Dracha je napisao:Poštovani Nemke ,
želeo bih prvo da Vam kažem nešto vezano za izbor autobusa vezano za Generalturist... Autobus za Generalturist vozi na relaciji Beograd-Sarajevo-....
Skadar-Tirana-Ohrid...-Skopje , gde na podvučenom potezu (a verujem da će i profesionalni vozači sa foruma isto i potvrditi) putovanje u troosovincu predstavlja pravu avanturu... (jurenje ratkspni po albanskim planinama, vožnja po putevima koja se sa troosovincem može svrstati i u adrenalin-hunter turu... o potrošnji troosovinca na tom potezu bolje i da ne pričam...) tako da dakle ne radi samo shuttle po Beogradu ili po Skopju. Kada mora za njih ide Man , kada ne mora NE IDE NIKAKO! Išla je i Setra 417 GT-HD sa vrhunskim vozačem (pogotovo za turizam

) pa se polomio autobus skroz, a gosn Pejović je jurio ratkapne i po Crnoj Gori i po Albaniji... - POENTA PRIČE - raspored ne odredjuje samo broj putnika već niz drugih stvari... čak i sposobnost vozača za odredjene aktivnosti odredjuje raspored... kao što znate i sami , vozač koji duži autobus NE DOZVOLJAVA da mu neko drugi vozi bus, a i u takvim situacijama se uvek neka glupost desi... Svako vozilo je specifično na svoj način, i dobro je da vozač koji duži bus, stalno vozi taj bus...Neki vozač zna engleski i nemački jezik , neki ne zna ali ima druge dodatne kvalitete, ne može bilo ko da vozi Koreance, ni Turke, ni da ide za Pariz, Firencu ili Beč, verujte mi...
Što se tiče kazne, u današnje vreme ovakvih komunikacija, verujte mi, svakodnevno dobijam slike, kako je ovaj vozač zapalio cigaretu, ovaj nije hteo da pomogne oko torbe, ovaj je namerno držao klimu na 17 stepeni pa su se putnici razboleli... Stoga , sa kolegama vozačima stalno razgovaram(jer smo u firmi svi kao jedna porodica) da je prevoz putnika kompleksna mašinerija u kojoj svaki šraf mora da bude na svom mestu... retko kad se dešava da mi neko pošalje mail da su vozači bili super, da je vozač blokirao visko ventilator za 4 minuta i sprečio pretovar, da je u bezbroj situacija vozač i bez da bilo ko od putnika zna sam popravio nešto na busu, da im je poneo nešto (iako su pošiljke zabranjene), da je stao i ostavio ih na pogodnijem mestu za njih na primer, da im izadje u susret na bezbroj drugih načina...ALI te stvari se podrazumevaju, i ja to znam... ali isto tako znam da su moji vozači pravi majstori, i na drumu, i pod haubom, i za volanom i sa putnicima... Kada mi stigne mail da je neko bio neljubazan ili da je napravio grešku, ja znam da je prethodnih 999 putnika koje je prevezao bilo zadovoljno, i da su po izlasku iz autobusa potapšali vozača po ramenu i rekli mu HVALA MAJSTORE... ali samo skretanjem pažnje vozačima, da se svaka greška uvek skupo plaća, možemo držati disciplinu i uslugu na nivou na kome i treba da bude... vrlo je teško zadovoljiti putnika uslugom, a mnogo ga je lako naljutiti... to je zlatno pravilo , koje mene i dalje jede iznutra, jer zaista pokušavamo da udovoljimo i putnicima i na redovnoj liniji i na slobodnoj vožnji... I da se razumemo, ja nisam juče pozvao vozača i rekao mu da vrati dnevnicu, već smo sedeli i razgovarali o celoj situaciji... Na primer, u konkretnom slučaju je prišla žena sa dvoje male dece i rekla vozaču da ako može da ne pušta film, da bi joj deca spavala... i ceo put su spavala, i kda je žena izašla u Pančevu izljubila je vozača... ALI, ona nije poslala mail...
Poštovani Srđane,
zahvaljujem Vam se na iznetom pojašnjenju, tu informaciju nisam imao, i priznajem da zaista nije trebalo da se zalećem i komentarišem ture za Generalturist bez adekvatnih informacija... Sama činjenica da Fudeks ima angažman na takvoj turi govori koliko dobro poslujete, i sa jedne strane logično je da najbolje kapacitete usmerite ka onome što donosi najbolju i stabilnu zaradu, sa druge strane, čini mi se da malo zapostavljate neke druge linije zbog toga. Očigledno je da sa trenutnim sredstvima baratate najbolje što možete, i s obzirom na brojne prinove u poslednje vreme, siguran sam da ćete uskoro imati mogućnost i da bolje pokrivate linije koje su niže na lestvici prioriteta, samo prijateljski sugerišem da Vaša konkurencija na tim linijama koje zapostavljate već radi opasan posao, i da postoji rizik da dok uspete da konsolidujete flotu i ispratite ono što radi konkurencija, izgubite nezanemarljiv broj putnika. O tome se ovde radi. Nakon iskustva na liniji, malo sam se bacio u istraživanje, tako da možete biti slobodni da mi se javite u PP ako ste zainteresovani da Vam napišem na koje firme i na kakvu uslugu tačno mislim.
Slažem se sa Vama i po pitanju iskazivanja zadovoljstva i nezadovoljstva putnika, to je na žalost pravilo koje važi za Vas u vašem poslu, i za mene u mom, kao i u svakom drugom, i protiv toga se uglavnom ne može. Međutim, ja se zaista trudim da budem maksimalno objektivan i da maksimalno poštujem nečiji trud i rad, i verujte mi, da su moji utisci bili drugačiji, odmah bih i takve podelio sa Vama i ostalima što na forumu, što van njega. Tako sam ispoštovao Lastu pre par godina, ali i pre par dana, tako sam ispoštovao i Grand TT iz Novog Sada prošle godine i slično. Ali isto tako sam kritikovao i Banbus pre par godina i još neke firme. U skladu sa tim, da ne bi bilo da sam isključivo orijentisan na kritikovanje Vaše firme ili vašeg poslovnog modela, ovom prilikom obećavam da ću prvom sledećom prilikom kada budem putovao Fudeksom i kada budem zadovoljan zatečenim to i iskazati sa istom strašću sa kojom sam izneo i ove kritike. To ovom prilikom obećavam.
Takođe cenim i Vaš pristup rešavanju situacije, i zahvalan sam Vam na tome, posebno što ste sveli rešavanje na internom nivou na razgovor sa vozačima umesto na zahtevanje da vrate dnevnice, koje su pošteno zaradili, što ja ne osporavam, a što neki drugi forumaši nikako ne mogu da utuve...