda se spreman za voznju.

Smijes korisiti retarder ali samo u prvom stepenu ni slucajno dalje odatle inace ide zadnji kraj prije tebe.

Pozz... :D

Moj cale vozi Berkhofa i kaze mi da prvi stepen kad povuce retarder nista ne usporava samo drzi tu brzinu i ne ide ni vise ni manje ali retarder nikad nesme da se koristi previse zato sto greje motor. Poz
Ivan KM
Član

Postod Nele Nibus » Sre Jul 18, 2012 3:20 am

Ivan KM je napisao:Seti se Nenade kad je strucnjak osojanac napisao da kosmet prevoz ne vozi zato sto nemaju retardere ja kad sam vozio povukao sam retarder poceo je da me zanosi ali sto je osojanac napisao da kosmetovi busevi nemaju retardere kad 303-ke imaju sanosi takodje imaju

Nije napisao da nemaju retarder već nemaju Telmu.. A retarder u Niš ekspresu na solašima celu zimu ne gase i niko nije šetao po putu. Solaši i troosovinci su ekstra stabilni na putu jedino midi busi malo begaju zimi.
Upotreba mojih fotografija na news portalima, facebook-u i štampi nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti!

Image
Korisnikov avatar
Nele Nibus
Student saobraćaja

Postod Ivan KM » Sre Jul 18, 2012 1:05 pm

evo ti sta je on napisao kopirao sam njegov post : Kosmet nije isao preko brda po snegu jer nemaju retardere i telme sem setre i temse a na frenu i na kocnice same ne smedu da se spustaju. to je on napisao u kosmetovoj temi 54 str :wink:
Ivan KM
Član

Postod Nele Nibus » Pet Jul 20, 2012 2:06 am

Pitao sam danas jednog starijeg vozača jel zimus kočio samo sa motornom kočnicom ili i sa telmom, čovek mi reko i jedno i drugo ali zimi je najbolje što više šaltanja i kad se koči telmom ili retarderom da se ne vuče ručica do 4 ili 5-tog stepena odnosno najjačeg.

Image
Korisnikov avatar
Nele Nibus
Student saobraćaja

Postod osojanac » Sub Jul 21, 2012 9:34 am

Dobro Ivane ajde ti meni lepo objasni koja je razlika izmedju telme i retarde. Nije lepo da me tako proziva. Oces da se nadjemo u K. Mitrovici pa da ti dam da provozas bus i da vidis sta je retarder. I Ni jedan retarder ne moze da te zanee. Retarder na vecoj brzini putem ulja i vazduha koji se nalazi na menjacu usporava vozilo ne moze da ga zaustavi, dok telma i na manjoj brzini putem magneta moze i da zaustavi vozilo. A sto se tice frene ona samo oduzima gas tokom voznje i usporava vozilo do 20 % inace najbolje je koristiti za gasenje vozila. A sto se tice brda pitaj Adnana ko je iao preko brda.
Ivane ja nemam nita protiv Kosmeta ali veruj mi amo Kolasince sam vidjao preko brda kada je pao sneg a Kosmet je pretovarao putnike preko punkta to svi sa evera znaju.
Pozdrav za tebe
Ako ti jos nesto treba javi se na PP.
Korisnikov avatar
osojanac
Član

Pridružio se: Pet Feb 05, 2010 6:36 pm

Postod Siera » Sub Jul 21, 2012 12:58 pm

A uuuuuuuuuuu sto se nacitasmo nekih gluporija sneg retarder,telma,intarder,frena. Brda su postojala i mnogo ranije nego sto je izmisljen retarder,telma itd itd. Sneg je padao i pre nastanka retardera,telmi itd tako da ................ Ipak je se vozilo i tada
Siera
Profesionalni vozač

Pridružio se: Pon Jun 27, 2011 7:26 pm

Postod Berlingo » Ned Jul 22, 2012 11:49 pm

Da, moram priznati da je i mene to strasno zainteresiralo. U biti imam puno iskustva po snijegu ali samo s manjim kamionima. Volim sve osim suhe ceste. Retarder nisam nikad probao ali frenu jesam. A vidim ima tu iskusnih vozaca, tuku i Rusiju. Pa ako nije problem napisite koji savjet za nas koji neznamo to. Istina, i prije je bilo snijega i to zescih zima. Pa kako su onda vozili Sanosi, Dubrave, TAM-ine? S malim autom im nisi mogao nista! Za prvi retarder sam cuo kad je predstavljen TAM 331.
Berlingo
Član

