Logo

Pogon "Dorćol"

Slike i rasprave o gradskom prevozu u Beogradu, privatni prevoznici, linije, vozni parkovi.

Re: Pogon "Dorćol"

Postod ArthasUE » Sub Feb 23, 2013 11:26 pm

Apelujem na vozace BKM-ova da imaju milosti prema putnicima koje prevoze. Imaju oni lepo ubrzanje i to je super, ali putnici (narocito oni koji stoje) ne vole da lete po njemu, jer vozaci vole da ga nagare pa da ga zakucaju kod svake stanice. Jednom sam se vozio kada je vozac trolom pretekao nekog dzipa koji se kretao sasvim solidnom brzinom, i to gore negde u Cara Nikolaja II, pre toga nisam znao za pojam preticanja kada su u pitanju trole...
Korisnikov avatar
ArthasUE
Član

Pridružio se: Ned Avg 12, 2012 10:51 am

Sponzor

Postod cuburac1993 » Sub Feb 23, 2013 11:35 pm

Verovatno pokusavaju da ih razjebu pa da ih krpe posle. Razumem ja imaju skodine motore ali netrebaju bas da se izivljavaju na njima
cuburac1993
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Nov 22, 2010 12:29 pm

Postod branik » Sub Feb 23, 2013 11:55 pm

Жртва убрзања је једино диференцијал. Стари ЗИУ су их трошили као потрошни материјал.
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod avramovicsasa » Ned Feb 24, 2013 4:07 am

Nije to do Vozača,nove trole imaju veliko ubrzanje kako god da se pritisne papučice one polete,jaki su motori zato i pucaju šasije.
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Postod profa_chb » Ned Feb 24, 2013 10:48 am

ima ovde neko ko zna nešto, ili samo volite da nagađate? nema to veze sa snagom motora, sve je to do vozača, postoji pedala "gasa" koja šalje onoliko struje kojiko "majstor nagazi". drugim rečima, sve to treba prvo kazniti društveno korisnim radom, a ako ne deluje, otpustiti, pa zaposliti nove vozače. uostalom, gde će da rade svi ti nesrećnici koji završe fakultet?
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod ArthasUE » Ned Feb 24, 2013 12:03 pm

I ja mislim da je do vozaca. Uostalom, primetio sam da se vozaci GSP-a (posebno trola) inace mnogo vise izivljavaju na vozilima, nego vozaci privatnih prevoznika. Onda mi je i sasvim jasno zasto su autobusi privatnika uvek u znatno boljem stanju. Odoh ja malo u OT... :D
Korisnikov avatar
ArthasUE
Član

Postod ArthasUE » Ned Feb 24, 2013 12:05 pm

ArthasUE je napisao:izivljavaju na vozilima

Zaboravih, i na putnicima... ;)
Poslednji put menjao ArthasUE dana Ned Feb 24, 2013 12:07 pm, izmenjena samo jedanput
Korisnikov avatar
ArthasUE
Član

Postod Petar 535 » Ned Feb 24, 2013 12:05 pm

Sto jes jes, brate, nagare ga, kad se nisam polomio pre neki dan, a najgore je kad je guzva u troli a ovaj vozi ko sumanut ...
Korisnikov avatar
Petar 535
Član

Pridružio se: Sub Jul 30, 2011 10:38 am

Postod branik » Ned Feb 24, 2013 1:21 pm

Али, људи, како одолети, кад у сваком тренутку колико год стиснеш гас (вучу) а он реагује и убрзава. Посебно је фантастичан осећај кад се крене узбрдо а трола то не примети. разумем их потпуно и сам сам био такав. Још кад сам мало чачкао око релеја убрзања! Увече, са малађим путницима никад није било броблема, углавном су задовољно реаговали, али кад бих радио пре подне, пензоси би... (било би много биииип).
branik
Profesionalni vozač

Postod ArthasUE » Ned Feb 24, 2013 4:29 pm

I meni je full kad sedim, ali nije kad ti neka baba pada u narucje i hvata se za tebe. Bar da je neka dobra riba pa da razumem, al' te se obicno dobro drze za sipke :P
Korisnikov avatar
ArthasUE
Član

Postod avramovicsasa » Ned Feb 24, 2013 9:58 pm

Ja lično imam iskustvo sa tim vozilima već 3 godine ,kao Putnik i kao Lice koje je svakodnevno u kontaktu sa Vozačima,Čujem,Vidim,Razgovaram,pri manjim pritiskom na Papučicu gasa one Cimaju,uporedite Start serije ,,321,, i ,,321 AC,, pa vidite da li je baš sve do Vozača.
Ne treba Ljudima Fakultet da bi razmišljali svojom Glavom,to je obično Urođeno,šta radi Motor kada je lagana Karoserija,kako se ponašaju vozila u tom slučaju a kako kada je Karoserija suviše teška za Motor.

Zašto Zijače nisu pri naglim kretanjima cimale a zašto cimaju ,,BKM,, ,Branik je stručniji od mene u tom pogledu tako da može on najbolje da objasni.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod branik » Pon Feb 25, 2013 1:52 am

На жалост нисам се скоро возио тролама. Обећавам, у суботу ћу бити у БГД па ћу се провозати.
Не знам о каквом се трзају ради: да ли при самом укључивању погона или пошто крене, па при одређеној брзини јаче убрза?
Ако се при самом кретању осети удар и крене уз трзај, то је готово нормално за тролејбус јер нема квачило ни претварач обртног момента тако да на нема начин да меко крене, а може да буде и да се јавио луфт у диференцијалу, на тањирасто- конусном пару или на кардану, па се одатле осећа ударац.
А ако је трзај у вожњи, при убрзању, као да је дошло до промене брзине, онда је до електронике која је подешена на јаче убрзавање и, наравно, до возачеве ноге.
Диференцијали су код тролејбуса врло оптерећени. Углавном се користе стандардни аутобуски, а баш због тог ударца при кретању и бруталних убрзавања и кочења, много трпе. Они би до сада требало да су за ове 2,5 године прешли 150-200к км па је све могуће.

Зиу су пре промене позиције у режиму убрзавања, помоћу релеја убрзања, неколико пута импулсно повећавале струју која је преко отпорника ишла мотору са константних 300А на 500А да би се ублажио тај трзај. Кад пребаци, струја би поново падала и и при константној брзини по равном би се усталила на око 150А. Исто тако, приликом поласка (укључивања вуче) ишло је прво 150 па секунд касније 300А. Исто се понављало и при пуштању педале . Зато су се релеји чули:''клап -клап''

Видео сам да нови БКМ имају на дисплеју и мерач потрошње струје у киловатима, али и мерач рекупериране (враћене у мрежу при кочењу). Занимљиво би било упоредити различите возаче и њихову потрошњу.

Провозаћу се, посматраћу и распитаћу се код оно мало преосталих возача из мог доба.
branik
Profesionalni vozač

Postod avramovicsasa » Pon Feb 25, 2013 6:28 am

Obrati pažnju na sam start trolejbusa,kako god da se pritisne vuča on cimne i putnici polete unazad,ima se osećaj kao da će poleteti a ne da će se pokrenuti. :)
avramovicsasa
Otpravnik

Postod avramovicsasa » Pon Feb 25, 2013 6:45 am

gr.br. 170

Image

Image

gr.br. 184

Image
avramovicsasa
Otpravnik

Postod profa_chb » Pon Feb 25, 2013 11:02 am

@branik nije u pitanju trzaj, već naglo ubrzavanje...
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski prevoz u Beogradu