Logo

Ikarbus (2)

Diskusije posvećene gradskim, prigradskim i međugradskim autobusima.

Re: Ikarbus (2)

Postod milos265 » Pet Jan 09, 2015 2:21 pm

Utisak broj jedan, opet maska iz tri dela! Znači, grejanje radi extra a kolena hladna :twisted:
milos265
Profesionalni vozač

Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 8:43 pm

Sponzor

Postod Aleks_BGD » Pet Jan 09, 2015 7:00 pm

Evo ovako,vozilo ko vozilo nije lose.Lepo vuce,ima snage i to na pretek 300KS vuku sasvim odlicno.Menjac je ZF sa 6 brzina fino salta,ne trese ima rucni i nozni retarder.Tabla je jednostavna i pregledna analogni pokazivaci pokazuju brzinu,obrtomer kolicinu goriva i vazduha u sistemu.Na digitalnoj tabli prikazuje,sat,temperaturu motora,goriva,spoljnu temperaturu itd...
Image
Za koriscenje digitalne table ima poseban prekidac kao sto se vidi na slici,mada mislim da bi bilo bolje da je na rucici migavca ili brisaca kao sto je to Volvo resio.Takodje pored nje tu je i dugme stanice,sto su imali i zeleni Mercedesi i to je za pohvalu mnogo znaci.Ne moras stalno da vitlas rucnu gore dole.Tahograf je digitalni kao sto vidite,dakle morace kartica.
Image
E sto se tice rucne tu su stvarno ispali smesni.Necete verovati sta su uradili,postavili su je kontra.Odnosno standardno je da kad hoces da obezbediz vozilo povlacis rucnu ka sebi,a kad hoces da krenes odpustis je i ona ide napred a ovde su uradili upravo kontra.Neznam zasto tako,ali to samo ljudi iz Ikarbusa znaju.Evo pogledajte:
Image
I jos dve zamerke sa moje strane su prva,stepeniste je strmo mnogo,i vrata su mnogo niska.Onaj ko je krupni i vislji imace problema sa ulaskom i izlasko,a o starijim ljudima da i ne pricam.Sto se tice ovih vrata koja idu ka napolje,razgovarao sam sa mehanicarima ona nece predstavljati neki veci problem brzina otvaranja i zatvaranja se moze nasteleovati pa to i nece predstavljati neki problem.Jedino ce morati da se pazi kad stajes na parkirane automobile,pesake,putnike oko busa da nekog ne udare ili zakace.
Image
I druga je ovaj stepenik na sredini poda,tome uopste nije mesto tu.Tu su trebali da urade ravan pod.Zasto?Pa zato nedaj boze daleko bilo da u slucaju naglog kocenja neko padne,povredice se poprilicno zbog tog stepenika.Stvarno su mogli da to rese drugacije kao kod drugih niskopodnih buseva.
Image
Ovako je sve ostalo na svom mestu,nov je jos uvek tek 60km na satu.Utegnut,ne lupa i ne trese.Videcemo kakav ce biti kad izadje u saobracaj.Snacice se on siguran sam.. :wink: Cica milose grejanje radi,webasto isto tako da nece biti smrzavanja. :mrgreen: :wink:
Aleks_BGD
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 9:00 pm

Postod branik » Pet Jan 09, 2015 7:29 pm

Potrudio si se lepo.Hvala!
Nisi pomenuo položaj vozača, udaljenost komandi i pedala. Koliko su instrumenti čitljivi pod onim poklopcem?
60km?!
Biće da su vam uvalili vozilo sa vraćanom kilometražom. Koliko znam, išao je iz Zemuna do sajma, pa u Subotište da se čika Mirko igra sa njim, pa bar dva puta do Mašinskog fakulteta, pa do garaže... Teško da bi sve to stalo u 60km.
Što se stepenika na sredini tiče, zaboravljaš da on nije niskopodni, već samo delimično ima niski ulaz - LE, i zato su vrata za Beograd zatvorena za njega.
Morao je da dobije visinu pozadi zbog smeštaja i konfiguracije motora i zbog pogonskog mosta. To je pitanje koncepta, ali i cene, naravno.
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod patrik » Pet Jan 09, 2015 7:43 pm

Aleks svaka čast ...
Ali ovo za ručnu kočnicu me bas čudi bre kako da je okrenu naopako ...
Mislim da će ove gumene lajsne na podu jako brzo da otpadnu kada krene u voznju vidim da su u M seriji otpale kao i u Lujevima Ik-112 bolje da su se držali onih metalnih ipak mislim ništa bez šrafova.
A od Ikarbusa do Subotišta ima tačno 42 kilometra u jednom pravcu :D
patrik
Član

Pridružio se: Sub Jan 19, 2013 8:51 pm

Postod Aleks_BGD » Pet Jan 09, 2015 7:48 pm

Pregledna je tabla,sediste je Pilot,dakle udobno i kvalitetno.Moze da se podesava po visini gore dole kao i napred nazad,tako da ima mesta i za najkrupnije ljude.Primetio sam da su malo poradili i na hodniku ima mesta da putnici stoje i da se mimoidju.Sedista u putnickom salonu drze cvrsto,mesta za noge ima bar se meni tako cini ne klizi kao ranije sto je bilo na seriji N.Da se isprave jos neke sitnice kod njega i bice to kako treba,dobro je to vozilo moze sa njim da se radi. :wink:
Aleks_BGD
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 9:00 pm

Postod pesnik » Pet Jan 09, 2015 8:10 pm

Bitno da on moze da povuce, a to za rucnu to ce vec majstori kod prevoznika korigovati. Svaka cast za slike.
pesnik
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Sre Okt 24, 2012 9:32 pm

Postod DJOLE 394 » Sub Jan 10, 2015 1:07 am

Svaka čast za reportažu!
A ta zadnja vrata i to stepenište.. nisu ni trebali da budu tu kad je već LE onda su trebali samo dvoja vrata da stave.. ovako su ga skroz...... da ne kažem sad :lol:
Image
Korisnikov avatar
DJOLE 394
Član

Pridružio se: Ned Okt 28, 2012 5:31 pm

Postod Akul » Sub Jan 10, 2015 10:43 pm

Kakvo je uopšte sad stanje u Ikarbusu?
I ja sam video da su raspisali nekoliko konkursa za određena radna mesta, ne znam da li to znači da očekuju neku ozbiljniju proizvodnju ili je nešto drugo u pitanju. Znam da se do skoro pričalo da kasne sa platama po nekoliko meseci i da su ispod republičkog proseka, a ne gradskog, ne znam da li je tu krenulo išta na bolje?
Akul
Član

Pridružio se: Pet Jan 09, 2015 10:18 pm

Postod cone » Uto Jan 13, 2015 12:33 am

profa_chb je napisao:Da, razlikuju se motori. Prva specifikacija ima vertikalno postavljen motor (LOH), a druga horizontalno postavljen motor (LUH).

Što se tiče prve specifikacije, MAN D0836 LOH70 ima svega 6,8l radne zapremine, 290 konja i 1100Nm. Mislim da nije korišćen ranije u IK112. Sad nešto gledam prošlogodišnji MAN-ov katalog motora, čini mi se da je u dosadašnje IK112 išao najslabiji MAN D2066LOH od 10,5l i 320 konja, samo ne znam da li je bio EEV ili Euro 4, i da li je koristio SCR (sa AdBlue-om) ili PM-KAT (bez AdBlue-a) tehnologiju.

Što se tiče druge specifikacije, motor je postavljen kao kod IK218M, ali ne mora da znači da je MAN-ova šasija. Inače, u pitanju je MAN D2066 LUH32, radne zapremine 10,5l, 320 konja i 1600Nm.

P.S. Nešto mi se ne sviđaju crteži...

Nešto Ikarbusu danas ne radi sajt, ne znam zašto, pa nisam u prilici da vidim specifikacije.
Nemam za sada informaciju koja verzija će biti za Novi Sad, u konkursnoj dokumentaciji se od specifikacije motora jedino traži minimalna snaga 180 kW (240 KS).
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 12:49 pm

Postod profa_chb » Uto Jan 13, 2015 10:43 am

S obzirom na konfiguraciju terena i očekivana opterećenja, to jest broj putnika, mislim da je i ovaj slabiji od 290 konja sasvim dovoljan :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod FiuMAN » Uto Jan 13, 2015 7:18 pm

Valjda će imat klimu ? Pa kako će to ić sa 240 konja i klimom ? Ko više kupuje solo bus ispod 300 konja !?
FiuMAN
Član

Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 9:50 am

Postod branik » Uto Jan 13, 2015 8:08 pm

Ravan je NS, a i inace njima je sve ravno.
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod patrik » Uto Jan 13, 2015 8:57 pm

FiuMAN je napisao:Valjda će imat klimu ? Pa kako će to ić sa 240 konja i klimom ? Ko više kupuje solo bus ispod 300 konja !?

Kao prvo ako bude autobus će imati 290ks a to je najslabiji motor u ponudi ukombinovan sa ZF-automatskim menjačem 6 stepeni prenosa ... I ovaj motor kada se ukombinuje sa klimom Konvekta KL48T, ukupne snage 30kW ovo je super kombinacija je l od prilike motor to i ne oseća potrosnja bude nesto malo povećana
patrik
Član

Pridružio se: Sub Jan 19, 2013 8:51 pm

Postod Шоми303 » Uto Jan 13, 2015 9:24 pm

FiuMAN je napisao:Valjda će imat klimu ? Pa kako će to ić sa 240 konja i klimom ? Ko više kupuje solo bus ispod 300 konja !?

То је НС човече, код њих је и стојадин ок :D
Сва права задржава Somi303, за коришћење контактирати-> www.flickr.com/people/somi303/
profa_chb je napisao:Preterano mašinski razmišljam? Reci mi, molim te, imaš li neki lek za to? Da se učlanim u tvoj Nezavisni sindikat nezadovoljnih suvozača koji poznaju pravo stanje?
Korisnikov avatar
Шоми303
Član

Pridružio se: Pet Jul 27, 2012 4:19 pm

Postod FiuMAN » Sre Jan 14, 2015 6:06 pm

Sumnjiv mi je taj tender u kojem oni traže da je minimum 240 KS. Naši su u Rijeci bili stavili 290KS samo da se ne javi Vulović koji je nudio Mercedesa sa 260 KS. Nebi li teoretski on mogao proć na tenderu za NS ako još uvijek radi ?
FiuMAN
Član

Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 9:50 am

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski, Prigradski, Medjugradski