E, a onda isto večeras sačekam 5/75 tu u naselju, mrzelo me da pešačim do kuće i da me preveze do moje stanice, kad dođe auto sa GB 1226 (IK-202; 2000. godište), a video sam ga krug pre toga da je tamo i ono nekako mi baš bilo drago da će me posle dužeg vremena provozati, a sećam ga se ko da je juče bilo kad sam njime jedno vreme često išao i to baš na tom 5/75, najčešće u podne kad je dopuna, polazak bio negde oko 13:20 sa Bežanijske Kose (sa terminusa mislim) i evo sad ponovo večeras uđoh u ovu makinu...
Odmah se da primetiti da se karoserijski, sppolja gledano, ništa nije promenio, znači i dalje je onako u nekom lošem stanju, propao i oronuo... Limovi na oko dosta loše izgledaju, propali su, na više mesta ga izjeda korozija, truo je. Prikolica je u vožnji onako, malo ukošena u starnu, mada ne puno, ne skače nešto, ovako i nije loša, mirna u vožnji. Držao jeste stalnu visinu na svim jastucima, mada stvarno bez preterivanja nije nas bilo više od 10ak unutra...
Ovako kao mašinčina isto trom, znači eto i maltene prazan on se guši, tromo kreće iz mesta, teško i jako sporo ubrzava, slabo vuče, a sve to maltene potpuno prazan u što je još važnije po potpuno ravnom terenu, znač već ga u mislima vidim u popodnevnom špicu kod "11. aprila" kako se guši i kako sa zadnjim atomima snage nekako uz neku minimalnu brzinu izvlači. Šalta ok sasvim ,menjač treobrzinac, automatik, marke "Voith".
Tahograf je marke "Handelman Kienzle", sa ispravnim brzinomerom (skale u km/h i u mph), sat je ispravan i tačan (obrtomer nema fabrički ugrađen).
Pokazivač za nivo goriva u rezervaoru nije ispravan (kazaljka bleji na nuli)... Voltaža na AKU baterijama stalna na oko 25 do 26 V. Pritisak ulja u motoru od oko 1,5 bara na leru pa ide do sigurno oko 6 bara pred prešaltavanje u višu brzinu (kazaljka dosta baca na leru). E sad ja se iskreno nadam da ne valja termometar ili termodavač jer je u III smeni, uveče posle 22h kazaljka otišla duboko ucrvenu zonu, znači preko 90 stepeni C, skoro pa cela stotka, što mi je nemoguće, jedino, ako visko ne vrti, a koliko sam primetio antifriz ne curi.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7,5 baram druka i do preko 8 bara.
Rade svi validatori u putničkom salonu kao i panel kod vozača.
Grejanje kod vozača ispravno, ispravni su znam cirkulaciona pumoa i ventilator. U putnčkom salonu I i II kalorifer ispravni i ok greju, u prikolici nisam hteo da smetam samitu pingvina pa sam seo napred.
Nešto je slabije osvetljenje putničkog salona.