Logo

Ikarbus (2)

Diskusije posvećene gradskim, prigradskim i međugradskim autobusima.

Re: Ikarbus (2)

Postod branik » Pet Jan 30, 2015 4:34 pm

pesnik je napisao:
profa_chb je napisao:Naši inženjeri su dosta dobri, barem ova starija ekipa koja je završila pre 10ak, 15 godina. Problem je što kod nas nema para za razvoj... A budući inženjeri nam i nisu neki...

Jesu li primili nove inzinjere?

Koje? Te što i nisu neki, ili one što sad baš studiraju pa će uskoro izaći kao nova, unapređena serija?
Samokritično!
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Sponzor

Postod profa_chb » Pet Jan 30, 2015 9:06 pm

Nas na faksu slabo i uče o kamionima i busevima, uglavnom se sve radi na primeru putničkih vozila... Ja imam tu sreću što sam još prošle godine radio vučni proračun za IK401, pa su mi svi ostali proračuni i seminarski nadogradnja na to, a i profesori su kul, pa mogu nakon nastave da ih pitam šta me zanima. Ali generalno, mi smo genercija koja malo zna, i ne ume da razmišlja, a daju nam lepe ocene da budemo mirni, jer bolje nemaju... Čast izuzecima.

No, sve ovo jeste OT, ali je i te kako povezano sa Ikarbusom, Neobusom, FAPom...
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod mix5201 » Pet Jan 30, 2015 11:38 pm

Pomenuti IK-218.3. Malo ko se usuđuje da ga vozi, u lošem je stanju...

Image

Image
Korisnikov avatar
mix5201
Član

Pridružio se: Pon Sep 16, 2013 11:04 pm

Postod djole » Pet Jan 30, 2015 11:47 pm

profa_chb je napisao:Nas na faksu slabo i uče o kamionima i busevima, uglavnom se sve radi na primeru putničkih vozila... Ja imam tu sreću što sam još prošle godine radio vučni proračun za IK401, pa su mi svi ostali proračuni i seminarski nadogradnja na to, a i profesori su kul, pa mogu nakon nastave da ih pitam šta me zanima. Ali generalno, mi smo genercija koja malo zna, i ne ume da razmišlja, a daju nam lepe ocene da budemo mirni, jer bolje nemaju... Čast izuzecima.

No, sve ovo jeste OT, ali je i te kako povezano sa Ikarbusom, Neobusom, FAPom...

Faks ti daje neke polazne teorijske osnove koje su veoma bitne za kasniji rad ali je sve to uzalud ukoliko na samom radnom mestu nemas nekog iskusnijeg inzenjera ili bar tehnicara koji bi mogao da ti prenese neka saznanja stecena radom. Nas problem je sto se gubi taj kontinuitet, generacija koja je radila nesto konkretno je pri kraju radnog veka ili vec uveliko u penziji i to je to, nema tu nekog napretka u inzenjerskom smislu makar zavrsio MIT... A situacija u Ikarbusu je takva da sumnjam da je neko ko zna nesto ostao (ako ima, svaka cast). Ovaj prosli konkurs koji se pominje su trazili valjda znanje Catia-e, verujem neko ne preterano tehnicki izazovno radno mesto a i plata koju su nudili (cuo od drugara) je na nivou linijskog taksiste u Loznici.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
-Mario Andretti-
djole
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 10:14 pm

Postod profa_chb » Sub Jan 31, 2015 1:57 am

Opet i te osnove koje daje nisu kao nekad. Može da se dobije bolja osnova, ako se čovek sam trudi, i zanima van nastave, kao što neki radimo... Inače te niko na to ne tera. Nas su učili Solid, a mislim da Catia-u rade samo proizvodnjaci... Šta ćeš. Ovo za učenje od starijih kolega si lepo napisao, ali problem je što i da imaš ljude, nemaš sredstava, nemaš ni posla...

Nadam se da će Ikarbus da dobije ovaj tender za 50 solo autobusa za GSP. Ne očekujem kule i gradove, ali bitno je da se radi, makar i malo. Baš me zanima kako bi se pokazao hladnjak iza III vrata kod Kosmajaca, da li bi se prljao više ili manje nego kod dosadašnjih 112N :)
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod Шоми303 » Sub Jan 31, 2015 6:59 am

Јел би у том случају цео задњи део био заузет односно не би било седишта?
Сва права задржава Somi303, за коришћење контактирати-> www.flickr.com/people/somi303/
profa_chb je napisao:Preterano mašinski razmišljam? Reci mi, molim te, imaš li neki lek za to? Da se učlanim u tvoj Nezavisni sindikat nezadovoljnih suvozača koji poznaju pravo stanje?
Korisnikov avatar
Шоми303
Član

Pridružio se: Pet Jul 27, 2012 4:19 pm

Postod profa_chb » Sub Jan 31, 2015 11:53 am

Pu pu, nismo 'talijani :mrgreen: Ne, bio bi kao kod 218M, isti motor, samo što nije na MAN šasiji :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod Шоми303 » Ned Feb 01, 2015 12:11 am

Хвала богу, у шоку од тога сам потпуно заборавио за ту могућност :D
Сва права задржава Somi303, за коришћење контактирати-> www.flickr.com/people/somi303/
profa_chb je napisao:Preterano mašinski razmišljam? Reci mi, molim te, imaš li neki lek za to? Da se učlanim u tvoj Nezavisni sindikat nezadovoljnih suvozača koji poznaju pravo stanje?
Korisnikov avatar
Шоми303
Član

Postod profa_chb » Ned Feb 01, 2015 12:27 am

Šta ga znam. U izvedbi sa uspravnim motorom (LOH), hladnjak ima veći prostor oko sebe, ali je nekako "iznad motora", koji emituje toplotu (na gore). Nalazi se sa leve strane, što je diskutabilno da li se prlja manje ili više. Opet, u izvedbi sa položenim motorom (LUH), unutrašnji prostor je bolje iskorišćen, a čini mi se da je hladnjak malo udaljeniji od motora, pa bi samim tim trebalo da je negativan toplotni uticaj motora na hladnjak manji.
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod Шоми303 » Ned Feb 01, 2015 3:03 am

Мени би као путнику такав распоред више одговарао, много је лакше кад су седишта лево него иза врата. А можда би са десне стране могао да се постави мало више због прљања, не као код мутанта. Свакако се заузима та страна, није битно јел ближе плафону или поду, осим ако не постоје технички разлози.
Korisnikov avatar
Шоми303
Član

Postod profa_chb » Ned Feb 01, 2015 12:01 pm

Ne vidim što ne bi mogao više da se postavi. Možda čak i veći hladnjak da se stavi :idea:
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod MILE » Ned Feb 01, 2015 3:43 pm

Bolje je sa LUH motorima, nekako je sve lepše spakovano, bolje je raspoređena težina u tom delu vozila i kao što reče profa manji je uticaj temperature motora na hladnja....
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod patrik » Čet Feb 12, 2015 9:03 pm

Radi se :D 21autobus=5Novi Sad+9Arrivia+7Lasta
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ek ... 21-autobus
patrik
Član

Pridružio se: Sub Jan 19, 2013 8:51 pm

Postod boltar » Pon Feb 16, 2015 6:41 am

Meni je rekao vozac laste da je tih 7 vozila za njih vec zavrseno odavno i da su vec par puta prefarbani za druge vlasnike, ali i dalje stoje.
Image
Korisnikov avatar
boltar
Član

Pridružio se: Sre Jul 20, 2011 9:49 pm

Postod trosmenac » Pon Feb 16, 2015 10:41 pm

Hladnjak je ako mogucnosti dozvoljavaju pre svega mislim na solo vozila i zglobna vozila sa centralnim motorom najbolje da stoji odma iza prednjeg branika kao npr kod Karose i Sanosa115.U nekoliko navrata smo terali po jednu Karosu u Ikarbus na par dana nebili prekopirali neka resenja pre svega bas hladjenje motora ali oni su se uvek pravili pametniji :idea:
gsp lele
trosmenac
Mehaničar

Pridružio se: Pon Okt 27, 2008 8:05 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski, Prigradski, Medjugradski