Logo

Beogradska Autobuska Stanica (BAS)

Diskusije posvećene autobuskim stanicama.

Re: Beogradska Autobuska Stanica (BAS)

Postod Kassbohrer » Sub Apr 20, 2013 9:33 pm

Negase, ako ćeš da se baviš ovim dalje moj ti je prijateljski savjet da ne ideš u širinu, uhvati se za konkretnu stvar i teraj. Npr. uhvati se za to zašto se putnicima naplaćuje stanična usluga po različitim tarifama ako dobijaju apsolutno istu ''uslugu''. Ili traži da se jasno definiše šta je ''stanična usluga'' i koja prava putnik ima kad je plati. Za sada samo ima pravo da priđe autobusu i da stoji ispod nadstrešnice ako je kiša, pa to je moguće i na većini stajališta gradskog prevoza pa se ne plaća. Konsultuj se sa nekim pravnikom ako nekog poznaješ i opet kažem samo za konkretne stvari se hvataj jedino tako možeš da dobiješ i konkretne odgovore.
Neumjesno je poređenje sa aerodromima, pa na aerodromu ti makar oni ubace prtljag u avion, ne nosiš ga sam, imaš gejt ili bus da udješ direktno u avion bez izlaganja padavinama, imaš ako ništa klimatizovan prostor, prostorije za presvlačenje male djece itd.
Kassbohrer
Član

Pridružio se: Sre Feb 13, 2008 12:20 am

Sponzor

Postod Marko » Ned Apr 21, 2013 12:00 am

Negase a ko bi plaćao toliko obezbeđenje to košta jer ako bi se uklonile ograde posebno na BAS-u gde imas 40 perona ljudi bi se tu mogli šetati ko na korzou bezbednost putnika bilo bi krađa prtljaga koliko hoćeš .

Šta ćemo kada su praznici kada kada na BAS-u može da bude i oko 1000 ljudi na njoj tu bi trebalo da obezbeđuje interventna
brigada.
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

# Vratite Risa u Vojnu akademiju
Marko
Član

Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 10:54 pm

Postod negas » Ned Apr 21, 2013 12:55 am

Kec, pa ja guram samo jednu stvar.

Dakle, po kom zakonu, članu i stavu je omoguceno a.stanicama naplacivanje peronskih karata za putnike, sta se dobija tom uslugom, na koji nacin se formiraju cene karata? Ako prvi deo pitanja bude sa odgovorom da nema zakonskog osnova, druga dva su suvisna automatski.

Marko, ima stanica obezbednjenje, ovi koji su u kucicama i sto su sada na zetonima. Dakle oni su sada radnici stanice i eto njih stanica placa. Njih ima 10-tak, plus redovna policija, sasvim dovoljno!

Dovoljno je njih dvojica da budu uvek na peronima tj 2-ca sa obe strane, dakle ukupno 4-tiri, sa vidnim obelezijima obezbedjenja i nece biti problema! Plus jedan policajac samo koji dezura kao u skolama skolski, i resen problem. Nije opravdanje eventualna nebezbednost putnika, jer ce je biti kao u svakom drugom delu grada, tj na visem nivou u stvari. Dalje, i sam putnik je duzan da vodi racuna o svom prtljagu!

Idi pogledaj sta je petkom na autokomandi ceo dan, a gde nema niti jednog policajca niti nekog drugog obezbednjenja!!! Pa se putuje Jedino sto neko moze da pogine da ga ne pregazi neki autobus ili automobil od onolike guzve a sve iz razloga da se pobegne sa BAS-a koji ubira harač!
negas
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 3:52 pm

Postod Kassbohrer » Ned Apr 21, 2013 1:36 am

Da se ne lažemo i danas velika većina putnika na peron izlazi tek kad dođe autobus koji čekaju, tj. vrijeme provode u prostoru u kojem je potpuno slobodno i besplatno kretanje i zadržavanje. Zašto, pa zato što na peronu ne postoji nikakav prateći sadržaj, da banalizujem, ako čovjeka pritjera na peronu ne može ni u WC da ode. Gledao sam i ovako svojim očima pokušaje krađe prtljaga i svaki put je intervenisala policija a ne obezbjeđenje BAS-a. Uostalom to je i posao policije da sprečava kriminal za to im se isplaćuju plate iz budžeta koji finansiraju svi građani Srbije. Pa i neka obezbjeđuje interventna kad su praznici to je 7-8 dana u godini, na utakmice i koncerte dođe i po 20-50000 ljudi pa se opet policija snađe da ih obezbjedi.
Marko rekao bih po tvojim postovima da si obrazovan i realan čovjek, ali u ovom slučaju ne znam šta braniš. Diplomirani si ekonomista pa mi objasni na osnovu čega se putnicima naplaćuju različite cijene stanične usluge, po čemu se na BAS-u razlikuju putnik koji putuje za Pančevo i putnik koji putuje za Vranje, šta to ovaj drugi dobija više pa plaća višu cijenu. Ja tu ne vidim nikakvu ekonomsku opravdanost osim monopolskog ponašanja, da ne kažem pljačke i bahatosti. Objekat tipa BAS-a naplaćuje peronizaciju od prevoznika, parking, pranje, rezervacije, WC, garderobu, izdavanje poslovnih prostora ima svoje maloprodajne objekte koji mu donose prihod i treba još da dere putnike i naplaćuje im staničnu uslugu za koju dobijaju jedno veliko ništa, možda sam ja lud ali po meni je to čisti bezobrazluk.

@negas, ne znam nisam pravnik. Ali rekao bih da naplaćivanje stanične usluge nije nezakonito, problem je šta u nju ulazi tj. šta putnik dobija, to treba da bude jasno definisano i ta informacija treba da bude dostupna svakom putniku. Ako nešto plaćam moje je pravo da znam šta sam platio. Druga stvar je ova kategorizacija stanične usluge. Po meni je to čista diskriminacija ljudi koji putuju na dužim relacijama. Opet kažem ne poznajem zakon dovoljno ali se slažem sa tobom 100% da treba u tu oblast uvesti neki red da se vidi šta se tu plaća i koliko .
Kassbohrer
Član

Postod negas » Ned Apr 21, 2013 2:23 am

Pazite, ne razlikujete stanicnu uslugu od peronizacije!

Stanicna usluga moze da se naplati, ali max 0.50centi, a peronizacija, nikako. Ja tebe ispracam sa BAS-a i odrape me 150kinti, sto sam dosao do perona. E to nema nigde u zakonu i to NE SME da se naplati!

Naplati se onom koji putuje, tj koji je kupio kartu, i to 0.50 centi maximalno!

Ili da pojednostavimo. Hocemo u EU, nasi politicari hocemo, hocemo, hocemo. Vazi OK. Jel se u EU ovo naplacuje, NE, eto ajde da usaglasimo...

[b]Kada sam proletos bio na stanici, tri francuza nisu mogla da shvate da treba da im naplate da dodju do perona, non stop su pitali a sta smo to platili???
Imali su Veolia litas povratne karte kucane na masinici busa. Ja im objasnio da moraju da plate, jer su sa BAS-a lopovi...
[/b]
negas

Postod Kassbohrer » Ned Apr 21, 2013 2:32 am

Aha OK, kapiram, samo si me zbunio izrazom peronizacija, taj se izraz upotrebljava uglavnom kad se radio prevoznicima :D To stvarno ne znam, valjda ćeš dobiti odgovor :)
Kassbohrer
Član

Postod Marko » Ned Apr 21, 2013 11:08 pm

To za različitu cenu stanične usluge su jednom objašnjavali ima veze sa dužinom relacije na koju se putuje
Postoje 4 kategorije od 0-50 km udaljenosti 51 -100 km , 101-200 i preko 200 km .
Naravno onaj koji putuje duže plaća veću kartu .
Negas ko određuje o ceni stanične usluge ?

Član 31.
Privredno društvo koje upravlja autobuskom stanicom samostalno utvrđuje iznose cena svake vrste stanične usluge, poštujući odredbe ovih opštih uslova.
Pri donošenju odluka o visini cena za svaku vrstu stanične usluge privredno društvo koje upravlja autobuskom stanicom obavezno je da iskaže strukturu cene koštanja i strukturu prodajne cene svake vrste stanične usluge u skladu sa važećim propisima iz oblasti cena.

Jel ovo BAS pruža

Privredno društvo koje upravlja autobuskom stanicom obavezno obezbeđuje putnicima sledeće stanične usluge:
- prodaju voznih karata za registrovane redove vožnje - polaske i drugih prevoznih isprava na posebno organizovanim i označenim prodajnim mestima - šalterima;
- davanje obaveštenja u vezi prevoza prema registrovanim redovima vožnje putem panoa, razglasa, posebnom telefonskom linijom, na posebnom šalteru, korišćenjem terminala, interneta i video monitora (vreme polaska i dolaska, cena prevoza, naziv prevoznika, vreme putovanja, veze sa polascima na drugim linijama i dr.),
- isticanje na vidnom mestu izvoda iz reda vožnje, Opštih uslova prevoza i Opštih uslova poslovanja autobuskih stanica,
- korišćenje javnog sanitarnog čvora sa tekućom vodom,
- usluge garderobe.

Negase ti tvrdiš da su radnici na BAS- u lopovi ti olako iznosiš te tvrdnje .Da li lopov uplati državi PDV
Da li od prodate karte u autobusu država dobije svoj deo preko PDV-a ako imaju fiskalnu kasu verovatno da u ostdrugom slučaju ne ko je tu oštećen sada

Ako nekom prevozniku ne odgovaraju uslovi poslovanja niko ga netera da vozi sa BAS-a on vozi jel ima interes .
BAS je akcionarsko društvo što zači da odluke donose akcionari . Nije samo bas monopolista pa litas je na svojoj stanici ,takođe Niš ekspres .Pa zašto se buni dević stalo mu je do radnika oće čovek monopol u Novom sadu .

Međugradski prevoznici mogu da staju na

- Autokomanda
-Zemun (Glavna)
-Centar „Sava“
-Žarkovo (Trgovačka)
Pančevački most
Ali ne smeju da otvaraju prtljažni prostor mnogi to zloupotrebljavaju i prave gužve u gradskom saobraćaju .Mogao bi da tražiš pošto se dopisuje sa državnim organima ,da republička inspekcija ustupi nadležnost u beogradu njegovoj saobraćajnoj inspekciji pa oni neka kažnjavaju nesavesne prevoznike
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

Marko
Član

Postod severac » Ned Apr 21, 2013 11:21 pm

WC mozes koristiti ako ga platis. Hocemo besplatan WC za nas sa kartom! Ni tu tekucu vodu ne mozes dobiti ako ne platis.
severac
Član

Pridružio se: Sub Mar 16, 2013 10:02 pm

Postod negas » Pon Apr 22, 2013 12:03 am

Marko je napisao:Negas ko određuje o ceni stanične usluge ?

Član 31.
Privredno društvo koje upravlja autobuskom stanicom samostalno utvrđuje iznose cena svake vrste stanične usluge, poštujući odredbe ovih opštih uslova.
Pri donošenju odluka o visini cena za svaku vrstu stanične usluge privredno društvo koje upravlja autobuskom stanicom obavezno je da iskaže strukturu cene koštanja i strukturu prodajne cene svake vrste stanične usluge u skladu sa važećim propisima iz oblasti cena.

Jel ovo BAS pruža

Privredno društvo koje upravlja autobuskom stanicom obavezno obezbeđuje putnicima sledeće stanične usluge:
- prodaju voznih karata za registrovane redove vožnje - polaske i drugih prevoznih isprava na posebno organizovanim i označenim prodajnim mestima - šalterima;
- davanje obaveštenja u vezi prevoza prema registrovanim redovima vožnje putem panoa, razglasa, posebnom telefonskom linijom, na posebnom šalteru, korišćenjem terminala, interneta i video monitora (vreme polaska i dolaska, cena prevoza, naziv prevoznika, vreme putovanja, veze sa polascima na drugim linijama i dr.),
- isticanje na vidnom mestu izvoda iz reda vožnje, Opštih uslova prevoza i Opštih uslova poslovanja autobuskih stanica,
- korišćenje javnog sanitarnog čvora sa tekućom vodom,
- usluge garderobe.

Negase ti tvrdiš da su radnici na BAS- u lopovi ti olako iznosiš te tvrdnje .Da li lopov uplati državi PDV
Da li od prodate karte u autobusu država dobije svoj deo preko PDV-a ako imaju fiskalnu kasu verovatno da u ostdrugom slučaju ne ko je tu oštećen sada

Ako nekom prevozniku ne odgovaraju uslovi poslovanja niko ga netera da vozi sa BAS-a on vozi jel ima interes .
BAS je akcionarsko društvo što zači da odluke donose akcionari . Nije samo bas monopolista pa litas je na svojoj stanici ,takođe Niš ekspres .Pa zašto se buni dević stalo mu je do radnika oće čovek monopol u Novom sadu .

Međugradski prevoznici mogu da staju na

- Autokomanda
-Zemun (Glavna)
-Centar „Sava“
-Žarkovo (Trgovačka)
Pančevački most
Ali ne smeju da otvaraju prtljažni prostor mnogi to zloupotrebljavaju i prave gužve u gradskom saobraćaju .Mogao bi da tražiš pošto se dopisuje sa državnim organima ,da republička inspekcija ustupi nadležnost u beogradu njegovoj saobraćajnoj inspekciji pa oni neka kažnjavaju nesavesne prevoznike

Vidis Opsti uslovi poslovanja koje je propisala Komora. Tako je propisala i cene za peronizaciju autobusa pa im je palo na Ustavnom sudu! Oni su sebi dali za pravo da su zakonodavac, ej dobro poslusaj, zakonodavac !?!

Sve si gore naveo i to je ok, i to se placa kroz stanicnu uslugu, koja ne sme biti veca od 0.50centi, dakle danas max 60 dinara i to je mnogo, 30 dinara max.
Peronizacija putnika ne moze da se naplati. Ograde treba da se skinu, i plato autobuske stanice tj perona treba da budu slobodni. Kao u Stitgartu, Frankfurtu i td. Onaj ko kupi kartu za autobus, platice stanicnu uslugu, koja bi najbolje bila uracunata uz autbusku kartu. Ostali, oni koji ispracaju, ili slikaju asutobuse :D :wink: mogu to da urade bez da ikome ista plate! Ovo je jedino i ispravno resenje. Sve ostalo je lopovluk, kao sto sam i napisao! Ti si izneo argumente za stanicnu uslugu a ne za peronizaciju putnika. Dalje, ovi francuzi ne treba da plate, jer je uslugu koriscenja stanice za njih platio prevoznik koji koristi stanicu! Platio peronizaciju autobusa. Oni dolaze sa povratnim kartama i ulaze u bus bez da plate harač na ulazu perona.

Marko je napisao:To za različitu cenu stanične usluge su jednom objašnjavali ima veze sa dužinom relacije na koju se putuje
Postoje 4 kategorije od 0-50 km udaljenosti 51 -100 km , 101-200 i preko 200 km .

Jel to logika razuma? Zasto sam ja osudjen ako idem do Kladova za jednu cenu, a ti do Jagodine za drugu? Ja sam gradjanin drugog reda? Vidis i sam koje su to gluposti. Nelogicnost. To je uvela birokratija da bi uzimala pare, a ne da bi poboljsavala uslugu. U najmanju ruku je bezobrazno!

severac je napisao:WC mozes koristiti ako ga platis. Hocemo besplatan WC za nas sa kartom! Ni tu tekucu vodu ne mozes dobiti ako ne platis.

Tako je!
negas

Postod Kassbohrer » Pon Apr 22, 2013 3:04 am

Marko je napisao:To za različitu cenu stanične usluge su jednom objašnjavali ima veze sa dužinom relacije na koju se putuje

Ja to kapiram, ali pitam zašto je tako, zašto se putniku koji putuje preko 200km naplaćuje više, jel' on možda više arči peron, jel' šalterskoj radnici teže da njemu izda kartu, jel' dobija nešto više, neki ekskluzivan pristup peronu, poseban ulaz, prenos prtljaga, zaista ne razumijem šta se tu dodatno naplaćuje? Pa i na aerodromu je cijena aerodromske takse fiksna bez obzira dokle letite, jedino se razlikuju takse za domaći i međunarodni saobraćaj, ali se i procedura kupovine karte i ukrcavanja razlikuje, pristupa se potpuno različitim dijelovima aerodromske zgrade, pa je to logično. I na BAS-u da se razlikuju samo te dvije kategorije pa ajde...

severac je napisao:WC mozes koristiti ako ga platis. Hocemo besplatan WC za nas sa kartom! Ni tu tekucu vodu ne mozes dobiti ako ne platis.

Bolje ne, znajući poslovnu politiku BAS-a i tu bi uveli neka ograničenja i kategorizacije :) Možda po dužini putovanja, a možda bi uveli mjerenje kubikaže i gramaže koliko možeš da izbaciš besplatno, pa dalje sve po tarifama i kategorijama :wink: Bolje ovako, platiš i ideš ko gospodin 8)
Kassbohrer
Član

Postod direktor » Pon Apr 22, 2013 4:26 pm

nEGAS OBRSTI se potrosackom savjetniku http://potrosackisavetnik.com/
vec su imali prilog o bacu a pro po naplacivanja duplaog osiguranja putnika tz neobaveznih 15 din
gsp je zakon
direktor
Član

Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 5:17 pm

Postod Marko » Pon Apr 22, 2013 4:46 pm

Kada je odluka proglašena neustavnom , ko sada donosi odluku o visini stanične usluge negase .

Marko
Član

Postod negas » Pon Apr 22, 2013 8:29 pm

Marko, sada brate donose same autobuske stanice visinu stanicne usluge po svom ćefu, sada je nastalo još veća anarhija. Dakle nema nikakve kontrole! Idem na to da se to sredi, ako nekako može!

Mogu i potrošačkom savetniku, ali tek ako mi ovi ne odg. posle dva meseca, toliko ću da ih čekam. Ali sada ne treba samo meni da odgovore, već i skupštinskom odboru za saobraćaj i ministarstvu, i da nam to sve pošalju. Dakle, svi dobijamo isti odgovor.
Ako ne bude vlajan, ići će se i na potrošački savetnik, sve zavisi...
negas

Postod Marko » Uto Apr 23, 2013 4:52 pm

Teško ćeš uspeti u tome .Nijedna stanica se neće odreći tog prihoda a ako uspeš u tome one će ga verovatno prebaciti na prevoznike .
Ali možeš da pokušaš da u novoj kategorizaciji stanica da bude uključen besplatan internet za prvu kategoriju stanica i još neke usluge .

Marko
Član

Postod negas » Uto Apr 23, 2013 5:08 pm

Pa vidi, ako to nije utemeljeno u zakonu, to je gotovo. Samo ono sto dobijem posaljem na TV i obavesti se narod da ne smeju da naplate. Mozes ih i tuziti i odrasti od para, jer rade nesto sto nije po zakonu! To je poenta, a bas mene birga da li njima odgovara ili ne, zakon je zakon.

Jos manje me interesuje kome ce to prebaciti da naplate, vazno da putnicima nece!!!

A da, i ako nije po zakonu naplata peroniyacije, onda ce biti obavesteni da vise nece moci da naplacuju jer nije utemeljeno u zakonu. Posalce im ministarstvo saobracaja. Tako da nece morati TV da radi.

E sada, ako imamo pravnu drzavu, a to nije utemeljeno zakonom to ce tako i biti. A ako ne vaze zakoni vec nesto drugo onda nece, prosto i jasno!

Ili ako je utemeljeno u zakonu onda u redu...ali tog zakona ocigledno nema!!! Ja sam trazio, ne moze se pronaci.
negas

PrethodniSledeća

Povratak na Autobuske stanice