od branik » Ned Jul 27, 2014 6:10 pm
Odavno razmisljam, ali sad cu izgleda morati. Auto mi je poslao poruku u kojoj pise: "Doslo vreme da se rastajemo!" U mojoj garazi morace da bude promena.
Krenuo sam juce na more sa planom da se prespava u Prijepolju, u tazbini. Nekoliko km pre PP, fijesta dize temperaturu. Dok sam stao i podigao haubu, pocela je da izbacuje vodu. Nikakav vidljiv uzrok nije postojao (jednaka t creva, remenje, ventilator...). Bilo mi je sumnjivo kako voda izlazi, pa skinem cep, pokusam da ga produvam onako vrelog, kucam ga... Nekako se lagano dovucem do PP i tamo jedan majstor kaze da je probio dihtung glave jer duva u bocu. I to mi je sumnjivo, jer ne duva uvek, nego neposredno pred paljenje ventilatora pocinje, a ni creva nisu pod pritiskom. Odem kod drugog, i on kategoricki potvrdi da nije dihtung. I on sumnja u cep. Zamenimo ga (na forda moze od opela), i posle nekog vremena opet izbaci vodu pre nego sto se ukljuci ventilator. Tu covek primeti da se na ekspanzionoj boci, na mestu gde pocinje grlic sa navojem za cep pojavljuju mehurici. Pukla!
Sve se zavrsilo kod plasticara koji je obisao okolo i zalio ceo grlic. Umesto 150e, dao sam 200 dinara ''ruke radi''. Kacen je na dijagnostiku, prvu brzinu pali na 98, drugu na 105. Sve ok. Dosuo sam 2l antifriza i presao tridesetak km uybrdo, vrlo ostro. Nema nikakvih problema. Sutra, ako Bog da, nastavljam putovanje.
Sistem za hladjenje bi trebalo da je, pri radnoj temeperaturi, pod pritiskom od 2bar i ta rupica, manja nego od igle, nije dozvoljavala stvaranje radnog pritiska. Kad termostat otvori i vrela voda dodje u bocu, nastajao je urnebes. Prosto neverovatno!