Logo

Fudeks, Beograd

Fotografije voznih parkova i rasprave o prevoznicima iz Beograda i Vojvodine.

Re: Fudeks, Beograd

Postod Nemke92 » Pet Avg 07, 2015 1:09 pm

Sloba je napisao:Ljudi, smirite malo tenzije. Ovo je mesto za zdrave diskusije a ne za ostro prepucavanje.

Nemke, razumem ogorcenost ali ipak nisi u poziciji da biras autobus. Kao korisnik usluge je sasvim razumno da izneses svoje utiske i kritike i takodje je razumno da se predstavnik firme javi i uvazi. Veliki plus za Fudeks sto se toga tice! Sto se tice cokoladica i kafe, sasvim je u redu da se ljudima dele te stvari u autobusu. Nazalost, kod nas je to malo zakasnilo ali je opet jako lep gest koji kompaniju ne kosta puno. Nije to prosjacenje, to je znak paznje.

Mala digresija, sa svojih metar i 85 sam putovao u dabldekeru koji je imao preko 100 sedista (nije Fudeks) i gde sam se ukocio, ali nekad je prosto takva potreba za tim zbog broja putnika i nedostupnosti ostalih vozila ali opet nisam osuo paljbu ni po kome jer je to borba protiv vetrenjaca, taj autobus ce i dalje imati ta ista sedista, i opet ce ga slati gde im odgovara.

Pravljenje rasporeda je jako slozena stvar, tako da te molim da pokazes razumevanje prema tome. Ljudi koji to rade su sigurno pod stresom ali uvek uspevaju tako da im svaka cast sto se toga tice.

Na kraju, samo cu da kazem da potpisujem sve sto je rekao miliraki.

Nemojte puno da se prepucavate, bezveze trosite zivce. Samo cete naterati moderatorski tim da zakljuca temu na nekoliko dana, da se glave ohlade. :)

Slobo, što se mene tiče, zdrava diskusija je i bila cilj... i moram ti reći da, iako je Aleks osuo ozbiljnu paljbu po meni bez da je birao reči, voleo bih da si mogao da ostaviš njegov post, da vide ljudi ko je kakav zapravo umesto da se ređaju da mene pljuju...

Sa druge strane, Slobo, ja ni u jednom momentu nisam tražio da biram autobus, niti sam to bilo gde napisao... samo sam izrazio svoje mišljenje, Drača se javio, obrazložio sve iz perspektive firme i na tome sam zahvalan... I s obzirom na to da je tačno da nisam u poziciji da biram autobus, ostaje da sam u poziciji da biram prevoznika, a svako novo iskustvo dovodi i do boljeg izbora sledeći put... :wink: I jeste možda sve to što sam uradio borba protiv vetrenjača, ali ja sam imao potrebu da to podelim, da iskažem svoje nezadovoljstvo, pa makar ništa ne postigao time, znam da nisam izneo samo svoje mišljenje, već mišljenje još ljudi koji su bili sa mnom kao i onih oko mene koje sam čuo da se žale...

Naravno, moje puno razumevanje ka ljudima koji prave rasporede, posebno kada je Fudeks u pitanju cenim ih i poštujem. Ali to bar meni nije bio dovoljan razlog da ćutim i trpim svoje nezadovoljstvo. Što se mene tiče, razloga za zaključavanje teme nema i neće ih biti, e sad druga stvar je što gosn. Jančić i još par kolega ne uvažavaju slobodu ljudi da imaju svoje mišljenje pa još koriste priliku da podele sa nama svoj bogati vokabular...
Korisnikov avatar
Nemke92
Član

