E, a još u petak sam išao, ali nikako da ispišem kontrolu, ustvari vozio se u A-907 (IK-203; 1998. godište), i to na 19/65 (trosmenac), a io nače je menjao redovnjaka sa ovog polaska i linije, koji se više i ne može nazvati redovnjakom, A-999, jer ga tu više i nema, a mislim da je on zakucao nešto, da je zaglavio u rashodu, jer izvesno vreme ga više uopšte i ne viđam u saobraćaju, uopšte.
A, što se A-907 tiče, ovako nije nešto loš auto, drži se. Limarijski ne ješ i dobar, mislim kompletna oplata na autu se drži, nema nigde tragova korozije da je probila po oplati, a inače je prav, prikolica isto tako poravnata sa prednjim delom auta. Visina isto stalna i to na svim jastucima je podjednako iznivelisana, a i ovako je udoban u vožnji. Sasvim ok je s te strane.
Kao makina, malo je tromiji pri polasku iz mesta, znači tu se malo guši, ne puno, ali koliko god da se daje gaščina, oseti se da nešto teže i tromije kreće iz mesta, e posle II brzina tu je već druga priča sasvim, tu ide odlično. Šalta relativno mirno i tiho, automatik, trobrzinac, marke je „Voith“. Kočenje sasvim u redu, sa ispravnim je nožnim retarderom.
Tahograf je marke „Kienzle“ (verzija koja se inače fabrički ugrađivala). Brzinomer je ispravan, obrtomer nije i njemu je kazaljka stalno na nuli, sat je ispravan i pokazuje tačano vreme, km sat mislim da nije ispravan i da je zaglavio na nekoj levoj km.
Merač za gorivo nije ispravan i kazaljka je stalno na nuli, a ista situacija je i kod voltmetra.
Pritisak ulja u motoru je od oko 2 bara na leru pa ide do oko 6 bara. Temperaturu je bio nabio do nekih 95 stepeni C, to sam uočio kao manu i problem, ovako odmah, tu ju je i držao, stepen gore, stepen dole, ali to je to.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7,5, ali i do oko celih 8 bara.
Ispravni su svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
U podne sam išao i na 5/27 (trosmenac), gde je nedeljom redovan A-1049 (IK-201; 2002. godište) i to od skoro, njemu sam se vozio.
Pa da sad ne bih nešto mnogo tupio, pisao sve ponovo i ponavljao se bez potrebe, rećiću da jedino i dalje iam problema sa temperaturom. Gruva temperaturu danas izmeu 95 i 100 stepeni C, u podne, jeste i smena u podne, jeste i napolju bilo blizu 30 stepeni C, ali opet je i ovo mnogo.
To je i dalje jedini kvar i problem, koji ima. Drugo je i danas sve bilo ok, od ispravnosti instrumenata, preko ponašanja motora, menjača, retardera, kočnica u vožnji. Limarija odlična, sve ok, oplata nigde najnadno nije oštećena, ni malo baš.
Komplet je ispravna je svetosna signalizacija na vozllu, sve radi, šljašti, sija se.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pohvalio bi jednog Karaburminog Japanezera, u nedelju sam njime išao, a to je A-859 (MAN SG 313; 2003. godište), na njegovoj liniji 95 me je vozio.
Nije uopšte bučan u vožnji, šta više napred u zoni oko II vrata i nadalje napred se uopšte i ne čuje, znali maltene ko na struju da radi, na leru kao da je motor ugašen. Čak je možda i malo preterano tih. Trapovi nisu ni malo rastrešeni, ne čuju se u vožnji ,stabilan, mek, udoban, odlično izamortizovan u vožnji, visina sasvim pravilno iznivelisana na svim jastucima, ma milina, šta drugo da kažem.
Vule dosta dobro, mada, pošto je Novi Beograd, samo smo se po ravnom vozali, ali tu ide odlično, mirno prima gas, vuče ko prava munja, startan, sve je super. Menjač je Voith, automatik, četvorobrzinac, šalta odlično, sve je ok. Kočenje isto tako, sa ispravnim je i nožnim, a i u ručnim retarderom, lepo hvataju, meko zaustavljaju.
Ispravan je brzinomer, mislim i km sat, sat je ispravan i pokazuje tačno vreme, a obrtomer nije ispravan, kazaljka je stalno na nuli.
Merač za gorivo nije ispravan. Manometar za pritisak motornog ulja pokazuje pritsak u rasponu od oko 2,5 bara na leru do nekih preko 6 bara, pri većem broju obrtaja. Temperaturu je malo nabio, negde na oko 90 do 95 stepeni C, je održavao, maltene potpuno stalnom.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 9,5 do oko celih 10 bara.
Rade svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.
Klima uređaj je neispravan.