Logo

Prevoznici i linije (GSP vs Privatnici)

Diskusije

Re: Sve o linijama javnog gradskog saobraćaja u BG

Postod avramovicsasa » Ned Jun 23, 2013 6:52 pm

Operateri u ITS-u su zamišljeni tako da po 50% polazaka pripadne svakome,ukoliko dođe do štrajka bilo kog operatera,linija može da opstane sa 50% kapaciteta,ukoliko neko od operatera ne ispunjava svoje redovne obaveze,DJP se obavezuje da oduzme liniju jednom i dodeli je drugom operateru.
To se jednom dogodilo u slučaju firme ,,Braća Šarac,,ali onda kada su vratili liniju 704 i sada sa LUI Travelom na liniji 37,godinama su se pisali izveštaji o nepravilnostima u radu firmi ,,Veolia-Luv,, ,,Košava,, ,,Ćurdić,, itd,DJP nije reagovala ni u jednom slučaju osim nekih simboličnih kazni.
Privatnici su samostalni,dobijaju dosta novca za angažovanje na radu čim su u mogućnosti da održavaju svako vozilo ispravnim ali lakše je održavati 10,15,50 autobusa nego 1300 vozila,čak i u nekim zemljama koje su daleko razvijenije od Srbije ulicama se kreću trula i poluispravna vozila.
GSP na račun dobija gotov novac samo za plate radnika,sve ostalo vezano za nova vozila i delove kupuje grad,delovi se trebuju redovno ali iz nekog razloga ne dolaze kao što ni svake zime ne dođu zimske gume ali o tome ne vredi pričati o tome se piše već 20 godina.

Neko je spomenuo niskobudžetna vozila,GSP ne kupuje takva vozila već loša,škart sa fabričkom greškom a plaćena su kao da su kupljeni najsavremeniji MAN-ovi,još odavno sam čuo da se u GSP gura svašta,poludovršena vozila,vozila sa kvarovima dok se za Lastu i Privatnike pažljivo rade vozila jer oni ljudi kontrolišu proizvodnju a i njihov opstanak zavisi od njihovog kvaliteta.

Privatnici nisu krivi za loše stanje u GSP-u,to ne treba mešati,njima je data mogućnost da rade i ovih dana se od njih traži angažovanje svih raspoložljivih vozila,oštriju stranu mača oni će osetiti na jesen kada vozila počnu da im pucaju od umora,preopterećenja i slabog održavanja jer će biti angažovani preko 20 sati ako uzmemo u obzir i noćni a Vozači će im biti premoreni jer predpostavljam da neće biti godišnjih odmora,tu će zadovoljno trljati ruke samo Gazde ukoliko im grad bude platio to što su dali.
Ono što bih napomenuo Milošu,Milanu i ostalim kolegama jeste da ne postoje mi,vi,oni,svi smo isti u ovom poslu,svi podjednako podnose teškoće,vrućinu,zimu,uvrede putnika,lošu atmosferu.

GSP je jedina šansa da opstanu i privatnici kao saveznici,ukoliko GSP doživi slom i dođe neka moćna kompanija a ja lično verujem da će to biti Lasta,ista će kao nuklearna eksplozija pojesti male prevoznike i preuzeti njihove polaske,setimo se priče da se trebaju operateri svesti na svega 3- GSP,Lasta i Arriva (ex Veolia),gde su tu ostali ?
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Sponzor

Postod milan88 » Ned Jun 23, 2013 7:10 pm

Saša ja nisam nikad bio nekolegijan i pričao u kontekstu "mi,vi, oni" samo imam averziju prema tome da su privatnici ovakvi i onakvi, ako si radio na keju video si da su GSP-ovi vozači i vozači PP baš u extra odnosima (sa par izuzetaka), ono ispomažemo se i radimo kako bih rekao u harmoniji :D prosto sam za ravnopravnost. A opet ako ja nemam para da održavam 5 kola i budem prvi baja u selu pa kupiću jedan ili dva pa ću biti polu baja ;) i ne znam kad si poslednji put bio preko u tim razvijenim zemljama i sreo autobus kroz koji možeš da provučeš ruku i pozdraviš se sa nekim ortakom kroz harmoniku ili kroz rupu ispod prozora, a u BG-u sam vidjao takve realno. Ja sam jedino za to da se izbace sva tehnički neispravna vozilia (bilo GSP ili PP) jer u slučaju nezgode svi direktori i gazde peru ruke a mi vozači izvučemo deblji kraj jer su sva vozila "prošla" tehnički i ispravna su.
milan88
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jun 13, 2013 10:48 pm

Postod avramovicsasa » Ned Jun 23, 2013 7:24 pm

Te izraze sam koristio uopšteno uz napomenu,ništa lično a na Keju jeste harmonija dok ne počnu da vrište Dobanovčani :twisted:,naravno i ja sam ravnopravan i branim GSP kada je u pravu a napadam ga kada nije ali lično mi smeta kada neko govori neke stvari a da pritom nije nikada radio u toj firmi ili imao bilo kakve veze pa priča napamet,treba istaći da ima dosta radnika koji rade pošteno i savesno i kojima smeta sve ovo što se događa poslednjih meseci sa Kosmajem,tačno je da je GSP prilično aljkava firma ali sve krize koje su se dešavale od druge polovine 90-tih do danas bile su izrežirane kako bi se uvukao privatni kapital a svi znamo već kako i šta,treba nam pravi vođa pa da zasučemo rukave,uzmemo krpe u ruke i četke i da promenimo svet,da se sve može kad se hoće su primeri i neki Terminusni objekti koji su sređeni ličnim trudom i finansijskim ulaganjem.

Što se tiče trulih vozila,nažalost nisam išao dalje od Srbije ali zato putujem svetom preko Youtube :D ,recimo u Budimpešti sam video da su im trolejbusi prilično truli,Bugari mislim da nisu nešto reprezentativni,ex SSSR takođe prednjači u nekim stvarima,važno je da nismo najgori. :mrgreen:
avramovicsasa
Otpravnik

Postod filip » Ned Jun 23, 2013 7:25 pm

Marko, samo da ti kažem da ne možeš da porediš GSP od 1000 + vozila i presto od čitavih 17 autobusa koji saobraćaju po selima. Naravno da je lakše sačuvati 17 vozila nego 1000 !!! Isto da te podsetim na šta su ličili vaši IK-103 sa manuelnim menjačem !

GSP JE DRŽAVNA INSTITUCIJA I GRAD JE KRIV ZA NJEGOVO TRENUTNO STANJE. GRAD GSP-U KUPUJE VOZILA JER JE NJEGOV VLASIK LEPO KAŽE ''GRADSKO SAOBRAĆAJNO PREDUZEĆE'', A NIJE ''GRADSKI PRESTO'' I ''GRADSKI LUI TRAVEL''!!!

GSP NEKA ODRŽAVA GRADSKI PREVOZ, KADA SE OPORAVI, I KADA UPRAVA SHVATI ŠTA RADI, A PRIVATNICI NEKA IDU NA PRIGRADSKE LINIJE!!!!

TO ŠTO JE PRESTO KUPIO 10 KLIMATIZOVANIH BUSEVA, A GRAD 200 ZA GSP NIJE ISTO!
filip
Član

Pridružio se: Ned Nov 30, 2008 8:32 pm

Postod milan88 » Ned Jun 23, 2013 7:48 pm

Slažem se sa Filiom za to da nije isto 200 vozila u GSP-u koje smo finansirali vi i ja plaćanjem poreza (a od tih para je moglo da se kupi još bar 50 ali direktori ne bi imali nove mercedese onda) i to što je npr. "Presto ili neki drugi PP finansirao jedan čovek (iskeširao ili digao kredit koji će on isplaćivati, a ne vi i ja kao kad grad kupi vozila za GSP na kredit). A opet se ne slažem da PP treba da drži prigradski, mislim da je ova podela super samo da GSP malo stane na noge i da poveća broj ispravnih vozila. Kad na 88 (koja je izuzetno frekfentna linija, u pre podnevnim satima naročito) rade sva vozila GSP i PP nema problema nikakvih, sve savršeno funkcioniše, čim krenu da se isključuju GSP zbog kvarova ( nije do vozača) nastaje kolaps, ja ne mogu vrata da zatvorim od putnika koji kao sardine u busu, automatski se usporava vožnja (da se ne bi sudarali glavama) i sve se raspada polako. A uz pravog direktora mislim da bi se to kroz 5 godina GSP doveo na zavidan nivo i što se tiče održavanja i što se tiče uslova za rad.
milan88
Profesionalni vozač

Postod milan88 » Ned Jun 23, 2013 7:53 pm

I znači Filipe po tvojoj konstataciji samo firme koje imaju prefiks "gradski" mogu da voze gradski prevoz? Kako onda "lasta" doo radi prigradski saobraćaj a ne zove se "Prigradsko preduzeće Lasta"doo ? Znači ako npr. "LUI travel" promeni naziv u "Gradski Lui travel" ima pravo da uzme gradsku liniju?
milan88
Profesionalni vozač

Postod avramovicsasa » Ned Jun 23, 2013 8:14 pm

Evo da napravim jednu malu rekonstrukciju budućih dešavanja prema postojećim podacima o kojima smo već pričali,

1.Aktuelna dešavanja u Pogonima Kosmaj i Zemun ;

2.Nabavka preko 400 novih autobusa ;

3.Novo numerisanje vozila GSP-a ;

4.Odgovor Gradonačelnika Beograda Gosp.Đilasa Sindikatima GSP-a ;

5.Novi Tender za Beogradske prevoznike 2015 godine ;

1.Svedoci smo svakodnevnog propadanja Pogona Kosmaj u smislu da svakog meseca izgori 3-4 autobusa i to da je u poslednjih 6 meseci na razne načine otpisano oko 15 autobusa ako se izuzme tekući rashod dotrajalih vozila,tehnička ispravnost je na kritičnom nivou zbog čega se grad i odlučio da maksimalno redukuje polaske,ovih dana je čak procurela nezvanična informacija da je Kosmaj dat pod Hipoteku zbog nabavke 200 Solarisa.
Zemun je takođe kritičan po ostvarenju radnih zadataka uz konstantno propadanje voznog parka,možemo očekivati da se ova dva pogona ugase a da se ostatak ispravnih vozila pripoji pogonima Karaburma i Novi Beograd a tako bi se rešio problem oko zemljišta na kojem leži Zemun,o tome je već štampa i pisala.

2.Sprema se hitna nabavka preko 400 novih autobusa čija realizacija bi trebala da se izvrši do 2015 godine.

3.Svedoci smo novog numerisanja vozila u GSP-u,diskutovali smo o tome da je ono bezvezno ali ako predpostavimo da će GSP u autobuskom podsistemu biti samo simboličan operater sa oko 500 autobusa,tada novo numerisanje dobija smisao:

Tramvaji -1000
Trolejbusi-2000
Autobusi-3000

Najverovatnije bi tada svi stari autobusi pogona Novi Beograd i Karaburma bili otpisani dok bi vozila IK-218N/M bila u rezervi.

4.Već smo pisali o tome da je Gradonačelnik već upozorio Sindikate o tome da postoje ogromna dugovanja za delove,gorivo kao i da je zabrinjavajuće stanje postojećeg voznog parka i da je potrebna hitna reorganizacija jer ako do nje ne dođe,na tenderu 2015 godine bez novih vozila GSP neće moći da konkuriše i bude ravnopravan sa Lastom ili Arrivom.

5.Na osnovu svega toga možemo očekivati da na novom tenderu 2015 godine,GSP konkuriše sa oko 500 novih autobusa i dobije licencu za održavanje određenog broja linija,kao što će i ostali operateri dobiti svoje u smislu:

GSP Beograd (15,18,26,611....)
Arriva (20,25,27E,35,43,96.....)
Lasta (16,17,23,95....)

itd,itd Elektro linije ostaju u sastavu GSP-a,pitanje je čije svojine će biti Autobuski podsistem,Privatni,u rukama grada ili u rukama radnika ?

