http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sara ... jevoznikomOvo je put za veći haos u gradu i gradskom prijevozu. Nanosi nam se šteta. Mi smo godinama ulagali da bismo razvili pojedine linije, a oni su došli na gotovo i bez ikakvih tendera su počeli da uzimaju linije - kazao je direktor KJKP Gras Avdo Vatrić na današnjoj konferenciji za medije, govoreći o poslovanju Centrotrans-Eurolinesa.
Vatrić je novinare izvijestio da je jučer privatna prijevoznička firma Centrotrans - Eurolines" na nelegalan način, samovoljno i bez odobrenja Ministarstva saobraćaja KS-a počela obavljati autobuski prijevoz na liniji Vijećnica-Hrasnica, čime je, kako kaže, izvršen klasičan upad na linije javnog gradskog prijevoza.
- Upadom u mrežu linija javnog gradskog saobraćaja stvara se opasan presedan da svi koji imaju barem jedno vozilo, bez ikakvih sankcija, mogu početi da voze po gradu Sarajevu - kazao je Vatrić.
Osim toga, dodao je on, Centrotrans - Eurolines se ne pridržava tarifnih pravila jer je cijenu od 02,50 KM bez ičijeg odobrenja sam lansirao, a „ovim se nanosi višestruka šteta i Grasu i Kantonu Sarajevo, jer jednostavno, počinje da vlada haos u javnom prijevozu".
Vatrić je izrazio nadu da će inspekcija početi da djeluje, da će ih isključiti iz saobraćaja i da će biti sankcionirani.
- Ukoliko se to ne desi, jedna je opcija da povučemo sva vozila. Uvest ćemo linije od Hrasnice do Vijećnice i od Hadžića do Vijećnice, ne mareći možda za one koji su u rubnim dijelovima općina, jer ne možemo više ni mi da se vodimo samo interesom građana, već interesom profita - kazao je Vatrić.
Istakao je da je danas razgovarao s predstavnicima Ministarstva saobraćaja KS-a, konkretno, s pomoćnikom ministra Muamerom Kukanom, koji mu je kazao da nije dao nikakvo odobrenje "Centrotransu" za ovu liniju i da je odmah zvao inspekciju.
Podsjetio je da KJKP Gras ima jak sindikat i rekao da ne zna kako će se ovo razvijati, ali, da način na koji je Centrotrans- Eurolines ušao od početka 2013. godine do sada, govori o tome da ova kompanija ima neke "konekcije" u Ministarstvu saobraćaja.
Ukoliko se ne ukine spomenuta linja, ponovio je Vatrić, „povući će vozila, jer ne mogu ulaziti u utakmicu s nelegalnim prijevoznikom".