Logo

Stanje voznog parka - Kontrole

Diskusije

Re: Stanje voznog parka - Kontrole

Postod danilo » Sub Jan 12, 2013 4:07 pm

I kod opštine danas u I smeni mi naleti 4/82 (dvosmenac) i auto sa GB 1260 (IK-202, 1997. godište)...

Karoserija na autu dosta propala, oštećena, izubijana, baš je mnogo propala, i čudi me recimo da su radili auto sa GB 1271, a ne njega, jer je po meni oplata znatno gora. Visina jeste bila stalna, a bilo nase je jedno 50ak i više u autu, u toku te vožnje. Prikolica alo zanosi u vožnji, ne puno, malo ukošena. Već je star auto i eto karoserijsk ije kako - tako drži, ali opet je dosta propao.

Nije tako loš na gasu, jeste nešto tromiji kad kreće iz mesta, ali posle uhvati i lepo ide. Uz Nikole Dobrovića ga izvuče u IV brzini, doduše jedva, al ga izvuče. Šalta se ok, manuelac je u pitanju, ne krči, ne izbacuje iz brzine, relatvno brzo i lako se ušaltava u svaku brzinu. Kočenje ok, sa ispravnim nožnim retarderom.

Tahograf je marke "Renault", brzinomer i sat ispravni, a obrtomer nije ispravan.
Pokazivač za nivo goriva u rezervoaru neispravan. Voltaža na oko 24 do 25 V. Pritisak motornog ulja u rasponu ood oko 1,5 bara na leru, pa bije i do preko 6 bara pri većem broju obrtaja. Temperaturu drži na nekih 82 do 85 stepeni C, ugavnom stalna je temperatura, ne diže. Pritisak vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na nekih 7,5 bara, u proseku.

Sasvim ispravnim validatorima u putničkom salonu i panelkom kod vozača.
Grejanje onako, slabo kod vozača rade cirkulaciona pumpa i ventilator, mada nije nešto.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Sponzor

Postod MILE » Sub Jan 12, 2013 4:16 pm

Pa naravno da je očuvan #755 kad je njegov polazak dvosmenac.
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod danilo » Uto Jan 15, 2013 1:54 am

Večeras opet smena na 1/27 (trosmenac) i to uveče, a sigurno se pitate što pišem u ovoj, a ne u drugoj temi, jer bi trebalo da ima fotki, e i ja sam poludeo... Nove baterije, ali nisu napunjene do kraja i tras, samo se ugasi, a nisam stigao ni jednu fotku još da opalim, a pre toga kad sam probao aparat radio normalno. Eto... ne zamerite, ali prvom prilikom ispraljam tu grešku...

..., a večers opet zamensko vozilo, ovoga puta je to bio auto sa GB 1056 (IK-201; 2002. godište), dok je auto sam GB 909 na početku III smene isključen (grejanje, svetla, visina), a uključen gore pomenuti, koji se našetao danas, te 13/96 (I deo šihte), pa 17/26 (deo I i deo II smene), isljučen zbog nivoa motornog ulja, pa ulje doliveno i spreman uključen na 1/27.

Karoserijski je sasvim ok, manje - više, prikolica malo možda ukošena, mada ne mnogo. U principu prava ko strela, visina lepo iznivelisana, ne pada ni na koju stranu, a mek u vožnji, stabilan. Oplata isto u ok stanju, mada sa zadnje strane oštećena. Nije mnogo izgrebana, oštećena, ulubljena, sa strana i sa prednje strane je odličan.

Ovako je neki prosek kao mašina... Prosečno dobro vuče, motor je zaista dpsta bučan, ko da je iz serije pre, a ne iz 2002. godine. Sve vreme smo bili sa jako malo putnika, pa auto nije trpeo neka velika opterećenja. Izvlači bez nekih posebnioh poteškoća uz sve uspone, a ima i ih podosta na 27ici, lepo polazi iz mesta, ne guši se, ne trese, ne trokira, mirno i normalno prima gas. Šalta odlično, tu nema poteškoća, menjač četvorobrzinac marke "Voith". Kočenje zadovoljavajuće, mada nije nešto mnogo jak retarder. Bez ručica retardera i stanične kočnice na komandnoj tabli (rupe popunjene novinama).

Tahograf je marke "Kienzle", ima ispravan brzinomer, kao i sat, ali ne pokazuje tačno vreme, a obrtomer je neispravan (kazaljka na nuli).
Pokazivač za nivo goriva u rezervaoru nije ispravan. Voltaža na oko 25 V. Pritisak motornog ulja neki raspon je od oko 2 bara na leru, a posle ide kazaljka do 5 bara, znači i više od toga. Temperatura ide do najviše 85 stepeni, a najčešće spusti na oko 80 stepeni i dok stoji u mestu tu održava - sve to dok je uključena cirkulaciona pumpa na "dvojku". Pritisak vazduha na zadnjem kočionom kolu na oko 7,5, pa i do 8 bara, a na prednjem non - stop se vrti na oko 6 bara, a padne i niže!

Neispravni svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.
Grejanje u putničkom salonu nikakvo, jako, jako loše i slabo, mislim da u prikolici kaloriferi uopšte nisu ispravni, a u prednjem delu vozila nekako i greju. Kod vozača cirkulaciona pumpa i ventilator na "dvojci" greju solidno, mada da nema kalorifera bilo bi jako čupavo. Mada je u principu ono grejanje slabo, jer je napolju bilo i toplo za ovo doba godine, a da je drmnuo neki minus haso bi bio.
Da pohvalim osvetljenje putničkog salona i to komplet, sija se sav ko Marakana.

Znači vazduh na prednjem kolu - obavezno pogledati!

Sutra, odnosno već danas, kad odspavam pišem kontrole sa A-966 i sa A-939.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod Momcilo (putnik) » Uto Jan 15, 2013 2:07 am

@ Danilo
Ja sam večeras, nešto pre 20h video 1056 na okretnici Mirijevo 3, ali te nisam video.
Momcilo (putnik)
Član

Pridružio se: Pon Okt 27, 2008 8:15 pm

Postod danilo » Uto Jan 15, 2013 2:16 pm

Prvi put po izlasku iz rashoda (ovog sad što je zbog šasije ležao) juče me je malo vozio auto sa GB 966 (IK-201; 2001. godište) i to na šihi smeni na 17/27 (III smena), inače polazak bez redovnog vozila...

Išao sam skoro ceo pravac i evo utisaka...

Ovako sada karoserijski, vizuelno ok izgleda, nije tako loš. Prikolica recimo dosta prava i mahom poravnata sa prednjim delom vozila. Ne zanosi mnogo u vožnji. Oplata sasvim ok, vidi se da je peglana i sređivana u bravariji na Karaburmi, a i relativno dugo je ležao u rashodu. Visina konstantno održava, niveliše dosta dobro, ne pada, ne naginje se ni na koju stranu, a bilo je onako podosta putnika u njemu, taj pravac, posle i ne.

Kao mašina je neki prosek, ide ok, nije toliko trom kad polazi iz mesta, kao npr. ona serija dvestakečeva iz 2000. godine... Uz Partizanski Put izvuče teže, prešalta ga u II i posle se gušio, tako da dok nije vratio u I brzinu ne bi ni uzvukao do vrha brda. Šalta ok, menjač je trobrzinac marke "Voith". Kočenje zadovoljavajuće, poseduje ispravan retarder, hvata, ali ne pretarano jako.

Tahograf marke "Kienzle", samo je brzinomer ispravan.
Pokazivač za nivo goriva u rezervoaru je neispravan. Voltaža na AKU baterijama je negde na oko 24 do 25 V. Pritisak motornog ulja u rasponu je od oko 2 bara na leri, posel bije i preko 5 bara, znači normala. Temperatura stalna na nekih 82 do 85 stepeni Cm tu je isto sve ok. Pritisak vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu u rasponu od 7 do 8 bara.

Ispravni svi validatori u putničkom salonu kao i panel kod vozača.
Grejanje tu i tamo... mada slabo, u putničkom salonu gotovo nikako, a kod vozača radi cirkulaciona pumpa mada kilavo greje.
Ono što je interesantno je da je drugo sedište u desnom redu okrenuto naopako, kao kod Starih Raba recimo.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A, za laku noć vožnja zadnjim pravcem na 19/65 (trosmenac), zadnji sa oba terminusa, ovoga puta predivno iznenađenje i naša munja, auto sa GB 939 (IK-201; 2006. godište)...

Pre toga je ovde bio auto sa GB 912, isto III smena, ustvari početak smene... A, auto sa GB 939 pretposatvljam da je prethodno odšljakao svog dvosmenca (4/31)...

Pa ša reći... Auto je zaista munja, karoserija je u odličnom stanju, još mu reklama leži samo tako. Prav, ko strela, prikolica sasvim poravnata sa prednjim delom auta, nivelacija visina isto odlična, a visina stalna i pod nešto jačim i ozbiljnijim opterećenjem, udobnost na nivou, ma stvarno sa te strane auto bombona...

