Logo

Linije gradskog saobracaja

Slike i rasprave o gradskom prevozu u Nišu, privatni prevoznici, linije, vozni parkovi.

Re: Linije gradskog saobracaja

Postod Ikac 97 » Sub Avg 16, 2014 2:53 am

Malopre sam cuo u busu da je Arriva dobila oba paketa i da je bilo proslave sa predstavnicima svih prevoznika koji su dobili pakete. Koliko je to tacno ne znam, alimsam cuo da Arriva uzima od Transprodukta sve Ikarbuse i automatike od prilike oko 10tak busa... Izgleda da nam se Curdic, najbolji psrevoznik sa najnovijim klimatizovanim busevima pakuje, a da cemo od Septembra imati jos gori gradski prevoz :( :(
Ikac 97
Član

Pridružio se: Pon Nov 28, 2011 12:12 am

Sponzor

Postod Milanche » Ned Avg 17, 2014 8:35 pm

Ako je ovo stvarno tačno, onda se u potpunosti slažem da je zaista jadno to što je prevoznik koji je zaista najboli i koji je najviše uložio u svoj vozni park - Ćurdić, "izvisio" na ovoj otimačini. Namerno otimačina, jer ovo definitivno nije jedan pravi i pošteni tender.
Videćemo šta će biti, drago mi je što se u celoj priči pojavila i Ariva, verujem da obećavaju.
Milanche
Član

Pridružio se: Pet Feb 08, 2008 2:54 am

Postod gospodin dzo » Ned Avg 17, 2014 9:16 pm

Ne znam ni od nje kolike vajde cete imati,jer ce tu biti i remontovanih buseva iz I serije,bez klime...
Cuvam i usvajam zensku decu od 17-18 leta,po mogucstvu sa stranim drzavljanstvom :mrgreen:
gospodin dzo
Profesionalni vozač

Pridružio se: Pon Dec 27, 2010 9:39 pm

Postod profa_chb » Ned Avg 17, 2014 9:53 pm

Arriva je jača, ali i nova na tržištu, otud niska cena. Makar nemali velik prihod, bitno je da se uvuku na novo tržište...

Slabo imam dodira sa Ćurdićem u Beogradu, ali mi deluju ok.
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod DraganNish » Ned Avg 17, 2014 10:28 pm

Sa Arrivom moze biti problem.
Svi Curdicevi autobusi sem IK103 su klimatizovani, a njih sve slabije vidjam po Nisu, uglavnom su na prigradskim linijama.
Poenta je sto sem Curdicevih Maz-ova u Nisu ne postoji prevoznik sa nekom kolicinom autobusa sa klimom.
Cak je slican problem sa grejanjem.
Nis Ekspres je uglavnom na duzim troosovincima resio grejanje i to dobro. Kod razbucanih i krpljenih Sanosa grejanje je umetnost. Mozes da ugrejes noge i to je to. Ko je bio u tim autobusima zna o cemu pricam.
Sve u svemu je ispalo ovako :
Nis je gledao da dobije moderan park a u sustini jedini prioritet je bila cena....Sto je dovelo do loseg tendera :(
Dobrodosli u Kambodzu
DraganNish
Član

Pridružio se: Sub Apr 19, 2008 9:53 pm

Postod profa_chb » Pon Avg 18, 2014 1:28 pm

Ako grad nije tražio da vozila budu klimatizovana, i ako ne izdaje naredbe kada te klime treba da se uključuju, razumno je da će prevoznici gledati da uštede na gorivu (i održavanju).

Što se tiče grejanja, to ništa ne košta, eventualno redovno održavanje sistema...
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod Gasa Toplica » Pon Avg 18, 2014 1:52 pm

Interesuje me kako su funkisionisale gradske linije u Nisu pre uvodjenja privatnih prevoznika tamo 2004/2005 godine?Da li neko moze da napravi spisak gradskih linija krajem devedesetih godina?
Gasa Toplica
Član

Pridružio se: Čet Nov 10, 2011 1:36 pm

Postod DraganNish » Pon Avg 18, 2014 6:43 pm

Sasvim slucajno je ostao citav red voznje iz ratne 1999. godine juna meseca. Po secanju bih i mogao da navedem sve linije ali bih mozda nesto i promasio. Dakle da pocnemo :
Linija 1 : Niska Banja- Ledena Stena.
Postojale su silne varijacije na ovoj liniji.
Niska Banja-Vulkan, Niska Banja- Novo Selo, Niska Banja- Kicevo, Ei-Kicevo,Ei-Trg VJ. To su bili skolski i radnicki polasci, a najvise je polazaka bilo od 2000 godine kada su uspostavljene linije za Ei-Ratko Jovic ( preko Durlana ) i bilo je polaska za pocetak i kraj svih smena a sluzilo je radnicima u Ei.
Sada inace linija Novo Selo-Cele Kula ima broj 10.

Linija 2: Donja Vrezina - Bubanj
Postojali su polasci sa Trga VJ za Calije i to su bili po par polazaka dnevno.

Linija 3 : Naselje Ratko Jovic - Paliluska Rampa
Od 1998 godine je linija isla produzeno do Mokranjceve. Za vreme rata je bila obustavljena jer je betonski most bio pogodjen. Nakon toga 2000 godine uspostavlja se linija do Trga VJ, i tek za neku godinu je ponovo vracena linija Naselje Ratko Jovic- Mokranjceva.

Linija 4 : Nije postojala.
Prema secanju, cini mi se da su par njih rekli da je ova linija bila Naselje Ratko Jovic-Ei u ono vreme 80-tih godina ali to su bili radnicki polasci.

Linija 5 : Somborska-Zeleznicka stanica
Posle pocetka rekonstrukcije Gornjomatejevacke ( ulice iznad crkve Sv. Pantalejmona ) vise se nije vratila na stari put, vec se okretala kod kraja vojnih zgrada u Somborskoj ulici. Moze neko da me ispravi ali mislim da je okretnica bila tamo. Do 2000. godine je pocetna stanica bila u poprecnoj ulici Borislava Nikolica - Serjoze. Inace tamo jos postoji pecurka koja je oznacavala stanicu.

Linija 6 : Duvaniste-Zeleznicka stanica
Linija o kojoj najmanje znam pre rata, tako da nemam sta da dodam.

Linija 7 : Trg VJ - Durmitorska
Linija koja za vreme rata nije funkcionisala. Bila je sa svega par polaska i uvek bila nastimovana da ide kada ucenici idu u skolu. Na toj deonici se nalazi cuvena gimnazija Svetozar Markovic

Linija 8 : Trg Vj- Novo Groblje

Linija 9 : Trg VJ-Pribojska.
Postojale su varijacije ove linije kada je bila linija do Mokranjceve jedan niz godina, onda je postojeca linija prosirena kada su se doselili ljudi sa Kosova i napravili ogromne kuce na mestu gde ni kukuruz nije bio. :mrgreen:

Linija 10 : Trg VJ- Gabrovacka reka

Linija 11 : Trg Vj- Medosevac
Nikada pre rata nisam bio ovom linijom, cak mi je bila nepoznanica gde ide ovaj autobus :lol:

Linija 12 : Njegoseva - Tehnicki fakulteti.
Ova linija je isla na 2-3-4 sata i nije postojao vidljiva tabla reda voznje osim ako ti neko ne radi u Nis Ekspresu.

Linija 13 : Trg VJ- Bulevar Lenjina.
Ista kao postojeca linija ali sada ima nekoliko kruznih tokova :)

Ne mogu da se setim da li je linija Trg VJ - Pasi Poljana imala bilo kakve veze sa gradskom linijom ili prigradskom ali znam da je bila vrlo retka. Znam da je vozio dosta dugo S115 sa jednim spustenim stepenikom, nakon toga je isao IK111R.

Glavna stvar vezano za ove linije je da su vecina autobusa bila solo varijante do 1990 godine na gradskim linijama. Nakon toga sve gradske linije imaju zglobne varijante autobusa, da li je to bio Man, Sanos ili Ikarbus nema veze. Posle 2000 se raspada i nazalost dosli smo do ovog stadijuma.
Nadam se da ti je od pomoci, ako se necega setim dopisacu.
Poslednji put menjao profa_chb dana Sre Avg 20, 2014 12:48 am, izmenjena samo jedanput
Rezlog: Citiranje prethodne poruke
Dobrodosli u Kambodzu
DraganNish
Član

Postod DraganNish » Pon Avg 18, 2014 6:44 pm

Skacem sa teme na temu ali nema veze :).
Cuo sam da se vrsi pritisak na direkciju da aerodromska linija br 34. ostane tu gde jeste pa makar i po cenu da se ostale linija 12 i 7 daju drugom prevozniku.
Dobrodosli u Kambodzu
DraganNish
Član

Postod Gasa Toplica » Pon Avg 18, 2014 8:28 pm

Hvala na informaciji
Gasa Toplica
Član

Pridružio se: Čet Nov 10, 2011 1:36 pm

Postod Ikac 97 » Uto Avg 19, 2014 12:12 am

Da Dragane upravu si za liniju 4 za N.R. Jovic-Ei secam se bio sam mali bas i najvise sam voleo od 14:00 do 16:00 da sedim i gledam koji sve autobusi dolaze u to vreme je bilo autobusa iz svih naselja do N.R.J-a nekad se naredjaju i po 5-6 busa do Somborske, Vrezine, Ei, itd. Secam se i da su na liniji 3 uvek isli zglobovi dok 2003 nije poceo Aerodromski da vozi.
I ja skacem sa teme na temu ali misl da je ovaj konkurs bio uzasan i da je ovo bilo samo vozi i konzerve ako hoces samo daj najnizu cenu... Na konkursu ne znam da li je i bilo reci o tome kakvi su autobusi i da li ce da odgovaraju putnicima, ustvari ovde su putnici 'budale' jer i za nas vazi isto daj sta das bitno da vozi,a mi ce da placamo. Da ne pricam sto su kod nas skuplje mesecne za djake za razliku od Bg-a. Tuga :( :(
Ikac 97
Član

Postod Milanche » Uto Avg 19, 2014 7:36 pm

Dranane, u ovom popisu starih linija mislim da je "zvanični" naziv famozne linije 1 bio: Niška Banja - Mz "9.Maj", možda čak i Vulkan - Niška Banja.
Sećam se onih starih tabli iz devedesetih godina (1993, 1994. godina) kada je još tada pisalo MZ "9.MAJ" i svi su znali gde ide taj bus, danas se ljudi i dalje bune kada vide isti naziv. :)
Čini mi se da je od 1995. godine pa do 2009. godine na tablama pisalo NOVO SELO.
Odatle celokupna zbrka.
Za ljude koje ne znaju NOVO SELO i MZ "9.MAJ" su ista naselja, samo što je ovo drugo zvaničan naziv.

A linija 2 je u ranim devedesetim nosila naziv: Linija 2- MZ "Buanj"-MZ "Stevan Sindjelić".
Opet za one koji ne znaju, MZ "Stevan Sinđelić" je zvaničan naziv za Donju Vrežinu.

Ne znam za vas, ali meni su strašno gotivni ti stari nazivi :D zato sam i morao da prokomentarišem. :D

Inače, za celokupni opis starog sistema Dragane... Odličan 5 :wink:
Milanche
Član

Pridružio se: Pet Feb 08, 2008 2:54 am

Postod DraganNish » Uto Avg 19, 2014 8:02 pm

@Milanche, valjda 10? :)
Ranih 90-tih nije postojala bas takva numeracija, vec je postojala i boja gde koje linije idu, a do same table postojala je i redni broj kola na toj liniji koji saobracaju.
Za MZ 9 Maj mislim da je bilo zvanicno jer na mestu gde se okrece bus je i bila mesna zajednica :).
Za liniju 3 znam da je do 80-tih godina isla kroz Palilulu ali je zaustavno mesto bilo u Hajduk Veljkovoj ulici, pa sledeca kod pozorista. I ta linija je zvanicno isla do Masinske industrije, a kasnije do sadasnje Idee posle podvoznjaka i na kraju kod skretanja za aerodrom :)
Takodje je dobro napomenuti da je bio slican propust kao kod strugare ali zbog vozova je napravljen podvoznjak pa vise cekanja nije ni bilo. Niko doduse ne moze da mi potvrdi koje godine je tacno bilo ali znam da je bilo sredinom 80-tih :).
Dobrodosli u Kambodzu
DraganNish
Član

Postod DraganNish » Uto Avg 19, 2014 9:23 pm

Danas je vidjen prvi autobus Arrive u Nisu, to je IK111 :).
Ocigledno je tender vec svrsena stvar samo ne pricaju.
Dobrodosli u Kambodzu
DraganNish
Član

Postod Ikac 97 » Sre Avg 20, 2014 2:32 am

Znaci bio sam upravu... Nesto su mediji zataškali proces ne objavljuju koji je prevoznik 'konačno' prihvaćen.
A ako moze neko da mi razjasni ovo sad Arriva Litas, Arriva Luv i Veoila su jedan te ieti prevoznik koliko sam ukapirao mislim valjda su se svi spojili u Arrivu Litas?
Ikac 97
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski prevoz u Nišu