Logo

Automobili - generalna diskusija

Slike i rasprave o automobilima.

Re: Automobili - generalna diskusija

Postod Dejan Ikarbus » Čet Jul 02, 2015 6:18 pm

Troskovi za delove za juga su jednaki troskovima za gorivo za BMW... :mrgreen:
Dejan Ikarbus
Rukovalac građevinskom mehanizacijom

Pridružio se: Ned Feb 15, 2015 5:28 pm

Sponzor

Postod niske » Čet Jul 02, 2015 11:03 pm

Aleks_BGD je napisao:
Kassbohrer je napisao:Znači nisu sve Floride In imale istu tablu...

Nisu,nisu ova tabla je prvo bila namenjenja Yugu Koral In,zamenila je onu staru klasicnu.
Image
Imao sam ja ovakvog Yuga 2005te,novog glanc 1.1 DMB motor sa bocom plina od 50l mada je mogla da stane i ona od 80l ali nista od gepeka.Lepo sam se vozao sa njim,samo posle 50 000km pocinju problemi oko potrosnje ulja,duvanja motora i tako to.Delovi su inace jeftini 2 puta sam ga razbio i sto bi se reklo za noc popravio.Farovi 500 din kom,maska 800din,sijalice 150 itd...
Yuga sam dobio od oca,nakon sto sam mu razbio nova kola u Batajnici.Dokurcilo coveku da mu stalno cukam kola pa evo ti sine radi sad sta ti volja lupaj do mile volje..Sta ces to mi bila tek prva godina za volanom. :wink:

Ova tabla je uvedena skoro pred sam kraj proizvodnje, negde sredinom 2007, pre nje je u IN model isla klasicna, ali sa belim cajgerima. Inace u Floridu su isle 3 table, Teleoptik od 1988. do kraja 2001./pocetka 2002. Onda se pocelo sa ugradjivanjem one nesrecne VDO table iz Lade 110/111/112, da bi na kraju zavrsila sa ovom korejskom tablom, koja je pocela da se ugradjuje isto kad i u Juga i Z-101.
Napravljeno je 18 dizel Florida sa 1.4 HDI motorima i nekih 75ks (cini mi se). Odnos je bio 10:8, tj. 10 je prodato, 8 je sacuvano u fabrici, ili obrnuto. Uglavnom se radi o brojkama 10 i 8. ;)
niske
Član

Pridružio se: Ned Jan 09, 2011 1:50 am

Postod Kassbohrer » Pet Jul 03, 2015 2:29 am

1.4 HDI sa 68KS je išao u Floridu. Koliko je tačno proizvedeno, teško je znati. U projekat ''najjeftinijeg evropskog dizela'' se ušlo prekasno, projektovana cijena od 7000 eura za najskuplju verziju jeste bila povoljna, ali tada već nije bilo spasa fabrici. Pojedini primjerci su sklapani godinama, a neki su i ostali nezavršeni.
Kassbohrer
Član

Pridružio se: Sre Feb 13, 2008 12:20 am

Postod branik » Pet Jul 03, 2015 9:01 am

Dizeli jesu bili sastavni deo ponude in floride. Medjuim, na dizelima je radjeno i na samom pocetku, gde su pored 1,4 i 1,6 iz tipa, u njoj trebalo da se nadju i oni "traktorskki" 1,9. Takvih florida je bilo na putevima sa onim cuvenim zastavinim metalnim probnim tablicama. tada su fabricki probni vozaci u dve smene svakodnevno imali zadatak da se provozaju od KG do Zlatibora, i to ni malo nezno.
Sastavni deo one prve teleoptik table bili su i sateliti pored volana na kome su bile komande svetala i migavaca, po ugledu na citroene.
koliko je to bilo funkcionalno, shvatili su ubrzo, pa preduzeli nesto , ni malo svojstveno sebi - restajling.
Na vrhuncu mastanja o novom modelu razmatrana je i sedan varijanta gde je trebalo da zadnji deo bude nakalemljen i podignut, nesto poput onog na ladi 110, a stopaljke bi ostale iste, uz jedan mali produzetak, kao na koralima, ili je to bila samo obicna reflektujuca platika, ne secam se vise. To je bio samostalni rad Kragujevcana jer sedan nije bio ni nalik zadnjem delu tempre.
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod niske » Pet Jul 03, 2015 11:51 am

Inace, Florida sedan je nosila interni naziv ''Zastava 104'' :D
Image
Image
Image
Image
Izvor: oldtajmeri.rs
Mislim da je onaj prvi redizajn iz 1993./94. bio prisilan, zbog odsustva Jugoplastike, a novi komponentas verovatno nije mogao (ili umeo, ili hteo) da napravi istu tablu. Inace ta novija tabla je izgledala znatno prostije, sa dosta manjim otvorima ventilacije. Doduse, ''novina'' u odnosu na Jugoplastiku je bila poluga sauga iz Z-101 umesto one moderne.
niske
Član

Pridružio se: Ned Jan 09, 2011 1:50 am

Postod Kassbohrer » Pet Jul 03, 2015 3:59 pm

Ovaj sedan bi sasvim OK da se našao u drugoj polovini osamdesetih. Problem sa Zastavom je što su modeli em kasnili, em i tad kad bi konačno ušli u proizvodnju stalno se nešto ad-hoc mijenjalo...
Evo kako je Florida prošla u Top Gear-u: https://www.youtube.com/watch?v=4XFmbwpROH0
Kassbohrer
Član

Postod branik » Sre Jul 08, 2015 12:00 am

Ovo na slikama mi lici da je model 1:1.
Ne predaje se, a ide na bananice:
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/au ... na-jug-SAD
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod Goran sk » Sre Jul 08, 2015 8:13 pm

Izgleda kao da nikada i neje se vozio :)

Image
Image
Image
Korisnikov avatar
Goran sk
Član

Pridružio se: Pet Feb 15, 2008 9:24 pm

Postod Vuk_Mackat » Uto Jul 21, 2015 5:30 pm

Interesuje me vaše mišljenje: Šta mislite o Mazdi RX8? Pokreće je motor sa Vankelovom turbinom (tzv. Rotary motor) Na Polovnim Automobilima je prosečna cena oko 6000€. Inače motor je zapremine 1.3 l. i snaga je oko 230 ks. Zbog visokog broja obrtaja postiže tu snagu. Modeli su uglavnom 2005-to godište. Dakle, koje je vaše mišljenje? Jedini problem je to što "piju" gorivo. I, da evo vam malo o performansama :D https://www.youtube.com/watch?v=GKcNR_DWw28
".... za šest meseci ljudi dignu šest kuća sa šezdeset spratova, šest vam majki nesposobnih j...m!"
-Žarko Popara, Srećni Ljudi 1993.
Korisnikov avatar
Vuk_Mackat
Član

Pridružio se: Pon Jan 13, 2014 11:15 pm

Postod Kassbohrer » Uto Jul 21, 2015 6:42 pm

Definitivno auto koje se kupuje srcem. Nažalost nisam imao priliku da je vozim, oni koji jesu kažu da je osjećaj fantastičan, čisto zadovoljstvo... traži pažnju i dobro održavanje, a nisam siguran koliko se servisa kod nas uopšte ikad susrelo sa vankel motorom...
Kassbohrer
Član

Postod arandjelovic » Sre Jul 22, 2015 7:05 pm

Šta god srce govorilo ja se ne bih usudio da kupim auto sa Vankelovim motorom. Ne radi se o turbini nego o sasvim drugačijoj konstrukciji motora, tj. rotacionom motoru. Pročačkaj malo po internetu, izgleda jako zanimljivo. Ja do sada nisam čuo iskustva majstora sa kvarovima na njemu niti sam siguran koliko njih se ikada susrelo sa njim. Sa druge strane čini mi se da sam možda najviše dva primerka video na ulici. Da je auto atraktivan, svakako jeste. Nešto ima u tome što taj koncept motora nije zaživeo.
Mercedes-Benz... The best or nothing!
Korisnikov avatar
arandjelovic
Član

Pridružio se: Uto Mar 13, 2012 11:09 pm

Postod roadcrasher » Sre Jul 22, 2015 8:46 pm

Image
evo kako rade. Vozio sam se u rx8 davno i jako je cudan osjecaj. Jedna preporuka raspitaj se kod ljudi koji su imali isti auto nedaji svakom da radi na njemu ako kupis. Regularni mehanicari cesto nemaju pojma sta je u njemu i kako ga treba odrzavati.
roadcrasher
Član

Pridružio se: Sre Jan 22, 2014 7:05 am

Postod Kassbohrer » Čet Jul 23, 2015 12:13 am

Glavne mane vankel motora su problemi sa zaptivanjem koji se javljaju usled nejedanke distribucije toplote, razlika u toploti pojedinih dijelova motora može biti i preko 100 stepeni. Drugi problem je sa tzv. presipanjem iz komore u komoru, pri niskim obrtajima, iako on i nema klasične komore za sagorijevanje već se one formiraju pomjeranjem rotacionog klipa. Mazda je kroz godine razvoja te probleme ako ne eliminisala, ono svela na podnošljivu mjeru, ali ostao je problem visoke potrošnje goriva, i visoke emisije izduvnih gasova.
Da ne bude sve o manama ti motori imaju i prednosti kao što su fantastičan odnos snaga/težina, eliminisanje čitavog niza pokretnih dijelova (klip, klipnjača, radilica), izrazito nizak nivo vibracija, itd.
Za vankel važi ono što je važilo nekad za motore sa rotacionim turbo-kompresorom tzv G-laderom, super stvar ali rezervisana za entuzijaste koji su i sami pomalo mehaničari, pogotovo to važi za polovnjake sa vankelom.
Kassbohrer
Član

Postod Aleks_BGD » Pet Jul 24, 2015 10:54 am

U principu kad stane,samo ovlasceni servis tj sama Mazda a tamo cene paprene....pa ko voli nek izvoli.
Aleks_BGD
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 9:00 pm

Postod Kassbohrer » Pet Jul 24, 2015 3:13 pm

U principu on i ne staje, čak i u slučaju havarije nastavlja kako-tako da radi, jer nema klipova, nema radilice, ulje je zapečaćeno i ne može da iscuri... totalno druga konstrukcija i drugi način rada...
Kassbohrer
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Automobili