Logo

Gradski prevoz u Pragu

Slike i rasprave o gradskom prevozu u gradovima u Srbiji i regionu.

Re: Gradski prevoz u Pragu

Postod Miki » Sub Sep 26, 2015 4:05 pm

Specijalna vozila

4053-4525-4532-5001-5007
Kompozicija od pet teretnih vozila. Tramvaj (motorno vozilo) 4053 iz 1917. godine je korišćen za prevoz uglja, rasutih materijala i delova tramvajske infrastrukture. rashodovan je 1975. godine. Tokom svog života mnogo puta je remontovan i njegovo sadašnje stanje odgovara izgledu iz 60-ih. Teretni vagoni se uglavnom razlikuju po nameni koju su imali. Vagon broj 4525 isporučen 1917. godine nalazi se u originalnom stanju i korišćen je do 1966. za transport uglja, pepela i šljake (otuda "uhelka"). Vagon 4532 ("ochsner") proizveden je 1926. godine i bio je namenjen za prevoz rasutih materijala i materijala za asvaltiranje. Rashodovan je 1976. godine. Druga dva vagona korišćena su za prevoz teških mašina, uglja, pepela, građevinskog materijala, kao i hrane i očišćenog snega sa ulica. Vagon broj 5001. je proizveden 1898. a vagon broj 5007 1909. godine na šasiji Hlavaček železničkog vagona (1897.).
Image

4072-xx-xx
Električna lokomotiva iz 1952. godine služila je za pomeranje vagona u Centralnoj radionici u Rustonci, gde je i napravljena za sopstvene potrebe. Nakon ukidanja pruge do Rustonke 1984. godine, lokomotiva je rashodovana. Nalazi se u stanju iz perioda posle 60-ih. Dva spuštena vozila bez broja su korišćeni za prevoz železničkih šina i ostalih železničkih infrastrukturnih jedinica. Jedno vozilo je proizvedeno 1917., a drugo 1946. godine. Oba su sačuvana u svom originalnom stanju i napunjena kraćim šinama. Prvobitno su se koristila za prevoz šina dužine do 20 metara. Vozila su korišćena nepromenjena do 1984. godine.
Image

5034
Prikolica za prodaju karata napravljena je 1928. godine nadogradnjom stare prikolice (izvorno broj 110 koja je služila za tramvaj sa konjskom vučom, izgledala je isto kao i muzejski primerak broj 90). Ova prikolica je zadnji put korišćena 1975. godine. Vraćena je u stanje iz perioda 1939.-1952.
Image
Izvor: https://commons.wikimedia.org
(Ova prikolica nije bila u muzeju za vreme moje posete.)

5101
Prikolica transformatorske podstanice služila je za napajanje trolejbuske mreže gde stacionirane podstanice nisu bile u stanju da zadovolje potrebu tražnje (na primer, tokom raznih skupova, kao što je Spartakiáda). Isporučena je 1930. godine i bez većih problema je korišćena do 1967.
Image

2504
Cisterna sa vodom dolazi sa originalnog tramvaja izgrađenog u Centralnoj radionici u Rustonci 1922. godine na šasiji starijeg rashodovanog tramvaja (motornog vozila) iz 1897. Osim cisterne, ostali delovi tramvaja nisu sačuvani do današnjeg dana (cisterna je korišćena do 90-ih godina kao rezervoar vode u depou Hloubtein). Ovi tramvaji sa prskalicama su rashodovani krajem 50-ih. I dva mala vozila iz 1940. na kojima su bile postavljene cisterne korišćeni su za vuču starih tramvaja sa slomljenim osovinama.
Image

xx
Akumulatorska kolica napravljena u Rustonci 1934. godine. Korišćena su za sporo prebacivanje tramvaja u Rustonku na popravku i prebacivanje preko klizne platforme u radionici. Čak i 70-ih godina kolica su korišćena za guranje i vuču autobusa koji su popravljeni u Rustonci. Kolica su u originalnom stanju.
Image
Izvor: https://commons.wikimedia.org
(Ova kolica nisu bila u muzeju za vreme moje posete.)

