Logo

Privatni prevoznici 2

Slike i rasprave o gradskom prevozu u Beogradu, privatni prevoznici, linije, vozni parkovi.

Re: Privatni prevoznici 2

Postod Aleks_BGD » Pet Feb 13, 2015 2:40 pm

profa_chb je napisao:A možda su i obe funkcije na istom dugmetu?

Da li su vozči prošli obuku? Da i je Ikarbus uz autobus isporučio uputstvo za upotrebu?

brate jesi ti pio nesto,jel ti cujes sebe sta pricas??Boze gadjaj ga i budi precizan da vise ne ustane!
Aleks_BGD
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 9:00 pm

Sponzor

Postod profa_chb » Pet Feb 13, 2015 3:23 pm

To što si ti primitivan, ne znači da ja ne znam šta pričam :wink:

I nemoj Boga da mešaš u ovo... Nemam ja veze sa njim :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod branik » Pet Feb 13, 2015 6:00 pm

Eh, svemirski brodovi na tockovima, a nekad se vozilo kao sto bi rekao rambo Amadeus:" prva, kuplung, druga. treca.... Strma dzada, pici lada..."
Uputstvo za upotrebu je oobavezno po zakonu, a za velike kupce i ovako slozene proizvode pravljen su citave knjige tehnicke dokumentacije i u putstava za odrzavanje i eksploataciju. Nekad! A sad je uvaljivanje: Kupis pet pravih IK, dobijes MB LE star skoro godinu dana.
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod profa_chb » Sub Feb 14, 2015 12:30 pm

Kosmajci su morali da prođu obuku za konekta, a uslov garancije je bio da ih duže samo obučeni vozači...
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod Aleks_BGD » Sub Feb 14, 2015 1:11 pm

Nerazumem kakva obuka ti treba ako profesionalno vozis bus godinama.Bus ko bus,nema tu mnogo logike i razlike,sirina,duzina gabariti su ugalvno svugde slicni negde mozda kraci,negde mozda duzi.To ti je ko bicikl,jednom kad naucis na veliko naucio si za sva vremena.I kad nevozis dugo opet nemozes da zaboravis,treba ti samo vremena da se priviknes. :wink:
Aleks_BGD
Profesionalni vozač

Postod profa_chb » Sub Feb 14, 2015 1:51 pm

Upravo si omašio poentu. Osećaj za gabarite i veština vožnje su nešto što nije predmet obuke, već vozačke veštine. Koliko god komande i sistemi bili standardizovani, opet se razlikuju od busa do busa. Upravo je to poenta obuke, da vozači i majstori nauče pravilno da rukuju vozilom. Više puta sam viđao matore iskusne vozače koji super voze, ali se hvataju za glavu i zovu servis kada se upali neka lampica i krene da pišti, neznajući da treba da pritisnu dva dugmeta i nastave dalje... Mnogi ne znaju ni da upale i podese klimu i grejanje, itd.
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod becks89 » Sub Feb 14, 2015 2:06 pm

Obuka, obuka, obuka, kao papagaj si.
Jel smo imali obuku za Solarise? I sta smo dobili, dobili smo da su izlupali 60% novih vozila jer su isli na neke obuke o tome cemu koja lampica sluzi i slicno, a vozila videli niau, sem na slici. Onda smo dosli do toga da je privikavanje na vozilo trajalo mesecima, a upravo je to privikavanje trebalo da bude tokom procesa obuke. Kada se upale lampice, jednostavno se pozove servis, oni daju dalja uputstva i ne vidim kakva je tu velika filozofija potrebna. Uciti ljude pod stare dane je veoma nezgodan posao, nije njihov mozak kao kod mladjih ljudi, spreman da primi vise informacija i da ih obradi, potrebno je vise vremena i strpljenja, a toga nema kod nas. Konkretno ne vidim zasto je neophodna obuka za ovo cudo, nema nista sto vec nismo videli, samo drugacije spakovano.
BALKAN TRANSPORT - Portal posvećen javnom prevozu i prevoznicima na Balkanu!
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Kontaktirajte na : marketing@balkantransport.net
Korisnikov avatar
becks89
Član

Pridružio se: Sub Sep 29, 2012 8:16 pm

Postod profa_chb » Sub Feb 14, 2015 2:15 pm

Nigde ja nisam rekao da obuka treba da se vrši bez autobusa. Niti je to što su lupali Solarise vezano za obuku. Molim te, batali demagogiju.