..., ali i sa one druge strane auto razbija... Malo kad se stisne gas, možda do pola hoda, on ide ko nevreme. Startan je do te mere da lepi za naslon sedišta, pa još da ima krila ja mislim da bi poleteo. Šalta odlično, menjač "Voith-ov" četvorobrzinac. Kočenje fenomenalno, pogovotu retarder (bilo nožni, bilo ručni), sa nekih 50 na sat recimo kad se koči on auto maltene skroz i zaustavi, tek onda mali deo posla preuzima radna kočnica, a na sve to retarder je dosta jak.

Tahograf marke "Kienzle", sa ispravnim brzinomerom i satom.
Pokazivač za nivo goriva u rezervoaru isprava, da, da dobro ste pročitali ispravan, više od 3/4 rezervoara bilo napunjeno.
Voltaža na oko 26 do 27 V. Pritisak motorno ulj od 2 do preko 5 bara, Temperatura stalna na stepen, dva do 90 stepeni C. Pritisak vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu u rasponu od 7,5 do celih 8 bara.

Ispravni svi validatori i panel kod vozača.
Grejanje komplet ispravno i dosta dobro greje.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod profa_chb » Uto Jan 15, 2013 5:42 pm

isti taj 966 mi je juče zamalo izgrebao kola vozeći pored mene, jer mu poklopci landaraju :roll:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod danilo » Sre Jan 16, 2013 2:34 pm

Ajde malo da se prešaltam na susedni pogon i na kontrole sa njihovih vozila...

Posle dužeg vremena (barem koliko sam ja pratio) na 7/74 (trosmenac) izađe zamena za auto sa GB 453 i to auto sa GB 454 (IK-103; 1996. godište)... Vozio me od naselja mog do grada i kad je nailazio onako nisam mu se nešto mnogo obradovao, mada posle vidim da nije tako loša mašina...

Kada je šasija u pitanju možda je malčice prelomljen iznad II vrata, ali nije nešto mnogo kriv i ne "visi" zadnji kraj, što je donekle i pravo iznaneđenje za stotrojku ove generacije... Oplata se dosta dobro drži, on je znam pre nekke dve godine otprilike prefarban komplet i do dan danas se dosta dobro drži, što znali da nema nekih velikih i većih oštećenja. Visina stalna, drži visinu stalnom, ne pada, a i ovako nije neudoban u vožnji.

Nije nešto preterano startan pri polasku iz mesta, mada daleko od toga da je neka tromina. Krene iz II i ide fino, kad se skroz otpusti kvačilo, povuče onako solidno i lepo ubrzava. Šalta se u principu lako, mada krene da krči kada se brže prešaltava i isto tako kad se ušaltava u II i prešaltava u III brzinu obavezno zakrči, pretpostavljam da su sinhroni istrošeni. Kočenje ok, retarder ispravan, lepo i meko uhvati.

Tahograf je marke "Actia" (čini mi se), sa ispravnim brzinomerom i satom, a fabrički bez ugrađenog obrtomera.
Poakzivač za nivo goriva u rezervoaru i voltmetar nisu ispravni. Pritisak ulja u motoru u rasponu je od nešto malo manje od 2 bara, a pred obrtaje za prešaltavanje na preko 5 bara. Temperatura tu negde na nekih 75 stepeni C. Pritisak vazduha za kočenje na oba kočiona kola na oko 7,5 bara.

Ispravni svi validatori i panel kod vozača.
Grejanje ispravno korz ceo auto, kod vozača rade cirkulaciona pumpa i ventilator. Vrata jako slabo dihtuju, fale četkice (dihtunzi) na vratima.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A, onda posle toga, u lokalu sa 11/75 (smena + dopuna + smena), sa autom sa GB 1225 (IK-201; 1998. godište), opet zamena za auto sa GB 1133.

Skoro je komplet karoserija ovog auta prefarbana i sada na oko je zaista odličan. Prikolica poravnata sa prednjim delom vozila, ne zanosi u vožnji, poprilično je stabilna. Visina stalna, onako udobnost u vožnji na ok nivou. Oplata, kažem, pošto je farbana odlično se drži, barem vizuelno.

Ovako, samo me je maltene skroz prazan vozio, a još i sve ravno ko tepsija... Pod takvim uslovima vuče odlično, ono polazak iz II brzine, kad se lagano skroz otpusti kvačilo povuče dosta dobro. Šalta se lako, bolje recimo nego auto sa GB 454, em može brže i žustrije, em se ne čuju sinhroni (krčanje). Kočenje solidno, onako fino koči, ne zanosi, ispravan je nožni retarder.

