Logo

TEHNIKA VOZNJE

Sve teme vezane za bilo šta. Samo ime kaže :)

Postod gospodin dzo » Čet Jan 19, 2012 8:22 pm

E hvala na savetima,znacice meni a i ostalima koji citaju ovo ;)
Cuvam i usvajam zensku decu od 17-18 leta,po mogucstvu sa stranim drzavljanstvom :mrgreen:
gospodin dzo
Profesionalni vozač

Pridružio se: Pon Dec 27, 2010 9:39 pm

Sponzor

Postod djole » Čet Jan 19, 2012 8:44 pm

ako imas sper diferencijal ( kod pogona na zadnjem vratilu ), isto ti vata gde je pogon
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
-Mario Andretti-
djole
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 10:14 pm

Postod Velemajstor » Čet Jan 19, 2012 9:09 pm

Postavio sam linkove u ovoj temi na stranici 6, ove teme. Tu ima objašnjenja o tehnikama vožnje. Evo ponoviću link-ove,pa koga zanima neka pogleda.
Ovo je link iz Hrvatske:http://www.sigurno-voziti.net/index.html
Ovo je link iz Srbije:http://www.vozite.com/pocetna.php

Evo za tehnike vožnje:http://www.vozite.com/voznja_po_snegu.html
http://www.vozite.com/voznja_po_zaledje ... evima.html

Ima zanimljivih stvari,ne škodi da se pogleda i pročita. A ono što ne škodi ne može ni da šteti.
Velemajstor
Profesionalni vozač

Pridružio se: Ned Sep 25, 2011 3:24 pm

Re: TEHNIKA VOZNJE

Postod gospodin dzo » Pet Okt 04, 2013 10:30 pm

Ima li ljudi koji su vozili Iveca Eurocargo sa 4+4 menjacem na ''samaranje''?Konkretno,vozim Tectora 2002...
Trenutno na njemu polazem,ali ima tu nekih sitnijih problema...
Npr,kada hocu da prebacim u brze nece lepo,nego mora malo jace da se udari,a kada se vraca nazad ide lagano.Takodje i rikverc zeza.Da li postoje neke cake sa menjacem,kako s njim rukovati i sl?Cuo sam za onu foru da iz trece ubacim u rikverc,ali jos nisam probao.Da li sa duplim kvacilom???
Ali sto je cudno,sve ide glatko dok se ne zagreje sistem.A kada prodje 20 min od paljenja,pocinje da zapinje.
Takodje,kao da mu ne radi retarder,pa kad pipam i lagano stiskam ne hvata nista,a kad krenem jos malo,hoce nekad da nabode.
A i kvacilo je visoko bas.Odvaja skroz na vrhu.Hoce da ljuljne kada malo brze podignes nogu.
Ajde vozaci,dajte mi neki savet kako da ''prevarim'' kamion :D
Ne kazem,snalazim se ja i ovako odlicno,ali svaki savet bi mi dobrodosao.Ovo sam ja osetio za 2 casa.
Hvala unapred
Cuvam i usvajam zensku decu od 17-18 leta,po mogucstvu sa stranim drzavljanstvom :mrgreen:
gospodin dzo
Profesionalni vozač

Postod miham » Sub Okt 05, 2013 10:36 am

Sto se tice sto slabo ide "samar" u vece brzine to su mislim oslabile jabucice na samoj salterici,to je i stvar sa rikvercom,tako da krljaj jace dok ne prebaci,ne bi trebalo da ima tu neke cake..jednom sam vozio setru 315hd isto sa 4+4 menjacem i ostetila nam se jabucica na jednoj sponi tako da smo mogli da vozimo ili bez 7 i 8 ili bez rikverca,i odlucili smo se za varijantu bez rikverca i tako smo dovezli autobus iz bg-a,jer nijesmo imali jabucicu rezerve..sto se retardera tice on je i napravljen da postepeno koci,ali ako na prvom stepenu se ne osjeca a na drugom te nabode onda nije u redu ventil koji propusta zrak na retarder ili elektronika koja daje signal tom ventilu da ne propusta zrak..tako da to sve nije do tebe..i retarder ti ne funkcionise ispod 40-50 km/h..
miham
Mehaničar

Pridružio se: Ned Dec 12, 2010 10:52 pm

Postod profa_chb » Sub Okt 05, 2013 11:11 am

Glupo pitanje, da li je uključena nožna komanda? Znam da kod nekih buseva i kamiona možeš da iksljučiš retarder, da se ne pali uopšte :idea:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod Marko_KM » Sub Okt 05, 2013 11:29 am

Pogledaj ima 100% dugme za iskljucivanje. Na autobusima je obrnuto slovo T, a na kamionima npr. na Scanii je Aut Retarder
Marko_KM
Član

