Logo

Rad klima uredjaja u autobusima tokom letnjeg perioda

Diskusije

Re: Rad klima uradjaja u autobusima tokom leta 2014.

Postod patrik » Pet Jun 13, 2014 11:52 am

becks89 je napisao:Ne mogu da tvrdim, ali mislim da ne postoji mogućnost paljenja samo jedne klime... Kažem, slabo znam japance, pa neću da tvrdim. Ali po tome, onda u 448 palimo samo klimu pozadi, jer se napred ne oseća :D Nadam se da neko zna kako su regulisane kontrole klime...

Vidis Becks zasto nece da hladi napred postoje samo dve mogučnosti ili nema dovoljnoo rashladnog fluida ili je ta prednja jedinica zapušena , ličnoo kada sam popravljaoo te sisteme dešavalo se da unutra uđe jako mnogo lišća i kojecega i onda se zapuši saće i kroz njega ne moze da prolazi vazduh i onda nema hlađenja to bi valjalo otvoriti očisti oprati filtere , ja garantujem da bi hladnoća dosla do vozača laganoo a to je i praksa pokazala ...
I kod ikarbusa ne postoji mogućnost paljenja samo jedne jedinice kada se pali pali se svee ...
patrik
Član

Pridružio se: Sub Jan 19, 2013 8:51 pm

Sponzor

Postod becks89 » Sub Jun 14, 2014 1:20 pm

Napred se ne oseća rad klime, doduše napred kod vozača ni nema odakle da duva, ali mnogo slabije radi nego u prikol'ci gde je Sibir :mrgreen:
Moraćemo i to izgleda sami da čistimo i da peremo, neće to niko u garaži sigurno...
BALKAN TRANSPORT - Portal posvećen javnom prevozu i prevoznicima na Balkanu!
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Kontaktirajte na : marketing@balkantransport.net
Korisnikov avatar
becks89
Član

Pridružio se: Sub Sep 29, 2012 8:16 pm

Postod MILE » Sub Jun 14, 2014 1:33 pm

Teško da ćete moći sami.... Treba da se rastavi pa unutra da se očiste svi oni prostori kroz koje ide vazduh.
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod patrik » Sub Jun 14, 2014 2:55 pm

Milee te duvaljke unutra nemaju nista sa gornjom jedinicom one rešetkice sto vidimo na panelu one su tu da ne bude samo gola rupa inace kod ikarbusa je rešenje prolaza hladnog vazduha rešen da samoo idee unutar panela dok je kod nekih proizvođača to rešeno sistemom creva ....

Evo Becks malo ću pokusti da ti pojasnim oko ovog čišćenja ....
Image

Ovo je klima tipa Konvekta a na ik-218 je Master frigoo ali sve je to istoo samoo je drugacija gornja plastika inacee kada se otvori to je sve istoo ...
Ovako najbitinje je očisti filtere koji se nalaze direktnoo na saću i oni se skinuu i operu u vrućoj vodi pod pritiskom a pranje saća se vrši sa kiselinom koja se kasnije ispere vodom i saće bude kaoo novo ....
I isto tako je jakoo bitnoo otvoriti poklopce turbine zato sto se desava da i u njih uđe svasta ....
Ove turbine sluze da salju vazduh kroz saće i filtere i kada se oni zapuse nema protoka vazduha a onda ni hlađenja ....
Inace ovo sve se radi pred sezonu ali i po potrebi u sezoni ...
Ovih dana sam se ubioo od čišćenja ovih klima nas narod ceka zadnji trenutak :D
patrik
Član

Postod djole » Sub Jun 14, 2014 3:36 pm

Aj malo bolje izguglaj o levokretnom kruznom procesu pa vidi gde si pogresio :)
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
-Mario Andretti-
djole
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 10:14 pm

Postod patrik » Sub Jun 14, 2014 3:43 pm

Ne brate nemam ja sta da guglam ja ovo radim svaki dan ovo mi je posaoo ... Pazi fluid je ostvario kruzenje dosao u isparivač (saće) , saće je hladnoo , turbina salje vazduh prema saću ali ne moze da prođe kroz njega jer je zapusenoo i onda nema hlađenja ....
A do duše dešava se da ima kvarova na elektronici sve bi to ttrebalo pregledati ..
A i postoji treći najgori scenarioo da se instalacija zapusila to jest da je usla neka ne cistoca u cev kroz koju ide fluid i da je zacepila i nema protoka fluida , ako je to onada tu mora da se uradi jako poseban postupak ispiranje instalacije azotom ... A ne cistoca se stvara radom kompresora koji pokrece fluid ...
patrik
Član

Postod MILE » Sub Jun 14, 2014 4:04 pm

Nisam ja ni mislio na duvaljke, mislio sam baš na ovo što si pokazao na slici.
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod profa_chb » Sub Jun 14, 2014 4:07 pm

@patrik Nisam termoenergetičar kao Đole, ali za toliko znam termodinamiku. Proguglaj levokretne kružne procese, i neki tenički rečnik :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod djole » Sub Jun 14, 2014 6:32 pm

Onom ko ti je rekao za ventilator da je turbina slobodno zavali samarcinu u moje ime :wink:. Ne moras da guglas termodinamiku ako neces (verovatno te ne zanima zasto to sve radi kako radi). U prvi mah mi se ucinilo da si kompresor zamenio turbinom pa sam te zato naveo na guglanje razlike izmedju desnih i levih ciklusa :wink:. Lepo ti je Profa rekao, pogledaj malo tehnicki recnik kako se sta zove, glupo je malo ako planiras da se bavis time da ne znas kako se sta zove :wink:.
Sad mene interesuje ozbiljno posto nikad u zivotu nisam video autobusku klimu otvorenu, kondenzator je skroz levo pod uglom malo (vidi se na daljem busu) ? Sta je ispod ovih velikih ventilatora, isto kondenzator paralelno sa krovom ili nesto drugo ?
GSP ne menja filtere na klima uredjajima :?:
-Mario Andretti-
djole

Postod patrik » Sub Jun 14, 2014 6:51 pm

Đole ja se sa ovim već bavim i planiram dogodine da otvorim firmu za ove stvari ... e sada malo oko ovih pojmova se nismoo razumeli ja dosta koristim žargonske pojmove ... Đole koju si skolu zavrsioo ?
Da ono sto stoji pod uglom ,napred je kondezator i onaj ventilator sluzi da ga hladi a isto se dobro hladi kada je vozilo u pokretu onda direktno vazduh udara u njega .
a ima i klima koje imaju ovakav kondezator
Image
patrik
Član

Postod profa_chb » Sub Jun 14, 2014 7:02 pm

Malo si pumpu/ventilator nazvao turbinom, ali nema veze, bitno je da umeš da ga popraviš :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod djole » Sub Jun 14, 2014 7:06 pm

Samo napred, vrucine nece nedostajati :D. Nemoj samo da budes od onih strucnjaka koji za sve krive nedostatak "freona" :mrgreen: .
Ja sam za koju nedelju diplomirani masinski inzenjer, nisam bas onaj smer za hladjenje/grejanje/ventilaciju ali mi je sve to veoma blisko :wink:
-Mario Andretti-
djole

Postod NemanjaLip » Čet Jun 23, 2016 9:17 pm

Jeste da nije leto 2014 ali klime na Solarisima su uglavnom prazne i duvaju topao vazduh
Dok kod privatnika klime hlade ubijaju pogotovo Akie i Ikarbus 103 koji su u Tamnavi trans
NemanjaLip
Član

Pridružio se: Sre Dec 03, 2014 6:24 pm

Postod becks89 » Čet Jun 23, 2016 9:19 pm

Akie kod Banbusa ne pale, danas me iznenadio FAP Transprodukta na 59 kome je radila klima...
BALKAN TRANSPORT - Portal posvećen javnom prevozu i prevoznicima na Balkanu!
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Kontaktirajte na : marketing@balkantransport.net
Korisnikov avatar
becks89
Član

Pridružio se: Sub Sep 29, 2012 8:16 pm

Postod NemanjaLip » Čet Jun 23, 2016 10:49 pm

Akie koje rade na 26 su palile pre ujutru od 8 to znam tad sam isao u skolu i to su hladile bas dobro
Dok Ikarbus 112LE ne moze da ohladi kao Akia ali dobro radi posao i on
NemanjaLip
Član

Pridružio se: Sre Dec 03, 2014 6:24 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije