Logo

Engleska 2012

Reportaže članova sa putovanja.

Re: Engleska 2012

Postod profa_chb » Sre Sep 12, 2012 11:23 pm

Hehe, hvala :)

Ali to nije sve! Osim dekera, imaju i midi i obične autobuse. Na primer, dosta imaju ovih ADL Enviro 200 koji su od 8,9 do 11,3m.

First
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Lonodn General
Image
Image
Image

London United
Image

Naravno, ima i hibridna varijanta, ali nisam naišao na njih :)
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Sponzor

Postod profa_chb » Sre Sep 12, 2012 11:52 pm

Nekada veoma popularan i zastupljen, Plaxton Pointer 2 (Dennis Dart SLF), ima ih još, ali sve manje :)

London General
Image
Image
Image
Image
Image

No, da ne smaram sa mainstream-om, evo nekih rariteta.

Abellio-v Caetano Nimbus (Dennis Dart SLF)
Image
Image
Image
Image

i London General-ov East Lancs Myllenium (Scania N94UB)
Image
Image
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod profa_chb » Čet Sep 13, 2012 12:02 am

Imaju dosta "manje poznatih" hibrida, ali mi se čini da ih nemaju u velikim količinama kao npr Enviro 200H, 400H, Gemini dvojki

Wright Electrocity (DAF SB120), London Central
Image
Image

Optare Versa Hybrid, London Central
Image
Image
Image
Image
Image

Optare Tempo Hybrid, Metroline
Image
Image
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod profa_chb » Pet Sep 14, 2012 4:05 pm

Kakva bi London bio evropska metropola, da nema Mercedes Citaro? Nekad ih je bilo više, imali su i zglobne, ali ih je Boris Johnson (gradonačelnik) "proterao" iz Londona...

London General ih ima, za ostale prevoznike ne znam. Inače, dugački su 12m, za razliku od ostalih buseva u Londonu.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Video sam ih na linijama 507 i 521, pretpostavljam da je tu velika frekvencija putnika, jer je ulaz i izlal na svim vratima, imaju po 4 validatora, mnogo mesta za stajanje i samo 21 sedište!
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Vozio sam se Citarom na 521, mogu reći da je taj "nedostatak" sedišta potpuno opravdan. 521 prolazi pored Bank-a, deo centra grada gde su sedišta velikih kompanija, banke, kancelarije... Iako ide na manje od 3 minuta, svaki je pun :shock:
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod Marko » Pet Sep 14, 2012 4:30 pm

Da li si obavio kontrolu profo. Jel Citaro redovan na tim linijama ili ih prebacuju ? :D :D :D
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

# Vratite Risa u Vojnu akademiju
Marko
Član

Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 10:54 pm

Postod profa_chb » Pet Sep 14, 2012 5:20 pm

tamo je, hvala bogu, zabranjeno stajati kod vozača, u većini buseva postoje natpisi, a kod ovih mečki je pod na tom mestu ofarban u crveno :twisted:
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod profa_chb » Čet Sep 27, 2012 5:10 pm

Ništa bez starca! U Londonu su i dalje u službi AEC Routemaster-i. Rade na skraćenim delovima linija 9 i 15, u njima rade kondukteri koji imaju Oyster čitače/validatore, ista je tarifa, integrisani su u ostatak sistema. Koliko sam video, imaju ih Stagecoach i First.

Stagecoach
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

First
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Ovaj je srebrn, iz meni nepoznatih razloga :lol:
Image

Inače, 1977. kad je bio kraljičin srebrni jubilej, par Routemster-a je bilo ofarbano u srebrno, video sam na reklami u jednom od njih :)
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod Tarykata » Čet Okt 04, 2012 3:25 pm

j sam video u Sofia isti Citaro O530 i O520 dugacki i kratki.
Tarykata
Član

Pridružio se: Pon Sep 10, 2012 12:26 pm

Postod profa_chb » Ned Okt 07, 2012 7:38 pm

Kome se ne sviđa stari Routemaster, ne mora da brine, tu je novi. Od ove godine, Arriva je pustila u rad 8 novih autobusa, i svih 8 saobraćaju na skraćenom delu linije 38. Proizveo ih je Wright, a model je nazvan NBfL (novi autobus za London). Cilj je bio da ovi autobusi izgledaju kao stari, kultni, londonski autobusi, a opet da budu moderni i ekološki. Koliko je to izvodljivo, i koliko je uspešno, procenite sami. Čini mi se da će biti preskupi za održavanje, ipak su u pitanju velike staklene površine, neke od njih zaobljene, itd. No, sviđa mi se sam koncept. Autobusi su dugi 12m, imau hibridi pogon, troje vrata i dvoje stepenica. Takođe je zanimljivo to što se III vrata mogu koristiti i kao vrata i kao "hop-on hop-off" platforma. Da ne dužim, evo slika
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod profa_chb » Ned Okt 07, 2012 8:06 pm

Što se tiče platforme, III vrata su takođe dvokrilna. Kada se koriste kao platforma, onda su otvorena oba krila. Kada se koriste kao vrata, onda ovo zaboljeno krilo (ćoše) stoji zatvoreno, a ovo veliko krilo se otvara/zatvara.
Image
Image
Image

Trenutno postoje "asistenti" koji stoje kod platforme i prate situaciju
Image

Stepenice (gledano od spolja)
Image

Stepenice (gledano sa sprata)
Image
Image
Image

Jedan detalj sa prethodne dve fotografije
Image

Na spratu takođe stoji i upozorenje
Image

Prostor oko stepenica je lepo osmišljen, svaka linija ima neku svoju estetsku ulogu (valjda se tako kaže, ipak sam ja mašinac a ne dizajner :mrgreen: )
Image
Image
Image
Image

No, to se bolje vidi kad se čovek malo odmakne
Image
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod profa_chb » Ned Okt 07, 2012 8:16 pm

Na II vratima se nalazi rampa za invalide, a naspram nje i prostor za kolica
Image

Kao što rekoh, tu su još jedne stepenice, gledano sa donje platforme
Image

i gledano sa sprata
Image
Image
Image
Image
Image
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod profa_chb » Ned Okt 07, 2012 8:21 pm

Još par fotki donje platforme, pogled ka III vratima
Image

Pogled ka napred
Image

Kao i kod većine autobusa u Londonu, iznad I osovine se nalazi prostor za prtljag
Image

Par fotki sa sprata
Image
Image

Otvori za klimu su veoma dobro stilizovani
Image

Kao i stop tasteri
Image
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod profa_chb » Sre Okt 10, 2012 10:32 am

U Londonu se u javnom prevozu koriste i laki/teški metro, gradska železnica i tramvaji (a od skoro i jedna žičara). Tramvaje nisam imao prilike da vidim, pošto saobraćaju samo u nekim delovima grada, na periferiji.

Što se tiče lakog metroa, imaju DLR (Doklandska laka železnica). Pokriva istočni deo uže zone Londona, ima nekoliko linija (nemaju ime, već se gleda po terminusima). Ima samo jedan podzemni terminus, Bank, ostatak trase je nad zemljom.

Imaju dva tipa vagona, stariji
Image
Image
Image
Image

i noviji
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Šta je toliko zanimljivo kod DLR-a, svaka jedinica je potpuno autonomna. Uglavnom se kompozicija sastoji iz više jedinica, no, fora je u tome što nema kabine, nemavozača! Ceo sistem je potpuno automatizovan. Postoje samo "kutije" na oba kraja svakog vagona, u kojima se nalaze komande za upravljanje, koje se mogu koristiti po potrebi. Pošto nema kabine, uhvatio sam zgodnu priliku da sednem u prvi red i snimim vožnju između dve stanice. Veoma zanimljiva perspektiva, moram priznati.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=y9hwx7h8sV0[/youtube]

Nažalost, u trenutku kada smo ulazili u podzemni tunel, fotoaparat mi se ugasio. Uspeo sam da snimim svega par sekundi vožnje kroz tunel ka Bank-u.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6KWM0xrjdfo[/youtube]
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod profa_chb » Sre Okt 10, 2012 11:00 am

Teški metro dele na dve kategorije, metro većeg i manjeg profila. Osnovna razlika je u sledećem, tuneli za vozove manjeg profila su dublje ukopani, i veći delovi trase su pod zemljom, a tuneli za vozove većeg profila nisu toliko duboko ukopani, i manji deo trase je pod zemljom.

Trenutno najstariji vozovi manjeg profila su "1972 Stock", proizvedeni od stane Metro-Camell-a, i rade na liniji Bakerloo. Remontovani su početkom 90ih, a za koju godinu će biti povučeni iz upotrebe.
Image
Image
Image

Jedna veoma poznata stanica na ovoj liniji
Image

Nešto mlađi i veoma slični, "1973 Stock" rade na liniji Piccadilly. Remontovani su krajem 90ih, i takođe će biti povučeni iz upotrebe za koju godinu. Zanimljivo je to što imaju više prostora za stajanje/prtljag kod II i III vrata, pošto Piccadilly ide do Heathrow aerodroma. Takođe imaju nalepnice na kojima se mole ostali putnici da ustupe taj prostor ljudima sa prtljagom.
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod dusanman » Sre Okt 10, 2012 2:07 pm

bravo za slike profo,svaka cast,zavidim ti na ovomo,jako mi se svidjaju novi autobusi :D
dusanman
Član

Pridružio se: Pon Feb 06, 2012 6:57 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Reportaže sa putovanja