Logo

Ikarbus (2)

Diskusije posvećene gradskim, prigradskim i međugradskim autobusima.

Re: Ikarbus (2)

Postod dusanman » Ned Avg 11, 2013 4:12 pm

Vidis da je bio neki selotejp,ijao treba ovima iz GSP-a dati onu emisiju "Razotkrivanje Mitova" kad popravljaju auto onom sivom trakom,e pa tako da popravljaju jer ocito delove nemaju...
dusanman
Član

Pridružio se: Pon Feb 06, 2012 6:57 pm

Sponzor

Postod Шоми303 » Ned Avg 11, 2013 4:32 pm

Неко ме је предухитрио :P Чини ми се да то није до возача, у задњих месец дана на неколико Икара се ово десило.
Сва права задржава Somi303, за коришћење контактирати-> www.flickr.com/people/somi303/
profa_chb je napisao:Preterano mašinski razmišljam? Reci mi, molim te, imaš li neki lek za to? Da se učlanim u tvoj Nezavisni sindikat nezadovoljnih suvozača koji poznaju pravo stanje?
Korisnikov avatar
Шоми303
Član

Pridružio se: Pet Jul 27, 2012 4:19 pm

Postod branik » Pon Avg 12, 2013 11:03 pm

gospodin dzo je napisao:Ispred Usca,ali vozac nije kriv za ovo...
Imam i ja sliku ovoga,ali greota prijaviti coveka...Ne moze ni da zna da mu se otvorilo ovo...

Obidje valjda nekad okolo?
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod gospodin dzo » Uto Avg 13, 2013 7:32 am

Losi su poklopci,otvaraju se sami od sebe jer nisu fabricki,nego su ih budzili i nikada se ne uklopi kako treba...
A kada se otvori u toku voznje sanse nema ni da vidis ni da cujes da se otvorilo..
Cuvam i usvajam zensku decu od 17-18 leta,po mogucstvu sa stranim drzavljanstvom :mrgreen:
gospodin dzo
Profesionalni vozač

Pridružio se: Pon Dec 27, 2010 9:39 pm

Postod patrik » Uto Avg 13, 2013 8:26 am

Ja verujem da oni to namerno ovore radi boljeg hlađenja.....
patrik
Član

Pridružio se: Sub Jan 19, 2013 8:51 pm

Postod profa_chb » Uto Avg 13, 2013 10:45 am

To ne bi smeli da rade. Hlađenje mora da radi jer:
-Ako na samom početku radnog veka, ili u toku ispitivanja motor diže temperaturu, onda je to vozilo loše projektovano (predpostavimo da je sam motor proveren) i ne bi trebalo da može da prođe homologaciju (niti bez iste da može da se registruje!).
-Ako se u toku radnog veka pojave problemi sa hlađenjem, onda to vozilo ne možemo smatrati ispravnim, i ne bi ga trebalo registrovati. Međutim, problem je što se to ne gleda na tehničkom pregledu...
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod Mickey » Uto Avg 13, 2013 2:52 pm

vidjao sam ja i originalne (staklene) poklopce otvorene dzo
ma, bar za sada, serija iz 2011 je najbolje sto je Ik uradio
Mickey
Član

Pridružio se: Sub Jul 26, 2008 10:30 pm

Postod dusanman » Uto Avg 13, 2013 3:01 pm

...i serija iz 2006/2008 :)
dusanman
Član

Pridružio se: Pon Feb 06, 2012 6:57 pm

Postod patrik » Uto Avg 13, 2013 4:17 pm

Ikarbus je poznat po losim instalacijama i po losem hlađenju motora . Na temu loseg hlađenja i losih instalacija pricao sam sa mojim komsijom koji radi u Ikarbusu i on kaže da sve zavisi od naručilaca autobusa . Kada je prosle godine tadasnja Veolija narucila IK-112 organizacija posla u fabrici bila je drugacija najbolji majstori su radili na tim autobusima i delovi koji su bili ugrađivani u taj autobus su bili kvalitetniji u odnosu na one koje se ugrađuju u GSP-ov i Lastin autobus . Vecina delova je dosla iz Evropske unije osim vrata i stakala .Na primer kompletna instalacija za ik-112 (Veolija) je dosla iz poljske . Ovo oko hlađenja on kaze da oni ugrađuju sve jace motore a hladnjaci ostaju isti kao i pre 25 godina , on kaze da hladnjaci treba da budu veci da sto vise rashladne tecnosti stane u njih i kaze da treba ugrađivati ventilatore sa sto vise propelera . I on navodi da treba da se koristi destilirana voda i antifriz ka rashladna tecnost a ne voda i hladnjak treba da se pere jednom sedmicno i da nebi trebalo biti problema ....
patrik
Član

Postod bockoboda » Uto Avg 13, 2013 6:47 pm

Pa zasto onda ne stave veci hladnjak ako treba, zasto ne stave vise propelera, zasto ne urade ono sto se samo prica? U to ne verujem da je jedan napravljen duplo bolje od drugoga, acena ista kad se narucuje, u pitanju je odrzavanje, i to sto privatnik mazi svoj bus, a u gsp-u se unistava, jer kad privatnik kasni na terminus kilaveci, gazda ga nagradi, a u gsp-u ,se tad vozac kaznjava, ako ne jurca i ne stize vreme. Problem Ikarbusa, to jest GSP-a su prvo vozaci koji unistavaju kola,a potom i odrzavanje koje em sto ne radi, nema ni delova sa kojima da radi.
O poznavanju posla Ikarbusovih radnika, svedoci i to, da je jedan IK radnik, pricao sa kolegom iz Zemunskog pogona kako su dobili za 218M sasije od 18 metara, pa su ih oni produzavali sekli i pravili da budu 18.75 ...
Kakva glupost, sasija je stigla takva kakva jeste, samo je izvrsena nadogradnja, a onaj koji nije licno to gledao, vec je vatao krivine ili ko zna sta moze takve stvari da iznosi.
Moj 1379 je bio izgubio svu tecnost, dizao je temperaturu preko 100 stepeni, ali ja nisam smeo da iskljucujem, firma kaze teraj tako, dok privatnik, da vidim sto bi vozacu rekao teraj sa 100 i kusur..
Na 1379 se iz saraga, sa zadnjih sedista vidi visko ventilator,i sav vazduh sa hladnjaka ubacuje unutra, sve se odvojilo, odlepilo, ono je strasno kako je uradjeno, strasno, a opet na sve to, iz Ikarbusa mogu samo da kazu, sta vas to briga, vi sedite napred, ne pozadi.
Poslednji put menjao profa_chb dana Uto Avg 13, 2013 11:39 pm, izmenjena samo jedanput
Rezlog: Citiranje prethodnog posta
bockoboda
Profesionalni vozač

Pridružio se: Pon Okt 29, 2012 10:48 pm

Postod patrik » Uto Avg 13, 2013 8:03 pm

Ovaj covek sto je meni pricao o Ikaru je covek koji je ceo svoj radni vek proveo u ikaru i zna sve zivo oko autobusa . On kaze da su ove man sasije pun pogodak ali njima je sef rekao da moraju sto brze da se sklepaju jel ovi iz grada pritiskaju . Ispricao mi je jedan događaj kada je montirao panel i on je radio polako i dosao sef i rekao citiram : sta je deda jel ne mozes brze , e ovo govori o cenjenju samog radnika koji je podigao fabriku , i kaze da ce se M serija raspasti i da ce samo ostati sasija ....
On navodi da oni sve znaju sta treba da se unapredi ali trebaju im pare i treba im novi inzinjer i neko ko ce strogo nadgledati zavrsnu obradu ....
bockoboda ti cuvas svoje vozilo i pratio sam kako vozis svaka ti cast ali za tvoj ik-218m nema lepe buducnosti i za celu m seriju ......
Ovaj covek mi je obecao da ce me voditi u ikarbus pa cu ja sa njima popricati zasto je sve bas toliko ocajno ......
patrik
Član

Postod bockoboda » Uto Avg 13, 2013 9:13 pm

Ma moj bus ce doziveti svetlu buducnost, jos koju nedelju, do dolaska sledece grupe Solarisa, a onda nek mu je Bog u pomoci kod koga zavrsi :)

Ma ok to, znam ja kako je u Ikarbusu, nije problem u radniku, ali u onome ko osmislja i komanduje kako ce i sta, to je problem, jer stara izereka kaze, vezi konja gde ti gazda kaze. Ne odlucuje radnik koji ce sraf gde zasrafiti, i na koliko Nm, vec neki glavonja sto kao sve zna, pa se posle sve odvrne. Ja sam dotezao sve srafove krvnicki, neki oblaznu, pa se opet svi odviju..dakle, ima do radnika, ali najvecim delom ..zna se..
bockoboda
Profesionalni vozač

Pridružio se: Pon Okt 29, 2012 10:48 pm

Postod patrik » Uto Avg 13, 2013 9:31 pm

Kada su sklapali m seriju u posetu im je dosao covek iz Man-a da cisto vidi kako ce izgledati autobus i kada je video proces zavrsne montaze da je prosto slegao ramenima i kolutao ocima. A tek ovaj projekat sto se sprema IKARBUS-FAP to ce biti promasaj veka i da ce N serija biti za njih "Mercedes" , vozacka kabina bice slicna Solarisu .....
patrik
Član

Postod Alpino » Sre Avg 14, 2013 12:39 am

To što Ikarbus radi je strašno, pa kod IK-218(N) nije bio problem šasije nego završne obrade, kod MAN šasije još i manje. Ne znam što izmišljaju toplu vodu sa FAP šasijama kada sa ovim nije da nešto ne valja ili nije kako treba. Isto velika je greška GSP-a što ih pritišče sa rokovima isporuke, a jasno je svakome da Ikarbus te kapacitete nema. Mislim da Ikarbus treba ostaviti u ponudi buseve na svojim šasijama 12 i 18 metara kao i one na sa MAN šasijama od 12, 18 i 18.75 metara te u sve nuditi isključivo MAN motore u svim mogućim kombinacijama za gradske buseve. Ovo kombinacija MAN i Ikarbus šasije čisto zbog smještaja motora bilo horizontalno bilo vertikalno, neki naručioce vole jedno neki drugo, a sve ima svoje prednosti i mane. Naravno kontrola kvalitete da se digne na par razina više i neće biti zime.
Alpino
Član

Pridružio se: Pet Avg 24, 2012 11:52 am

Postod profa_chb » Sre Avg 14, 2013 11:43 am

Ne pritiska GSP, već grad Beograd. GSP je dete narkoman, kojeg tata šalje u školu, sa ostalom "normalnom decom". Iako je debelo zaslužio da leti iz škole, ne može, jer je tata glavni baja, a GSP je iz poznate porodice koja je u toj školi već 120 godina. Tata neće da ga dovede u red, ali mu tako s vremena na vreme kupi nove autobuse, jer tako smo u mogućnosti, a naš mali GSP te iste autobuse raskanta, a pare za održavanje (ako ih i dobije), nestanu. A druga deca, su druga priča. Oni nemaju tatu, neki od njih imaju neke jake figure, ali su opet u rangu siročića koji redovno pohađaju školu, čisti i uredni, ne bi li jednog dana lepo živeli...

A Ikarbus je priča za sebe. Ova zemlja nikada neće napraviti nešto da valja. A znate li zašto? Zato što će i naši unuci jednog dana da piju pivo iza prodavnice, da kukaju i pljuju po kineskim autobusima koji će nas preplaviti, i da se hvale kakve smo "mi" autobuse proizvodili za vreme Jugoslavije...
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski, Prigradski, Medjugradski