Logo

Gradski prevoz u Pragu

Slike i rasprave o gradskom prevozu u gradovima u Srbiji i regionu.

Re: MHD Praha

Postod Miki » Pon Sep 03, 2012 9:38 pm

Dokle ide linija 4?

Tamo gde je red vožnje piše da ide od Kotlářke do Sídlišta Ďáblice, a na mapi piše da ide do Kubánskih náměstí.

A za liniju 16 tamo gde red voznje piše da ide od Lehoveca do Náměstí Bratří Synků, a na mapi do Kotlářke i Sídlišta Řepy u špicevima.

:|
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Pridružio se: Pon Maj 16, 2011 2:23 pm

Sponzor

Postod filip » Pon Sep 03, 2012 10:10 pm

To je pisalo pre prvog, kada je bilo postavljeno 2 reda vožnje (stari i novi). Sve je tačno!
filip
Član

Pridružio se: Ned Nov 30, 2008 8:32 pm

Postod Remorker » Uto Sep 04, 2012 11:15 pm

Veceras sam cugao pivo u Husi na Angelu i naravno sedeo napolju i pratio tramvaje, kao sta obicno radim ponekad.....novost....tramvaj 14 nikad nije bio samo jedan vagon....e sada sa novim promenama to je tako....bas mi je cudno da vidim jedan vagon na 14.....pre dosta godina sam ziveo na Holesovicama i cesto sam se vozio sa 12, 14 i 17.....

Miki, od sada imas jedinecnu 14 na Barandov :D

Novost su i uokvireni brojevi na autobusima....jos ne znam sta to znaci...izgleda da je za Metrobus linije ali jos nisam siguran...obavesticu vas uskoro...a pokusacu da napravim neku sliku....
Remorker
Član

Pridružio se: Pon Avg 22, 2011 1:12 pm

Postod Miki » Sre Sep 05, 2012 1:03 pm

Jel su barem 7, 12, 20 ostale kako treba sa po dva vagona?
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Postod Remorker » Sre Sep 05, 2012 3:12 pm

Kako sam video juce, 7 je kombinirana imas tramvaje sa jednim i sa dva vagona...12 i 20 su ostali sa po 2 vagona....novost je da sada 12 ide preko Letenske namesty na Stossmayerovo sto meni jako odgovara kad se cuga pivo na Letnu :D ......
Poslednji put menjao profa_chb dana Sre Sep 05, 2012 4:07 pm, izmenjena samo jedanput
Rezlog: Citiranje prethodnog posta
Remorker
Član

Pridružio se: Pon Avg 22, 2011 1:12 pm

Postod Miki » Sre Sep 05, 2012 3:16 pm

Ja kad sam bio u junu u Pragu, na 7-ici su radnim danima radila dva vagona, a vikendom jedan. :)
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Postod Miki » Sre Sep 05, 2012 4:19 pm

Evo na ovom sajtu imaju razni snimci sa linija. U prvom planu linija 192. :)
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Postod Miki » Sre Sep 05, 2012 6:15 pm

Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Postod Miki » Sre Sep 05, 2012 9:43 pm

Mislim da nije spominjano, da se trenutno gradi da se metro linija A produži do Motola. Završetak radova se očekuje krajem 2014. godine. :D

Produženi deo trase:

Dejvická - Červený Vrch - Veleslavín - Petřiny - Motol
Poslednji put menjao Miki dana Čet Sep 06, 2012 12:13 pm, izmenjena samo jedanput
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Postod Miki » Čet Sep 06, 2012 12:05 pm

Zanimljiv tekst koji sam našao na internetu:

Prag ima približno isti broj stanovnika kao i Beograd. Glavno prevozno sredstvo u širem centru grada su tramvaji, dok su autobusi zaduženi za prevoz putnika po periferiji. Da javni transport bude što brži i ugodniji zaslužan je i metro, koji u Pragu postoji poslednjih tridesetak godina.
Tramvaji putnike prevoze svakodnevno od 4.30 do ponoći, uz intervale od najduže pet minuta. Takođe, ovo prevozno sredstvo funkcioniše i noću, ali na pola sata. Uz tramvaje u prestonici Češke postoji i autobuski prevoz, koji putnike vozi svakodnevno od 4.30 do pola sata iza ponoći.
U Pragu karte se mogu kupiti na stanicama metroa, u trafikama, informacionim centrima gradskog prevoza, hotelima, turističkim agencijama, tržnim centrima, odnosno na skoro svakom mestu u gradu. Takođe, one se kupuju i iz automata na stanicama metroa ili na autobuskim i tramvajskim stajalištima. Karta koja važi 75 minuta od poništavanja košta jedan evro (za decu od do 14 godina 50 centi), i koristi se za sve vrste prevoza u tom vremenskom periodu. Ovu kartu moguće je kupiti i slanjem SMS poruke i ona tada važi 90 minuta. Druga vrsta karte košta 70 centi (za decu 35 centi), važi 20 minuta, ali samo u vozilu u kom je poništena. Ona u metrou važi pet stanica. Pražanima su na raspolaganju i vozne karte koje koje važe sat vremena (3,8 evra), tri dana (12,6 evra) i pet dana (19,2 evra).
Kontrolu karata vrše uniformisani kontrolori u pratnji policije. Za one koji se voze bez karte kazna je 36,5 evra, ali ona iznosi 19,2 evra ukoliko se plati na licu mesta.
Kad je reč o aparatima za poništavanje karata, u Pragu su svi elektronski, i automat sam otkuca vreme kada je putnik ušao u prevoz i koliko karta traje. U svim vozilima gradskog prevoza postoje tasteri za otvaranje vrata na stanicama, a svako otvaranje i zatvaranje praćeno je zvučnim i svetlosnim signalom iznad vrata. U svakom tramvaju postoji displej na kome piše koja je trenutna stanica, dok zvučni automat putnike obaveštava i o trenutnoj i sledećoj stanici.
Na svakom praškom tramvaju jasno se vidi broj linije, dok na svakoj stanici postoji red vožnje i mapa trase određene linije. Interesantno je da retko koji tramvaj ima izlepljene reklame preko prozora vozila.

Najbrži prevoz metroom
Pored tramvaja i autobusa, u prestonici Češke odlično funkcioniše i metro. Mrežu praškog metroa čine tri linije označene slovima (A,B,C) i bojama (zelena, žuta, crvena). Metro radi od pet sati ujutru do ponoći, a interval između odlazaka vozova je „u špicu“ dva-tri minuta, a van „špica“ četiri do deset minuta.
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Postod Miki » Čet Sep 06, 2012 12:22 pm

Vozni park MHD Prahe je početkom 2009. godine iznosio broj od 1200 autobusa. Prosečna starost je bila 9 godina (planirano korišćenje serije Karosa B7## je 8 godina, serije Karosa B9## je 10 godina, serije niskopodnih Karosa je 12 godina). Zato je 11. maja 2009. godine potpisan ugovor sa proizvođačem SOR za nabavku 720 autobusa (465 niskopodnih, solo autobusa (dužine 12m), 235 niskopodnih, zglobnih autobusa (dužine 18m) i 20 niskopodnih, zglobnih, hibridnih autobusa (dužine 18m) u šest godina do 2015. Oni će u potpunosti da zamene stare Karosa i Iveco autobuse. Time se poboljšava udobnost putnika i vozača i smanjuje izbacivanje štetnih gasova u prirodnu sredinu. Na konkursu 29. novembra 2010. godine potpisan je ugovor za nabavku još 15 niskopdonih midibusa (dužine 8,5m).
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Postod Miki » Čet Sep 06, 2012 1:44 pm

Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član