Logo

GIPS, Tuzla

Slike i rasprave o gradskom prevozu u gradovima u Srbiji i regionu.

Re: GIPS, Tuzla

Postod damir fido » Sub Maj 02, 2015 12:09 pm

U VP je bilo 6 Volvo B10M-50/Den Oudsten B89.Veoma slicni kao i ostali Den Oudsteni ali ipak sa nekim razlikama a najveca je sto su mu zadnja vrata bila skroz nazad i što je na Volvo šasiji sa centralno postavljenim motorom.Kod ostalih je motor nazad.Dva su sigurno rashodovana a evo jedan a on je neki dan rashodovan.

Image

Od dvije MB 0303 ex Trans Turist,više ni jedna ne radi.Ona bijelo-plava i još jedna slicne šeme kao i ova na slici.Na slici je ex prevoz radnika Kreka.Inace bio je obicaj od Trans Turista uzimati za njih izluzene autobuse a koji su u Gips sluzili za prevoz radnika i vanredne,tako da su poslije MB0303 nekad kasnije uzeta i tri translinera.Oni su nedavno i farbani tako da ce još posluziti.Sljedeci na redu,poštujuci tu logiku,bi trebali biti zeleni Eurolineri ali dolaskom novog gazde ko zna.

Image

Image

Neki dan sam vidio jedinog preostalog troosovinca u bazi Daf/Den Oudsten Alliance B89i .Prije 3-4 godine svi oni su odjednom stihijski rashodovani a samo je ovaj prezivio na prevozu radnika,tako da ga je bilo teško sresti.Šta bi sa njim zadnjih dana,ne znam.

Image

Bilo je još autobusa na prevozu radnika ali su radili van grada gdje su bili i stacionirani pa i nisam puno ni vidjao.Kojekakvih niskih 0303 Grafova Steyra jedna Setra 215 Sanos 415.Bilo je i 10 Toyota Coaster ali su povucene.
Ništa se bitno dugo nije desavalo,osim mijenjanja reklama na autobusima a prve znacajnije prinove su stigle negdje polovinom prošle godine i to dva Volvo 8500 B7RLE Säffle(skoro ih je još došlo).Reklamirali su se da imaju posebnu rampu za invalidska kolica a što je tacno.

Image

Image

Image

i jedna kad su bile poplave.Za dobru sliku nekad moraš pokisnuti do gole koze. :D

Image
damir fido
Član

Pridružio se: Sub Jun 25, 2011 7:28 pm

Sponzor

Postod damir fido » Sub Maj 02, 2015 10:15 pm

Dolaskom novog vecinskog vlasnika(Junuzović kopex)pocele u da pristizu ozbiljne prinove.Negdje u 9-om mjesecu ostao sam zatecen ovim prizorom :D Baš neocekivano.

Image

Prvo su dva poceli da rade a ubrzo još dva.Ustvari pet-jedan CNG.Njega vec znate,pošto sam ga postavljao u proizvodjace.Evo prvo on pa i neki ostali.

Image

Image

Ovaj je posebno lijep sa ovim ratkapama.

Image

Image

Image

Evo i jedna zimska.

Image

Nedavno je poceo i šesti da radi malo svijetlije nijanse.

Image

Ubrzo i 4 Jonckheere Transit.Ima ih još.

Image

Image

4 Mana NG 313

Image

Image

Nekoliko Mercedes Vario 815D City.Imaju dvoja vrata.

Image

Eto to je uglavnom to.Ima još solo Manova,Jonckheere Transit i Volvo 8500 B7RLE Säffle što se vidjelo.Navodno ima još dosta autobusa novih ali još ne voze.Ustvari sad su dvije baze,jedna stara a druga nekih 15-km od Tuzle pa je teze dostupna,pa se i ne zna sta ima dole.Nešto kao kinder jaje.Inace vozila uglavnom idu na farbanje poslije dolaska.

profa_chb je napisao:Lepa reportaža :)

Sviđa mi se reklama na ovom poslednjem busu, samo mislim da bi bio lepši sa jednobojnim prednjim krajem :)

Hvala profa.Ustvari u trenutku tvog posta je bio samo dio reportaze.Zapustilo se pa se nabralo posla a ne moze odjednom.Sto se reklame tice,slazem se ali je ovako ako ništa bio simpa :D Evo ga neki dan u tuznom izdanju.Tu je i jedan Berrkhof i jedan Den Oudsten Volvo sa Gorenje reklamom..Postavljen je i on dok je radio.

Image

Inace uveden je i elektronski sistem naplate pa na njihovoj stranici imate više informacija koga zanima.To je uvedeno ovih dana.
http://gipstk.com/
damir fido
Član

Postod profa_chb » Ned Maj 03, 2015 1:24 pm

Još jednom, svaka čast za reportažu! :)

Lepi su vam novi busevi, mada mi ovi stari imaju neki šmek :) Je l' taj na šasiji B10L?
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod damir fido » Pon Maj 04, 2015 12:21 am

Znaci na toj Volvo šasiji bi trebalo da je samo 6 autobusa sa centralno postavljenim Volvo motorom a tu spada i ovaj sa reklamom Gorenje.Ostali koji su u vecini su na DAF šasiji.E sad nekad sam zavirio u saobracajnu od jednoga i pisalo je DM 580 u nekoj od rubrika a moguce da je to oznaka za DAF šasiju.Nisam baš ni ja neki ekstra poznavalac.Meni ovi Den Oudsteni baš i nemaju neki šmek ali su sasvim solidni.Naravno MB 405 itekako imaju šmek:D I ne bi imao ništa protiv da obrišete moje šuplje postove od prije a na istorijat cu se ponovo vratiti,pošto sve slike imam.
damir fido
Član

Postod profa_chb » Pon Maj 04, 2015 12:42 am

B10L je niskopodna Volvoova šasija sa motorom pozadi, i vertikalno postavljenim hladnjakom sa desne strane, iza III vrata (kao na ovom busu sa plavom reklamom za Clipsy) :wink:

B10M su ovi srednjepodni sa centralno postavljenim motorom o kojima ti pričaš :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod Sloba » Pon Maj 04, 2015 7:14 am

Bravo za reportažu, Damire! :)
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod mate » Pon Sep 07, 2015 10:09 pm

Gbr.97

Image

Gbr.98

Image

Gbr.1082

Image

Gbr.2103

Image

Gbr.2429

Image

Gbr.2490

Image
mate
Član

Pridružio se: Čet Jun 11, 2009 9:42 pm

Postod mate » Pon Sep 07, 2015 10:10 pm

Gbr.2499

Image

Gbr.2557

Image

Gbr.2567

Image

Gbr.2618

Image

Gbr.2621

Image

Gbr.2680

Image
mate
Član

Pridružio se: Čet Jun 11, 2009 9:42 pm

Postod direktor » Čet Sep 10, 2015 10:30 pm

Jos kad bi ugradjivali idpsleje umjesto tabli i odvratnog natpisa imena firme na mjestu dispeja se u svemu fino jedino sto je sareno za odrzavanje nabavku djelova za toliko razlicitih modela
gsp je zakon
direktor
Član

Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 5:17 pm

Postod Manas » Pon Dec 07, 2015 7:10 pm

GIPS se u zadnjoj turi pojacao sa 9 MANova A23, 15 MANova A21 CNG, Volvo B10L itd.

Vise na: http://www.bhbus.ba/bhbus-u-posjeti-jun ... ips-tuzla/
Manas
Član

Pridružio se: Pon Jul 23, 2012 12:26 am

Postod cone » Pon Dec 07, 2015 9:21 pm

Okači slike ovde da vidimo! :wink:
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 12:49 pm

Postod Manas » Pon Dec 07, 2015 11:05 pm

Autor slika: Semir Sadikovic
bhbus.ba
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Ostale slike na: http://www.bhbus.ba/bhbus-u-posjeti-jun ... ips-tuzla/
Manas
Član

Pridružio se: Pon Jul 23, 2012 12:26 am

Postod cone » Uto Dec 08, 2015 12:05 am

Bogami, lepo se GIPS ponovio! :wink:
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 12:49 pm

Postod damir fido » Sre Dec 09, 2015 11:25 am

Nekoliko solo Manova CNG je krenulo sa radom.Volvo još ne.Tuzlanski smog nije dozvolio kvalitetniju sliku :D Inace ona 4 Mana SG313 su povuceni i valjda na prodaju.Na prodaju su i 2 plava Volvo 8500 i Translineri od ex Trans Turist.

Image

Image

Prije oko 2 mjeseca je stiglo 4MB O815

Image

Jedan VW Crafter.Mislim da ga je pravila neka BiH firma koja se bavi preradama

Image

Malo stare garde.Ovaj je kroz nekoliko dana imao udes sa smrtnim ishodom.Ne u njemu,nego malom autu.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
damir fido
Član

Postod MILE » Sre Dec 09, 2015 5:30 pm

damir fido je napisao:Image
Šta je ovo gde je ubačena kartica, neki sistem za naplatu ili?
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski prevoz u regionu