Pridružio se: Pet Nov 16, 2012 5:36 pm

Postod gospodin dzo » Sub Okt 05, 2013 12:05 pm

Bas je ovakav kamion,kupljen je u Nemackoj.Pa vi razmotrite da li ima ili nema...
Miham,hvala na pojasnjenju ;)
http://suchen.mobile.de/lkw-inserat/ive ... rice=false
gospodin dzo
Profesionalni vozač

Postod Intarder » Sub Okt 05, 2013 7:13 pm

Momci...ovaj kamion nema retarder, koliko ja vidim ima samo motornu kocnicu (napisale Svabe dole u oglasu Motorbremse :mrgreen: ), sto je i logicno za jedan kamion ove nosivosti...a da bi od motorne osetio ikakav efekat moras da ga "zavrtis" tu negde na oko 2500 obrtaja otprilike (znaci tamo negde u zuto polje sa obrtajima)...jer ona po nekom mom iskustvu na nizim obrtajima gotovo da nema nikakav efekat...a mnogi je koriste na nizim obrtajima pa posele kukakju kako im motorna nista ne valja itd...

Sad pitanje je koliko ona tebi u opste i treba jer koliko kapiram ti polazes za vozacku na tom kamionu koji bi valjda trebao da bude prazan....sad jedino ako te ne teraju ti likovi iz auto-skole da im vozis neku robu dok si na obuci, to je onda vec druga stvar. :mrgreen:
Korisnikov avatar
Intarder
Član

Pridružio se: Pon Sep 30, 2013 11:54 am

Postod gospodin dzo » Sub Okt 05, 2013 7:32 pm

A s obzirom na to da me teraju da vozim 7-mom brzinom do 40 km/h,necu je ni osetiti.Mislio sam da na polaganju necu ici dalje od 4 brzine,ali instruktor mi rece da moram da ga saltam do 6-7 brzine,zavisi od situacije u saobracaju.Iskreno hteo sam da izbegnem odlazak u brze,ali ne vredi...
Znaci sve se svodi na moj osecaj.Ne pravi meni to neki problem,ali ono,bolje da pitam iskusnije,mozda imaju neki savet...
Vozim prazan kamion i sad i na polaganju,ali izgleda da ce uvesi polaganje pod punim opterecenjem...
gospodin dzo
Profesionalni vozač

Postod miham » Ned Okt 06, 2013 10:00 am

te sve cake oko voznje ces sam skontati kad nedje budes vozio kamion..bolje sto ti je rekao da saltas i u brze jer se tako oslobadjas i stices rutinu i to sto ti malo koci na "samar" ces sviknuti pri vecem broju saltanja.. :wink: mislim da bi trebalo da uvedu polaganje pod opetrecenjem jer danas svaki klinac kojem se cefne polaze za kamion cisto radi reda a prije nije sjeo ni u auto i onda se zaposli nedje da vozi i natovare mu kamion sa 10 tona pa kad krenes nizbrdo pa te onih 10t ceska po ledjima i gura koliko god moze..e onda nastaje frka..mmoj se otac davno bavio spedicijom i cerao je neko zeljezo za Valjevo,tacnije ingote to je profilisano liveno zeljezo iz nekadasnje Nk zeljezare...i krenuo on sa jednim kamionom(mislim da je bio fiat 35-ica) i vozac mu sa drugim (Raba Daf-ovka) oba tegljaci sa poluprikolicama..i popeli ti se oni na Zlatibor a snijeg napadao bas fino..kad su trebali niz Cajetinu da se spuste vozac ziv nije smio..!!nema sanse.ne smije i ne smije a vozi dosta godina razne kamione..i moj otac spusti jedan kamion pa stopira odozdo i spusta i njegov kamion..nedostatak iskustva pa jos pomijesan sa strahom je cudo.. :)
miham
Mehaničar

Pridružio se: Ned Dec 12, 2010 10:52 pm

Postod gospodin dzo » Ned Okt 06, 2013 11:28 am

Znam ja da cu skontati,nego ovaj zakon je tako glup da je to neverovatno.Imam 4 dvocasa da se naviknem na vozilo i sve i onda da izadjem na polaganje na koje se ceka 20-ak dana nakon zavrsene prakticne obuke.Hoce on da udje kad ga malo jace drmnem,nego gazda auto skole ce mi biti u komisiji i ne smem da ga udarim.To je problem :D
Slazem se.sada ko od sale moze da krene 4-om,izvlaci opasno.Ima 275 ks,malo li je...
Znas i sam kada kocis da ne prolazis kroz sve brzine.A ja treba od 7 da dodjem do 3 + samar nazad za vrlo kratko vreme.Sreca pa sam s kombijem navikao da brzo radim s menjacem,inace bilo bi veselo...
gospodin dzo
Profesionalni vozač

Prethodni

Povratak na Pricaonica