Pridružio se: Čet Nov 10, 2011 12:53 pm

Postod Ivan KM » Pon Jul 23, 2012 3:44 pm

osojanac je napisao:Dobro Ivane ajde ti meni lepo objasni koja je razlika izmedju telme i retarde. Nije lepo da me tako proziva. Oces da se nadjemo u K. Mitrovici pa da ti dam da provozas bus i da vidis sta je retarder. I Ni jedan retarder ne moze da te zanee. Retarder na vecoj brzini putem ulja i vazduha koji se nalazi na menjacu usporava vozilo ne moze da ga zaustavi, dok telma i na manjoj brzini putem magneta moze i da zaustavi vozilo. A sto se tice frene ona samo oduzima gas tokom voznje i usporava vozilo do 20 % inace najbolje je koristiti za gasenje vozila. A sto se tice brda pitaj Adnana ko je iao preko brda.
Ivane ja nemam nita protiv Kosmeta ali veruj mi amo Kolasince sam vidjao preko brda kada je pao sneg a Kosmet je pretovarao putnike preko punkta to svi sa evera znaju.
Pozdrav za tebe
Ako ti jos nesto treba javi se na PP.

Ja znam da je i kosmet prevoz jedno vreme vozio preko brda i koliko ja znam retardere i telme imaju isanosi i mercedesi a ti si napisao da nemaju i upravu si bio kad si rekao da retarder nemoze da zaustavi on samo usporava i ne usporava ako su obrotaji manji od 1.500 a telma moze i da zaustavi vozilo
Ivan KM
Član

Postod Nele Nibus » Uto Jul 24, 2012 12:02 pm

Berlingo je napisao:Da, moram priznati da je i mene to strasno zainteresiralo. U biti imam puno iskustva po snijegu ali samo s manjim kamionima. Volim sve osim suhe ceste. Retarder nisam nikad probao ali frenu jesam. A vidim ima tu iskusnih vozaca, tuku i Rusiju. Pa ako nije problem napisite koji savjet za nas koji neznamo to. Istina, i prije je bilo snijega i to zescih zima. Pa kako su onda vozili Sanosi, Dubrave, TAM-ine? S malim autom im nisi mogao nista! Za prvi retarder sam cuo kad je predstavljen TAM 331.

Imali su i visoki Sanosi novijih generacija (oko 90-tih) retardere ili telme, a niski valjda nisu imali kao serijsku opremu dok je MB O 303 tih godina i niski i visoki imao fabrički retarder ali opet išlo se i po snegu i po ledu kako reče Rade!
Retarder ili Telma danas su eto da olakšaju vozaču da može prvo da uspori vozilo da ne koči naglo.
Poslednji put menjao Nele Nibus dana Sre Jul 25, 2012 1:30 am, izmenjena samo jedanput

Image
Korisnikov avatar
Nele Nibus
Student saobraćaja

Postod Ivan KM » Uto Jul 24, 2012 8:01 pm

i da uspori i ustedi kocnice a ne gledam neki prevoznici ne koriste nista od toga pa gledam niz Moracu se zalete pa upale kocnice a retarder malo po malo usporava
Poslednji put menjao profa_chb dana Uto Jul 24, 2012 9:32 pm, izmenjena samo jedanput
Rezlog: Citiranje prethodnog posta
Ivan KM
Član

Postod Siera » Pet Jul 27, 2012 10:30 am

Telma&retarder,intarder itd sluze da dugotrajno usporavaju vozilo s tim sto se telme vise ne rade jel su tehnološki zastarele i nisu efikasne. Svi ovi uredjaji imaju više modova rada recimo početak kočenja preko odredjene brzine, prekid kočenja ispod odredjene brzine, isključivanje na dodavanje gasa, uključivanje na otuštanje pedale gasa, uključivanje pri početku kočenja nožnom odnosno radnom kočnicom automatsko isključivanje prilikom eventualnog proklizavanja sa uključivanjem ASR itd.O Telmi ako nešta treba pisaću. Osim ovoga "turite" ovo u tehniku a prethodno obrišite jel je isuviše :roll: :roll: :roll:
Siera
Profesionalni vozač

Pridružio se: Pon Jun 27, 2011 7:26 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Autobusi generalno