Logo

Stanje voznog parka - Kontrole

Diskusije

Re: Stanje voznog parka - Kontrole

Postod danilo » Ned Feb 09, 2014 12:40 am

Pohvale za Poljaka, A-3135 (Solaris Urbino 18; 2014. godine) sa 6/27E (trosmenac).

Odlično, sve je u najboljem redu, sve je kako treba - ispravno.
Grejanje je u redu, u potpunosti je sve ispravno kod sistema za grejanje, kako kod vozača cirkulaciona pumpa i ventilator, tako i pozadi u putničkom salonu klima i svi radijatori.

6/27E uveče šljaka ovako: Smena na Mirijevu IV 18:06, završava na Trgu Republike 00:15, a garage u 00:30 - sve zajedno uveče, kao i ujutru i u podne, 5ipo kruga. Zadnji sa oba terminusa radnim danom.

Sve u redu, tahograf na mestu, u fioci iznad vozača, a sada kuca već sigurnih 29 000 km.
Brzinomer ispravan, kao i obrtomer, km sat, kao šro rekoh, isto ispravan.
Uveče negde na oko pola rezervoara i malo manje bilo puno.
Ulje u motoru, pritisak normala, od oko 2,5 bara na leru do nekih 6 bara, pri vipim obrtajima. Temperatura na crtu 80 stepeni C i to stalno. Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 8 bara i malo jače od toga.

Ispravni su svi validatori u putničkom salonu, a i panel kod vozača.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Sponzor

Postod severac » Ned Feb 09, 2014 1:32 am

#3193 verovatno zeljom vozaca iskljucena stanicna kocnica. Pise na displeju: Paznja, stanicna kocnica hitno deaktivirana.
Da vidite kako se lepo krece, kao kod Ikarbusa, noga na gas i ide, pa tek onda taster za zatvaranje vrata. :mrgreen:
severac
Član

Pridružio se: Sub Mar 16, 2013 10:02 pm

Postod danilo » Uto Feb 11, 2014 1:22 am

I vreme je za još jednu kontrolu... svežu, od danas u podne (u toku II smene) i to sa prvenca sa Kumodraža (1/33; trosmenac), odnosno sa redovnjaka, Crvena Mečka A-147 (Mercedes Benz O345 Conecto; 2003. godište). Njime sam se danas malo vozio...

Utosci... paaaa, veoma pozitivni i to zaista.
Spolja, karoserijski, limarijski zaista jako dobar, očuvan. Oplata gotovo odlična, jedino sama crvena boja nije nešto posebno, mislim ne sija se onako, ali dobro, nema korozije ni malo, nema ni malo oštećenja ni manjih, ali ni većih. Prava šasija samo tako, nije ni malo ukošen, ma sve odlično. Isto tako i onako pod jačim opterećenjem sasvim lepo održava stalnu visinu na svim jastucima (na obe osovine). Dobra nivelacija, ne štosuje, izuzetno udoban, ništa ne lupa i ne trese (ni malo nije rastrešen). Vrata i prozori dosta dobro dihtuju, sve je ok zaptiveno.

Ide sasvim dobro. Eno na usponima, pod nekim osrednjim opterećenjem, izvlači gotovo kao i po ravnom i to negde III, IV brzina. Lepo kreće iz mesta, onako startan. Šalta mirno i tiho, bukvalno i neosetno, a menjač je Alisonov automatik, šestobrzinac. Kočnice odlične, retrader baš jak, stanična, parkirna sve ok.

Brzinomer ispravan, obrtomer takođe (od oko 550 o/min na leru do oko 1600 o/min pred prešaltavanje u višu brzinu), km sat kuca samo ne videh lepo prevaljenu kmtražu.
Merač za gorivo ispravan (negde preko pola rezervoara je bilo puno). Struja na akumulatorima stalna na oko 26 do 27 V (odnosno napon je stalan). Ulje u motoru, pritisak od nekih 2,5 bara na leru, pa gruva do oko 6 bara, posle, šri višim obrtajima. S temperaturom nema problema, drži na oko 80ak stepeni C, stalno.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7 bara, stalno.

Ispravni su svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Sre Feb 12, 2014 12:42 pm

I juče sam na šihti na 24/65 (II deo šihte) išao sa redovnjakom... S čuvenim imenom tri osmice, A-888 (Ikarbus IK-218; 2003. godište).

Ijao, stanje redovno, i dalje je sve po starom, ništa posebno, generalno.
Limarijski je nikakav, užasno mnogo je propao, baš ono što bi se reklo za sve pare. Oplata loša, izubijan na dosta mesta, oštećen, izudaran. Labav poklopac otvora za rezervoar za gorivo. Pa se isti otvara i landara u toku vožnje. Napred je solidan što se udobnosti tiče, jeste užasno mnogo rastrešen, ali ne trese tolio što se tiče trapova i amortizera. Napred (I i II osovina) visina je u redu, ne pada, ne štosuje, kažem solidna udobnost, al zato prikolica pozadi ore drumove prestonice naše. Mislim ne ore bukvalno, ne kači asfalt, ali mu pada komplet visina na III (pogonskoj) osovini.

Mene je samo po ravnom i na nizbrdici vozio, onako kratko, u lokalu i tu se nije loše pokazao, onako lepo ide, solidno prima gas, povuče onako isto solidno. Menjač dobro šalta, mirno i tiho. Kočnice nisu loše, ispravan je nožni retarder.

Brzinomer nije ispravan i kazaljka sa nule ne mrda. Obrtomer jeste ispravan, km sat mislim da je zaglavljen, a sat radi, tu je negde i ispravan. Merač za gorivo, koliko videh, ispravan. Ulje u motoru, pritisak ono mu dođe od neka 2 bara na leru do oko 6 bara. Temperatura stalna na oko 80ak stepeni C.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 8 bara.

Isrpavni su svi validatori u putničkom salonu kao i panel kod vozača.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I onda s jednu legendu da se malo provozam, negde oko pola pravca... A-962 (IK-201; 2001. godište) i to opet na šihti, na 25/65 (II deo šihte).

Sređivan je skoro, vidi da se gitovan, pogotvu prikolica skroz pozadi, prepoznaje se jasno po različitim nijansama žute boje. Ovako je ok, prikolica (od A-976) je dosta dobro poravnata sa prednjim delom auta, ne zanosi nešto mnogo, možda ni uopšte, u toku vožnje, nije ni ukošen. Visina ok, super niveliše, ravnomerno na svim jastucima, ne pada, niti imalo štosuje. Baš udoban, super autić!

Ide dosta dobro, ali samo po ravnom, ovamo na usponima, uz Nikole Dobrovića recimo već dosta teže ide, teško izvlači. Mislim teže, ono I brzina, pun gas i onda lagano do vrha. Mada bolje vuče nego kad je bio potrošač, sad ne bi trebalo da je i dalje troši ulje, ne oseća se, ne dimi, ne primećuje se nikako. Šalta krajnje mirno i tiho, nema nikakvih problema oko menjača, a isti je "Voithov" automatik, trobrzinac. Kočnice sasvim dobre, sa sve ispravnim nožnim retarder, onako lepo hvata, meko, a jako.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer je ispravan, obrtomer nije, sat jeste i km sat mislim da kuca, da je ispravan.
Merač za gorivo nije ispravan i kazaljka ne mrda sa nule. Struju na akumulatorima drži na oko 26 do 27 V, stalno. Ulje u motoru, pritisak ide od oko neka 2 bara na leru pa do 6 bara, posle, pri višim obrtajima. Temperaturu drži stalno na oko 80 do 85 stepeni C.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 8 bara, stalno.

Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Čet Feb 13, 2014 10:32 am

I još jedna legenda juče. Mislio sam da ispešačim malo, al bre kad sam video koja aždaja nailazi i staje na stanicu nije mi trebalo puno da se predomislim i provozam se u legendardnom Ikaru! A-962 (IK-201; 2001. godište) i to na 19/27 (II deo šihte).

Rađen je pre izvesnog vremena u bravarnici na Karaburmi, vidi se da je sređivana komplet oplata, mislim ista nije menjana, ali je gitovan i ovako mu je oplata bolja od one na A-962. Limarijski je sasvim solidan. Prikolica ne deluje da je ukošena, u toku vožnje ne zanosi, onako je fiksna, stabilna. S visinom nbema problema, održava stalnu visinu na svim jastucima, ne pada, niti imalo štosuje. Bap je udoban, trapovi se ji malo ne čuju, ne lupaju, ne treskaju, sve u redu. Amortizeri, po onome u vožnje, odlični.

Vuče relativno dobro, jači je od A-962, ali ne i od munje A-963! Po ravnom me je samo vozio, onako za špic osrednje opterećen. Lepo prima gas, dosta dobro puni, ubrzava. Šalta krajnje mirno i tiho, gotovo i potpuno neosetno, a menjač je "Voithov" automatik, trobrzinac. Kočnice, dobre, jake, sa ispravnim nožnim retarderom.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer, obrtomer neispravni (kazaljke popadale), sat ispravan i otprilike tačan, a km sat mislim da je radi, da kuca.
Merač za gorivo nije ispravan, kao ni voltmetar i kazaljke ne mrdaju sa nule. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 bara na leru do nekih 6 bara, posle, pri vipim obrtajima. Temperaturu drži stalnom na oko 85 stepeni C, neki prosek (manometar za pritisak motornog ulja i termonetar su sa vodoravnom skalom).
Vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na nekih 6,5 do 7 bara, balgo niži pritisak na oba kola.

Pozadi, u putničkom salonu, ne znam da li je pušteno grejanje na kaloriferima, napred, kod vozača, isključeno.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

U utorak uveče nas je na smeni na prvencu expresa, na 1/27E (III smena) odlično poslužio i Poljak, A-3134 (Solaris Urbino 18;2013. godište).

U vezi 1/27 uveče - Smena na Mirijevu IV u 17:28, a završava na Trgu Republike u 23:48, dok je garaža po turažu u 00:03. Sve zajedno uveče, kao i ujutru i u podne, se izvrti 5,5 krugova.
Uveče turaža lošija, oko 32 do 33 minuta. Stiže se između 3 do 5 minuta da se ima lufta.

Sve u redu, auto ispravan, sve je kako treba.
Tahograf na mestu, kuca, ispravan je. Brzinomer ispravan, obrtomer isto tako, a km sat kuca oko 31 500 km.
Goriva ispod pola rezervoara puno. Pritisak ulja u motoru od oko 2 do 6 bara. Temperatura održavana stalnom na oko 85 stepeni C.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na nekih 8 do 8,5 bara.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ni juče na 7/65 uveče (III smena) nije bilo problema sa redovnjakom, Poljakom A-3143 (Solaris Urbino 18; 2013. godište).

7/65 smena + dopuna + smena, a uveče - Smena na Zvezdari II u 16:44, dok isto završava na Zvezdari II u 23:45, a garage po turage tačno u ponoć, 00:00. Ukupno uveče 4 kruga. Ujutru isto 4ipo kruga, a u podne dopuna 2 kruga. Turaža zakon, po 59 minuta, posle počinje da se smanjuje.

Jedini problem, mali problem, je što povremeno (zbog keder gume na vratima) hoće da zaglavi II krilo I vrata. Mada retko se i to dešavalo, drugo sve strava.
Brzinomer ispavan, obrtomer isto tako, a isto tako i km sat kuca oko 31 000 km.
Goriva uveče oko pola rezervoara puno. Ulje u motoru, pritisak ide od oko 2 do 6 bara. Temperaturu drži između 80 i 85 stepeni C.
Vazduh az kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 8 do 8,5 bara.

Kod obojice grejanje u potpunosi ispravno i kod vozača i pozadi u putničkom salonu i radijatori u klima.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Čet Feb 13, 2014 10:43 am

I druga kontrola sa nekog Kosmajca od ove nedelje... Sad već i ne novopečenog, otkad je stigao još sa Novog Beograda, N serija, A-508 (Ikarbus IK-112N; 2008. goidšte), a s njim sam išao na 2/44 (trosmenac), znači na redovoj poziciji.

Nije loš, iskreno sam mislim da je mnogo gori i rastrešeniji, ali niej, drži se sasvim solidno i pristojno. Znači trapovi mnogo ne lupaju i ne tresu, udoban je, onako koliko se može može reći za kaNte. Visina je ok, ne pada, niti imalo štosuje, onako dosta dobro i ravnomerno niveliše na svim jastucima (svim osovinama).

Ide dobro, uz Kneza Miloša, manje od pola pun putnika, izvali gotovo kao i po ravnom. Ne ubacuje gasove, ne dimi, lepo i brzo prima gas. Šalta odlično, gotovo i potpuno neosetno, a menjač je "Voithov" automatik, četvorobrzinac. Ispravni su i nožni i rućni retarder. Stanična, parkirna sve je ispravno, sve drži.

Tahograf na mestu, ispravan je, kuca. Brzinomer, obrtomer isto oba instrumenta ispravna.
Videh pritisak ulja u motoru da ide od oko 2,5 bara na leru do nekih 6 bara, posle, pri višim obrtajima. Temperaturu drži stalnom na oko 85 stepeni C. To je neki prosek.

Pozadi nema staklo, već je stavljen veliki crni lim.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Uto Feb 18, 2014 9:52 pm

Posle kraće i opravdane pauze, idemo dalje s kontrolama, brzo, brzo...

Prvo pa, muško... Mečka i to žuta i redovna... A-180 (Mercedes Benz O345 Conecto; 2005. godište) i kažem redovan 11/47 (trosmenac), a s njim špartah u podne (u podne).

Sve ok sa ovom munjoj, nema šta da se zameri, već samo reči hvale.
Ide odlično, stvarno baš dobro vuče, onako da kažem osrednje popunjen, a jedino me je na usponima vozio uz Bulevar Oslobođenja, gde se pokazao kao makina i po. Šalta dosta dobro, krajnje mirno i tiho, a menjač je inače "Voithov" automatik, četvorobrzinac. Kočnice i više nego dobre, odlično naštelovane, a ispravni su i nožni, a i ručni retarder, kao i stanična i parkirna kočnica.

Što se stanja šasije i oplate tiče ni tu ni malo ne kaska. Šasija i više nego savršeno prava, nije ni nalo ukošen ni po jednoj osi. Oplata takođe odlična, ni malo korozije nema po istoj. Nisam čak primetio ni neka oštećenja po istoj, ni manja, ali ni veća. Visina gotovo stalno iznivelisana na svim jastucima, ne pada, niti imalo štosuje. Savršeno stabilan, mek i odlično izamortizovan.

Brzinomer ispravan, kao i obrtomer, a i km sat (samo ne vide tačnu prevaljenu kmtražu).
Goriva negde preko pola rezervoara bilo puno. Struja na akumulatorima stalna na oko 27 V. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 do 7 bara. Temperatura stalna na malo ispod 80 stepeni C.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži stalno na nekih 7 bara.

Ispravni su svi validatori u putničkom salonu kao i panel kod vozača.
Pušteno grejanje u putničkom salonu, a ispravno je i kod vozača i cirkulaciona pumpa i ventilator i kalorifer ispod sedišta.
Šišti vazduh iz cilindra I vrata (kada su vrata zatvorena).

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na kratko sam išao i FAPčetom, sa A-111 (FAP A-537; 2000. godište) u toku II smene na dvosmencu 3/403...

Skoro remontovan, ispeglan i to kompletno pa se i sada zaista dosta dobro drži. Savršeno je prava šasija, oplata odlična, jedino ima jedno veće oštećenje pozadi, sa leve strane, iznad III vrata. Visina u redu, stalna, ne pada, ne štosuje, mada i bili smo pa maltene prazni. Kratko sam njime i išao.
Oštećena je šoferka, naprsla je otprilike na polovini.

Ide sasvim dobro, lepo i mirno prima gas. Fino ide zaista. Onako solidno kreće iz mesta, fino povuče, ok makina. Šalta krajnje mirno i tino, a menjač je "Voithov" automatik, trobrzinac. Kočnice dobre, jake, ispravni su i nožni, a i ručni retrader.

Tahograf marke "Kienzle", brzinomer ispravan, obrtomer nije (zaglavljena je kazaljka), sat je ispravan i tačan, a km sat ne znam da li je ispravan.
Struja na akumulatorima stalna na oko 26 do 27 V. Ulje u motoru, pritisak ide od oko 2 do 6 bara. Temperatura stalna na oko 75 do 85 stepeni C.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na nekih 7,5 bara, stalno.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I na kraju sam išao i sa kaNtom A-276 (IK-112N; 2008. godište) na njegovom redovnom 1/44 (trosmenac) i to u podne (u toku II smene).

Ima neko remek delo od rampe za invalide na II vratima. Naime, rampa je tu, ali su mu preko postavili i zanitovali lim sa sve ručicom poklopaca motora sa Starih Raba.

Ovako ide lepo. Dosta dobro prima gas, fino vuče, uz Kneza Miloša odlično izvlači. Šalta krajnje mirno i tiho, a menjač je "Voithov" automatik, četvorobrzinac. Kočnice standardne za N seriju, ispravni su i nožni, a i ručni retarder, kao i stanična i parkirna kočnica, lepo hvata retrader.

Nije mnogo rastršen, miran i relativno tih u vožnji.
S visinom ima problema, pada i to na zadnjem, levom jastuku. Stalno na tom jastuku gubi visinu i štosuje u toku vožnje, a nikako ne može lepo da izniveliše visinu.

Tahograf je tu, u fioci iznad vozača. Brzinomer ispravan, kao i obrtomer, merač potrošnje goriva nije ispravan. Ulje u motoru, pritisak ide od oko 2,5 bara na leru do oko 6 bara, posle, pri višim obrtajima. Temperaturu drži stalno, na oko 80ak stepeni C.

Pušteno je grejanje u putničkom salonu, lepo greje, dosta jako zrače radijatori.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Čet Feb 20, 2014 11:48 am

I dva kontiša od juče... jedan u podne, pa posle i od uveče...

Najpre sam u podne (u toku II smene) išao sa Džapanezerom, A-785 (MAN SL 283; 2003. godište) i to na 16/26, ustvari na njegovom redovnom polasku i liniji.

Solidan auto. Limarijsko, spolja gledano, nije loš, drži se onako dosta dobro. Prav je, nije ukošen, šasija na oko deluje da je u redu, oplata da je, što bi se reklo, "zdrava", korozije ima, mada minimalno, nije ništa strašno.
Oako u vožnji je u i tamo. Visinuz drži stalnom, ne pada ni na jednom jastuku, dobro niveliše, ali dosta štosuje u toku vožnje, onako i osećaju se rupe i kolotrazi dosta, međutim traspovi ne lupaju, ne čuju se.

Ide dobro, lepo prima gas, sad mene je maltene i prazan vozio i to samo po ravnom, jer je ispred nas kupio 15/26.
Onako dobra je makina, reklo bi se, ne guši se, ne dimi, mirno radi, kako na leru, tako i na višim obrtajima. Šalta krajnje mirno i tiho, a menjač je "Voithov" automatik, četvorobrzinac. Ne cima, ne trza, ne kida menjač. Kočnice dobre, jake, ispravni su i nožni, a i ručni retarder, kao i parkirna i stanična kočnica.

Brzinomer ispravan, obrtomer nije (isključen), sat je ispravan i tu negde i tačan, a i km sat mislim da vrti, da kuca, da je ispravan.
Merač za gorivo nije ispravan i kazaljka sa nule i ne mrda. Pritisak ulja u motoru ide od neka 2 do 2,5 bara na leru pa do nekih 6 bara, posle pri višim obrtajima. Temperaturu drži stalno u zelenom polju, ne diže preko toga, znači 80 do 85 stepeni C, to je neka granica.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 10 bara, stalno.

Nisam pogledao kalorifere, kod vozača grejanje isključeno, mislim na cirkulacionu pumpu i ventilator.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I posle kraće pauze ponovo na smenu i to ponovo uveče (III smena)...

Ovoga puta je to bio express... 27E i to treći polazak (3/27E; trosmenac), a tamo me drug moj čeka sa redovnjakom, Poljakom A-3182 (Solaris Urbino 18; 2013. godište).

Sve je ok s ovom munjom. Dobar je, fino ide, a km sat kuca sad već i malo preko celih 23 000 km, nije loše, lepo radi, dosta je redovan, jednom je samo, čini mi se, izostajao par dana jer je išao na zamenu stakala u Pančevo i posle toga kada je vraćen to je to, nema izostajanja, samo vredno vrti.

Ujutru, pre 3/27E odradi 2/Lokal (garaža - Trg Slavija - Studentski Trg - Trg Republike - garaža; kroz Bulevar Despota Stefana do garaže). Ujutru na taj lokal izlazi negde oko 3:30, čini mi se.

A, vazno za 3/27E uveče - Smena Mirijevo IV 17:43, a završava na Trgu Republike u 00:05, dok je u garaži po turaži u 00:20. Sve zajedno izvrti 5,5 obrta uveče, kao i u podne, a i ujutru.

Tahograf tu je, u fioci, iznad vozača. Brzinomer, obrtomer - sev ispravno.
Goriva je bilo negde malo više od pola rezervoara puno. Ulje u motoru8, pritisak ide od oko 2,5 bara na leru do oko 6 bara. Temperaturu drži stalnom na oko 80 i nešto stepeni C.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 8 do 8,5 bara.

Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Pet Feb 21, 2014 12:28 am

Vidim da Solarisi imaju indikaciju za nivo AdBlue-a, u rezervoaru.

A-3090 sa 12/74 (trosmenac) povremeno izbacuje poruku na monitoru, na komandnoj tabli, za nizak nivo Ad Blue-a, a i EDC lampu, zbog toga, povremeno nakratko upali.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Sub Feb 22, 2014 10:52 am

I posle ohoho... oko dve nedelje i više najzad ponovo ujutru da se malo radi... ponovo ta čuvena ŠIHTA...
Bio sam sprečen zbog nekih obaveza, pa onda neki virus, pa sad se vraćamo u normalu...

Evo juče rano ujutru, odspavalo se koliko se odspavalo, manje od 6 sati i ajd na noge lagane, na šihtu. Napolju mrkjli mrak, rasveta još uvrk uključena i ponovo krećem na terenu, a ne znam da li ide ujutru ili kasno uveče, mrak, nigde nikoga, bukvalno deluje ko da je tu negde oko ponoći.

Što se tiče linije/ polaska... da... išao sam na 23/65 (šihta), tačnije u pitanju je bio I deo šihte. Pošto ne radi redovnjak, A-3165, koji nije u garaži, već je odvežen van garaže (kažu u Pančevo na zamenu stakala) na sređivanje, pa se očekuje eventualno da će u ponedeljak u saobraćaj. Dugo več ne radi posle onog sudara, nedelju i po dana.
Vidim tamo daleko, daleko promalja se neka N serija, sad učini mi se siva reklama, nema traku na šoferci, reko mora da je A-969, kad ono posle vidi makina se ne sivi, nego se zeleni, a reko da nije A-952 (IK-218N; 2008. godište), jeste, stvarno on.

Odavno se nisam družio sa N serijom, mada nešto nisam ni sad imao neku posebnu želju za tim, ponadao sam se će neki ljuiti dvestakec da navrne, ali dobro, izgurasmo mi s ovim sasvim korektno, pa i bolje od toga.

Da, za 23/65 (I deo šihte) - Ujutru izlazak iz garaže u 5:15, uključenje na Novo bežanijsko groblje 6:05, završava na Zvezdari II u 08:35, a garaža po turaži već u 8:45 - krug i po ujutru, pravci po oko 50 minuta. Popodne u II delu šihte 2 kruga, a pravcci po 59 minuta.

Dobar je A-952, makina sa 3/35 (dvosmenac), nije uopšte tako loš, kako sam mislio da je i kako ga pamtim.
Nije mnogo rastrešen, onako ne lupa tako puno, ne trese, ne škripi, ne struže harmonika o asfalt u toku vožnje. Unutra isto u sasvim solidnom stanju, kakvih primeraka ima (A-943, A-944...) ovaj je suvo zlato.
Malo povremeno padne visina, ne potpuno, nego samo delimično, ali se u vožnji to i ne primećuje, jer je poprilično stabilan, dobro izamortizovan, sasvim u redu.

Ide dosta dobro, lepo vuče, dosta dobro izvlači, onako osrednje popunjen, i uz Bežanijsku Kosu i uz Zvezdaru, onako malo jači gas i ide ko prava munja. Dosta dobro prima gas, lepo izvuče, ne guši se, ne izbacuje crni dim na auspuh. Šalta dosta dobro, mirno i tiho, onako brzo, a menjač je "Voithov" automatik, četvorobrzinac. Kočnice dobre, sasvim ok, ispravan je i nožni, kao i ručni retarder, stanična, parkirna, sve drži.

Tahograf je tu, u fioci izna vozača, ali nije ispravan, km sat na tahografu je zaglavljen na oko 410 000 km i brzinomer na tahografu je zaglavljen na 6 km/h, stalno. Brzinomer nije ispravan, kazaljka ne mrda sa nule, stalno je upaljena crvena lampica, km sat neispravan i pokazuje na "Erorr 2". Obrtomer neispravan, kazaljka sa nule ne mrda.

Goriva natankovan do vrha, pun ko oko. Pritisak ulja u motoru ide od neka 2 do 2,5 bara na leru do nekih 6 do 7 bara, posle, pri višim obrtajima. Temperaturu u principu drži na oko 80 stepeni C, ali je prvi pravac dugao posle Zvezdare do oko 89 do 90 stepeni C. Posle više nije dizao, na 80 stepeni C je držao.
Vazduh za kočenje i na prednjem i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7,5 do 8 bara.

Ispravni su svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača, ali, na sreću, ne i najava stanica.
Onako reklama se oglašava kad se kreće iz stanice, ali slike nema.
Grejanje je za svaku pohvalu, stvarno i putničkom salonu je dosta dobro, a i napred i kalorifer kod vozača u kabini i onaj donji, ispod vozača, su ispravni.

Tako druzja i ja izvrtrsmo I deo šihte zajedno, pa posle svaku na svoju stranu... E fotki nema, zapričasmo se, nismo se dugo videli i onda tako ispade, ali sledeći put, još, ako ne ude redovnjak, obavezno padaju fotke :!: ;) :) :D :D :D
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Sub Feb 22, 2014 11:31 am

Da, nastavimo dalje, istim tempom...
Sad malo Kosmajci...

Dolazi mi juče Liaz dupke pun na 25ici i reko em je Liaz, em prepun, čekamo dalje. Kad dolazi 25P i ono zglobaš bato!
Jaoj ja se oduševio, pogledam šta je ono, kad ono A-990 (IK-203; 2000. godište) i 12/25P (šihta); ustvari I deo šihte, njegov zadnji pravac.
Inače je A-990 postao redovan na 12/25P (šihta).

Setim ga se odmah sa 15/27 (dvosmenac) dok je bio i živo me interesovalo kakav je sada.
Spolja, limarijski je onako sasvim solidan. Oplata se drži relativno dobro, nema nekih većih oštećenja, nema puno korozije po sebi (skoro i da nema uopšte). Prikolica dosta dobro poravnata sa prednjim delom auta, nije ukošena, barem ne puno. Visina u redu, odlično niveliše, ne pada, udoban u vožnji, amortizacija celokupnog vozila dosta dobra, ma odlična!

E sad stari kvar, mislim ne kvar neo makina. Gore u Kumodražu, do Farmaceutskog fakulteta, sa nas 5oro sa vozačem bukvalno, jedva, ali jedva je izvukao. To mora pun gas i samo I brzina, nema šanse ovako drugačije. E, a isti je takav bio pre par godina, lepo u podne na 13/27, sećam se ko juče da je bilo. Šalta dosta dobro, mirno i tiho, a menjač je "Voithov" automatik, trobrzinac. Ne kida, ne cima, ne trza. Kočnice dobre, ispravan je nožni retarder, lepo hvata.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer, obrtomer neispravni, sat je ispravan i tu negde i tačan, a km sat mislim da nije, da je zaglavljen.
Merač za gorivo nije ispravan i kazaljka sa nule ne mrda. Struja na akumulatorima stalna na oko 25 do 26 V. Pritisak ulja u motoru ide od nekih 2,5 bara na leru do nekih 6 bara. Temperaturu drži na 80ak stepeni C, ali posle dužih uspona diže do oko 90ak stepeni C.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 8 bara, stalno.

Malo ubacuje gasove u putnički salon, u toku vožnje na usponima.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Onda na potez... 400, malo na seoski turizam, da razbijemo monotoniju...

E stižem u podne (sam početak smene u podne; II smene) i to na 3/405 (trosmenac), a tamo juče ko drugi do Mutketa A-99 (IK-103F; 2005. godište).

Ok auto, sređivan je u Centralnom Remontu na Dorćolu, pre oko dve godine možda.
Prav je, nije kriva šasija, ovako vizuelno kako deluje. Oplata solidna sasvim, sa zadnje desne strane, gore je oštećen onaj deo do krova, to je zviznutt izgleda negde, pa se iskrivljeno malo. Korozije gotovo i da nema po oplati, oštećenja sa strana leve i desne, malo i ima, ali stvarno minimalno, nije uopšte strašno.
Visina u redu, bio je u povratku sa seoskog turizma onako i dosta popunje, u cenrau Ripnja se napunio ko oko, ali lepo niveš visinu na svim jastucima, ne pada, niti imalo štosuje. Udoban je, amortizeri su dosta dobri, mek, stabilan onako za Mutketa dosta dobro.

Ide dobro, mirno prima gas, solidno povuče, sad nije se mnogo gušio na usponima, recimo uz Ripanjsko Brdo i ovamo od Kolonije ka Čaršiji, izvuče samo tako i pod jačim opterećenjem. Jedan od boljih Mutanata definitvno. Šalta krajnje mirno i tiho, a menjač je marke "ZF", automatik, šestobrzinac. Ok išalta sve, samo zeza povremeno, razvuče brzinu pa neće da prešalta, doduše jednom se to samo desilo. Kočnice dobre, ispravan je i nožni, ali i ručni retarder.

Komandna tabla blago riunirana, sva je u nekim rupam i limovima.
Tahograf je marke "Actia", brzinomer je ispravan, obrtomer fabrički nema ugrađen. Sat je ispravan i tačan, km sat nisam siguran da li je ispravan.
Merač za gorivo nije ispravan. Struja na akumulatorima je na oko 25 do 26 V. Ulje u motoru, pritisak od oko 2,5 do 6 bara. Temperaturu je držao na nekih 80 do 85 stepeni C, uglavnom nema problema.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7,5 bara, neki prosek.

Grejanje mislim da je pušteno u putničkom salonu.
Fali fluo cev između I i II vrata.
Sporije se otvaraju i zatvaraju oba krila II vrata.

I za kraj kao i na početku jedna N serija.

Ovoga puta prvenac s Resnik... 1/47 (trosmenac), zamena za A-195, koji očigledno ne izlazi uopšte, ovoga puta N serija A-219 (IK-112N; 2008. godište). I to sam uveče išao (III smena), tako da od juče imam kontrole iz sve tri smene.

Ovako spolja ne iliva poverenje. Jeste prav, nije prelomljen, ukošen, ali zato oplata dosta loša, mnogo oštećenja ima, a opet i prljav je dosta. Mislim na karoserije, ne unutra, unutra je onako korektno stanje.
Visina ne pada, ok je nivelacija, solidno je onako udoban za N seriju. Rastrešen umereno, ali ne i potpuno, drži se nekako.

Povuče onako dosta dobro, lepo ide, prosečan, šta ga znam jedino od uspona me je vozio u Bulevaru Oslobođenja od Franša do Hrama, tu je izvukao bez ikakvih poteškoća i problema, mada je i bio maltene prazan. Šalta dobro, mirno i tiho, ne trza, ne kiad, ne cima. Kočnice solidne, ispravavni su i nožni, a i ručni retarder.

Tahograf na mestu, u fioci iznad vozača... brzinomer ispravan, obrtomer i se čini da je isto ispravan.
Pritisak ulja u motoru ide od oko 2,5 do 6 bara. Temperaturu drži stalnom na oko 80ak stepeni C.

Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Ned Feb 23, 2014 1:28 pm

I sinoć (III smena) se malko radelo... Ovoga puta 27ica, kako kažu jel A ili E ili jel ovo obična 27ica. ma jeste, obična... najobičnija :!: :mrgreen: :D

Tamo me čeka drug sa redovnjakom, Poljakom A-3157 (Solaris Urbino 18; 2013. godište) na 4/27 (trosmenac).

Ladovina uveče, malo slabija smena, turaža odlična, baš kao i auto, tako da se bez ikakvih problema sve da odraditi.

4/27 uveče - Smena Mirijevo III 17:59, a završava isto na Mirijevu III u 23:22, dok je u garaži po turagno tabliče u 23:37 - sve zajedno 4 kruga, kao i u podne, a ujutru beše 5, ako se ne varam. Pravci ka Trgu 42, nka Mirijevu 40 minuta, strava se stiže i to sa laganom vožnjom, normalnom, pri nekim presečnim uslovima saobraćaja. Već sam i ranije pisao, bolje da se kontra da su jači pravci ka Mirijevu, zbog gužve i haosa na Trgu, ali ok i ovako nije loše.

Što se makine tiče sve je ok, jedino je malo oštećena oplata sa zadnje leve strane na prikolici. Ima na dva mesta kao dve bele tačke, onako poveće, gde je oštećen i razbijen je zadnji, okrugli, crveni katadiopter. To je stari kvar, sad ne znam tačno šta mu se dogodilo.
Drugo sve je ok. Oplata na ostalim mestima je u redu, nije oštećena, nema tragova uzdaraca, drugih oštećenja, korozije...

Visina u redu nivelacija, ne pada visina, niti imalo štosuje. Udoban, mek, tih, lepo izamortzivan.
Vuče odlično, menjač samo prede, kočnice jake i efikasne za sve pare. Ispravni i nožni, a i ručni retarder.

Tahograf je tu na mestu, u fioci iznad vozača, a km sat kusa oko 29 000 km, sad i malo jače.
Brzinomer, obrtomer to je sve ispravno. Uveeče rezervoar za gorivo bio negde do pola pun. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2,5 bara na leru do nekih 6 do 7 bara, kasnije, pri višim obrtajima. Temperatura stalna na okruglo 80 stepeni C.
Vazduh za kočenje i na prednjem i na zadnjem kočionom kolu drži na ravno 8 pa i do 8,5 bara.

Grejanje komplet ispravno, sve je kako treba, Webasto, kaloriferi, ventilatori, klima, radijatori. Prvo bilo isključeno, posle, Bogami, upalismo.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod MILE » Ned Feb 23, 2014 6:28 pm

Jači je daljinar ka Trgu pa su zato i duži pravci :arrow: :arrow: :arrow:
http://www.busevi.com/index.php?view=de ... &Itemid=26
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod danilo » Ned Feb 23, 2014 7:59 pm

I ponovo sam danas išao s Crvenom, Starijom Mečkom A-158 (Mercedes Benz O345 Conecto; 2003. godište), na 33ci, treba da je 4/33 i to u podne (u toku II smene).

Ok je auto, pre par meseci je imao generalni remont šasija, karoserije, oplate u Centralnom Remontu na Dorćolu.
Prav je ko strela, dobro ko i sve Mečke, oplata sasvim dobra, nova, sve ok. Visina - nivelacija visine na svim jastucima je poprilično ista, dobro niveliše, stalna visina, izuzetno udoban, amortizacija odlična, trapovi se ni malo ne čuju.

Ide odlično, vuče strava, eno uz Starine Novaka, Beogradsku odlično je izuvkao, nema nikakvhi problema. Makina mirno radi, samo bunda, reže. Izuzetno je startan pri polasku iz mesta, uspone odlično savladava, ma milina! Šalta samo tako, bez ikakvih problema i poteškoća, a menjač je "Voithov" automatik, četvorobrzinac. Kočnice odlično, baš jake i efikasne, ispravan je nožni retarder.

Brzinomer je ispravan, kao i obrtomer, km sat radi, kuca, ispravan je, samo nisam lepo video koliku kmtražu je otkucao.
Merač za gorivo ispravan, negde više od pola rezervoara je bilo puno. Struja na akumulatorima stalna na oko 26 do 27 V. Ulje u motoru, pritisak od nekih 2,5 bara na leru do oko 6 bara, posle, pri višim obrtajima. Temperaturu drži na nekih 80ak stepeni C, porilično stalno.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na nekih 7 bara, stalno.

Pumpa volana ne ni malo ne čuje, prilikom namotavanja volana.
Grejanje jako, samo šiba, ispravni su i cirklaciona pumpa i ventilator.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Uto Feb 25, 2014 9:16 pm

Sinoć (III smena) i jedna Mečkica, zadnja, odnosno poslednja... barem od onih Mečki koje imamo u Kosmaju, a iskreno se nadam da će ih u buduće biti još puno, puno...
A-199 (Mercedes Benz O345 Conecto; 2005. godište) i njegov redovan polazak i linija, 3/25P (trosmenac).

Odličan auto, zaista, po svemu.
Limarija odlična, karoserija, korozije nema uopšte, šasija, vizuelno, sasvim, savršeno prava. Nema ni nekih većih oštećenja, mada ustvari nikakva oštećenja nisam ni uočio. Udoban izuzetno, amortizacija komplet vozila jako dobra, mek, stabilan... ma sve što ide uz jednu pravu Mečku. Trapovi se ni napred, a ni pozadi ni malo ne čuju, a visina je stalna na svim jastucima i ni malo ne štosuje.

Vuče jako dobro, odlično. Na usponima nije ništa gori, makina mirno radi, odlično povuče, ne dimi, ne izbacuje crni dim... Šalta mirno i tiho, stvarno neosetno, a menjač je "Voithov" automatik, četvorobrzinac. Kočnice i više nego dobre, jake, poudane i efikasne, sa sve ispravni m i nožnim, a i ručnim retarderom, isto kao i stanična i parkirna kočnica.

Brzinomer ispravan, baš kao i obrtomer, km sat kuca, ispravan je, ali ne videh kmtražu.
Merač za gorivo ispravan, negde ispod pola rezervoara bilo puno. Struja na oko 26 V. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 do 6 bara. Temperaturu drži negde između 75 i 80 stepeni C, skoro na 80.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7 bara.

Ispravni su svi validatori i panel kod vozača.
Radi kompletno grejanje u vozilu.
Malo se čuje pumpa volana, pri namotavanju volana u obe strane.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije