Logo

Kocnice i usporivaci

Sve rasprave vezane za tehniku, za autobuse, naravno.

Re: Kocnice i usporivaci

Postod Aleks_BGD » Čet Sep 12, 2013 7:29 pm

Sto kaze Stefan ako je menjac ispravan i radi kako treba ne bi smeo da krene nazad,jer on kad je ubacen u D on treba da ide napred tj i pod usponom on mora da ga gura napred a ne da ga vraca.Kod Mercedesa i Volvoa se ne vraca dok je kod Ikarbusa kako na kome.
Aleks_BGD
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 9:00 pm

Sponzor

Postod profa_chb » Pet Sep 13, 2013 10:42 am

To nije do menjača samog, već do hidrodinamičke spojnice/menjača. Ako autobus stoji, onda se ne okreću ni planetarni zupčanici u menjaču, samim tim ni turbinsko kolo u hidrodinamičkoj spojnici/menjaču. Tada se okreće samo pumpno kolo, istom ugaonom brzinom kao i radilica, a to da li će autobus krenuti u napred, u nazad, ili će mirovati zavisi od više parametara, kao što su trenutna masa vozila, nagib podloge, broj obrtaja motora, karakteristike samog fluida u hidrodinamičkoj spojnici/menjaču, itd, a ne od toga da li je Volvo ili Mercedes.

Šta ćemo u slučaju kada je bus na nizbrdici? Da ubacimo u R? Mislim da se i na nizbrdici može koristiti hill holder, ali nisam 100% siguran.

Što se tiče hill holder-a kod autobusa, može da se izvede na više načina. Kod autobusa koji upravljaju radnom kočnicom (nožnom) putem elektronskih signala, moguće je izvesti hill holder putem čiste elektronike. Senzor prepozna da je vozilo na nagibu, i šalje signal ventilu (koji pušta vazduh iz tanka u membranske pretvarače, u same kočnice) da bude otvoren. Pri dodavanju gasa, elektronika postepeno zatvara ventil, manja količina vazduha dolazi do kočnica, one popuštaju, a vozilo lagano kreće. :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod Aleks_BGD » Pet Sep 13, 2013 7:52 pm

Nema sta za obrtaje,ti kad stojis na semaforu on sam automatski izbaci iz brzine bez obzira na to sto je ubacen u D i tad radi na 800 obrtaja.Kad je bus na nizbrdici zna se namotas tockove ka ivicnjaku i pocvuces rucnu u slucaju da ga ostavljas,oces da izadjes iz vozila itd.Nema tu sta razmisljas inace ponovice se Zeleni venac,sexy shop i garazni 49.Opet ida si na liniji i da stojis na nizbrdici drzis ga na kocnici ili jednostavno opet povuces rucnu prosta stvar.
Ikarbus nijedan nema taj senzor,pa ni novi 112N,dok Mercedes i Volvo to imaju i to za sad funkcionise.
Nikad ali nikad ne ostavljas vozilo na stanicnoj i ubacen u D,ni u ludilu pa cak i sa povucenom rucnom kocnicom,jer menjac vrti gura napred i na kraju krajeva popustice i stanicna i rucna pre ili kasnije i ode misko dobija turazu i ne udrza ga bog otac,primer opet Zeleni Venac,Zvezdara itd..uvek kad stajes rucna ka sebi i N i miran si.
Imao sam priliku da mi se desi to da mi bus pobegne,tj dobije turazu neocekivano i nedo Bog ni jednom vozacu,sva sreca bio sam u vozilu popunjavao putni nalog inace...belaja kolko ti volje.
Aleks_BGD
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 9:00 pm

Postod Dejan Ikarbus » Pet Jun 05, 2015 3:28 pm

Gledam u kosmajevoj temi,na a77 otkazale kocnice.Sadtu meni nije jasno,kako to otkazale vazdusne kocnice.sad predpostavljam da je mozda zakazao EBS ako ga ima,ali opet sta je sa pneumackim komandnim vodom?
Dejan Ikarbus
Rukovalac građevinskom mehanizacijom

Pridružio se: Ned Feb 15, 2015 5:28 pm

Postod profa_chb » Pet Jun 05, 2015 3:43 pm

Nema EBS, garant. Može da se desi da nije imao dovoljno vazduha, ili da su bile previše istrošene obloge...
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod Dejan Ikarbus » Pet Jun 05, 2015 9:51 pm

Dobro za obloge to je uredu,ali kako sad može vazduh da mu pravi problem.MIslim zar ne bi onda trebao da zablokira?Ili usled nedostatka vazduha ne funkcionise ni komandni vod?
Dejan Ikarbus

Postod profa_chb » Sub Jun 06, 2015 11:50 am

U nedostatku vazduha u rezervoarima za prvi i drugi kočni krug (zadnje i prednje) za radno kočenje bi trebalo da se aktivira blokada. Ne znam tačno kako je izveden ceo taj mehanizam da li je čisto pneumatski, ili ima i elektroniku. Sve u svemu, trebalo bi da ispusti vazduh iz opružnog dela kombinovanog cilindra (Tristop) i na taj način da opruge stvaraju silu na klipnjači. Problem je što i kod najboljih sistema, jedna osovina ne koči nikad dobro koliko obe. Postoje propisi koji definišu minimalno usporenje u slučaju otkaza (podsistem za pomoćno kočenje), kada koči ili samo jedan kočni krug ili putem ručne.

U konkretnom sučaju, može biti svašta. Možda nešto nije u redu sa instalacijom, pa se blokada nije ni uključila. Možda je opruga oslabila pa daje manju silu...
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod Dejan Ikarbus » Sub Jun 06, 2015 9:15 pm

Jel taj tristop cilindar isto sto i opruznoakumulacioni cilindar?
I da ja sad koliko sam shvatio,tristop cilindar treba da odreaguje,svaki put kada negde u instalaciji pukne cev ili crevo,a nekim propisom je odredjeno kolika je najveca sila kojom on deluje...Jeli tako?
Dejan Ikarbus

Re:

Postod profa_chb » Sub Jun 06, 2015 11:50 pm

Dejan Ikarbus je napisao:Jel taj tristop cilindar isto sto i opruznoakumulacioni cilindar?

Da, Tristop je Vabkov naziv za kombinovani cilindar. Često se koristi taj termin kombinovani cilindar, a odnosi se na opruzni i membranski u kompletu :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod Dejan Ikarbus » Ned Jun 07, 2015 11:55 am

Hvala.
Dejan Ikarbus

Postod profa_chb » Ned Jun 07, 2015 3:49 pm

Ništa :wink:

Mislim da ne postoji direktan propis koji kaže kolikom silom treba da deluje Tristop. Pravilnik ECE 13 definiše na kom usponu ručna mora da zadrži opterećeno vozilo, neka vozila imaju ručnu na više osovina... Na konto toga se može računati sila na klipnjači, mada se to obično ne radi.

E sad, takođe pravilnik ECE 13 definiše i minimalne performanse podsistema za pomoćno kočenje. Iako sam proizvođač definiše da li će izvesti pomoćno kočenje putem dvokružnosti sistema ili preko parkirnog kočenja, mora se napraviti da se parkirno kočenje može aktivirati postepeno. Proverava se usporenje u slučaju da otkaže bilo koji od kočnih krugova, i u slučaju da se koči ručnom. I na konto toga se može računati sila na klipnjači, ali se to ne radi.
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod Dejan Ikarbus » Ned Jun 07, 2015 10:49 pm

Hvala puno!
I da jos ovoga sam se setio.Kod kuce imam semu pneumatske instalacije mecke sk2232,tu između ostalog stoi naznačeno da ima neki ARSK na svim osovinama.Pa me zanima sta je to?
Dejan Ikarbus

Postod profa_chb » Pon Jun 08, 2015 12:30 am

Automatski regulator sile kočenja :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod Dejan Ikarbus » Pon Jun 08, 2015 3:20 pm

Jel to onda otprilike nešto kao peti kočioni na kolima?
Dejan Ikarbus

Postod profa_chb » Pon Jun 08, 2015 3:34 pm

Slično. Povezan je sa pneumatskom instalacijom za oslanjanje, i na konto njenog pritiska zna koliko je opterećenje po osovinama, na konto čega prilagođava pritisak koji će da propusti u membranske cilindre :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

PrethodniSledeća

Povratak na Tehnika