Logo

Ikarbus (2)

Diskusije posvećene gradskim, prigradskim i međugradskim autobusima.

Re: Ikarbus (2)

Postod Marko » Sub Jul 12, 2014 1:19 pm

Kako su krenuli direkcija za javni prevoz će biti krivac za sve . Ona sprečava ikarbus da krene u proizvodnju i prodaju IK -112LE po celoj evropi
Samo neka dodaju to u opis posla koji obavlja
Direkcija za javni prevoz je deo Sekretarijata za saobraćaj koji obavlja:

Poslove analize, planiranja i razvoja novih podsistema javnog prevoza i mreža linija;
Istraživanje karakteristika putovanja, definisanje potrebnih kapaciteta, preraspodela kapaciteta na linijama, definisanje minimalnih uslova za uspostavljanje novih linija, stajališta i sadržaja i opreme stajališta;
Poslove objedinjavanja rada postojećih podsistema i prevoznika;
Praćenje rada svih prevoznika u sistemu, voznih parkova i načina održavanja vozila;
Poslove definisanja elemenata i izrade reda vožnje;
Poslove definisanja tarifnog sistema, tarife, naplate prevoza i voznih isprava;
Poslove izrade Ugovora i poveravanja prava prevoza pojedinačnim prevoznicima;
Poslove registracije linija, praćenje i analiza rada prevoznika;
Poslove upravljanja i kontrole i odvijanja saobraćaja i uvođenje novih tehnologija u oblasti javnog prevoza;
Pripremu programa i zaključaka iz oblasti rada Direkcije.
Auto taksi prevoz

Profo ajde ti napravi red voženje koji će se poštovati od kada si počeo da braniš ikarbus ?
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

# Vratite Risa u Vojnu akademiju
Marko
Član

Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 10:54 pm

Sponzor

Postod branik » Sub Jul 12, 2014 3:30 pm

Malo je gradova ciji su prevoznici u stanju da kupuju nova voyila u vecem obimu.
Beograd je najveci grad, sa najvecim prevoynikom i sa najvise finansijske moci. Zato se od njega i ocekuje da bude kupac br.1.
Po unutrasnjosti potreba za takvim vozilima postoji ali za to para nema. Zato ce prevoznici radije okrenuti polovnim vozilima nego d upadaju u neizvesnost finansijskog zaduzivanja, pogotovo sto ih gradovi ne obavezuju na nabavku novih.
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod profa_chb » Ned Jul 13, 2014 7:22 pm

I dalje mislim da je to sa stepenicima čista glupost, i da bi DJP trebalo to da ukine. Dosadan sam, ali ću opet reći, u Londonu su svi solo autobusi osim Citaro-a low entry, a u pitanju je grad koji ne zna šta će sa parama, i imaju privatne prevoznike i Transport for London kao pandan našoj direkciji...
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod djole » Ned Jul 13, 2014 8:49 pm

Nisam bio u Londonu ali ni u jednom evropskom gradu nisam video guzve u autobusima kao kod nas. U uslovima kad ne znas gde ces, kad te sa vrata pritiskaju uz reci "jos malo ka sredini" ili kad preskaces ljude kao Dzonatan Edvards u zelji da izadjes iz busa taj stepenik, dva, tri mogu zaista biti problem. Ja sam imao avanturu sa Lastrinom Abenraom kad je majstor zakocio malo zesce bas u trenutku kad sam se u skoro praznom busu nasao na tim stepenicama, sledeca dva sata sam osecao posledice doskoka :D
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
-Mario Andretti-
djole
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 10:14 pm

Postod profa_chb » Ned Jul 13, 2014 9:04 pm

Slažem se, ali ti autobusi ne bi ni radili na linijama gde je velika gužva... I te kako postoji potreba za takvim autobusima, i solo i zglobnim. Potpuno niskopodni imaju ceo niz problema, što zbog hlađenja, što zbog raspodele opterećenja, smeštanja komponenti, zadnjeg prilaznog ugla, itd, i sve je to nužno zlo na opterećenim linijama gde ima mnogo putnika. Kao vlasnik voznog parka bih se uvek opredelio za LE ako mi nisu neophodni niskopodni :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod djole » Pon Jul 14, 2014 10:46 am

Dobro, ti pricas iz ugla prevoznika, direkcija bi trebala da radi u korist putnika, a ne prevoznika. Druga stvar je koja je prednost ovog novog Ikarbusa u odnosu na ik103 na manje opterecenim linijama posebno sa onim trecim vratima ?
Ako uzmemo da je tih par stepenika problem (ne znam koliko ih ima), zasto nije mogao pod da se izvede pod uglom tako da postoji pad bez stepenika ? Tako je napravljeno npr u onim Elbo Skanijama koje ima Lastra, ne znam koliko je to rasprostranjeno resenje i da li je primenljivo u konkretnom slucaju (ne vidim zasto ne bi bilo) :roll: ?
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
-Mario Andretti-
djole
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 10:14 pm

