Logo

Sistemi za oslanjanje

Sve rasprave vezane za tehniku, za autobuse, naravno.

Re: Sistemi za oslanjanje

Postod profa_chb » Pon Mar 09, 2015 12:01 pm

Slabo se razumm u to. Znam da postoje mehanički regulatori sa polugom, gde je regulator na samoj šasiji/karoseriji, a poluga se vezuje za osovinu. Pomeranjem poluge se reguliše otvaranje i zatvaranje ventila koji dovode vazduh u mehove/jastuke na toj osovini :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Sponzor

Postod Nenad97 » Pon Mar 09, 2015 3:28 pm

Ako pricate o ventilima za regulaciju visine ovi klasicni mogu da se steluju rucno tako sto se podese na zeljenu visinu, a elektronski ne mogu da se steluju rucno jer sama elektronika podesava visinu.
Na primer kada je bus previse podignut onda oseti svaku rupu i lupa,udara, tako da ne moze da majstorski receno "špiluje" i onda bude neudobno i kruto vozilo.Najbolja stvar je kada izmedju gume i ruba blatobrana ima razmak za oko 3-4 prsta tj. jedno 5-6cm! :D
Korisnikov avatar
Nenad97
Član

Pridružio se: Čet Feb 20, 2014 12:06 am

Postod trosmenac » Pon Mar 09, 2015 7:22 pm

˙I kod ECASa i kod klasicnih sistema postoji tkz šipka visine koja jednim krajem vezana za osovinu vozila a jednim krajem za ventil kod klasicnog sistema odnosno kod ECASa za davac visine ili ti mikroprekidac.Produzavanjem ili skracivanjem te šipke menja se visina vozila.Kod ECASa postoje jos neki parametri koji menjaju visinu npr brzina vozila polozaj prekidaca na tabli nagnutost karoserije...Nadam se da sam bar donekle objasnio :wink:
gsp lele
trosmenac
Mehaničar

Pridružio se: Pon Okt 27, 2008 8:05 pm

Postod profa_chb » Pon Mar 09, 2015 7:56 pm

Kako se kod ECAS-a meri bočni nagib vozila? Da li ima dve poluge na jednoj osovini, ili koristi inklinometar (davač nagiba)?
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod Dejan Ikarbus » Pon Mar 09, 2015 9:56 pm

LJUDI HVALA VAM MNOGO!!! :D
Sa mi je već mnogo jasnije i izvinite što sam naporan.
Dejan Ikarbus
Rukovalac građevinskom mehanizacijom

Pridružio se: Ned Feb 15, 2015 5:28 pm

Postod profa_chb » Uto Mar 10, 2015 12:56 am

Nikako! Pitaj slobodno, forum tome i služi! :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod trosmenac » Uto Mar 10, 2015 10:51 pm

Ima dve poluge levu i desnu na zadnjoj odnosno na srednjoj osovini dok prednja osovina ima samo jednu postavljenu na desnoj strani.U sustini ECASi nije komoplikovan.Kada poluga krene gore ili dole u zavisnosti od pomeranja osovoine vozila u odnosu na karoseriju ona pali lili gasi mikro prekidač odnosno davac nivoa vozila kako se to strucno kaze koji opet posredno preko elektronike pali ili gasi elektro magnetni ventil koji opet uduvava ili ispusta vazduh iz jastuka i spusta i dize vozilo.Znaci jedno solo vozilo ima tri davaca nivoa i tri elektro magneta i jednu centralnu jedinicu koja je povezana sa svima njima plus sto ima vezu sa preklopnikom na tabli i sa tahografom i to je otprilike to :)
gsp lele
trosmenac
Mehaničar

Pridružio se: Pon Okt 27, 2008 8:05 pm

Postod Dejan Ikarbus » Uto Mar 10, 2015 11:39 pm

E dobro,sad su mi oba sistema jasna.Samo kako to radi sa nezavisnim vešanjem?Pretpostavljam da je onda jedan kraj šipke na viljušci,a drugi na ventilu ili davaču,koi je naravno fiksan na karoseriji ili šasiji.
Dejan Ikarbus

Postod miham » Sre Mar 11, 2015 9:23 pm

Upravo tako,nivo ventil ili ventil visine ili mikroprekidac je vezan za karoseriju,dok je spona ili sipka vezana za viljusku na nezavisnom vjesanju ili na osovinu na takvom vesanju.
miham
Mehaničar

Pridružio se: Ned Dec 12, 2010 10:52 pm

Postod Dejan Ikarbus » Sre Mar 11, 2015 11:47 pm

Hvala na objašnjenjenju! :)
Inače šipka se predpostavljam sastoi iz dva dela koja se zavijaju jedan u drugi i tako se šteluje.Jeli tako?
Dejan Ikarbus

Postod miham » Pet Mar 13, 2015 8:36 am

Sipka se sastoji od dvije jabucice i sipke na cijim krajevima su dva navoja,sa jedne strane lijevi sa druge desni.Takodje na kraju jabucice je seskant,tj. dio dje se kljucem odvrce ili zavrce jabucica i samim tim povecava ili smanjuje duzina sipke,iliti povecava ili smanjuje visina autobusa.Ima i modela sipki koje na njenoj sredini ima seskant za alat i na licu mjesta se produzuje ili skracuje,bez skidanja jabucica.
miham
Mehaničar

Postod profa_chb » Pet Mar 13, 2015 9:46 pm

Jabučica, iliti sferni zglob, sferno ležište :wink:

Nego, nisu mi jasni ti mikroprekidači, koliko različitih položaja mogu da detektuju?
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod vuckomv » Sub Mar 14, 2015 6:33 pm

Ukoliko nije reostatski, svaki mikroprekidač ima najviše 1xNC i 1xNO kontakt. Ukoliko bi trebalo detektovati više položaja, trebalo bi koristiti i više mikroprekidača ili neki drugi sistem, poput reed cevčica, optičkih senzora i sl. Ovo što ja piskaram nema baš veze sa autobusima, ali neki uređaji sa kojima se ja zanimam, položaje detektuju na takve načine.
Korisnikov avatar
vuckomv
Član

Pridružio se: Pon Feb 02, 2009 10:51 pm

Postod profa_chb » Sub Mar 14, 2015 8:36 pm

Ma kontam, i mi smo svašta učili o davačima iz Mehatronike, ali niko nam do sada nije pričao o ECAS-u. Ovde definitivno treba detektovati više položaja, normalan, nagnut na stranu, odignut, i eventualno potpuno spušten...
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod miham » Ned Mar 15, 2015 12:22 am

U oba slucaja ima 3 polozaja,normalan,kada poluga ide gore pumpa se vazduh u jastuke(naginjanje u krivinama,prelaz preko rupa i slicno) i kada poluga ide dolje (kada se odize karoserija).
miham
Mehaničar

PrethodniSledeća

Povratak na Tehnika