Logo

Prevoznik sa najgorim voznim parkom.

Sve što je vezano za autobuse, a ne spada u kategorije iznad.

Re: Prevoznik sa najgorim voznim parkom.

Postod mix5201 » Sre Okt 09, 2013 8:55 am

Лично сматрам да СП "Ласта", радна јединица везана за градски превоз у Београду има један од не баш тако најбоље одржаваних возних паркова (возила са приграског саобраћаја да не помињем). Међуградски саобраћај је већ друга прича.
Тај возни парк сачињавају модели "Икарбус"-а, ИК-206, ИК-103, "Необус"-и Цитта СЛФ и једна "Леа" (остаде на прототпиту). Иако то на први поглед не изгледа тако, многа возила имају постављене рекламе, верујте да тако и није. Већина возила обично ради преко 14 сати скоро свакога дана (зависно од линије и типа смене). Један ИК-206 (конто не бих да наводим) већ око годину дана пуштају у саобраћај без амортизера (на средњој осовини се поготово осети да их нема), толико је неудобан при преласку лежећих полицајаца, џомби (а њих по Београду има), почне да се љуља, лелуја. Можете помислити колико то тек утиче на кочњење. Додуше, стартан је, мотор је одличан (ваљда), али се црево од расладне течности ниско налази, виси (при првом већем сервису обично мајсотри скидају шлус плехове испод и више никада их не врате), па се до сада и не зна број пресечених црева у току рада. Вентили висине на већини ИК-206 (па и на овоме возилу без амортизера) нису баш најбољи, често се накриве на страну (претежно на првој и погонској, трећој осовини (код зглобних ИК-206 и "Лее" је то и погнска осовина)), или потону (не до краја додуше).
Поред тога, један од проблема јесте и скучен паркинг простор за возила, нарочито зглобна. Отежано се манервише, веома захтевно, небезбедно и често се догађају ситнија чукања. Најгоре је викендом. Проблем је одржавање хигијене путничког салона, збрзано и офрље се чисти, много каменца на стакалима се накупи, само када се ради припрема клима уређаја пред сезону тада углавном среде оне филтере у кабини и нешто очисте. Графите такође ретко када уклоне. То је све због недевољног капацитета (претпостављам), јер се на истој тој перионици чисте возила приграског (из ПО "Авала") и међуградског саобраћаја, па ви предпоставите шта се најбоље уради. Мада, од недавно су се позабавили тим проблемом па стање није толико лоше, али може и боље.
Многа сва возила поседују тапацирана седишта, која се брзо исхабају, исцепају од стране путника и само скупљају прашину. Један од проблема које сам приметио поред вентила висина, јесу и врата (што ова "домаћа", што ова прављена у Турској). Често се кваре, а често и потребних делова у магацнину ни за лека. Нпр.:

Image

Image

Image

Многим возилима неке сијалице које су теже доступне (нпр. габаритних светала, катадиоптера, магленки) неће да промене истог тог дана по пријављивању, него пред неки већи преглед или када неки електричар буде био оран да то среди и када нема веће гужве.
Грејање код већине возила је исравно, фино греје, посебно зими у приколици ИК-206 због слабе топлотне изолације. Проблем код рада климе уређаја јесте што доста возила изгубе на вучи (теже полазе по равном, по узбрдици скоро никако). Наравно, током летњег периода проблем повишене температуре мотора је скоро па редовна појава (код старијих возила).
Што се тиче возног особља, већина возача су сасвим коректни и професионалнци, чувају возила својом вожњом, но има и ових других (што би се рекло: "у сваком житу има кукоља"). Но, има запослених који доста доприносе да возила буду што поузданија и уреднија, само је штета што се то баш и не примети и не цени. Похвално је то што се редовно обављају сви мали сервиси, сервиси тахографа, клима уређаја, грејања, контрола окретница код зглобних возила.
Моја највећа замерка се односи на то што су опет успели (што возачи, што и одељење на одржавању) од возила старих нешто више од пет година старости да раскантају, и да би нечему ваљала мора се доста уложити у њих. Постану огромни потрошачи, често се искључују због свакаквих проблема. Много кола је у трећој, четвртој години експлотације имало ремонте мотора, мењача, диференцијала, на многима је мењана глава управљача, што је заиста срамонтно да се догоди, а у већини случајева се могло то спречити. Све то може боље.
Korisnikov avatar
mix5201
Član

Pridružio se: Pon Sep 16, 2013 11:04 pm

Sponzor

Postod djole » Čet Okt 10, 2013 8:45 pm

Ne pamtim da je Lasta bila u gorem stanju sto se tice prigradskih vozila. Bas me interesuje sta ce da bude ako zima bude bila malo jaca. Prosle godine smo imali srece jer nije bilo nekog debelog minusa, a ni snega...
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
-Mario Andretti-
djole
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 10:14 pm

Postod Aleks_BGD » Sub Okt 12, 2013 12:32 pm

Ali sa druge strane kad pogledas sta tera Kosmaj i Zemun ovo sa Lastom su sitnice.
Aleks_BGD
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 9:00 pm