Postod branik » Pon Jul 14, 2014 11:10 am

Uvek je po leđima putnika, jer ako je vozilo u startu skuplje, ako je skuplje za održavanje, kao što jesu potpuno niskopodni, krajnju cenu plaća naravno putnik. Tu bi ipak mogao da bude kompromis. Imamo i rampe za kolica, pa koliko su puta do sada korišćene?
branik
Profesionalni vozač

Postod profa_chb » Pon Jul 14, 2014 11:52 am

Prednost u odnosu na IK103 je to što imaš niskopodni deo, i rampu za invalide. To sa nagibom umesto stepenika je skoro neizvodljivo jer je visinska razlika oko 600mm, a možda bi i morala da se koristi niskopodna osovina umesto obične...

branik je napisao:Imamo i rampe za kolica, pa koliko su puta do sada korišćene?

To je već do vozača i prevoznika. Pre neki dan je kod Ušća ušao čovek u kolicima u 218N, ali verovatno uz nečiju pomoć...
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod Kassbohrer » Pon Jul 14, 2014 12:16 pm

Ljudi mislim da ste malo promašili poentu priče...
Problem je u tome što je Ikarbus kupio gotovu šasiju, dakle mogli su da kupe šasiju koja ima jednu visinu poda i da je nadgrade. Umjesto toga po starom dobrom našem običaju kupili su šasiju koja ne odgovara propisima na najvećem potencijalnom tržištu u Srbiji, napravili su autobus koji u principu u Srbiji nikome ne treba, i sad su krivi DJP, kriza, kupci itd. svi su krivi samo ne onaj ko je donio odluku da se napravi ''prvi srpski mercedes'' koji je za četiri mjeseca prodat u fantastičnih 0 primjeraka...
Kassbohrer
Član

Pridružio se: Sre Feb 13, 2008 12:20 am

Postod branik » Pon Jul 14, 2014 2:02 pm

bravo!
Takve greške su i inače svojstvene onima što se petljaju u sve poslove, a posebno u one o kojima nemaju pojma. U rečnicima o njima piše pod odrednicom DILETANTIZAM i DILETANTI.
Kakva je to fabrika kojoj prototip stoji?
Čak je i Zastava, kakva god da je bila, prototipove terala na put i milione kilometara. Svojevremeno sam viđao svakodnevno vozila sa metalnim probnim tablicama na putu. Ili, još bolje, u duhu savremenog marketinga na avanturističko off road putovanje do Kilimandžara.
Odoh u off, ali ovo vredi videti:
https://www.facebook.com/83153953247/ph ... =3&theater
branik
Profesionalni vozač

Postod profa_chb » Uto Jul 15, 2014 4:39 pm

Naprotiv, autobus odgovara tržištu, DJP-ov propis je taj koji ne odgovara ni vremenu ni mestu! Aman, ima ljudi sa posebnim potrebama i van Beograda, i tamo žive stari ljudi... Eh sad, što se malim prevoznicima više isplate polovni autobusi iz uvoza, to je druga priča...
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod Marko » Uto Jul 15, 2014 5:33 pm

Pa što ga ne prodaju onda ako odgovara tržištu , propis važi samo u beogradu to su znali kada su kupili šasiju .
Nego navikli da beograd mora da kupi blio šta oni naprave .
Najbolje da građani na referendumu odluče da li su sa niskopodna vozila u prevozu . Rezultat se ne bi dopao ikarbusu
Kako je krenulo oni naprave autobus sa volanom na desnoj strani pa ćemo morati da svi počnemo da vozimo levom stranom ko englezi .
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

# Vratite Risa u Vojnu akademiju
Marko
Član

Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 10:54 pm

Postod profa_chb » Pet Jul 18, 2014 9:37 am

Otišli smo u drugu krajnost... Ikarbus, kakav je da je, u to ne bih da zalazim, ali moje stručno mišljenje je da je 112LE dobar autobus za naše tržište.
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod Aleks_BGD » Pet Jul 18, 2014 11:27 am

Dzaba je on dobar kad nema ko da ga kupi.
Aleks_BGD
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 9:00 pm

Postod Nibus-ja » Pon Avg 04, 2014 9:05 pm

Икарбус у септембру потписује уговор са Мерцедесом о стратешком партнерству, да ли је неко чуо нешто више о томе :?:
Nibus-ja
Član

Pridružio se: Uto Feb 12, 2008 5:15 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski, Prigradski, Medjugradski