Logo

Pogon "Zemun"

Slike i rasprave o gradskom prevozu u Beogradu, privatni prevoznici, linije, vozni parkovi.

Postod avramovicsasa » Čet Dec 11, 2008 9:40 pm

IKARBUS je kao i ZASTAVA u seriji od 100 vozila znao da napravi 5 dobrih
po sistemu ,,i ćorava koka neko zrno ubode,, nemoj Stefi da se uvrediš ali
ti si opsednut sa 1352 koji je možda među tih 5 dobrih i ne vidiš ili ne želiš da
vidiš koje mane imaju ali ja to na poslu gledam stalno i zajedno sa svojim
kolegama vozačima trpim uvrede putnika kada stanu jer se smrzavaju na
Košavi zbog toga što ih autobusi iz ,,posla decenije,, ne voze već idu za garažu ili ih vuku.
Kažeš prevoze mnogo putnika na linijama,to radi 185 na liniji 48,304 na lin.601,1089 na lin.95,1303 na lin.18 pa su besprekorni i pouzdani uvek se
možeš osloniti na ta vozila.
Razumem ja tu dečačku opsednutost jer sam i ja bio takav,obožavao sam
autobuse IK-105B pa se i sada razveselim kada vidim po neki ali vremenom
kako sam odrastao shvatao sam patnje vozača koje su imali dok su ih vozili
zbog njihovih mana a tek IK-160B to je već priča.

Oprostite za mali off topic
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Sponzor

Postod Stefan Bgd » Čet Dec 11, 2008 10:32 pm

Gledam ja svima mane i pratim kako se svaki novi autobus ponaša iz dana u dan(Pogon NBG,poneki sa Karaburme).
Znam da je 1350 fabrički loš,ljudi se napatiše s njim,tek sad su ga sredili,i da kažem da može da izgura svoju smenu.
Ostali bar što se tiče pogona NBG su zaista dobri.Svaki dan ih redovno vidjam na svojim linijama,u garaži stoji samo 1362 zbog udesa koji je imao.
A ti isti što pričaju da taj bus ne bi nikad vozili,jedva čekaju da uvale svoje d*** u njega.1303 je daleko od perfektnog,nema grejanje,njegov vozač može posle 15 dana na minus 10 slobodni da otvori bolovanje...
Fandjo Bgd,autobusi su zakon!!!
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:58 am

Postod markotar » Pet Dec 12, 2008 1:32 am

Ja se iskreno nadam da ces se Stefane uskoro provozati (ili ga provozati) jednim pravim autobusom kao sto je Mercedes Citaro. Jos bolje, iskreno zelim i nadam se da ce jedan (po mogucstvu pomnozen sa 200) takav autobus uskoro postati "tvoj"... ali i "nas"! :-) Cim krocis na vrata jos po mirisu autobusa vidis da je dugotrajan i pouzdan! Tek kada uporedimo sa boljima videcemo gde smo!

Sto se N serije tice, videcemo kako ce izgledati kroz 5-10 godina. Nije ni normalno da se glanc nov autobus, star jedva 6 meseci kvari, pa ma sta se njime vozilo (naravno, u slucaju Ikarbusa rec "normalno" ima veoma siroko znacenje), a za mene je autobus nov dok ne ostari bar 3 godine! Vec sada vidimo kako izgledaju Japanci i Conectoi posle 5+ godina eksploatacije, koji su, slobodan sam da to kazem, tek srednja niza klasa autobusa... Dalje, secamo se kako su izgledali oni silni MAN-ovi privatnika tokom '90-tih koji su bili stari po 20-30 godina! Sta su oni samo preziveli, a ostajali celi!

A da stvar bude ironicna N serija je placena preskupo!! Nista manje novca ne bi smo dali za neke neuporedivo bolje autobuse! No, tu temu smo toliko puta prezvakali da je nema smisla ponovo otvarati...
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Postod trosmenac » Pet Dec 12, 2008 12:00 pm

Veciti rat.Za N seriju bi malo saceko da prelezi decije bolesti u nju je ipak ugradjeno ono naj bolje sto se u Evropi moze kupiti(MAN D20,voith,SF...) Ne zaboravite da u Zemunu imate ikaruse iz 87 koji jos uvek rade.Sto se tice cene jesu preskupi ali to je cena koja treba da namiri 900 radnika Ikarusa i da pogura privatizaciju istog.
gsp lele
trosmenac
Mehaničar

