Logo

Engleska 2012

Reportaže članova sa putovanja.

Re: Engleska 2012

Postod cone » Pet Jul 27, 2012 9:31 am

Svaka čast, profo! Odlična reportaža! Ili, bolje rečeno, odličan početak reportaže, s obzirom da ćete se tamo malo duže zadržati! :mrgreen:

E, sad sam se baš iznenadio kad sam video ovog Caetana, kojeg sam slikao u Kortrijku! :D

profa_chb je napisao:National Express, linija 444 Cheltenham - London, a u pitanju je Caetano Levante (mislim da je na Scania šasiji)
Image
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 12:49 pm

Sponzor

Postod mar.co » Pet Jul 27, 2012 7:36 pm

profa_chb je napisao:Image
Odeeeeeee za Miljakovac :mrgreen:

Super ti je reportaža... :wink:
_____________Image_____________
Korisnikov avatar
mar.co
Član

Pridružio se: Čet Sep 08, 2011 6:47 pm

Postod Mickey » Pet Jul 27, 2012 11:06 pm

lepo tebi u Engleskoj... pitam se kolko su im stari ti hibridi. jesu bucni?
Mickey
Član

Pridružio se: Sub Jul 26, 2008 10:30 pm

Postod profa_chb » Sub Jul 28, 2012 11:20 am

@cone hvala, mislim da sam ovde sve već uslikao, ali ne brini na spisku je i London 8)

@mar.co hvala :wink: ovaj ide preko gazele :mrgreen:

@Mickey mislim da nisu, nisam se vozio... no, u Londonu ima ovih Evniro 400H i Wright Eclipse Gemini i Gemini 2(na Volvoovoj hibridnoj šasiji B5LH), pa ću da vidim da se provozam i malo detaljnije proučim :)
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod aleksovski » Ned Jul 29, 2012 3:45 pm

Odlicna reportaza :)
Mercedes-Benz. The best or nothing.
Korisnikov avatar
aleksovski
Član

Pridružio se: Sub Maj 29, 2010 11:21 pm

Postod profa_chb » Pon Jul 30, 2012 8:13 pm

Hvala imenjak :wink:

Juče su nam došli moji stric, strina i sestra iz Londona pa smo zajedno išli u Bath, mesto u blizini Bristola. Ime je dobilo po tome što je u vreme Starog Rima bilo kupatilo, a termalnim izvorom i "lekovitom" vodom, tu su čak dolazili ranjeni ratnici da se leče, itd. Posetili smo muzej koji je na mestu nekadašnjeg kupatila, veoma je dobro očuvano, a bogami i lepo sređeno. Ulaz se plaća, postoje popusti za decu, stare ljude, studente, itd, ja sam na studentsku karticu dobio popust od 1,75 :)

U ovaj glavni bazen se uliva voda sa izvora (star oko 2000 godina)
Image
Image
Image
Image
Image

Glavno kupatilo, ovde se bacaju pare :mrgreen:
Image
Image
Inače, ovde, a i na još nekoliko mesta ima projektora koji na zidu "projektuju" ljude koji se šetaju, rade nešto, veoma zanimljivo izgleda :)

Postojale su i prostorije sa "toplim podovima" koji su stajali na ovim stubovima, a okolo je cirkulisala vruća para
Image

Takođe je izlošeno dosta starih predmeta, oruđa, novčića, no evo nešto zanimljivo, deo "sistema" za podizanje teških blokova, sistem ima 3 čekrka, tako da se mnogo lakše podiže, doduše za manju visinu
Image

Plan kupatila (zidovi su od neke plastike) na koji su putem projektora ubačeni ljudi koji se šetaju, a na ekranu pored piše nešto o prostoriji koja je u datom trenutku obeležena na planu (beli krug, dole levo)
Image

Na izlazu su napravili česmu na kojoj može da se proba voda, dele papirne fišeke iz kojih se pije. Sama voda je topla, i bljutavog ukusa, valjda ima dosta sumpora, al' opet nije štetna po zdravlje (tako bar piše na ogasnoj tabli, ne bi valjda pravili česmu u muzeju da voda nije za piće :? )
Image

Inače, propustim ja jednog lika sa detetom, a on se nasmeje i kaže "Šta je, ja da se žrtvujem" :lol: Taman kad je on popio, ja da sipam, prilazi jedna kineskinja, korejanka, šta li je, sa ćerkom, sipa, ali gleda u mene, 'oće, neće... Potegnem ja ono na eks sa osmehom na licu (nekako) pogledam je pravo u oči i kažem "Ništa ne brinite, ista je kao u mojoj zemlji :wink: ", na šta me ona pogleda začuđeno i reče "Ima mvogo sumpov unutva, možda dobvo za tebe, avi ne valja" :lol:

A sad deo koji vas verovatno više zanima :mrgreen:
Išli smo kolima, tako da sa te strane nema slika, a i bili smo u samom centru grada sve vreme tako da nema slika gradskog prevoza. Koliko sam video, kod njih radi First, ništa posebno, ništa što već nisam slikao.

Od dekera za razgledanje grada imaju Ayats-e i Optare Visionaire, koji je na slici
Image

Toliko za sada, puno pozdrava iz trenutno oblačne Engleske :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod Mickey » Uto Jul 31, 2012 10:50 am

Pričaju li ljudi o olimpijadi? Šta kažu rođaci imali neke razlike tu van Londona?
Mickey
Član

Postod becks89 » Sre Avg 01, 2012 12:15 am

Profane drži se ti matematike :mrgreen:
Šalu na stranu, odlična reportaža :)
becks89

Postod profa_chb » Sre Avg 01, 2012 11:21 am

hvala :wink: držim se ja za nju, ona za mene, pa u krug :mrgreen:

@Mickey šta ga znam, nisu nešto mnogo pominjali, velik je London, tako da se ta olimpijska furtutma više u centru zbivanja :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod Ivan » Čet Avg 02, 2012 11:40 am

profa_chb je napisao:@ Ivan ne znam za olimpijadu, ali 2012 je godina jubileja, 60 godina vladavine Elizabete II pa je sve u nekom "patriotskom" fazonu... Od sumnjivih artikala sa zastavom Engleske i sa zastavom Velike Britanije, video sam: slušalice, maske za telefone, torbice za fotoaparate, zastavice za automobile, nalepnice za dasku wc šolje, olovke, šolje, jastuke, jastučnice, odevne predmete, itd :roll:

Meni dolazi tuga kad vidim onaj narod ispred Buckingham Palace-a, kao iza zatvorskih rešetaka, samo da bi videli jednu bogatu ženu koja dobiva ogromne pare od Evropske zajednice...Ne lažem, to mi je rekao rođak koj je na fakutetu to ćuo. :roll:
Korisnikov avatar
Ivan
Član

Pridružio se: Pet Mar 16, 2012 8:21 pm

Postod profa_chb » Sub Avg 04, 2012 12:01 pm

Juče je bilo vrlo zanimljivo... Priča počinje još 11. jula, dan kada smo došli u Englesku. Kako smo izašli sa aerodroma, primetili smo da je Miličin kofer napukao, verovatno su ga slomili pri ubaccinvanju u avion. Pošto je u pitanju najobičniji kinez, a i nije bio toliko naprsao da ne može da izdrži još koji dan, nismo se nešto mbogo potresli. Tek nakon što smo napustili aerodrom, stric nam je rekao da smo mogli da to prijavimo odmah i dali bi nam isti takav odmah, pošto oni imaju pun K tih kineza, i tako ih dele :shock:

No, juče smo izašli da prošetamo do železničke stanice, da vidimo kad imamo vozove za London, i da pogledamo neki kofer. Našli smo u centru neku prodavnicu, koja prodaje samo torbe i kofere, kineze naravno, a u prodavnici neki Delboj Troter i neki klinac :lol: Mi smo pravo sa vrata ušli sa pričom "daj nešto što veće i što jeftinije", lik se nasmejao i odveo nas da pogledamo par komada. Vidimo mi krajičkom oka jedan, al' mnogo bato, 30 funti. Lik nas pogleda i kaže "Ma za tebe 25, taj je stajao napolju kao eksponat, ništa mu ne fali, al' mora da se spusti cena". Pogledam ga ja temeljnije, stvarno ništa ne fali, osim para, nismo imali funte kod sebe, već 50 evra. Kažemo mi njemu da idemo do menjačnice, međutim on nas pogleda i reče da može on da nam menja pare, pita me da li znam kurs? Ja mu reko' da je oko 0.8, on me gleda, računa nešto, i ponudi mi 0.82 :? Meni nešto bi čudno u trenutku, i ipak odemo do menjačnice, kao da ne mučimo njega... I tek tamo skontam u kom zecu leži grm, tamo kidaju sa provizijom, 50e => 34gbp, a 42gbp => 50e :shock: Mi se brže bolje vratimo kod njega, kao nisu hteli da nam menjaju pare jer nemamo "ID", vamo namo, i on uze da računa, kaže to je oko 41 i nešto, hoće neće, misli, i ja mu kažem "Ma može i za 40, nije problem :wink: ". On me pogleda, pruži ruku, kaže da može, dade nam kofer i još 15 funti, još pita odakle smo. Za divno čudo, nije dobio srčku kad je čuo da smo iz Srbije :mrgreen:

Sve u svemu, svi na dobitku, on je prodao kofer i uštedeo 2 funte na devizama, a mi smo em dobili popust na kofer, em uštedeli 6 funti (oko 900din) :!: :o
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod Mickey » Sub Avg 04, 2012 11:07 pm

ovo je moglo i u zanimljive price :)
Mickey
Član

Postod Sloba » Ned Avg 05, 2012 10:09 pm

To što je kofer napukao je sigurno do aerodroma... Gledao sam na solunskom aerodromu pre par dana šta rade sa njima... :|

Inače, reportaža je u svakoj poruci sve zanimljivija a i slike valjaju! Keep up doing good job! :)
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod profa_chb » Sre Avg 08, 2012 5:15 pm

Hvala momci :)

Inače, sutra oko 10:30 krećemo za London, vozom. Trebalo bi da presedamo u Reading-u oko 12:15, i odatle nastavimo do Londona, tamo smo oko 13h. Mali problem je to što nam je železnička stanica u Cheltenham-u malo daleko, oko 3-4km, a imamo kofere, putne torbe, itd. Ima neki bus, gradski, koji ide od centra grada do žstn, to nam već odgovara, samo nigde ne mogu da nađem koliko košta karta... Trebalo bi da je oko funtu i po, dve, no, proveriću telefonom. Najzgodnije jeste taksijem, ali ovde deru, 6-8 funti...

No, mala anegdota, a propo putovanja vozom u dolasku. Kada smo dolazili, stric nas je ispratio na stanicu, Ealing Broadway, inače poslednja stanica metroa, kad se ide na zapad. Vozovi koji tuda prolaze kreću sa jedne od glavnih stanica u Londonu, Paddington, i idu na zapad. Mislim da ovi inter-city ne staju, staje samo "beovoz". Ti "beovozovi" su kul, imaju raspored sedišta 3+2, lepi su, čisti su, i staju u skoro svim mestima usput, jednim od tih smo išli do Readnig-a (čita se Reding :| ). Iako je veoma "frekventna" pruga, nije elektrificirana, pa vozovi idu na dizel, koliko sam kasnije saznao, britanci mnogo više koriste naftu, greju se i kuvaju na gas, trolejbuse i tramvaje slabo imaju, sve što su imali su davno ukinuli (mislim 50ih, 60ih, nisam siguran). A i železnica im je privatizovana, imaju više prevoznika, pa je ovako valjda lakše kontrolisati ko koliko troši. Mi smo išli First-om, tako nas je zapalo.

U Readingu smo čekali sledeći voz svega 10ak minuta, neki inter-city, njime smo išli "samo" jednu stanicu do Swindon-a. "Samo jedna stanica" je pola sata vožnje, a pošto u delu gde se ostavljaju torbe nije bilo mesta za naše kofere, nismo hteli da pravimo gužvu, pa smo stajali kod vrata. Inače, kompozicije im sadrže i prvu klasu (2+1 sedišta), "normalne" vagone (2+2 sedišta) i restoran. Ukupno 8 vagona. Zanimljivo je da imaju centralno zaključavanje vrata, ali nemaju kvake iznutra, samo spolja. Prozori na vratima se samo spuste, nema nikakav mehanizam, i kroz prozor se otvore vrata, sve je lepo nacrtano :lol:

Pred sam Swindon je voz naglo usporio, i jedno 2 minuta prilazio stanici, veoma sporo, tako da smo kasnili 2 minuta. No kad smo stigli na stanicu, nismo znali na koji peron da idemo (ima ih samo 4), i dok smo našli nekog od dispečara, voz nam je pred nosom pobegao. Sreća u nesreći je to što je taj iz Swindon-a za Cheltenham bio neki pilićar, "Beovoz", tu mu je početna stanica, a mi smo sačekali nekih 50min, i iznenadili se :shock: Zapao nam je opet neki inter-city (ko zna, možda je taj direktan od Reading-a za Cheltenham), u kome je bilo i mesta za kofere, dosta mesta za sedenje, i najbolje od svega, svako sedište ima TV :D Touch-screen LCD ekrani od 7-8 inča, imaju GPS, mape, serije, audio knjige, svašta nešto, samo treba imati klasične slušalice (3,5mm džek). Milica je malo spavala, malo gledala na mapi da ne završimo u Rumuniji, a ja sam gledao "Fawlty Towers", poznata serija iz 70ih sa Džon Klisom iz Pajtonovaca. Putnici su me malo čudno gledali, pošto sam se valjao od smeha, no, nisam im mnogo smetao :mrgreen: Ipak sam se iskupio na kraju, jedan čovek je seo na hemijsku olovku nakon povratka iz WC-a, pa je jadan preturao po torbi da je nađe, nije imao čime da rešava ukrštenice, pa sam mu rekao gde da gleda :lol: No, jedan drugi lik je zaspao usput, verovatno se vraćao sa posla, to je kod njih često da putuju na posao. Stigli mi u Cheltenham, poslednju stanicu, lik i dalje spava, mi ga probudili, a on sav zbunjen :lol: No, fini ljudi, zahvale se kad im nešto učiniš, nisam očekivao.

Ali, karme bez. Padala je kiša, a taksista nas je lepo provozao i naplatio 8 funti, umesto 6 koliko je inače. Nja... No videćemo sutra kako će biti, sutra bi trebalo da bude manje cimanja, presedamo samo jednom, a u Londonu nas čeka stric, ili strina. Ili busem par stanica. Sve u svemu, pričam kad stignem :)

Pozdrav svima :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod Ivan » Čet Avg 09, 2012 2:38 pm

Ej, Fawlty Towers su za ROKNUTI OD SMEHA, najviše mi se sviđa ona epizoda gde onaj lik umre u hotelu i gde John Cleese mora skloniti od inspektora svog miša Basil :mrgreen:

Čoveće, a znam isto za englesku seriju "Mućke" sa Trotterima, i oni su isto za se valjat... :D
Korisnikov avatar
Ivan
Član

Pridružio se: Pet Mar 16, 2012 8:21 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Reportaže sa putovanja