Pridružio se: Pet Avg 23, 2013 2:12 am

Sponzor

Postod Nemke92 » Pet Avg 07, 2015 1:26 pm

Dracha je napisao:Poštovani Nemke ,

želeo bih prvo da Vam kažem nešto vezano za izbor autobusa vezano za Generalturist... Autobus za Generalturist vozi na relaciji Beograd-Sarajevo-.... Skadar-Tirana-Ohrid...-Skopje , gde na podvučenom potezu (a verujem da će i profesionalni vozači sa foruma isto i potvrditi) putovanje u troosovincu predstavlja pravu avanturu... (jurenje ratkspni po albanskim planinama, vožnja po putevima koja se sa troosovincem može svrstati i u adrenalin-hunter turu... o potrošnji troosovinca na tom potezu bolje i da ne pričam...) tako da dakle ne radi samo shuttle po Beogradu ili po Skopju. Kada mora za njih ide Man , kada ne mora NE IDE NIKAKO! Išla je i Setra 417 GT-HD sa vrhunskim vozačem (pogotovo za turizam ;) ) pa se polomio autobus skroz, a gosn Pejović je jurio ratkapne i po Crnoj Gori i po Albaniji... - POENTA PRIČE - raspored ne odredjuje samo broj putnika već niz drugih stvari... čak i sposobnost vozača za odredjene aktivnosti odredjuje raspored... kao što znate i sami , vozač koji duži autobus NE DOZVOLJAVA da mu neko drugi vozi bus, a i u takvim situacijama se uvek neka glupost desi... Svako vozilo je specifično na svoj način, i dobro je da vozač koji duži bus, stalno vozi taj bus...Neki vozač zna engleski i nemački jezik , neki ne zna ali ima druge dodatne kvalitete, ne može bilo ko da vozi Koreance, ni Turke, ni da ide za Pariz, Firencu ili Beč, verujte mi...
Što se tiče kazne, u današnje vreme ovakvih komunikacija, verujte mi, svakodnevno dobijam slike, kako je ovaj vozač zapalio cigaretu, ovaj nije hteo da pomogne oko torbe, ovaj je namerno držao klimu na 17 stepeni pa su se putnici razboleli... Stoga , sa kolegama vozačima stalno razgovaram(jer smo u firmi svi kao jedna porodica) da je prevoz putnika kompleksna mašinerija u kojoj svaki šraf mora da bude na svom mestu... retko kad se dešava da mi neko pošalje mail da su vozači bili super, da je vozač blokirao visko ventilator za 4 minuta i sprečio pretovar, da je u bezbroj situacija vozač i bez da bilo ko od putnika zna sam popravio nešto na busu, da im je poneo nešto (iako su pošiljke zabranjene), da je stao i ostavio ih na pogodnijem mestu za njih na primer, da im izadje u susret na bezbroj drugih načina...ALI te stvari se podrazumevaju, i ja to znam... ali isto tako znam da su moji vozači pravi majstori, i na drumu, i pod haubom, i za volanom i sa putnicima... Kada mi stigne mail da je neko bio neljubazan ili da je napravio grešku, ja znam da je prethodnih 999 putnika koje je prevezao bilo zadovoljno, i da su po izlasku iz autobusa potapšali vozača po ramenu i rekli mu HVALA MAJSTORE... ali samo skretanjem pažnje vozačima, da se svaka greška uvek skupo plaća, možemo držati disciplinu i uslugu na nivou na kome i treba da bude... vrlo je teško zadovoljiti putnika uslugom, a mnogo ga je lako naljutiti... to je zlatno pravilo , koje mene i dalje jede iznutra, jer zaista pokušavamo da udovoljimo i putnicima i na redovnoj liniji i na slobodnoj vožnji... I da se razumemo, ja nisam juče pozvao vozača i rekao mu da vrati dnevnicu, već smo sedeli i razgovarali o celoj situaciji... Na primer, u konkretnom slučaju je prišla žena sa dvoje male dece i rekla vozaču da ako može da ne pušta film, da bi joj deca spavala... i ceo put su spavala, i kda je žena izašla u Pančevu izljubila je vozača... ALI, ona nije poslala mail...

Poštovani Srđane,
zahvaljujem Vam se na iznetom pojašnjenju, tu informaciju nisam imao, i priznajem da zaista nije trebalo da se zalećem i komentarišem ture za Generalturist bez adekvatnih informacija... Sama činjenica da Fudeks ima angažman na takvoj turi govori koliko dobro poslujete, i sa jedne strane logično je da najbolje kapacitete usmerite ka onome što donosi najbolju i stabilnu zaradu, sa druge strane, čini mi se da malo zapostavljate neke druge linije zbog toga. Očigledno je da sa trenutnim sredstvima baratate najbolje što možete, i s obzirom na brojne prinove u poslednje vreme, siguran sam da ćete uskoro imati mogućnost i da bolje pokrivate linije koje su niže na lestvici prioriteta, samo prijateljski sugerišem da Vaša konkurencija na tim linijama koje zapostavljate već radi opasan posao, i da postoji rizik da dok uspete da konsolidujete flotu i ispratite ono što radi konkurencija, izgubite nezanemarljiv broj putnika. O tome se ovde radi. Nakon iskustva na liniji, malo sam se bacio u istraživanje, tako da možete biti slobodni da mi se javite u PP ako ste zainteresovani da Vam napišem na koje firme i na kakvu uslugu tačno mislim.

Slažem se sa Vama i po pitanju iskazivanja zadovoljstva i nezadovoljstva putnika, to je na žalost pravilo koje važi za Vas u vašem poslu, i za mene u mom, kao i u svakom drugom, i protiv toga se uglavnom ne može. Međutim, ja se zaista trudim da budem maksimalno objektivan i da maksimalno poštujem nečiji trud i rad, i verujte mi, da su moji utisci bili drugačiji, odmah bih i takve podelio sa Vama i ostalima što na forumu, što van njega. Tako sam ispoštovao Lastu pre par godina, ali i pre par dana, tako sam ispoštovao i Grand TT iz Novog Sada prošle godine i slično. Ali isto tako sam kritikovao i Banbus pre par godina i još neke firme. U skladu sa tim, da ne bi bilo da sam isključivo orijentisan na kritikovanje Vaše firme ili vašeg poslovnog modela, ovom prilikom obećavam da ću prvom sledećom prilikom kada budem putovao Fudeksom i kada budem zadovoljan zatečenim to i iskazati sa istom strašću sa kojom sam izneo i ove kritike. To ovom prilikom obećavam.

Takođe cenim i Vaš pristup rešavanju situacije, i zahvalan sam Vam na tome, posebno što ste sveli rešavanje na internom nivou na razgovor sa vozačima umesto na zahtevanje da vrate dnevnice, koje su pošteno zaradili, što ja ne osporavam, a što neki drugi forumaši nikako ne mogu da utuve...
Korisnikov avatar
Nemke92
Član

Postod Nemke92 » Pet Avg 07, 2015 1:32 pm

Dracha je napisao:A evo kad smo kod tabli i vozača i putnika, moram da ispričam jednu situaciju od pre neko veče... Naime zbog katastrofalnih gužvi na granici, autobus za Beč je kasnio na postavljanje na stanicu BASa, najavljeno je kašnjenje od 30 minuta da autobus ode do garaže, da se brzinski očisti(pohvale za tim u garaži koji su reagovali kao u McLarenovom pit-stopu) i za odlazak je bilo planirano 55 putnika... Gospodin Pejović je umesto u garaži, bio sa putnicima na stanici, autobus je kasnio 40 minuta, i jel znate koliko je putnika povezao za Beč? 55 ! I kako onda tog vozača poslati sa turcima, koreancima ili negde treće(čitaj Crnu Goru) , kad njega i putnici znaju i vole da putuju sa njim...

A u skladu sa obećanim ranije, moram da iskoristim priliku i da kažem da sam igrom slučaja bio prisutan kada se ova situacija desila. Naime, u popodevnim satima pre nekoliko dana čekao sam 46-icu na autoputu kod Steco Pointa, Setra 417GT HD je odjurila autoputem u pravcu garaže i vratila se u suprotnom pravcu pre nego što je meni stigao gradski autobus... :lol:

Tada sam mislio da je samo išao ka Autokomandi da se okrene, međutim sada znam o čemu se radilo... To je bilo 1. ili 2. avgusta predveče, Drača će me ispraviti ako to nije ta situacija... A ukoliko jeste, zaista čestitam na brzom servisu autobusa!
Korisnikov avatar
Nemke92
Član

Postod Dracha » Pet Avg 07, 2015 2:59 pm

Mislim da je tačno tada i bilo... a da stvar bude gora celu zavrzlamu je i napravio jedan MAN koji je ostao u kvaru u Nemačkoj, tako da sam i ja ljut trenutno na sve MANove ovoga sveta ... :)
Dracha
Član

Pridružio se: Uto Feb 18, 2014 12:38 pm

Postod toma » Pet Avg 07, 2015 3:04 pm

Man sa Ns tablicama i Man ex Kompas - mislim ubedljivo najbolji kod nas trenutno.
toma
Član

Pridružio se: Pet Dec 18, 2009 7:36 pm

Postod Nemke92 » Pet Avg 07, 2015 3:17 pm

Drača, onda se trenutno slažemo oko MANova... :lol: bitno da je situacija rešena na najbolji mogući način za firmu i putnike! :D A MANove kandidujem za zamenu koja je dočekala gbr. 15 :mrgreen:

Tomo, da to nije isti autobus? Moram da dodam Lastinu poslednju seriju Lion's Coacha, imaju full kožna sedišta duplo deblja od standardnih, vrlo su udobni, a reže skoro kao Evobus... :D
Korisnikov avatar
Nemke92
Član

Postod toma » Pet Avg 07, 2015 3:19 pm

Nije isti. A zaboravio sam i te iz Laste, oni su skoro novi.
toma
Član

Pridružio se: Pet Dec 18, 2009 7:36 pm

Postod Gasa Toplica » Pet Avg 07, 2015 4:55 pm

Evo ja cu ukratko da se ukljucim,recicu kako se nekad putovalo autobusom na duzim relacijama.U vreme SFR Jugoslavije na medjunarodnim linijama kao i prema Jadranu putovalo se tada sa:Sanosima,Tamovima,Dubravama itd.Secam se 1997 kada sam isao na more isli smo iz Arandjelovca sa Sanosom s-415 firme Strela Sumadija Arandjelovac.Isli smo nocu,vracali se preko dana sa istim autobusom.Autobus je imao Famosov motor od 200ks,nije imao wc,audio i video opremu,mini kuhinju,fridera kamoli klima uredjaj kao ostali turisticki autobusi,jer je to bio klasican medjugraski autobus.Uzbrdicu posle Uzica prema Zlatiboru savladjivao je u trecoj brzini oko 2000 obrtaja ce cuo motor,itd da ne duzim.Mozda za to vreme nije bio adekvatan autobus za tu relaciju posto tada firma od turistickih autobusa je imala koliko se ja secam samo dva Tama 260a119 jedan od njihje isao tada u toj turi,a putovali smo tada preko majkine firme(odnodsno preko sindikata),ali ja sam tada uzivao u voznji a moguce i ostali putnici.
Gasa Toplica
Član

Pridružio se: Čet Nov 10, 2011 1:36 pm

Postod Kassbohrer » Pet Avg 07, 2015 5:10 pm

@PEX
Ovaj drugi na motoru mi nešto poznat... Da nije možda nekad prije recimo 10-ak godina vozio u BS Toursu?
Kassbohrer
Član

Pridružio se: Sre Feb 13, 2008 12:20 am

Postod PEX » Pet Avg 07, 2015 7:52 pm

Jeste, Zlaja..godinama vozio Trebinje sa 315 gt-hd. Dobar lik i odlican vozac.
PEX
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Apr 02, 2009 1:37 am

Postod Kassbohrer » Pet Avg 07, 2015 11:41 pm

Da Zlatko, zaboravio sam bio ime, vidim da mi je jako poznat čovjek, vozio sam se masu puta sa njim, kako ne bi bio dobar vozač kad je godinama peglao Čemerno i to starim uskim putem :) On i Bradonja su radili Trebinje samo nisu sa Setrom nego sivo-plava O303 je bila u pitanju, poslije se promjenio i autobus i posada. S315 GT-HD je prebačena na TB tek kasnije poslije 2009. ali ja tad već nisam putovao busom pa ne znam ko je tada vozio.
Sjećam ga se kao jako kulturnog i prijatnog čovjeka i drago mi je da je sad na dobrom busu i dobroj liniji.
Kassbohrer
Član

Pridružio se: Sre Feb 13, 2008 12:20 am

Postod PEX » Sub Avg 08, 2015 12:05 am

Moguce da je uglavnom peglao sa 0 303-jkom, ali sigurno znam da je spominjao i 315-icu, kao i belo zelenu 315 hd koja je zavrsila u 4. Decembar Niksic. Pricao mi je kako se bas rado seca te linije, i lepih dana provedenih u Trebinju.
Da, jako kulturan, miran i fin covek, on i stari rade vec 3 godine zajedno, i zaista nikakav problem nisu imali.
PEX
Profesionalni vozač

Postod branik » Ned Avg 09, 2015 1:46 pm

Onda ce ti problem biti retke pauze.
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod Dracha » Pet Avg 14, 2015 10:55 am

Poštovani ljubitelji FUDEKSa,

da se i ova gospođa pohvali da više nije "ćosava"

mnogo znače ratkapne, pogotovu originalne...

Image
Dracha
Član

Pridružio se: Uto Feb 18, 2014 12:38 pm

Postod PEX » Pet Avg 14, 2015 12:45 pm

Ove orginalne su i najlepse, samo su bas skupe. Celokupan savrseni izgled pomalo kvari ova na pogonskoj osovini, koja se inace stavljala na Setre serije 300, i na multiclass iz serije 400. Mada u praksi su se bolje pokazale, jer su elasticnije i teze spadaju.
PEX
Profesionalni vozač

PrethodniSledeća

Povratak na Prevoznici iz Beograda i Vojvodine