4092
Specijalno motorno vozilo proizvedenu u Schörlingu u Nemačkoj. Tramvaj je dizajniran za brušenje šina i bio je u funkciji od 1966. do 2002. godine. 1998. godine tramvaj je nadograđen i počeo je da se koristi i za popravku tela i električne opreme. Njegovo stanje odgovara izgledu neposredno pre povlačenja iz upotrebe.
Image

SZ1
Samohodna mašina dizajnirana da popravi tramvajske šine pomoću gumenih profila. U radionicama Dopravnog podnika proizvedene su tri mašine ovog tipa od 1977.-1983. godine nadogradnjom starijih mašina za pakovanje.
Image

T 212
Lokomotiva za podzemnu železnicu sa punim imenom T 212.1614 je isporučena 1977. godine i bila je napravljena na šasiji iz 1968. Služila je do 2001. godine uglavnom za guranje podzemin vozila (metroa) po depoima i tunelima. Njeno trenutno stanje odgovara stanju neposredno nakon proizvodnje.
Image
Izvor: http://www.mhdcr.biz
(Ovo vozilo nije bilo u muzeju za vreme moje posete.)

7
Montažna kula Praga napravljena je 1948. godine u Centralnoj radionici u Rustenci na kamionskoj šasiji modela Praga RN i bio je u upotrebi do ranih 70-ih. Kula ("vešala") je korišćena za popravku tramvajske i trolejbuske kontektne mreže.
Image

92
Montažna kula Mercedes isporučena je Pragu 1966. godine. Specijalnom nadgradnju proizvela je firma Schörling iz Nemačke. Vozilo je saobraćalo bez većih promena do 2001. godine.
Image

6-0220
Montažna kula Škoda 706 RT sa nadgradnjom nemačke firme Schörling. Ovo vozilo iz 1968. godine je prvo opremljen stajnim trapom koji omogućava kretanje automobila na otvorenom putu. Vozilo je rashodovano 2001. godine.
Image
Izvor: http://citarol.rajce.idnes.cz
(Ovo vozilo nije bilo u muzeju za vreme moje posete.)
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Pridružio se: Pon Maj 16, 2011 2:23 pm

Sponzor

Postod roadcrasher » Ned Sep 27, 2015 7:05 pm

sta je stajni trap?
roadcrasher
Član

Pridružio se: Sre Jan 22, 2014 7:05 am

Postod Miki » Pon Sep 28, 2015 4:26 pm

4217
Njega nema u prospektu, a i nije u baš reprezentativnom stanju. :)
Image
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

Radnici
Kako su nekada izgledali kondukter i radnik na održavanju šina. :)
Image
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

Makete

Jedna od brojnih maketa koje se nalaze u posebnoj prostoriji u depou.
Image

Tatra R1
1968. godine počeo je da se razvija ovaj model za projekat praškog metroa. Pravljen je od lakših materijala (metala) kako bi mogao da prolazi kroz Nuslenski most koji je prvenstveno konstruisan za potrebe podzemnog tramvaja. Takva struktura vozila nije prošla protiv požarne testove. To je zahtevalo upotrebu težih materijala, što bi zahtevalo modifikaciju Nuslenskog mosta. Tokom 1970. i 1971. godine napravljena su dva ovakva vozila. 5. maja 1971. vozila su imala test vožnju u depou Kačerov. Iako se znalo da od kupovine ovog modela nema ništa, Tatra je želela da stekne iskustvo sa ovim modelom i da proba da ga plasira na druga tržišta. 14. januara 1972. godine došlo je do nezgode kada je došlo do sudara ovog vozila. Razlog što R1 nije izabran u Pragu jeste i što Tatra ne bi uspela da na vreme isporuči potrebnu količinu vozila. Zbog toga je, pomalo politički, izabran je ruski proizvođač Metrovagonmaš i model Ečs. Nema sačuvanog vozila R1, osim ove makete u skali 1:10 iz 1969.-1970. godine koja se nalazi u Muzeju Dopravnog podnika.
Image