Zar sada posle ove teze,svi događaji postaju jasniji i imaju smisla,lično bih voleo da nisam u pravu.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod trosmenac » Ned Jun 23, 2013 8:51 pm

Auuu Sale al si se ti nasluso svega i svacega.Prvo nemoze da se duguje za gorivo nikako jer prvo platimo pa dobijemo dugovanja za delove postoje ali i ona su smanjena.Drugo redukcija je uvedena da bi se smanjilo dugovanje prema radnicima prvenstveno prema vozacima koji imaju i po 300 i vise sati rada(skupljenih u zadnjih par godina) preko vremena a ne mogu da im plate pa su sad poslati da ih koriste a privatnicima je dobro doslo jer gazdi i samo gazdi odgovara da mu bus radi a da li ce radnici da vode decu na more nije toliko bitno.Trece Zemun po izvestaju direkcije nije nista slabiji od recimo Karaburme i ako znas i sam sa kakvim tarabama radimo to da ce ga zatvoriti prica se od kraja 90ih godina pa nista.Takodje se pricalo da je zemljiste privatno i da postoji stari vlasnik pa se niko nije javio u agenciju za restituciju
gsp lele
trosmenac
Mehaničar

Pridružio se: Pon Okt 27, 2008 8:05 pm

Postod avramovicsasa » Ned Jun 23, 2013 9:28 pm

Ja bih voleo da ništa od ovoga ne bude istina,ali previše je slučajnosti..... :(
avramovicsasa
Otpravnik

Postod MILE » Ned Jun 23, 2013 9:48 pm

Na žalost 99% toga je tačno, razbili su totalno GSP.
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod filip » Ned Jun 23, 2013 10:13 pm

milan88 je napisao:I znači Filipe po tvojoj konstataciji samo firme koje imaju prefiks "gradski" mogu da voze gradski prevoz? Kako onda "lasta" doo radi prigradski saobraćaj a ne zove se "Prigradsko preduzeće Lasta"doo ? Znači ako npr. "LUI travel" promeni naziv u "Gradski Lui travel" ima pravo da uzme gradsku liniju?

Ne. Kažem da se zove GRADSKO zato što je vlasnik grad :wink:
filip
Član

Postod blokovi » Ned Jun 23, 2013 10:38 pm

A gde je tu 73 i 610 gospodo draga????
blokovi
Član

Pridružio se: Sre Jan 05, 2011 3:00 pm

Postod milan88 » Ned Jun 23, 2013 11:56 pm

Ma nema ništa bre od toga, i o tom ukidanju pogona zemun i kosmaj se priča od kako sam počeo da vozim (to nije tako davno 4 godine, još sam mlad i zelen i još uvek zaludjen), Da su u lošem stanju oba pogona to stoji ali će da padne osvežavanje uskoro sigurno. A opet su nešto čeprkali po turažama, meni je opet menjana turaža (dobio sam 51/6 sad a bio sam 51/2) sad ne znam dal su samo mešane medju privatnicima ili opet u kombinaciji sa GSP ;) tu informaciju ću sutra imati :D
milan88
Profesionalni vozač

Postod milan88 » Pon Jun 24, 2013 12:01 am

filip je napisao:
milan88 je napisao:I znači Filipe po tvojoj konstataciji samo firme koje imaju prefiks "gradski" mogu da voze gradski prevoz? Kako onda "lasta" doo radi prigradski saobraćaj a ne zove se "Prigradsko preduzeće Lasta"doo ? Znači ako npr. "LUI travel" promeni naziv u "Gradski Lui travel" ima pravo da uzme gradsku liniju?

Ne. Kažem da se zove GRADSKO zato što je vlasnik grad :wink:

Al onda ne razumem tvoju konstataciju da GSP treba da vozi gradski saobraćaj a PP prigradski? Zanimljivije je kad se zglobni autobus pokvari npr. u Kneza Miloša ili na penjanju na Gazelu pa napravi kolaps u saobraćaju?
milan88
Profesionalni vozač

Postod filip » Pon Jun 24, 2013 10:56 pm

Ne. To nema veze sa tim. Prvo mislim da na liniji treba sa saobraća jedan prevoznik samo. Naprimer da na 51 saobraća samo M&M trans, a na 17 samo GSP ...
filip
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije