Hvala momci
Inače, sutra oko 10:30 krećemo za London, vozom. Trebalo bi da presedamo u Reading-u oko 12:15, i odatle nastavimo do Londona, tamo smo oko 13h. Mali problem je to što nam je železnička stanica u Cheltenham-u malo daleko, oko 3-4km, a imamo kofere, putne torbe, itd. Ima neki bus, gradski, koji ide od centra grada do žstn, to nam već odgovara, samo nigde ne mogu da nađem koliko košta karta... Trebalo bi da je oko funtu i po, dve, no, proveriću telefonom. Najzgodnije jeste taksijem, ali ovde deru, 6-8 funti...
No, mala anegdota, a propo putovanja vozom u dolasku. Kada smo dolazili, stric nas je ispratio na stanicu, Ealing Broadway, inače poslednja stanica metroa, kad se ide na zapad. Vozovi koji tuda prolaze kreću sa jedne od glavnih stanica u Londonu, Paddington, i idu na zapad. Mislim da ovi inter-city ne staju, staje samo "beovoz". Ti "beovozovi" su kul, imaju raspored sedišta 3+2, lepi su, čisti su, i staju u skoro svim mestima usput, jednim od tih smo išli do Readnig-a (čita se Reding

). Iako je veoma "frekventna" pruga, nije elektrificirana, pa vozovi idu na dizel, koliko sam kasnije saznao, britanci mnogo više koriste naftu, greju se i kuvaju na gas, trolejbuse i tramvaje slabo imaju, sve što su imali su davno ukinuli (mislim 50ih, 60ih, nisam siguran). A i železnica im je privatizovana, imaju više prevoznika, pa je ovako valjda lakše kontrolisati ko koliko troši. Mi smo išli First-om, tako nas je zapalo.
U Readingu smo čekali sledeći voz svega 10ak minuta, neki inter-city, njime smo išli "samo" jednu stanicu do Swindon-a. "Samo jedna stanica" je pola sata vožnje, a pošto u delu gde se ostavljaju torbe nije bilo mesta za naše kofere, nismo hteli da pravimo gužvu, pa smo stajali kod vrata. Inače, kompozicije im sadrže i prvu klasu (2+1 sedišta), "normalne" vagone (2+2 sedišta) i restoran. Ukupno 8 vagona. Zanimljivo je da imaju centralno zaključavanje vrata, ali nemaju kvake iznutra, samo spolja. Prozori na vratima se samo spuste, nema nikakav mehanizam, i kroz prozor se otvore vrata, sve je lepo nacrtano
Pred sam Swindon je voz naglo usporio, i jedno 2 minuta prilazio stanici, veoma sporo, tako da smo kasnili 2 minuta. No kad smo stigli na stanicu, nismo znali na koji peron da idemo (ima ih samo 4), i dok smo našli nekog od dispečara, voz nam je pred nosom pobegao. Sreća u nesreći je to što je taj iz Swindon-a za Cheltenham bio neki pilićar, "Beovoz", tu mu je početna stanica, a mi smo sačekali nekih 50min, i iznenadili se

Zapao nam je opet neki inter-city (ko zna, možda je taj direktan od Reading-a za Cheltenham), u kome je bilo i mesta za kofere, dosta mesta za sedenje, i najbolje od svega, svako sedište ima TV

Touch-screen LCD ekrani od 7-8 inča, imaju GPS, mape, serije, audio knjige, svašta nešto, samo treba imati klasične slušalice (3,5mm džek). Milica je malo spavala, malo gledala na mapi da ne završimo u Rumuniji, a ja sam gledao "Fawlty Towers", poznata serija iz 70ih sa Džon Klisom iz Pajtonovaca. Putnici su me malo čudno gledali, pošto sam se valjao od smeha, no, nisam im mnogo smetao

Ipak sam se iskupio na kraju, jedan čovek je seo na hemijsku olovku nakon povratka iz WC-a, pa je jadan preturao po torbi da je nađe, nije imao čime da rešava ukrštenice, pa sam mu rekao gde da gleda

No, jedan drugi lik je zaspao usput, verovatno se vraćao sa posla, to je kod njih često da putuju na posao. Stigli mi u Cheltenham, poslednju stanicu, lik i dalje spava, mi ga probudili, a on sav zbunjen

No, fini ljudi, zahvale se kad im nešto učiniš, nisam očekivao.
Ali, karme bez. Padala je kiša, a taksista nas je lepo provozao i naplatio 8 funti, umesto 6 koliko je inače. Nja... No videćemo sutra kako će biti, sutra bi trebalo da bude manje cimanja, presedamo samo jednom, a u Londonu nas čeka stric, ili strina. Ili busem par stanica. Sve u svemu, pričam kad stignem
Pozdrav svima