Depo Kačerov
Prvi depo za vozila podzemne železnice (metro) u Pragu. Ovaj depo sa svojim vozilima održava metro liniju C. Nalazi se pored autoputa Brno-Prag (put u donjem delu slike), pa ako idete Lastom za Prag, pri ulasku u isti ćete sigurno videti depo sa desne strane.
Image
________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Stajališni stubovi

Jedan stariji... :)
Image

I jedan noviji stajališni stub koji se ne razlikuje mnogo od ovih današnjih. :)
Image

Sedišta
Tapacir sa sedišta levo sam pre par godina video u nekim SOR-ovima NB 12 i od tada više nijednom. Tapacir sa sedišta desno je unificirani za sve autobuse Doravnog podnika nebitno da li su stari 2 ili 20 godina (izuzeci su midibus Solarisi).
Image
________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Kafe-restoran

Mislim da lepše stolice za šank ne postoje. 8-)
Image
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Utisci u iz Muzeja su fenomenalni. Ima puno vozila, a opet nisu sva izložena što vas tera da dođete opet. Na skoro svakom vozilu su otvorena bar jedna vrata tako da možete zaviriti, ali ne i da uću u unutrašnjost što je sprečeno postavljanjem manje žičane ograde. Vozila su sva u perfektnom stanju i za svako vozilo ima opis. (Jedina mana jeste što su vozila zbog malog prostora zbijena i što drvene grede smetaju pri slikanju. Takođe, postoji veliki broj suvenira, od koliko-toliko jeftinih majici, nalepnica, slika, pa sve papreno skupih minijaturnih maketa vozila. Kao što sam već spomenuo, karta je smešno jeftina (35 Kč ili oko 150 dinara) i svaki ljubitelj prevoza mora da ga poseti, nebitno koliko dana boravio u Pragu, jer za ceo obilazak muzeja nije potrebno više od sat vremena laganim hodom i obilaskom svakog modela. Pored toga preporučujem vožnju istorijskom linijom 91 koja traje oko sat vremena i ide od Depoa Strešovice do Vystavište Holešovice. Tramvaj ne ide nimalo sporo, a jak zvuk koji proizvode točkovi je nešto posebno što treba čuti. Pored toga, možete jesti ili popiti piće u kafe-restoranu u samom Depou Strešovice gde je unutrašnjost izlepljena brojnim slikama tamvaja i autobusa, relacijskim tablama itd, plafonjere su oslikane oznakama za stajališta, zatim plavim oznakama brojeva linija kao na starim T3, a za šankom sedite u tramvajskim stolicama. Neverovatno iskustvo, a ja ovaj mesečni serijal slika završavam sa grupnom slikom trolejbusa u muzeju. 8-) 8-) 8-)
Image
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Postod Miki » Pon Sep 28, 2015 4:32 pm

roadcrasher je napisao:sta je stajni trap?

Ne znam kako se ovo drugačije zovu ove nožice što se spuštaju za povećanje ravnoteže vozila. Pa kad se s tim podigne u vis, omogućava protok saobraćaja ispod njega (mislim na Škodu 706 RT). 8)
Image
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Postod roadcrasher » Uto Sep 29, 2015 2:08 am

hvala na objasnjenu a i na reportazi ja sam uzivao citajuci i gledajuci slike!!!
roadcrasher
Član

Pridružio se: Sre Jan 22, 2014 7:05 am

Postod Miki » Uto Sep 29, 2015 3:53 pm

Hvala ti za pohvale, drago mi je da si uživao. :D
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Postod Miki » Sub Okt 24, 2015 3:31 pm

Nastavljamo sa slikama, doduše, sada sa interneta. :)

Prag je naručio 250 Škoda 15T, prvih 125 su ovakve kao na mojim slikama, a od avgusta su počeli polako da pristižu i drugih 125 koje su malo drugačije. Razlikuju se po tome što imaju klimu, Wi-Fi i plastična sedišta, kao i drugačiju prednju i zadnju masku i drugačiju kolor šemu. Takođe, imaju i bolje mehaničke kočnice. Prednja i zadnja maska su promenjene kako bi se smanjio broj plastičnih delova i ubrzala popravka i čini mi se da su iste kao kod Škodi u Rigi. Kolor šema više nije crveno-siva već crveno-bela (i žuta na prednjoj masci).
Izvor: http://praha.idnes.cz/prvni-inovovana-t ... zpravy_nub

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Postod Miki » Pon Maj 23, 2016 4:59 pm

Tatra T3R.P

Od ovog modela jedna slika, dosta sam ih slikao prethodnih godina. :D
Image

Tatra T3R.PLF

Izgleda da mi je u Temišvaru bio mastan objektiv, jer su sad slike odlične. :)
Image

Tatra T6A5

Sad i u Sofiji uživaju u ovom tramvaju. 8-)
Image

Izgleda da u Pragu pogoni često menjaju linije, jer prošli put kad sam bio nije bilo ovog modela na liniji 7. :)
Image

Unutrašnjost prelepa, lepo mu stoje naranžaste šipke, a ono što najviše volim jesu vrata koja se otvaraju ka spolja. :D
Image
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Postod Miki » Uto Maj 24, 2016 6:44 pm

Škoda 15T

Izgleda da im je istekla garancija, jer su počeli da im postavljaju reklame. :)
Image

Sedmica "vata" krivinu i nastavlja put ka okretnici Radlická. 8-)
Image
Image

I u suprotnom smeru, ka okretnici Černokostelecká. :D
Image

Iako sam već postavio slike sa interneta, red je da svojim slikama predstavim unapređenu verziju ovog modela koja je znatno bolja od par godina starije braće. 8-)
Image
Image

Zbog Praškog maratona, linija 10 je jedan deo dana išla do okretnice Radlická. :)
Image

Unutrašnjost se značajno razlikuje. Umesto drvenih ima plastična sedišta, zatim, ima klimu i još što-šta. :)
Image
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Postod Miki » Sre Maj 25, 2016 5:59 pm

Karosa B 941E

Starkelja, najverovatnije, izlazi u šihtu. :)
Image

Irisbus Karosa Citybus

Ovaj model sam slikao mnogo prethodnih puta, pa sam ovaj put samo jednog slikao. :D
Image
Image

Irisbus Citelis

Ali sam zato nešto više slikao model koji do sada nisam ni jednom. 8-)
Image
Image

Isti autobus, samo druga lokacija. :)
Image

Njegov brat koji nema crnu masku oko farova na zadnjoj steni. :)
Image
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Postod Miki » Čet Maj 26, 2016 3:54 pm

SOR NB 12

Verujem da im je ovaj koncept sa četvoro vrata omogućio veliki uspeh na domaćem i slovačkom tržištu, jer videh da je moguće kupiti ovaj model i sa troja vrata, što retko ko radi. Nažalost po njih, okolne zemlje umaju Solarisa, MAN-a, Mercedesa, pa tu ne mogu da naprave neki posao. :)
Image
Image

Slike, koje su imale potencijal da budu najbolje, su mutne, ali nema veze. :)
Image
Image

SOR NB 18

Izgleda da sam se zatekao baš u periodu pred popodnevni špic, jer je prošao veliki broj autobusa koji su se iz garaže "Hostivař" uključivali na linije. :D
Image
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Postod Sloba » Čet Maj 26, 2016 4:03 pm

Uređena država poput Češke štiti domaćeg proizvođača pa tako se u glavnom gradu Pragu vozi na stotine niskopodnih SOR-ova. Jedino je problem kad država Srbija štiti Ikarbus.

Inače slike ne treba dodatno hvaliti, ja mislim! :)
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod SGB » Pet Maj 27, 2016 4:12 pm

Исти утисак, прво што ми је пало у очи је домаћи програм и аутобуса и трамваја. А слике су одличне. :)
becks89 o Niš Ekspresu je napisao:Već smo utvrdili da ne postoji na planeti nešto slično.
SGB
Član

Pridružio se: Čet Sep 01, 2011 1:03 pm

Postod Miki » Pet Maj 27, 2016 7:28 pm

Zahvaljujem. :D

Takav slučaj nije samo u Pragu, nego u skoro svakom većem mestu u Češkoj. Skoro sva mesta u Češkoj imaju ili SOR-ove ili Irisbuse koji se proizvode u Češkoj. Šteta je samo što su i kod njih drugi proizvođači pukli, kao što su Karosa (koju je kupio Irisbus) ili Tedom. :)

A šta kažu pljuvači Ikarbusa na to da je ceo kontigent Škodinih tramvaja 14T, njih 60, imao problem sa postoljima i još nekim stvarima, pa su morali skoro sve da ih povuku posle par godina. Razmišljali su čak i da ih prodaju, ali su ipak odustali i poslali ih nazad u Škodu na sređivanje. Sad ih polako vraćaju u saobraćaj. I posle svega toga oni naruče 250 novih tramvaja od Škode (15T). :)

Image Pražské Benátky

Iako nema trolejbuse, za Prag bi se moglo reći da ima sve, pa čak i rečni prevoz. Uglavnom, rečni prevoz je veoma značajan u severnom i južnom obodu Praga gde nema mostova u blizini. Najčešće se koristi kao veza između linija autobusa, tramvaja itd. koji saobraćaju na suprotnim stranama Vltave. Kao što vidite, postoji stajališni stub sa redom vožnje, lepo obučeni "mornar" sa aparatom za karte na ruci. Neke linije saobraćaju tokom cele godine, neke tokom toplijih meseci, zatim neke imaju pravi red vožnje, a neke saobraćaju na poziv. Ovo na mojoj slici je linija P5 koja ide od stajališta "Císařská louka" na levoj obali, preko stajališta "Výtoň" na desnoj obali do stajališta "Náplavka Smíchov" na levoj (cik-cak linija). :)
Image

Image Češke drahy

Vozovi poznatiji pod nadimkom "Gradski slon" uglavnom služe za prigradski prevoz u Pragu. Želja mi je da se provozam sa ovim vozom do Berouna, jer sam čuo da je jako lepa pruga uz Berounku, a i nikad se nisam vozio vozom na sprat. Na slici je baš voz sa linije S7 koji saobraća iz Berouna ka stanici Praha hl.n, s tim da ovaj produžava do mesta Český Brod sa druge strane Praga (dotle idu pojedini polasci radnim danom). Pored ovih, železnički prigradski prevoz obavljaju i šinobusi i dizel vozovi koji saobraćaju na neelektrificiranim prugama. :)
Image
Poslednji put menjao Miki dana Sub Maj 28, 2016 1:32 am, izmenjena samo jedanput
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Postod SGB » Sub Maj 28, 2016 12:22 am

Катанац на Шкоду! :mrgreen:
Ово са чамцима ми се допада, има неку чар, а врло вероватно је економска рачуница таква да још увек нема потребе за улагањем у мостове на том делу. Генерално ми се допада то решавање у више варијанти, не држе се једног решења "ко пијан плота". Где не може или не мора један вид превоза, примени се други, не форсира се свуда као решење аутобус од 12/18 метара и то је то. Хвала за фотке и објашњења, и да се провозаш "слоном", па да нам стигне још која фотка. :wink:
becks89 o Niš Ekspresu je napisao:Već smo utvrdili da ne postoji na planeti nešto slično.
SGB
Član

Pridružio se: Čet Sep 01, 2011 1:03 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski prevoz u regionu