Pridružio se: Pon Okt 27, 2008 8:05 pm

Postod profa_chb » Pet Dec 12, 2008 3:09 pm

trosmenac je napisao:Veciti rat.Za N seriju bi malo saceko da prelezi decije bolesti u nju je ipak ugradjeno ono naj bolje sto se u Evropi moze kupiti(MAN D20,voith,SF...) Ne zaboravite da u Zemunu imate ikaruse iz 87 koji jos uvek rade.Sto se tice cene jesu preskupi ali to je cena koja treba da namiri 900 radnika Ikarusa i da pogura privatizaciju istog.

potpuno se slažem, a mislim da N seriji treba dati vremena jer su to ipak prvi pravi niskopodni ikarbusi, i nisu još usavršeni :)
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod Senke » Pet Dec 12, 2008 3:34 pm

profa_chb je napisao:
trosmenac je napisao:Veciti rat.Za N seriju bi malo saceko da prelezi decije bolesti u nju je ipak ugradjeno ono naj bolje sto se u Evropi moze kupiti(MAN D20,voith,SF...) Ne zaboravite da u Zemunu imate ikaruse iz 87 koji jos uvek rade.Sto se tice cene jesu preskupi ali to je cena koja treba da namiri 900 radnika Ikarusa i da pogura privatizaciju istog.

potpuno se slažem, a mislim da N seriji treba dati vremena jer su to ipak prvi pravi niskopodni ikarbusi, i nisu još usavršeni :)

A šta je 106 ako nije niskopodan?
Senke
Član

Pridružio se: Ned Apr 06, 2008 12:17 pm

Postod Darko » Pet Dec 12, 2008 4:40 pm

Kao sto je 100 puta receno, za onoliko koliko su placeni su katastrofa losi. Uostalom udjite u SG313 ili Conecta i sve je jasno a vise od 5 god su na BG ulicama. Beograd ne treba da bude poligon na kojem se Ikarbus uci, njihovo je da li znaju ili ne znaju da sklope autobus a moje pravo kao gradjanina je da biram ono sta mislim da je najbolje za moje pare.

Problem sa njima nije u kvalitetu glavnih sklopova sto je i logicno jer nisu nase proizvodnje vec sa samim sklapanjem, sto je fuserisano gde kod se stiglo i sto je radjeno navrat nanos bez ikakve kontrole kvaliteta(jos gore ako je bilo iste). Non stop neki senzor prijavljuje nepostojeci kvar, svetla na vratima se pale sama od sebe ili pri jacem kocenju, zavrsna obrada katastrofalna, sve zveci i trese, one prozore kako su lepili je sramota itd itd ima milijardu stvari koje mogu da nabrojim. I da, to koliko su sedista visoko postavljena je uzasno, mogu misliti kao nizi ljudi sede u njima... U slucaju da su kostali 50% manje od nekog MAN-a pa i da razmislis ali ovako, ozbiljno bacene pare i tu nema prostora za pricu uopste...

P.S. 1350 odavno drzi prvi polazak u 03:25 i radi ceo dan do uvece i jako retko ispada u poslednje vreme, u pocetku jeste bilo problema, cak se i prvi pokvario od svih odmah prvi dan ali za sad radi super u smislu da ide, naravno da sve one primedbe gore vaze i za njega i za svakog iz te serije.
Darko
Član

Pridružio se: Pet Apr 04, 2008 8:06 pm

Postod profa_chb » Pet Dec 12, 2008 5:52 pm

Senke je napisao:
profa_chb je napisao:

A šta je 106 ako nije niskopodan?

ik 106 je low entry na šasiji za o405n, ik 112.3 i 218.3 su na volvo bzl šasijama sa hess karoserijama, tako da su ovi ikarbusi N serije čisti ikarbusi :)
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod markotar » Sub Dec 13, 2008 12:55 am

trosmenac je napisao:Ne zaboravite da u Zemunu imate ikaruse iz 87 koji jos uvek rade.

Neko vec gore rece da i corava koka neko zrno kljucne. To je apsolutni slogan Ikarbusa - u 100 autobusa njhi 10 valjaju i uspevaju da dozive 20-tu. E sad, na sta lice u tim godinama... kakav je enterijer, kakva izolacija... Da, govorim o estetici i udobnosti za putnike (i vozaca), nije dovoljno da se autobus samo kotrlja...

Sto se N serije tice... da li treba biti strucnjak? Dovoljno je da se samo pogleda nesto tako trivijalno kao sto su rukodrzaci i da se vidi da sa njih farba vec pocinje da otpada posle samo 6 meseci!! Na sta li ce liciti posle 2 godine?

Motor ce mozda biti ispravan, MAN je to, ali na sta ce ti autobusi liciti obicnim smrtnicima koji njima treba svaki dan da se prevoze? Na kraju krajeva, 90-te su prosle, sada je red da se malo vodi racuna i o udobnosti i o estetici...

Sto se tice cene jesu preskupi ali to je cena koja treba da namiri 900 radnika Ikarusa i da pogura privatizaciju istog.

Jasno ko dan. Ikarbus dobija poslove zbog politike, kako bi se kupovao socijalni mir. Sa druge strane gradjani Beograda placaju jako lose autobuse, a njih je 1,6 miliona...

Postavlja se pitanje da li je to u stvari medvedja usluga tim radnicima? OK, fino ce zavrsiti ovu godinu, proizvesce gomilu autobusa, privatizovani su... A sta posle? Sta da npr. Dubai i Rusi masovno pocnu da im da reklamiraju autobuse? A znajuci njih velika je verovatnoca da ce to uraditi, ako im se makar jedna sitnica ne svidja (Irak je svojevremeno odbio vagone koje je proizvela Gosa jer mebl-stof na sedistima nije bio propisanog kvaliteta). A da ne govorim kada bi pokusali da izvoze u neku iole ozbiljniju zemlju!!! Ode hleb tim radnicima... Samo sto ce onda prst biti uperen na trenutnog privatnog vlasnika, ne u drzavu...

Sta mislite sto su nam Japanci kupili MAN-ove autobuse? Mogli su da kupe Ikarbus, mogli su da kupe FAP i Neobus i time pomognu em privredu i radnike u tim fabrikama i em samim gradjanima Beograda. Zasto to nisu uradili? Zato sto Japanci imaju nesto sto se zove obraz i ponos, izuzetno cene svoj novac! Ne zele da neko posle uperi prstom u njih i da kaze da su nam poklonili nekvalitetne stvari! Naravno, poklonjenom konju se u zube ne gleda... ali... Hehe, pocinjem da zvucim kao Japanc iz Tesne koze! :lol:

Ali sad zagazismo u debeo OT. :roll:
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Postod avramovicsasa » Ned Dec 14, 2008 10:03 pm

Što reče trosmenac u Zemunu rade vozila iz 1987 godine to jeste i treba
IKARBUS-u odati priznanje za seriju IK-111 i IK-161 to su bili autobusi sve
što je proizvedeno pre i posle njih je što bi vozači rekli u žargonu ,,go k.....,,

N serija je značajna u tome što je proizvođač pokazao da može da prati Evropske standarde ali loše upakovan kao kada kupite keks sa lepom ambalažom ali lošim ukusom.
Kvare se svakodnevno,po nešto im otpadne(gelender,poklopac),crkne far,
procuri klima itd,tvrdi su kao da imaju gibnjeve a vidim da stara lica teško
ulaze u njih jer su mnogo visoki(podizani jastuci),jednom rečju skupa kajgana.
Imao sam prilike da se provozam sa novim Conectom znači super,mekan
je neverovatno a opet se dobro drži po Beogradskim rupama.

Trosmenac da li je istina da u Zemunu N serija ne može da prođe kroz četke
zbog širine već se pere ručno.
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Postod trosmenac » Ned Dec 14, 2008 10:39 pm

Trosmenac da li je istina da u Zemunu N serija ne može da prođe kroz četke
zbog širine već se pere ručno.[/quote] Istina je ali mislim da je problem i visina.Starije kolege pricaju da kad je gradjena perionica dosli gradjavinci da izmere bus da znaju koliko visoko da grade,ali umesto da izmere bus koji radi nadrukan oni izmerili ugasen bez vazduha.Tako perionica ostade niza pa sad i kad ulazis u perionicu sa starim vozilom moras da spustis luftere inace osta bez njih,a sa novim niko ne sme ni da proba.
gsp lele
trosmenac
Mehaničar

Postod Stefan » Uto Dec 16, 2008 4:56 pm

gb.328 na liniji 706
Image
Korisnikov avatar
Stefan
Član

Pridružio se: Sub Apr 12, 2008 1:32 pm

Postod Stefan Bgd » Sre Dec 17, 2008 7:22 pm

Gar.broj 302 popravljen,i ponovo u saobraćaju. :) :wink:
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Postod trosmenac » Sre Dec 17, 2008 9:53 pm

Stefan Bgd je napisao:Gar.broj 302 popravljen,i ponovo u saobraćaju. :) :wink:
Tako je na liniji 705 kao i uvek mada je sve uz pomoc stapa i kanapa(delova ni za lek)
gsp lele
trosmenac
Mehaničar

Postod Stefan Bgd » Sre Dec 17, 2008 11:07 pm

Ma guraće taj bus još...Baš mi drago,jedino je on ostao od Iveco-Fiata... :) :wink: 8)
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski prevoz u Beogradu