Kao što sam gore i napisao, 5.8 sam putovao Jugoprevozom od Smederevske Palanke do Šušnja, i nazad 16.8.
Pre početka ove male "reportaže", želeo bih da skrenem pažnju na neljubaznost gospođe koja radi na šalteru u Velikoj Plani.
Kupio sam karte preko sajta Jugoprevoza, istog dana uplatio, i sutradan sam hteo da mi pošalju karte busom za Palanku ili da odem po njih. Pomenuta gospođa je kada sam pozvao stanicu u Velikoj Plani rekla da ne može da mi napiše karte jer radi i na šalteru za prodaju i informacije i javlja se na telefon. Na taj izgovor je dodala da kontaktiram sutra kolegu koji radi u 1. smeni. Nakon kraće "rasprave" preko telefona odlazim tamo, i ona mi piše karte (tri komada), na šta je potrošeno 5 min. Tu je bio jedan radnik Jugoprevoza, sa kojim sam popričao. Između ostalog sam mu spomenuo da da im većina članova foruma zamera "forsiranje" Trendlinera, on je to opravdavao time što Trendliner ima 5 sedišta više. Kada je čula da spominjem forum, vozni park i poslovanje, odmah je spustila loptu.
Iskreno sam se nadao Tourismu u Axialu 70, pa u krajnjem slučaju i Axialu 50 i Intouru. Međutim, u oba pravca sam imao tu "čast" da se vozim prigradskim autobusom na međunarodnoj liniji, dugoj 500 km. Naravno, u pitanju je Trendliner.
U odlasku sam putovao Trendlinerom registarskih oznaka VP 002 LU, dok je u povratku bio VP 001 LU.

Dok smo pakovali torbe mislio sam da će biti sve uredu, međutim sam bio užasnut mestom za noge(što dokazuje ova slika). Malo je falilo da se ukočim.

Imao sam istu situaciju kao i član Nemke 92. U Velikoj Plani na peron pored nas je pristala Temsa Safari RD(još nije bila na forumu) Trans juga iz Obrenovca na liniji Beograd - Despotovac.
U pauzama su se svi žalili na ukočenost i na bolove u predelu kičme i vrata. U odlasku nije bilo filma, tihe muzike je bilo samo kod vozača, koja se jedva nazirala u četvrtom redu. Iznad sedišta nije bilo "kontrolne table" za svetla za čitanje (kojih nije ni bilo) i klimu. Klima je s vremena na vreme duvala kao nezdrava, tako da sam u jednom trenutku sedeo u duksu sa kapuljačom na glavi. Ne krivim posadu zbog klime, jer je klima u isto vreme duvala napred svom svojom jačinom, a pozadi uopšte. Posada, koja je maestralno odradila svoj posao, je bila jedina svetla tačka ovog putovanja.
Da su bila maksimalno udobna, a nisu, sedišta prigradskog autobusa nikako nisu mogla da zadovolje potrebe jednog prosečnog putnika na putovanju dugom 500km i 13h provedenih u njima.

Popunjenost je bila 50/55.
16.8.

U povratku je bilo filma, i tihe muzike kao u odlasku. Autobus je bio pun 55/55. Upitao jednog radnika gde su Berkhofi i Tourismo rekao da one koje treba da zanima raspored autobusa, ne zanima. Kaže da gledaju samo što više karata da prodaju i da stave što više ljudi u jedan autobus.
Takođe, u Budvi je na peronu pored bila Setra 315 HD čini mi se Alo expressa iz Podgorice. Ponovo sam se našao u nezavidnoj situaciji.
Evo još nekih fotografija:
"Fontana" Ušće

Unutrašnjost i još neki detalji:

Dugme STOP na rukodržaču koji je u sklopu galerije:

"Kontrolna tabla" iznad sedišta putnika, koja nema nikakvu funkciju osim tri male LED lampice, otvor za klimu koji se nalazi kod svakog 4 - 5. reda sedišta.

Fabrička numeracija sedišta

Takođe dugme STOP kod sedišta iza vozača

Numeracija i logo na kapicama sedišta

Kontrolna tabla

Isto malo mesta za noge kao i u odlasku

Sedište do prolaza otpozadi, dok je sedište do prozora imalo samo mrežicu

WiFi koji je bio u funkciji samo na teritoriji Srbije, je bio jako male brzine, skoro da nije ni postojao.
Tako i 2. godinu za redom ja ne mogu naći odgovarajućeg prevoznika za Crnu Goru. Prošle godine je to bila Lasta, sa kojom je iskustvo katastrofalno, a ove godine Jugoprevoz, sa kojim je iskustvo nešto malo bolje, ali opet nedovoljno.
Nisam očekivao ni muziku, ni film, ni čokoladice, ni osveženje ali jesam sedišta turističkog autobusa, mlađi turistički autobus sa toaletom i naravno, odgovornu i profesionalnu posadu. Za posadu sam imao "sreće"(da nazovemo tako, jer svaka posada treba biti odgovorna i profesionalna), a sa svim ostalim ne. Opet želim da naglasim da je posada bila maksimalno korektna i da je svima izlazila u susret. Sada vidim da je Jugoprevozu bitnija zarada(što je i normalno), ali shodno sa tom zaradom koju putnici dotiraju treba se prižuti i usluga, koja je ovde stvarno minimalna, bar po mom iskustvu. Tako da ću verovatno sledeće godine bolju priliku potražiti kod nekog prevoznika koji ima polazak iz Beograda (Fudeks, Trans jug, Banbus i slično).