Logo

Ikarbus (2)

Diskusije posvećene gradskim, prigradskim i međugradskim autobusima.

Re: Ikarbus (2)

Postod FiuMAN » Uto Jan 21, 2014 2:37 pm

Vjerovatno će se Conecto radit
FiuMAN
Član

Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 9:50 am

Sponzor

Postod patrik » Uto Jan 21, 2014 3:51 pm

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ek ... -iz-Zemuna . evo i cele vesti .

Prototip za sajam

U pogonima "Ikarbusa" trenutno se završava prototip autobusa na "Mercedes"-ovoj šasiji.

- Planiramo da ovo vozilo, izrađeno po najsavremenijim standardima, predstavimo na predstojećem međunarodnom sajmu privrednih vozila u Beogradu - kaže generalni direktor "Ikarbusa" Aleksandar Vićentić.

"Beotrak 2014", međunarodni Sajam privrednih vozila, biće održan u Beogradu od 25. do 29. marta ove godine i novi model "Ikarbusa" biće svakako jedna od zvezda ove manifestacije.

Ajde pa da vidimo puno novih autobusa na parkingu ispred fabrike ...
patrik
Član

Pridružio se: Sub Jan 19, 2013 8:51 pm

Postod DJOLE 394 » Uto Jan 21, 2014 6:17 pm

Da se kladimo da će praviti i dalje 112cu samo sa nekim novim Mercedesovim rešenjima i Conecto svetlosnim grupama :mrgreen:
Image
Korisnikov avatar
DJOLE 394
Član

Pridružio se: Ned Okt 28, 2012 5:31 pm

Postod amm8990 » Uto Jan 21, 2014 6:42 pm

Pa dizajn ostaje Ikarbusov, zašto bi to menjali :) Model će imati novu oznaku i biće drugačiji malo, pa samim tim ne može biti IK-112, mislim da su planirane dve verzije. Zasad toliko :)
amm8990
Član

Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 9:21 pm

Postod Alpino » Uto Jan 21, 2014 8:44 pm

FiuMAN je napisao:Vjerovatno će se Conecto radit

Ako Srbija uđe u EU to bi bio odličan poslovni potez za Mercedes, sa Turcima ih koči EU.
Alpino
Član

Pridružio se: Pet Avg 24, 2012 11:52 am

Postod FiuMAN » Uto Jan 21, 2014 10:13 pm

Nama je trebalo pun K da bi ušli, i pitanje dal nam to uopće treba, a di je još Srbija. Možda i bolje da kasne pa se imaju vremena predomislit

U svakom slučaju dobar potez da se oživi Ikarbus. Pretpostavljam da će većina bit za domaće tržište, ali stvarno bi bio pun pogodak kad bi minibus na MB šasiji napravili dovoljna kvalitetno a povoljno pa da mogu konkurirat ovom smeću od Iveca. Držim im fige da uspiju
FiuMAN
Član

Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 9:50 am

Postod negas » Sre Jan 22, 2014 1:18 am

Sve ovo ima dobre i lose strane i moze biti mac sa dve ostrice.

Prvo, dobro je da ce ljudi raditi i imati plate da izdrzavaju porodice, siguran sam ne neke velike, ali prosecne ce biti.

Dalje, kako mozemo da prosperiramo, a kako mozemo i da budemo osakaceni.

Prosperiracemo, ako ikarbus odrzi svoji razvoj. Dakle, ako mlad skolovan covek izadje sa masinskog fakulteta, i dodje u ikarbus u sktor razvoja kod inzenjera koji projektuju nadgradnje. Taj mladi inzenjer uci od starijih, dakle skoluje se kadar, mlad preuzima posao, mator ide u penziju i to je ta prirodan selekcija. I to je prefektno!

Lose je to da proizvodnja bude - pazite sada - samo montaza. Onda su nam unistili fabriku autobusa, i napravili montazu. Tada su nas osakatili. Mladi inzenjer vise nece doci u ikarbus, vec ce biti sve kao u Fiatu sa 96% proste radne snage, a ono 4% su menadzeri, tj gonici robova. Dakle, onda su mogli tu investiciju preusemriti na bilo koji drugi grad u Srbiji, ili na poljani napraviti novu halu i sklapati do mile volje autobuse.

Dakle, na putu smo ili da oporavimo Ikarbus, ili da ga skoro zatvorimo, pa cemo videti sta ce biti. Daj Boze ovo prvo. Ako bude ovo drugo, treba zatvoriti masinske fakultete, ili bar smerove za motorna vozila jer nam ne trebaju. Niti ce Srbiji uopste trebati skolovan mladji kadar, vec samo prosta, jeftina radna snaga - sloseraj.
negas
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 3:52 pm

Postod Marko » Sre Jan 22, 2014 4:32 pm

Negase to se i dosada radilo motor je isporučivao MAN , menjač VOITH instrument tablu VDO, stakla iz turske itd . Teško da su mogli da odu negde drugde jer je Beograd najveći kupac vozila , što GSP a i privatni prevoznici .
Niko drugi nebi mogao da im garntuje tržište .
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

# Vratite Risa u Vojnu akademiju
Marko
Član

Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 10:54 pm

Postod djole » Sre Jan 22, 2014 4:38 pm

Otisli su korak u nazad, sad i sasiju kupuju... Nema od toga nista, pokazali su koliko su sposobni odavno... Kakav crni njihov inzenjering, bas me interesuje sta oni mogu da nauce mladog inzenjera koji dodje kod njih... Ako je bio ko od njih sposoban taj je otisao dalje, evo npr Bosch je u Nemackoj zatvorio celo odeljenje i preselio kod nas u Bg, zaposlili su vec 60ak inzenjera (motorna vozila), a planiraju i jos, oglasi su puni njihovih konkursa. Tu je i ona fabrika u Pecincima... Ako ne znas da radis, nemoj da radis i dovidjenja. Najpametnije bilo kad bi srafili neki Mercedesov model pa u neki izvoz, ovako za Bg trziste, to je status quo, Mercedes ili MAN sve jedno samo politicki poeni pompeznim najavama
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
-Mario Andretti-
djole

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 10:14 pm

Postod negas » Sre Jan 22, 2014 5:27 pm

Ne znamo šta će da rade, da li će biti kao Neobus koji je sastavljao onaj Lexio pre koju godinu, ili će raditi nadgradnje iz sopstvene proizvodnje. Ovo drugo je OK, ali slažem se mora biti mnogo, mnogo ozbiljnije da bi Mečka to prihvatala. Mada, verujem da će biti ovo prvo.

Djole, šta nedostaje ikarbusu 412 :?: Ko je njega projektovao, misliš da ne možeš od tih inženjera nekad naučiti. Jel si bio nekada u razvoj neke fabrike, da li si video koliko tamo ima crteža 2D I 3D modela. Pa to ti je inženjrerstvo, to je primarno, stvaranje, i sekundarno održavanje. Da li si video koliko tamo ima ispitivanja raznih komponenti i td. Imam neke fotke novih buseva domaćih fabrika koji nisu urađeni jer nije bilo novaca da se isti naprave a izgledaju 3-put bolje od ovih sadašnjih modela. Sve su to projektovali naši inženjeri. Da se ispoštuje svaka pozicija sa crteža, a ne da se karikira, i proizvod bi bio mnogo bolji.

Boš, ne znam da je zapošljavao inž. sa smera MVM, znam dvojicu mojih kolega koji su se tamo zaposlili, ali kako uopšte mi nije poznato. Obojica su imala izuzetno slabe rezultate na studijama, ali to i ne mora da bude strašno, loše je to što su oni i dan danas analfabete za mašinstvo, tj studirali su da bi studirali, pa mi uopšte nije jasno kako su prilmljeni i šta rade uopšte tamo u Bošu. Verovatno su ih naučili da otaljavaju neki posao usko stručan i to softverski, jer ne znam gde su im pogoni, gde je proizvodnja i da li imaju razvoj uopšte i proizvodnju ovde. Ono u Pećincima Kontinental i ostali, isto je sve montaža za prostu radnu snagu bez razvoja, i inženjeri su tamo menadžeri tj goniči radnika, isto za malu kintu.
negas

Postod patrik » Sre Jan 22, 2014 5:39 pm

E znam da idem u OT . Boš se nalazi u Šimanovcima i trenutno ništa ne proizvode nego je to klasičan magacin za prepakivanje nema proizvodnje ... A ikarbus ik-412 je super auto vozio sam se njime 10 puta i mogu reći da je zmajjj .. i naši ljudi su jako dobri nasi inžinjeri su najtrazeniji u svetuu ..
patrik
Član

Postod djole » Sre Jan 22, 2014 5:48 pm

Sta su uradili ? Nisu uradili nista. Pitaj bilo kog vozaca koji je vozio neki ozbiljniji autobus sta misli o ik412. Ja sam igrom slucaja nagovarao jednog prijatelja koji ima turisticku agenciju i ima jedan bus na sprat da kupi Postin ik412 koji je prodavan za neke smesne pare. Njegov vozac koji je pre vozio TAMa 260 i sve zive domace buseve u nekadasnjoj Lasti Lazarevac samo sto nije dobio slom zivaca kad je cuo za Ikarbusa... Za gradski autobus, pitaj bilo kog vozaca koji nije zanesenjak i koji je seo u neki drugi bus a da nije Ikarbus sta misli o tom istom. Mani me te price ima crteza, ima svega... Da je to radjeno kako valja i proizvod bi bio dobar. Da, bio sam u jednoj ogromnoj stranoj fabrici i prosao kompletan projektni biro od prvog do poslednjeg stola, livnicu i samu proizvodnu halu. To me je jos vise ubedilo da nemamo mi sta bilo gde da trazimo. Ponavljam, nije kriv inzenjer kao inzenjer ili majstor, kriv je sistem i taj sistem se ne moze promeniti u drzavnoj firmi. Da vidis kad bi dosao stvarno Merc i zaveo svoju politiku, da li bi imao one fotke kao pri proizvodnji M serije gde "majstori" leskare pored busa sa upaljenom cigarom ispod znaka za zabranjeno pusenje ?
Sto se tice Bosch-a, javi se na konkurs i video bi kako su prosli :wink:. Sad bas traze inzenjere sa znanjem Catie za razvoj kocionih sistema.
-Mario Andretti-
djole

Postod patrik » Sre Jan 22, 2014 6:03 pm

Evo naprimer ova posada sto u Lasti duzi Solaris interurbino (7501) a ranije su vozili za inostranstvo VDL čisto ovo pisem da nebude da su samo vozili Ikarbus oni kazu da je Ikarbus ik-301 udobniji od Solarisa a Onaj ik-415 oni su ga jedno vreme terali i bil su zadovoljni kazu da je malo bolji VDL od njega ali njemu puče šasija i vise je od tad bio u garazi nego na putu . Moj komsija ti je šef uBošu i prava proizvodnja će početi na leto trenutno samo se tamo pakuje ..
patrik
Član

Postod djole » Sre Jan 22, 2014 6:12 pm

Pitaj Profu sta je njemu rekao vozac koji vozi cini mi se 412 :lol:.
To u Pecincima je fabrika brisaca, nema veze sa ovim u Beogradu :wink:
-Mario Andretti-
djole

Postod negas » Sre Jan 22, 2014 7:24 pm

S obzirom da je proizvodnja puna falinki, sto se i slayemo, moguce je da ima velikih odstupanja u kvalitetu serije, tj i ima.

Ik-412ce koje su uradjene za Litas, su boga oca prosle bez ikakvih zamerki. To dovoljno govori da mozemo da radimo. Ljudi, mi moramo da radimo da bi bili barem malo bogatiji a ne da budemo na minimalcu sa strancima kao do sada.

Verujte, ne mogu stranci da prekriju celu SRbiju sa ovakvim nazovi investicijama, i balon se naduvava polako dok ne pukne, ili cemo se iseliti sto se uveliko radi. Dakle to je poenta.

U lanac proizvodnje mora da udje sto vise domacih firmi da bi nesto uspeli. Slazem se i svestan sam svih anomalija, koje nisu od juce, ali ako se predamo tek smo tada obrali bostan.
negas

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski, Prigradski, Medjugradski