Postod djole » Ned Okt 13, 2013 3:25 pm

Dobro, nije pametno porediti se sa najgorima :wink:. U svakom slucaju, ako stane autobus u gradu i nije toliko strasno, za 5-6 minuta nailazi sledeci, moze da se prepesaci jedna stanica do neke druge linije i slicno. Sa druge strane, ukoliko se pokvari Lasta na prigradskoj liniji na pola puta negde bogu iza nogu, a sledeci bus nailazi za 30ak minuta (ako naidje), e to vec moze biti problem
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
-Mario Andretti-
djole
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 10:14 pm

Postod mix5201 » Ned Okt 13, 2013 5:29 pm

А, и та два погона имају далеко већи број полазака, број возних јединица, запослених. Велика разлика јесте и просечна старост возног парка, у "Ласти" најстарије возило у градском саобраћају је негде око 5,5 година.
Без везе ми је када видим ново возило које је због немара произвођача и одржавања мора да се искључи (ето та врата, вентили висине и сл.) или још горе, мора да буде у саобраћају јер резерве нема или буде у још горем стању од редовног дуженог возила. То су те ситнице које значе, како возном особљу, како и корисницима.
Огроман проблем за запосленог возача у "Ласти" је, за разлику од ГСП-а тај да када је то возило које он редовно дужи (или пак привремено) чекање сервиса. Рачуна се само оно што се одради на линији, она времена која испише у налогу. Многи из ГСП-а Бога моле да им се возило негде поквари, колико ли сам пута виђао израубоване "Јапанце" са линије "23" и остале ломове из тог предузећа како сатима чекају код Кошутњака филма и другим локацијама сервисну службу, може да кампује ако хоће.
Ето, и поред наборјаних, замерам (бар за градски саобраћај) недовољан број резервних возила (показало се да је мало четири зглоба и соло возила као резерве радним даном) и већи немар са обе стране (возачи и одржавање).
Korisnikov avatar
mix5201
Član

Pridružio se: Pon Sep 16, 2013 11:04 pm

Postod Djole Pevcanin » Čet Jan 12, 2017 7:52 pm

Najgori vozni park po meni imaju Ćurdić i Lui travel. Znate zašto.
Zabaranjena je upotreba mojih fotografija u bilo koje svrhe bez moje saglasnosti.
Image
Korisnikov avatar
Djole Pevcanin
Član

Pridružio se: Sre Okt 26, 2016 8:51 pm

Postod Sloba » Čet Jan 12, 2017 8:29 pm

Ne znamo zašto. Ne vrti se sve oko Beograda.
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod Djole Pevcanin » Čet Jan 12, 2017 8:44 pm

Znam, znaju neki nego mene mrzi da kucam.
Zabaranjena je upotreba mojih fotografija u bilo koje svrhe bez moje saglasnosti.
Image
Korisnikov avatar
Djole Pevcanin
Član

Pridružio se: Sre Okt 26, 2016 8:51 pm

Postod Sloba » Čet Jan 12, 2017 9:27 pm

Znaju neki? Pa dobro, onda si ovo njima trebao da uputiš, ne celom Forumu.
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod MSSS » Čet Jan 12, 2017 10:53 pm

Hahaha
MSSS
Član

Pridružio se: Čet Jan 15, 2015 11:33 pm

Postod naeskins89 » Pet Jan 13, 2017 12:41 am

Evo Djole ja zivom u Beogradu pa opet ne znam tvoje razloge zasto mislis da su oni najgori? Svoje razloge zasto mislim da su losi znam al' ovde je poenta i da ti kazes zasto si ih naveo. A to da te mrzi da kucas ne razumem, sto te onda nije mrzelo da napises tu poruku da su najgori? Nego cisto da bi nesto napisao..
naeskins89
Član

Pridružio se: Uto Avg 27, 2013 10:02 am

Postod Stefan Bgd » Pet Jan 13, 2017 3:14 am

Djole Pevcanin je napisao:Najgori vozni park po meni imaju Ćurdić i Lui travel. Znate zašto.

Djole Pevcanin je napisao:Znam, znaju neki nego mene mrzi da kucam.

Ako si hteo da kažeš nešto novo i argumentovano, nisi uspeo. Ako si ovim drugim hteo da budeš pametan, ni u tome nisi uspeo. Čemu onda bilo koje pisanje na ovu temu?
Fandjo Bgd,autobusi su zakon!!!
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:58 am

Postod mat12345 » Sub Jan 14, 2017 7:51 pm

Po meni prevoznik sa najgorim voznim parkom je GSP Beograd i to pogon ''Kosmaj''.Oni konekti su užas,fapovi bučni,stari,nikakvi,...Ikarbusi ik 103 još gori,a novi ikarbusi ik112le su jedini autobusi koji valjaju u ovom pogonu :!:
12345
mat12345
Član

Pridružio se: Ned Nov 27, 2016 5:59 pm

Postod roadcrasher » Sub Jan 14, 2017 10:27 pm

pa zar kosmaj nema i 112m?
roadcrasher
Član

Pridružio se: Sre Jan 22, 2014 7:05 am

Postod Kesha » Ned Jan 15, 2017 12:24 am

Ima 10 i dobiće još 10 :wink:
Kesha
Član

Pridružio se: Pon Nov 30, 2015 9:07 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Autobusi generalno