Logo

Pogon "Karaburma" 2

Slike i rasprave o gradskom prevozu u Beogradu, privatni prevoznici, linije, vozni parkovi.

Re: Pogon "Karaburma" 2

Postod vlada107 » Pon Sep 10, 2012 7:19 pm

Jel zna neko dali je radjena generalna popravka motora na kolima 1089? Video sam ga na liniji 31 pre neki dan,ne dimi uopste vise.
Poslednji put menjao vlada107 dana Uto Sep 11, 2012 1:03 am, izmenjena samo jedanput
vlada107
Član

Pridružio se: Uto Jul 06, 2010 9:38 am

Sponzor

Postod danilo » Pon Sep 10, 2012 8:01 pm

A, gde si to čuo da auto sa GB 1089 ima ugrađen prototip benzinskog motora...?
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Postod MILE » Pon Sep 10, 2012 8:23 pm

#1089 ima samo onu kutiju kod II vrata za gašenje požara, to je sve što mu je dodato jer je goreo prošle godine.
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod danilo » Pon Sep 10, 2012 8:39 pm

To imaju svi IK-201 na Karaburmi.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod profa_chb » Uto Sep 11, 2012 9:27 am

jesu tu ugradili i na seriju 2006/2007?
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod danilo » Uto Sep 11, 2012 2:56 pm

Ponovo zamena na 4/65... ne znam šta se dešava sa autom sa GB 950, mislim da jeste u redovnom saobraćaju, ali nešto izostaje sa svog matičnog i redovnog 4/65.

Tako da danas na 4/65 saobraća auto sa GB 910 (IK-203; 1999. godište), inače nema redovnom zaduženje, već je u rezervi.
Limarijski, spolja gledano je auto na svom mestu. Zaista nemam nikakve zamerke niti primedbe, za godine i starost, oplata na ovom auto je fenomenalna. Nigde nema tragova korozije, ali dobro to, nego nema ni većuh oštećenja po oplati, nije ulubljen, stvarno je ispeglan za sve pare. Prikolica je u ravni sa prednjm delom vozila, a visina je stalna, odližno izniveliše i održava takvu visinu.

A, u vožnji je relativno dobar, bolji je od auta sa GB 921, jedino mu je problem da krene, da povuče, ali kada prešalta u II brzinu i posle kada nastavi da šalta u više brzine ide dosta dobro, zaista bez poteškoća i problema. Šalta sasvim mirno i tiho, menjač je marke "Voith". Koči dosta dobro, ispravan je nožni retarder, a dobro hvata.
Inače nije mnogo bučan, od auta sa GB 921 je jedno 50 i kusur decibela tiši.

Tahograf je marke "Kienzle", ispravni su brzinomer i sat, obrotmer nije.
Pokazivač za nivo goriva u rezerovaru nije ispravan (kazaljka je na nuli), voltaža na akumulatorima je na oko 25 do 26 V. Pritisak ulja u motoru je u granicama normale, između 2 bara na leru i 5 i više bara na većem broju obrtaja. Temperaturu drži u rasponu od 85 do 90 stepeni C, ali zna da nabije i do nekih 95 - 96 stepeni C, posle uspona. Vazduh na oba kočiona kola drži na oko 8 bara, eventualno na 7,5 bara.

Rade svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.

...aha imamo i fotografije...

IK-203, auto sa GB 910 na 4/65, oko 13:10 na terminusu Novo bežanijsko groblje:

Image

Image

Image

Image

Image

Enterijer vozila, putnički salon:

Image

Image

Komanda tabla, vozačev prostor:

Image

Image
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod MILE » Uto Sep 11, 2012 3:01 pm

plače za remontom!
danilo je napisao:jedino mu je problem da krene, da povuče, ali kada prešalta u II brzinu i posle kada nastavi da šalta u više brzine ide dosta dobro
Na dosta kola sa Karaburme si pisao ovaj problem u zadnje vreme, do čega može da bude? Meni deluje kao da im motori loše rade u I brzini?
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod danilo » Uto Sep 11, 2012 3:35 pm

Pa ja ne znam da li to može da bude problem do menjača (lamelica)...
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Sre Sep 12, 2012 8:33 am

Auto sa GB 939 je van saobraćaja, čeka motor, a samim tim polazak 5/31 (dvosmenac) je trenutno bez redovnog vozila.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod Marko » Sre Sep 12, 2012 11:19 pm

Image
Linija 13A gb 1045
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

# Vratite Risa u Vojnu akademiju
Marko
Član

Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 10:54 pm

Postod danilo » Sre Sep 12, 2012 11:29 pm

Još dve kontrole...

Idem po redu, pa prvo ide kontrola sa 4/65 i sa auta sa GB 957 (IK-201; 2001. godište). Opet zamena na 4/65, a sve više mislim da je auto sa GB 950 definitivno van saobraćaja... Već mnogo dugo izlaze zamene na ovaj polazak.

Svejedno, ovako nije loš auto, s obzirom da mu je redovno zaduženje rezerva, a i ima 12 godina i ohoho km iza sebe, mogu slobodno reći da je auto iznad proseka.
Oplata je u nekom osrednjem stanju, niti katastrofičnom, niti je ne znam kako utegnuta i sređena. Nisam primetio veće tragove korozije, limovi su pravi, eventualno, kao što je i slučaj na većini kola ove starosti, sa zadnej strane ima oštećenja, ulubljenja, ali nije strašno, jer nije ozbiljnije oštećen.
Visina je stalna, ne pada, niveliše dobro, održava stanlnu visinu.

Ma i dobro ide, mislim Ljubice Luković uzbrdica, uspon, opterećenje, doduše sa jako malo putnika, ali opet mirno prima gas, a nije mu ni neophodan "kick down". Šalta baš mirno i tiho, takoreći i neosetno. Koči isto relativno dobro, s ispravnim je nožnim retarderom, ne zanosi prilikom zaustavljanja.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer je ispravan kao i sat koji je eto i tačan, ali obrtomer je već neispravan.
Pokazivač za nivo gorivau rezervoaru je neispravan, dok voltmetra nema, pa ima rupu na tabli. Pritisak ulja u motoru na leru je negde na oruglo 2 bara, posle, klasika ono, šibne preko 5 bara, uglavnom normalan pritisak. Temperaturu mahom drži na oko 82 stepeni C, ali pošto malo (samo malo) curka voda iz hladnjaka neophodno je doliti vode i zbog curenja i posle uspona digne do možda 95 stepeni C. Vazduha za kočenje ima u enormnim količinama, a pritisak je negde na 8 bara.

Rade svi validatori u putničkom salonu kao i panel kod vozača.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Opet je na 20/65 saobraćala zamena, ali ovaj put je to bio auto sa GB 924 (IK-201; 2000. godište), isto auto iz rezerve.
Samo mala digresija, auto sa GB 999 jeste u redovnom saobraćaju, ali zna da ćesto izostane sa svog 20/65, ali stvarno ne znam zašto, jer znam da mu temperatura nije bila neki problem.

Ona (pra)istorijska reklama za "Wink" patike je tu na mestu. S obrzirom na činjenicu da je ta reklama farbana, ne lepnjena, po oplati vozila drži se iznvaredno. Oplata deluje baš zdravno, sjajno i osveženo, samo sa zadnje strane i to samo sa bočnim strana ima oštećenja i ulupljenja, aovako maltene nigde više. Visina je stalna na svim jastucima, pa je i prikolica poravnata sa prednjm delom vozila.
Jedino što prikolica dosta skače, poskakuje, leti levo - desno, a i trap se pozadi čuje da lupa i da trese.

U vožnji je tu negde, možda i rame uz rame sa autom sa GB 957, mislim ne vidim neku ne znam kakvu i koliku razliku u vožnji između ova dva auta, isto ide fino, mirno prima gas, nije mu na usponima davan niti jedan "kick down"... Menjač dosta mirno i neosetno prešaltava. Kočenje mirno, ispravan je nožni retarder.

Tahograf je isto marke "Kienzle", brzinomer je ispravan, kao i sat koji je i tačan, a obrtomer nije ispravan.
Neispravan je još i pokazivač za nivo goriva u rezervoaru, a voltaža na AKU baterijama je na oko 25 do 26 V. Pritisak ulja u motoru na leru je negde između 1,5 i 2 bara, a posle šibne preko 5 bara, pri većem broju obrtaja. Temperaturu je držao do najviše 85 stepeni C i to pod većim opterećenjima i na većim i ozbiljijim usponima, a voda iz hladnjaka ni malo ne curi. Pritisak vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu održava na ravno 8 bara.

Rade i svi validatori u putničkom salonu i panel kod vozača.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod Stefan Bgd » Čet Sep 13, 2012 4:42 pm

danilo je napisao:Auto sa GB 939 je van saobraćaja, čeka motor, a samim tim polazak 5/31 (dvosmenac) je trenutno bez redovnog vozila.

Danas je auto 939 bio na 65-ci, video sam ga oko 14 časova kod faksa... :)
Fandjo Bgd,autobusi su zakon!!!
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:58 am

Postod danilo » Čet Sep 13, 2012 5:42 pm

Eeeee ala si brz bre komšo... Jeste, čujem da je proradio, mada ga nisam video lično.
Takođe je u redovnom saobraćaju i auto sa GB 793, verovali ili ne.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Čet Sep 13, 2012 6:45 pm

E, a danas na 3/27E (trosmenac) izašao auto sa GB 954 (IK-218N; 2008. godište), ne znam tačno da li je od početka jutros (od I kruga) tamo, uglavnom vozio me je i evo utisaka vezanih za ovaj auto...

Već neke vreme (sigurno nekoliko meseci) ima postavljenu reklamu za "Piraeus Banku", onu plavo-žutu i mogu vam reći da se folija reklame ni na jednom delu auta nije odvojila, odlepila, drži se kao da je juče zalepljena, što je stvarno pravo iznenađenje i za svaku pohvalu je. Karoserisjki je ok, mada se oplata ne vidi od folije reklame, ali opet prav je, ustvari prikolica je prava. S visinom kao da malo ima problema, naime ne pada, ali ogibljenje mu nije nešto pa zna i pri manjim brzinama da zvizne kada se pređe preko malo većeg oštećenja na kolovozu, rupe, kolotraga i bilo koje druge neravnine.

Po ponašanju u vožnji je sasvim solidan, mirno prima gas, fino ide, povuče sasvim dobro, uspone savladava dosta dobro pa čak i sa dosta putnika, nije bio prepun nigde, ali i sa podosta ljudi izvuče bez "kick down-a" i to održi neku ljudsku brzinu, mislim ne utupi onako ko uspinjača. Šalta baš mirno i tiho, menjač je "ZFov", ne cima, ne trza, ne trese, bukvalno se i ne oseti momenat kada prešaltava. Kočenje je dosta dobro, svojstveno za N seriju nešto duži zaustavni put, ali retarder i ručni i nožni radi, hvata ok.

Brzinomer je ispravan (tahograf je u fioci iznad vozača), na kilometar satu otkucao je oko 377 000 km, obrtomer je isto ispravan.
Gorivo je bilo na oko 3/4 skale pa i više, uglavnom ispravan je merač. Pritisak ulja na leru je na oko 2,5 bara, posle na oko 1500 - 1600 o/min, ide do oko 6 bara otprilike. Temperaturu vode u motoru je držao između 85 i 90 stepeni C, manje - više prosek mu je na 88 stepeni C. Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži otprilike na 7,5 bara.

Imao je problema sa II vratima, malo je bio zaglavio ventil vrata, ali je ubrzo osposobljen za saobraćaj, što je najvažnije nije bilo isključenja, niti je izgubljen neki obrt.
Takođe, malo curi voda iz hladnjaka, potrebno je doliti vode za hlađenje.
Drži na monitoru simbole za neispravnost II i III alternatora, kao i za istrošene kočione obloge pogonske osovine.

Rade svi validatori u putničkom salonu kao i panel kod vozača.

Fotke...

IK-218N, auto sa GB 954 na 3/27E, oko 12:40 na terminusu Mirijevo IV:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Putnički salon, enterijer vozila:

Image

Image

Komandna tabla, volan:

Image

Image

Malo su fotke onako, jer je bilo izuzetno oblačno, ni malo Sunca nije bilo, baš bezveze...
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod Petar 535 » Čet Sep 13, 2012 7:07 pm

dobre su foke , ovaj sa spolja izgleda dobro ali unutra nije nesto .... :)
Korisnikov avatar
Petar 535
Član

Pridružio se: Sub Jul 30, 2011 10:38 am

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski prevoz u Beogradu