Logo

Ikarbus (2)

Diskusije posvećene gradskim, prigradskim i međugradskim autobusima.

Re: Ikarbus (2)

Postod FiuMAN » Ned Jun 28, 2015 8:38 pm

Koliko se ubrzao protok ljudi jer nema stepenica, toliko se usporilo vrijeme dok se pozatvaraju sva vrata. Na busu sa stepenicama se jaaaako rijetko desi da na nekim vratima iza nekome stisneš nogu (obično dječurliji), dok je kod niskopodnih to stalna pojava jer su vrata u ravnini i ljudi na silu oće stajat čim bliže vratima. I onda ih ili vodilica uhvati, ili ih rukohvat lupi po ruki..... a ako sve savršeno radi (senzori) pa se to ne dešava, onda možeš slobodno uzet uže i objesit se jer nema te sile da stigneš vozno vrijeme. Svaka stanica sva troja vrata po nekoliko puta zatvarat. Psihijatrija
FiuMAN
Član

Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 9:50 am

Sponzor

Postod profa_chb » Ned Jun 28, 2015 8:46 pm

I kod nas na fakultetu je sličan problem sa dva lifta, pa ne vidim da ih ljudi izbegavaju :mrgreen:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod becks89 » Ned Jun 28, 2015 8:59 pm

Sloba je napisao:Ja mislim upravo suprotno, da je sramota za državu što dozvoljava kupovinu visokopodnih autobusa za gradski prevoz u 2015. godini, a Beograd bi mogao za početak da promeni svoje održavanje.

Sreća pa je u Novom Sadu svaki autobus niskopodan, za razliku od njih, bar kupuju nove autobuse, u razmacima manjim od 10 godina...

Problem u održavanju postoji, međutim mnogo veći je problem putna infrastruktura, kao i opterećenje tih vozila. Opterećenje lakše podnosi visokopodni autobus, nego niskopodni autobus u takvim uslovima rada. Drugo, nisu još dostigli kvalitet proizvodnje kao što su dostigli u srednjepodnim i visokopodnim vozilima...

FiuMAN je napisao:Koliko se ubrzao protok ljudi jer nema stepenica, toliko se usporilo vrijeme dok se pozatvaraju sva vrata. Na busu sa stepenicama se jaaaako rijetko desi da na nekim vratima iza nekome stisneš nogu (obično dječurliji), dok je kod niskopodnih to stalna pojava jer su vrata u ravnini i ljudi na silu oće stajat čim bliže vratima. I onda ih ili vodilica uhvati, ili ih rukohvat lupi po ruki..... a ako sve savršeno radi (senzori) pa se to ne dešava, onda možeš slobodno uzet uže i objesit se jer nema te sile da stigneš vozno vrijeme. Svaka stanica sva troja vrata po nekoliko puta zatvarat. Psihijatrija

Tačno tako, međutim, kod tog sa senzorima ne može da ti se desi da ti neko ispadne iz busa, kao što ume da se desi kod ovih drugih. Vrata krenu da se zatvaraju, puštaš kočnicu lagano kreće, neko se setio da iskoči, uhvate ga vrata i paf, ode na 10 godina robije, zbog budale. A da je psihijatrija jeste, verujem da ovi kod nas što duže ovu seriju na man šasiji i kući kad dođu lupaju desnom nogom od pod, s' obzirom koliko puta mora da se stisne papučica gasa da bi sistem dopustio da se isključi stanična :D
BALKAN TRANSPORT - Portal posvećen javnom prevozu i prevoznicima na Balkanu!
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Kontaktirajte na : marketing@balkantransport.net
Korisnikov avatar
becks89
Član

Pridružio se: Sub Sep 29, 2012 8:16 pm

Postod becks89 » Ned Jun 28, 2015 9:02 pm

Profane, jel postoji mogućnost da se na ovoj tabli retarder namesti da bude sa desne strane volana, a ne na tabli?
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Korisnikov avatar
becks89
Član

Postod profa_chb » Ned Jun 28, 2015 9:10 pm

Ne vidim što ne bi mogao. Verovatno proizvodjač plastike oko stuba volana to nema u ponudi. Lično mislim da je moguće nabudžiti nešto.
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod becks89 » Ned Jun 28, 2015 9:12 pm

Pitam, jer sam video kod nekih novijih Cobri da su isti ovakav retarder sa table, prepakovali na stub volana, doduše mislim da je njima stub volana kao kod Mercedesa... Mislim da bi to bilo bolje rešenje nego ovako, a i smatram da bi proizvodnja trebalo da se nastavi, samo da se modernizuje bus, nova maska, napred pozadi i definitivno mislim da je vreme da se redizajnira tabla. Takođe, displej bi trebao da bude dostupniji, tačnije njegova kontrolna jedinica, da bude na mestu gde je kod starijih iK-201 :)
Korisnikov avatar
becks89
Član

Postod FiuMAN » Ned Jun 28, 2015 9:15 pm

Ko uopće radi ovu tablu ? Ova ogromna volančina kao da je iz 303-jke, a tabla je klasična druge generacije. Baš bi mogli da to malo moderniziraju. Najjednostavnije im je montrirat klasične VDV ili Actia, a ne ovo čudo
FiuMAN
Član

Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 9:50 am

Postod suikar » Ned Jun 28, 2015 9:19 pm

Nisu visokopodni,nego srednjepodni.Visokopodni su turistički autobusi. :-)
suikar
Član

Pridružio se: Ned Jan 10, 2010 10:56 pm

Postod Шоми303 » Ned Jun 28, 2015 9:31 pm

becks89 je napisao:Vrata krenu da se zatvaraju, puštaš kočnicu lagano kreće, neko se setio da iskoči, uhvate ga vrata i paf, ode na 10 godina robije, zbog budale.

Да, због будале која креће са отвореним вратима.
profa_chb je napisao:Davno je to bilo :arrow: http://www.danas.rs/danasrs/ekonomija/i ... _id=130708

Koliko se sećam, došlo je do nekih promena, i napravljeno je 80 autobusa :wink:

Јел постоје негде слике тих аутобуса?
Сва права задржава Somi303, за коришћење контактирати-> www.flickr.com/people/somi303/
profa_chb je napisao:Preterano mašinski razmišljam? Reci mi, molim te, imaš li neki lek za to? Da se učlanim u tvoj Nezavisni sindikat nezadovoljnih suvozača koji poznaju pravo stanje?
Korisnikov avatar
Шоми303
Član

Pridružio se: Pet Jul 27, 2012 4:19 pm

Postod profa_chb » Pon Jun 29, 2015 12:14 am

Nisam do sada uspeo da nadjem te fotke, a guglovao sam u više navrata. Mislim da se u to vreme radila N serija, pa je sva pažnja bila usmerena na BG. Tamo ne verujem da su ih slikali, a I da jesu, ne znam na kom jeziku da ih tražim i gde :wink:

@becks slažem se za ručicu. Sedište je pomerivo po dužini, ali ipak mora vozač da se pruži preko volana da bi dohvatio...
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod DJOLE 394 » Pon Jun 29, 2015 7:07 pm

Ikarbus ne pravi buseve samo za BG... 103 i 206 nek ostave za prigrad i ostale gradove..
Image
Korisnikov avatar
DJOLE 394
Član

Pridružio se: Ned Okt 28, 2012 5:31 pm

Postod Mickey » Pon Jun 29, 2015 11:26 pm

Svakako na toj osnovi moze da se napravi dobar prigradski bus, uz modernizaciju moze izgledati jos bolje.. ali kad se doda VDO tabla i lepa sedista, novi paneli i jos neke druge stvari raste i cena...pa se verovatno dodje do slicne cene za niskopodnog, poluniskopodnog/lowentry i srednjepodnog autobusa... mozda je to razlog zavrsavanja proizvodnje ove serije.
Mickey
Član

Pridružio se: Sub Jul 26, 2008 10:30 pm

Postod profa_chb » Pon Jun 29, 2015 11:53 pm

Jedan od problema sa tablom
milos265 je napisao:Profo, planiraju li ikada ovi u Ikarbusu da pokušaju VDO tablu da ubace u 103-ku :?: :idea:

profa_chb je napisao:Nemam pojma, ne verujem, pošto nije stvar samo estestke prirode. Kompletna elektronika je drugačija, jer VDO imaju taj Kibes interfejs, i upravljačku jedinicu. Mislim da bi onda morali da rade dopunu homologacije za ECE 10 (elektromagnetna kompatibilnost), a možda i za neke druge pravilnike. Kod IK103 je sve preko klasične elektrike, releji i tako to :wink:

Ne sviđa mi se konfiguracija sedišta koji je Lasta naručila (ista kao do sada), jer nema ljudski prostora za stajanje, kao većine Beogradskih IK201. Mislim da bi bilo ok zadržati IK206 kao prigradsku varijantu, ubaciti jednokrilna vrata napred, izbaciti četvrta vrata potpuno, itd. To je daleko isplativija varijanta od projektovanja i razvoja gradsko/prigradskog zglobnog low entry-a.
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod SGB » Pon Jun 29, 2015 11:55 pm

profa_chb je napisao:Nisam do sada uspeo da nadjem te fotke, a guglovao sam u više navrata. Mislim da se u to vreme radila N serija, pa je sva pažnja bila usmerena na BG. Tamo ne verujem da su ih slikali, a I da jesu, ne znam na kom jeziku da ih tražim i gde :wink:

Немој да ме држиш за реч, али нешто се као кроз маглу сећам да аутобуси за УАЕ нису ишли као готов производ, да је доста тога требало тамо да се дорађује по њиховим стандардима, а на крају нисам ни сигуран да су уопште реализовали тај посао.
becks89 o Niš Ekspresu je napisao:Već smo utvrdili da ne postoji na planeti nešto slično.
SGB
Član

Pridružio se: Čet Sep 01, 2011 1:03 pm

Postod profa_chb » Pon Jun 29, 2015 11:57 pm

Piše u tekstu čiji sam link okačio u nekom od prethodnih postova, šta je tačno rađeno. Negde sam čuo/čitao da je napravljeno 80, ne sećam se više ni kad ni gde :wink:

http://www.danas.rs/danasrs/ekonomija/i ... _id=130708
profa_chb
Mašinski inženjer

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski, Prigradski, Medjugradski