Čovek uči dok je živ. Jeste teže učiti pod stare dane, ali gotovo da nema posla na svetu u kojem čovek ne mora da se usavršava. Ako moji profeosri na fakultetu, od preko 60 godina mogu da znaju kako rade najsavremeniji sistemi, mogu i vozači da nauče par stvari o autobusu koji treba da voze :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod becks89 » Sub Feb 14, 2015 2:55 pm

Koja je svrha obuke, ako vozaci nisu upoznati sa samim vozilima? Kako onda obuka nije kriva? Da su tokom obuke prosli razne testove u kontrolisanim uslovima, da su isprobavali razne situacije na mestima gde je greska dopustena, ne bi dolazili do situacija da se lupa toliko vozila zbog lose procene i zbog nepoznavanja samih karakteristika vozila. Dakle, to je jos kako propust kod obuke vozaca.
Slazem se, treba edukovati vozace, medjutim vecina vozaca ce ti reci, da sam hteo da se skolujem ne bi vozio autobus, sto donekle i jeste tacno, mali je broj ljudi koji ovo radi zato sto zeli i tu je dodatni problem.
BALKAN TRANSPORT - Portal posvećen javnom prevozu i prevoznicima na Balkanu!
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Kontaktirajte na : marketing@balkantransport.net
Korisnikov avatar
becks89
Član

Pridružio se: Sub Sep 29, 2012 8:16 pm

Postod profa_chb » Sub Feb 14, 2015 3:28 pm

Čitaj
profa_chb je napisao:Nigde ja nisam rekao da obuka treba da se vrši bez autobusa.

becks89 je napisao:da sam hteo da se skolujem ne bi vozio autobus

Školovanje nije samo fakultet... I za autobus treba škola. Vidiš i sam na šta nam liče autobusi, posle svega par godina.
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod branik » Sub Feb 14, 2015 3:41 pm

Stacu na stranu8 struke i nauke. Moj posao poslednjih petnaestak godina je upravo ucenje i slazem se da vozac mora da zna sta voyi. Za svaki sistem i sklop na vozilu mora da zna kako radi, cemu sluzi i gde se nalazi. Moora da zna karakteristike motora i menjaca i rukovanje njima. Proterati vozilo izmedju prepreka i navici se na gabarite mnogo je manji problem. treba se upoznati i sa njegovim ponasanjem da ne bi karteri ostajali na sinama, pucale harmonike ili repovi mlatili vozila u drugoj traci. O postupcima koji direktno uticu na trajnost motora i menjaca, upravljaca ili osovina i kocnica, da i ne govorim.
Sa svakom sledecom generacijom vozila ce biti sve vise sofisticirana i takvo upoznavanje ce biti neophodnije. To i jeste jedan od problema koji nas je doveo gde jesmo: svi sve znaju, strucni su vise od pravih strucnjaka, diploma kao pleve, a najmanje se ceni znanje. A znanje, uz paznju, cuva vozila. Spreman sam da o ovome ozbiljno polemisem sa gomilom argumenata, ako neko misli drugacije.
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod Aleks_BGD » Sub Feb 14, 2015 3:59 pm

profa_chb je napisao:Čitaj
profa_chb je napisao:Nigde ja nisam rekao da obuka treba da se vrši bez autobusa.

becks89 je napisao:da sam hteo da se skolujem ne bi vozio autobus

Školovanje nije samo fakultet... I za autobus treba škola. Vidiš i sam na šta nam liče autobusi, posle svega par godina.

Drugo ovaj posao nije dovoljno placen za teren,obavezu i odgovornost koji vuce sa sobom.Trece ono najvaznije je to da za volan autobusa (nemoj neko da se nadje i oseti uvredjenim) ne moze da sedne svako i tek tako,bez obzira na to sto ima samo D ili sve kaegorije.Zato i sluze svi oni psihotestovi,stim sto ja smatram da recimo ti testovi treva da se rade na svake 3 godine,kao i lekarsko kad se obnavlja.
Aleks_BGD
Profesionalni vozač

Postod MILE » Sub Feb 14, 2015 4:02 pm

151 Solaris je bio u Pančevu po stakla plus ko zna koliko je očešano i na slične načine polupano a da su stakla ostala čitava., nijedna serija nije tako loše prošla kao Solarisi, voze ih kao da su na trkama, teško je naći vozača koji normalno vozi.... Ne znam koliko je uopšte vozača i prošlo obuku za Solarse, verovatno samo prva rotacija. Solarisi su već izmenjali i posada i polazaka, biće gadno kad istekne garancija.
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod profa_chb » Sub Feb 14, 2015 4:08 pm

@branik Svaka ti je ka' u Njegoša!
@Aleks niko nije dovoljno plaćen. Ali opet, to ne treba da bude opravdanje za neke stvari. Ako obuku plaća firma, a trebalo bi jer im je u interesu, vozač tu nema nikakve brige.

Da li moraju doatno da te plate da izbegavaš rupe na putu? Da li moraju dodatno da te plate da na okretnici prošetaš kroz autobus i vidiš da li fale sedišta, poklopci, itd.
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod Aleks_BGD » Sub Feb 14, 2015 4:34 pm

Profo jel ti znas da je razlika u plati izmedju nas privatnika i GSPa od 5000 do 10 000din po nekad cak i vise,a radimo isti posao cak sta vise GSP radi manje,krace su im smene,prve i zadnje polaske dali su privatnom sektoru pa se kasnije i ukljucuju to je kao da bi GSP izbegao troskove i placanje nocnih sati i opet velika razlika i opet mi radimo vise a manje primimo platu.Sta vise da ti kazem?Ajde sad objasni mi to,posto vidim da bolje znas sve??
Aleks_BGD
Profesionalni vozač

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski prevoz u Beogradu