Tahograf je marke "Kienzle", sa ispravnim brzinomerom i tačniom satom, a obrtomer nije ispravan.
Pokazivač za nivo goriva u rezervoaru nije ispravan (kazaljka je na nuli). Voltaža na AKU baterijama na oko 25 do 26 V. Pritisak ulja u motoru u rasponu je od oko 2 bara ba leru pa do oko 5 bara. Temperatura do nekih 80ak stepeni C. Pritisak vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži negde na oko 7,5 do 8 bara.

Ispravni svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.
Grejanje nikakvo! Kod vozača nešto kao vrte cirkulaciona pumpa i ventilator, mada je i tu hladno, a pozadi, naročito u prikolici, ledara!
Poslednji put menjao danilo dana Sre Jan 16, 2013 7:18 pm, izmenjena samo jedanput
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod MILE » Sre Jan 16, 2013 2:52 pm

#1225 je '98 godište.
MILE
Član

Postod danilo » Sre Jan 16, 2013 7:19 pm

Štamparska greška... :!: :lol: :oops:
Hvala ti u svakom slučaju, ispravljeno :!: :wink: :) :D :D :D
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Sre Jan 16, 2013 11:59 pm

Opet Karaburma, ali sad linija 16 i to uveče 22/16 (šihta + III smena), nigde gužve, ni u saobraćaju, ni u autu, lagana i mirna vožnja sve do Karaburme... Auto, redovnjak, ali u bukvalno slislu te reči, jer je zaista veoma pouzdan, redovan ovde i, koliko sam ja mogao da primetim za sve ovo vreme, jako retko odatle izostaje.. a, da u pitanju je auto sa GB 869 (MAN SG 313; 2002. godište).

Pa mogu reći da je auto stvarno za svaku pohvalu, nema nekih posebnih zamerki sad da se istakne kako ovo i ono ne valja, u principu stvarno jak i očuvan auto.
Karoserija, oplata nigde nije oštećena, ulubljena, koliko sam video, a dosta sam zagledao. Čak ni pozadi, oni bokovi nisu nešto oštećeni. Prikolica sasvim poravnata sa prednjim delom auta, stabilna. isto tako kada je nivelilaciija visine u pitanju, drži je stalnom na svim jastucima (sve tri osovine). Ovako jeste udoban u vožnji, ali trap na I i II osovini (možda i na III) je loš, rastrešen je, pa lupa, trese u vožnji i stalno dok se kreće čuje se neka lupnjava. Drugim primedbi oko toga zaista nemam, a tih je napred za sve pare, em zadnja vuča, em dobra zvučna izolacija, čuve se kako trava raste.

Vuče odlično, mirno i tiho prima gas, starna pri polasku iz mesta, Brankova, Vojvode Micka Krstrića savladava odlično, bez problema, pa maltene kao po ravnom da ide, mada dobro nije bilo nešto mnogo putnika, pa nije bio preopterećen. Šalta skroz neosetno, mirno i tiho, menjač "Voith-ov" četvorobrzinac. Kočenje odlično, sa jakim i ispravnim nožnim retarderom, ali i sa ispravnim ručnim retarderom.

Brzinomer ispravan, kao i sat koji je tačan, ali samo (zato što je slabo osvetljenje komandne table) nisam video prevaljenu km... Obrtomer nije ispravan i kazaljka je na nuli.
Pokazivač za nivo goriva u rezervoaru jeste ispravan, na oko 1/4 skale bilo uveče, po dobro, već je to bio predzadnji krug. Pritisak ulja u motoru u rasponu od 2,5 bara na leru do oko 6 bara, pri obrtajima na kojima prešaltava u višu brzinu. Temperatura negde na oko 80ak stepeni. Pritisak vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 9,5 do 10 bara.

Ispravni svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.
Grejanje komplet ispravno, nije loše.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod Petar 535 » Čet Jan 17, 2013 12:06 am

Japqanaci su 2003 ?

Redovan je on dosta , pozadi je malo musav i cuknut na jednom mestu , a trap mnogo udara , a leti mnogo dize temperaturu . :)
Korisnikov avatar
Petar 535
Član

Pridružio se: Sub Jul 30, 2011 10:38 am

Postod MILE » Čet Jan 17, 2013 12:12 am

'02 su proizvedeni a u proleće '03 su isporučeni.
MILE
Član

Postod danilo » Čet Jan 17, 2013 12:59 am

Zato sam ja i to napisao, ali sam isto hteo da napišem da su 03... :)
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Pet Jan 18, 2013 1:55 am

Opet uveče (III smena) i auto sa GB 1037 (IK-201; 2002. godište), a na 15/65 (trosmenac), menjao auto sa GB 951, kome je rinkuo diferencijal...

Od skoro ima žutu, oker reklamu za "Corner Shop", onako izremontovan i još sa ovom reklamom stvarno sada ekstra izgleda, bukvalno ko da je juče sišao sa fabričke trake. Prikolica sasvim mirna u vožnji, ne zanosi u stranu, a isto tako prav. Visina stalna, ne pada, udoban i mek u vožnji, stvarno lepo i dobro amortizuje sve udare. Katadipetri svi do jednog ispravni...

Onako u vožnji nije loš, uiz Nikole Dobrovića izvuče odlično, a bilo je jedno možda 50ak putnika unutra, znači nije baš da je bio prazan... Lepo kreće iz metsa, malo tromije, ali ne mnogo, nije tako loša mašina, koliko se barem meni činilo. Šalta odlično i mirno, menjač je "Voith-ov", tu je u vožnji sve ok. Kočenje nije lošem retarder ok hvata, lepo koči, ne zanosi...

Tahograf je marke "Kienzle", poseduje ispravan brzinomer kao i sat, dok je obrtomer neispravan.
Takođe pokazivač za nivo goriva u rezervaoru je neispravan. Voltaža na oko 25 do 26 V. Pritisak ulja u motori u rasponu od oko 2 do preko 5 bara. Temperatura je bila stalna na nekih 80 ak stepeni C. Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7,5 bara, to je neki prosek, ali nadrukava i do oko 8 bara.

U putničkom salonu IV validatori ugašen, ostali, koliko mi se čini svi su ispravni, a panel kod vozača je isto ispravan.
Grejanje u celom vozlu manje - više ok, ispravni si cirkulaciona pumoa i ventilator u putničkom salonu.
LED rasveta putničkog salona razbija koliko je jaka.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Sre Jan 23, 2013 12:15 am

Avo večeras se opet malčice provozah na vernoj mi liniji, 65, ne 27, ovaj put na 17/65 (smena + dopuna + smena), i auto sa GB 972, a uveče sam išao. Menjao je auto sa GB 1043 kojeg drugi dans za redom nema na 17/65, a i uopšte na 65ici...

Pa ono po ulasku u auto i na početku vožnje sve manje - više standardno kada je jedan auto N serije u pitanju... Što se ogibljenja tiče isto tako, klasika, nešo posebno udoban nije, ali svakako nije ni neudoban, malo je krući, pogotovu na prelasku preko šahtica u Bulevaru Mihajla Pupina i na prelasku preko češljeva na Brankovom mostu, ali sve ok, visina stalna na svim jastucima, prikolica poravnata sa prednjim delom vozila.
Pre izvesnog vremena, kao što je već i poznato, ostao je bez istorijske reklame za "Luk Oil" (one crveno - žute), sad je matično žut sa donjom plavom štraftom. Oplata, očekivao sam da je mnogo gora, tako da me je donekle i prijatno iznenadio, jer nema nešto puno oštećenja, napred i sa strane uopšte, malo pozadi samo ima.

E sad po ravnom ide odlično, stvarno, ali brate posle uz Zvezdaru (uz Ljubice Luković) kad ga utupi... Stalno I brzina, stalan "kick down", guši se, ne može da prebaci u II brzinu. Nabije obrtaje preko 2000 u minuti, čuje se turbina i nema Boga u II da ga prešalta, tek tamo iza Ingeta ga prebaci. Šalta mirno i neosetno, menjač je "Voith" automatik, četvorobrzinac. Kočenje odlično, sa sve ispravnim nožnim, ali i ručnim retarderom.

Tahograf na mestu, brzinomer ispravan, obrtomer isto, samo ne rado svetlo na tabli, pa ne vide pređenu km...
Pritisak ulja u motoru u rasponu je od oko 2,5 bara na leru pa ide do nekih 7 bara pred prešaltavanje u višu brzinu. Temperatura stalna nekih 80ak stepeni C.

Svi validatori ispravni i panel kod vozača.
Grejanje komplet ispravno, i kod vozača i u putničkom salonu. Kod vozača ispravni kalorifer, cirkulaciona pumpa, ventilator, pozadi isto kaloriferi.
Poslednji put menjao danilo dana Sre Jan 23, 2013 1:07 am, izmenjena samo jedanput
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije