Logo

Bus Plus-Novi sistem naplate,praćenja vozila JGP-a

Diskusije

Re: Bus Plus-Novi sistem naplate,praćenja vozila JGP-a

Postod avramovicsasa » Sub Mar 22, 2014 3:44 pm

Prema nekim nezvaničnim najavama,Direkcija za Javni prevoz bi trebalo da postane ,,JKP Direkcija za Javni prevoz,, koje će se baviti kontrolom saobraćaja,praćenjem kao prodajom karata i kontrolom putnika.
Ovo bi značilo samo produžetak Đilasove ideje da se GSP-u oduzmu i Otpravnička služba,Služba kontrole kao i Dispečerski centar koji bi se pripojili novom preduzeću ostavljajući GSP samo kao prevozničko preduzeće,nadam se da je to samo neslana šala jer pre izbora nisu tako pričali. :x
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Sponzor

Postod branik » Sub Mar 22, 2014 3:46 pm

Ti još veruješ u Deda Mraza i predizborna obećanja?
Ako ideja ne valja, što je sprovode?
Čim imaš više prevozničkih preduzeća na istom poslu, ne može celim sistemom prevoza da upravlja jedno od njih. To bi bio klasičan sukob interesa. Otpravnička služba bi trebalo da bude iznad svakog prevoznika. Logično je da GSP bude samo prevoznik, a da organizacijom upravlja neko gradsko telo.
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod Kassbohrer » Sub Mar 22, 2014 4:16 pm

Pa tako će i biti, samo što će se umjesto Apexa, Bus-Plusa ili kako su se već zvali time baviti državna odnosno gradska direkcija. Ja u tome ne vidim nikakav problem, i sam GSP se oslobađa dijela radnika (koji opet prelaze na gradski budžet ne ostaju na ulici), a dobija se nezavisno tijelo koje će upravljati gradskim saobraćajem.
Kassbohrer
Član

Pridružio se: Sre Feb 13, 2008 12:20 am

Postod avramovicsasa » Sub Mar 22, 2014 6:22 pm

Objektivno gledano ne postoji problem osim toga što radnici koji rade na ovim poslovima žele da budu deo GSP-a a ne Direkcije kao što ni GSP ne želi da se odrekne svog dela operative.
Kada se oduzmu GSP-u delovi njegove delatnosti i ostanu samo vozni parkovi,GSP kao takav je sutra pogodan za prodaju,ne bi me čudilo ako se ovo sa Direkcijom sprovede u delo da je na redu sledeće deintegracija elektro podsistema,ono što je još opasno za zaposlene a to je što će na Dorćolu ostati gola administracija sa pozamašnim menadžmentom koji tada neće nikome biti potreban jer koliko ljudi vodi Arrivu,Beobus,Autokodeks itd.
Valjda je to nezaobilazna reforma o kojoj nam je pričao SNS ali zanimljivo je kako se sve preokrenulo u roku od 2 godine da se više ne boje Otpravnici da će ostati bez posla već je red došao na menadžment i prateće službe jer oni tako brojni ne verujem da su potrebni Direkciji koja već ima svoje ljude. :?
avramovicsasa
Otpravnik

Postod Kassbohrer » Sub Mar 22, 2014 10:30 pm

Pa ja stvarno opet ne vidim problem. Valjda je tako normalno, da se vozači, mehaničari, otpravnici i svi ljudi koji stvarno nešto rade, ne boje za svoj posao. Ako neko treba i mora da strahuje za posao onda je valjda normalno da to bude preglomazna administracija.
A što se tiče te želje, nemoj pogrešno da me shvatiš ali ja imam želju da budem dio recimo Applea, pa mi nešto ne ide, šta da se radi...
Kassbohrer
Član

Postod branik » Sub Mar 22, 2014 10:54 pm

Шта значи да радници желе?
Не може радник ГСП да управља радником и имовином друге фирме. Чак и да нема приватних и других превозника, опет не може ГСП да управља саобраћајем. На такав би начин се увек ишло у правцу интереса предузећа, а мање ка интересу путника.
На превознику (превозницима) је возе, а о осталом, како, где и колико, требало би брине Град. САда и други градови, који имају само једног превозника, преузимају такав модел управљања саобраћајем.
Не вреди уносити емоције и сопствене пројекције. Економски интерес је изнад свега.
branik
Profesionalni vozač

Postod avramovicsasa » Ned Mar 23, 2014 2:42 am

GSP je još davne 1892 godine osnovan zbog interesa putnika a ne zbog svojih interesa i uvek u svojoj istoriji su se gledali interesi putnika a ne sopstveni interesi jer da je tako u saobraćaj bi izlazilo manje vozila a vozači bi imali daleko više slobode i odmora za istu ili čak veću platu.
Ne vidim razlog zašto GSP ne bi kao i do sada upravljao svim resursima a da ga kontroliše naravno grad ili DJP,kao što rekoh nikada do sada nije bilo žalbi i problema sa drugim operaterima u sistemu rada čak smo mi GSP-ovci prihvatili privatnike i Lastu kao svoje najrođenije,podele više ne postoje.
Događa se nešto što su naši videli u svetu prema izreci ,,Videla žaba da se konj potkiva,, ili ,,da se ne sramotimo pred svetom,, a da li to ljudima odgovara to ih nikako ne zanima opet ovom podelom ako do toga dođe definitivno će pogoditi Administraciju koja ni sada ne služi mnogo samom GSP-u.

Naravno emocije kao i nostalgija nisu predviđeni kolektivnim ugovorom ali su prisutni jer ipak radno mesto je druga kuća,sećam se priča starijih kolega da su jedva prežalili ukidanje Pogona Taksi i raspored u druge službe.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod Kassbohrer » Ned Mar 23, 2014 5:10 am

"Odmah bi bio postavljen direktor sviju pruga sa platom od 10.000 dinara, šef odeljenja električnih tramvaja s platom od 8.000, tri sekretara po 4.000, šest pisara sa po 2.000, osam praktikanata sa po 1.000 dinara i četiri momka sa 1.000 dinara. To je u glavnoj upravi.
Sad dolazi Vračarski odeljak: šef, dva sekretara, tri pisara, četiri praktikanta, pa onda Palilulski odeljak, pa Savski, pa Dorćolski itd.
Zatim Glavna blagajna: Blagajnik, dva podblagajnika, tri pisara, četiri praktikanta, pa onda sporedne blagajnice u svakom odeljku.
Dalje: Glavni marveni depo, Vračarski itd. u svima odeljcima, pa onda lekar sa pomoćnicima. Šef prodaje bileta, računoispitač, magacioner, kontrolni odbor sa dijurnama.
- Štamparija za štampanje bileta: Upravnik, blagajnik, faktor, računoispitač, pomoćnik i drugo potrebno osoblje.
Sad tek dolaze kočijaši, kondukteri, revizori, a već razume se inšpektor sviju pruga sa naročitim zgradama i potrebnim osobljem.
Za svaka kola imali bi smo bar 2 konduktera što se po kolima motaju i tri četiri koji nisu ni došli.
Čim ko ima nekog, evo ga tu.
- Čuješ, molim te, hoću da te molim za jednog mog rođaka. Siroma puki, a dobar je, pa da ga primiš.
- Nemam gde, brate!
- Pa makar na tramvaju nešto, gledaj, Boga ti, pa ti neću zaboraviti.
- The, najzad, nek dođe sutra, šta da mu radim, daću mu odmah 60 mesečno. Je l' dosta?
- Dosta, samo nek ima koliko toliko.
Ne bi prošlo ni pola godine, a napisana bi bila molba da država dâ subvenciju tramvajima, da bi se ova korisna ustanova mogla održati u prestonici.
Evo, to bi bilo. A kad bi država upravljala, onda treba samo duplo računati broj osoblja."

Nije zgoreg da još jednom ponovimo šta je jedan od najumnijih srba svoga vremena Radoje Domanović napisao još prije 109 godina, kada su ga pitali šta misli o prelasku GSP-a u ruke grada odnosno države (tada je još uvjek bio privatni). Koliko je bio u pravu ocjenite sami ;)
Kassbohrer
Član

Postod branik » Ned Mar 23, 2014 11:26 am

Баш тако!
branik
Profesionalni vozač

Postod EUKALIPTUS » Ned Mar 23, 2014 11:31 am

JKP "Direkcija za javni prevoz" je odličan model, i nešto o čemu sam pisao još pre par godina.
Pre Apeksa smo imali slučaj da DJP samo klima glavom na sve što GSP odluči u gradskom, odnosno Lasta u prigradskom prevozu... Kada je Apeks preuzeo naplatu, DJP se tek tada malo više angažovala oko svega, da se nekakav red uvede, i tada je GSP-u oduzeta svaka nadležnost i na terenu, a ne samo na papiru, međutim, u prigradu je i dalje Lasta veliki bos.

Prevoz mora da organizuje državna firma, koja nije autoprevoznik, i koja nema finansijski interes. Npr. da ja imam 100 autobusa i svoju firmu, i grad me ovlasti da sam uvedem linije na području Beograda, ja bih sve linije poslao da voze u Blokove... Tu bih imao najveću zaradu, i šta me briga što neko iz Rucke, Parcana, Male Moštanice itd. ima par polazaka dnevno.
Korisnikov avatar
EUKALIPTUS
Član

Pridružio se: Čet Maj 08, 2008 10:46 pm

Postod Marko » Uto Mar 25, 2014 12:56 am

Naprotiv država je loš vlasnik svega jer joj svako preduzeće služi za namirivanje stranačkog zapošljavanja .
GSP je najbolji primer toga nijedan direktor nije izabran na konkursu nego ih je sve postavljala vlast , ne mora da prevoz organizuje državna firma primeri u svetu i kod nas to dokazuju .
Uporedite prevoz pre uvođenja privatnika u ITS i sada , održavanje, čistoću vozila postoje velike razlike .
Gsp nije mogao da nađe 20 radnika da prodaju karte na okretnicma pa su zato radili samo jednu smenu a ima najmanje 1000 radnika viška to može samo kod nas , još jedan primer gsp je morao da kupi jednom dečku kožnu jaknu jer mu je kontrolor njegovu oštetio .
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

# Vratite Risa u Vojnu akademiju
Marko
Član

Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 10:54 pm

Postod Kassbohrer » Čet Apr 03, 2014 7:03 pm

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/455047 ... ovi-tender

Bus-Plus izgleda definitivno odlazi u istoriju, a šta će i kako da ga zamjeni gledaćemo u najnovijoj 798. epizodi sapunice ''Suspiros y suspiros'' u narodu poznatije kao Tandarela :)
Kassbohrer
Član

Postod Shone » Čet Apr 03, 2014 8:24 pm

Zalosti... pa taj Bus plus , iako ne bas savresni sistem , je ipak svima podelio lekcije o tome kako se naplacuje karta... :roll:
Извукла си осовинуууууууу из шаааасије љубави наше...
Korisnikov avatar
Shone
Član

Pridružio se: Ned Jun 10, 2012 5:44 pm

Postod djolo » Ned Maj 11, 2014 10:12 pm

Zanimljivo, kažu ukidaju BusPlus, a počelo povezivanje BusPlusa i novatronic displeja na Solarisima. Za početak na par autobusa kao proba.
http://www.djordjekosanovic.net
In theory there is no difference between theory and practice, but in practice there is.
djolo
tehnička podrška

Pridružio se: Pet Avg 16, 2013 5:36 pm

Postod branik » Ned Maj 11, 2014 10:14 pm

Промениће фирму која ради наплату, али не и систем.
branik
Profesionalni vozač

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije