Logo

Nova vozila za BG (tramvaji, trolejbusi, autobusi)

Diskusije

Re: Nova vozila za BG (tramvaji, trolejbusi, autobusi)

Postod Bruce Walter » Pet Nov 13, 2015 12:30 pm

Dobro je što je EPIC FAIL zvani Ikarbus- Mercedes stopiran nakon samo 30 komada isporučenih za GSP. Ostatak će uvaliti lokalnim prevoznicima po Srbiji tj. onim koji se još uvek vode kao javna preduzeća. Mislim da su Pančevo, Novi Sad i slični gradovi gde je SNS na vlasti garantovani kupci i prvi na spisku da im se uvali ta bruka i sramota. Mada vidimo na ulicama da je i Lastra Lazarevac već ušla u tu priču. Znamo da je ARRIVA uzela samo jedan i to onaj sajamski primerak koji trenutno radi na 75-ici i brže bolje uzeli su 20-ak komada IK 112N koji je valjda na MAN-ovoj platformi.

Ne znam stvarno više šta da mislim o načinu na koji se radi u našoj zemlji kada je ta vrsta industrije u pitanju. Da li je sve što ima iole mozga odavno otišlo iz zemlje i sada svoje kreativne sposobnosti i znanje dobro negde naplaćuju a nama je ovde izgleda ostalo samo ono što je polu-proizvod i škart od dizajnera i inženjera. Dve table lima ne umeju da sastave kako treba a ne da naprave autobus da valja. Potpuno sam razočaran i onda nije čudo što viđamo BIKOVE, MAZOVE, LIAZE i ostale "vrhunske" mašine koje su poslednja reč tehnike na našim ulicama.

Evo kako to MAN radi.

https://www.youtube.com/watch?v=Y19ZhML1kuw
Never rat on your friends and always keep your mouth shut
Bruce Walter
Član

Pridružio se: Sre Nov 11, 2015 5:18 pm

Sponzor

Postod blokovi » Pet Nov 13, 2015 3:06 pm

Druze, uvredio si sad Profana, Somija i ostalu druzinu, koja podrzava failove od Ikarbusa. Bolje "pazi sta pricas", tesko je ovde pogledati istini u oci sto se tice Ikarbusa... Nadam se da ce predmet zvani katanac resiti problem Ikarbusa...
blokovi
Član

Pridružio se: Sre Jan 05, 2011 3:00 pm

Postod branik » Pet Nov 13, 2015 3:09 pm

Evo, ovi ce vam biti bolji.
Ni ove klasicne ne mogu da odrzavaju kako treba, a sta ce tek biti sa ovima?
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/605691 ... autobusima
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod profa_chb » Pet Nov 13, 2015 3:12 pm

Je l' čuo neko da proizvođači nude svoje modele autobusa na različitim šasijama?

Irizar :arrow: Scania, Volvo, DAF...

Alexander Denis :arrow: sopstvene, Volvo, Scania, DAF...

MCV :arrow: Mercedes, MAN, Volvo...

Za razliku od Mercedesa koji je u Ikarbus ušao po političkoj liniji (mada nemam ništa protiv samog autobusa kao takvog), MAN su sami birali.
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod vuckomv » Pet Nov 13, 2015 4:53 pm

A sta, konkretno, ne valja kod 112LE? Šta je to što ga čini potpunim promašajem?
Ne koristim gradski prevoz pa ne razumem zašto je tolika paljba po njemu.
Meni je u ovoj boji, lično, najlepsi autobus GSPa.
Korisnikov avatar
vuckomv
Član

Pridružio se: Pon Feb 02, 2009 10:51 pm

Postod Шоми303 » Pet Nov 13, 2015 5:41 pm

Bruce Walter je napisao:Evo kako to MAN radi.

https://www.youtube.com/watch?v=Y19ZhML1kuw

Мали слатки препоштени МАН коме ни један једини тендер који је финансирала ебрд никад није био намештен, као ни Мерцедесу, Соларису и осталим произвођачима из ЕУ. Али боже мој, србин ће лакше прогутати да се немцу него србину намести тендер.
Сва права задржава Somi303, за коришћење контактирати-> www.flickr.com/people/somi303/
profa_chb je napisao:Preterano mašinski razmišljam? Reci mi, molim te, imaš li neki lek za to? Da se učlanim u tvoj Nezavisni sindikat nezadovoljnih suvozača koji poznaju pravo stanje?
Korisnikov avatar
Шоми303
Član

Pridružio se: Pet Jul 27, 2012 4:19 pm

Postod branik » Sub Nov 14, 2015 12:33 am

Evo pa birajte: https://www.youtube.com/watch?v=zZ-rrhbi8xU
EBRD ima svoja pravila i kad pla'aju, neka pla;aju sta zele.
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod avramovicsasa » Sub Nov 14, 2015 12:52 am

Juče sam radio u Birčaninovoj,IK-112 LE su radili normalno bez ikakvih problema,niko se od vozača nije žalio na njih,pogotovo 3206 koji je na 47-ci non stop bio krcat.
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Postod Bruce Walter » Sub Nov 14, 2015 2:17 pm

Lično nemam ništa protiv 112LE i nek da bog da GSP ima svih 800 novih auta a naročito su se vozači iz pogona Kosmaj namučili na krševima na kojima su radili i naravno da neće imati ništa protiv da sednu u nov auto. Nisam ja rekao da su ta kola loša za samog vozača daleko bilo ali su potpuno nepraktična i neverovatno loše rešena kada je gradski prevoz u pitanju. Za prigrad ili za gradove u unutrašnjosti koji imaju organizovan javni prevoz, verovatno su dobro rešenje. Ipak, kada je Beograd u pitanju gde se dnevno preveze 2 500 000 ljudi ova kola nikako ne smeju da budu rešenje.

Vučko je rekao u nekom od prethodnih komentara da je lepa kombinacija boja ?!?!? Verujem da kvalitet prevoza u BG ne određujemo prema boji vozila...

Kada su projekti i tenderi koje finansira EBRD ili bilo koja druga evropska ili svetska finansijska institucija tu morate znati da oni sami postavljaju pravila igre i gotovo da uslovima bukvalno određuju šta će se i od koga kupiti. Nije to samo kada su u pitanju autobusi mada se ovde naravno najviše bavimo njima, to je tako za apsolutno sve. U životu sam se bavio i nekim drugim stvarima i pre par godima radio sam kao menadžer logistike u firmi koja je sprovodila tender EBRD-a u vrednosti od preko 50M € i osnovni uslov tendera je bio da je oprema po specifikaciji od proizvođača iz EU. Jasno je da neće EBRD dati pare ( kredit naravno) kojima se favorizuje ili unapređuje proizvodnja i poslovanje našeg proizvođača ili izvođača. Nije njima u interesu da mi imamo jak i finansijski stabilan i profitabilan Ikarbus koji je u stanju da samostalno realizuje neki valjan projekat nego da smo večito zavisni od njihove tehnologije i rešenja. Tako je to u svakom segmentu našeg trenutnog postojanja a autobusi su nešto što nas trenutno zanima.

Mislim da bi ovde mogli da se doktanemo i neke druge malo ozbiljnije teme i da vidimo zašto se našti prevoznici opredeljuju za vozila kakva trenutno vidimo da se dovlače na BG ulice. Imamo naravno informacije da se veliki broj vozila uzima za keš i pitao bih se odakle Banetu 2-4M evra da iskešira za 20-ak autobusa. Da li na našim ulicama treba da viđamo Švajcarsko - Iransku kombinaciju koja se sklapa u Turskoj bez obzira što je u pitanju vozilo na Mercedesovoj platformi? Zašto prevoznici nisu išli na kreditiranje i lizing neke jake evropske institucije i da se napokon na ovim ulicama nađu pravi Mercedesi ili Manovi? Grad Beograd lepo plaća njihovo angažovanje i ugovor na 10 godina kojim se garantuje redovno finansiranje je dovoljna garancija za takav poslovni potez. Ima tu mesta i zarade da mogu da se uzmu kvalitetna vozila. Zašto smo osuđeni da vozimo loša kola u uslovima kada je održavanje kod svakog privatnika na nivou pajser/štangla inžinjeringa i na nivou incidenta su slučajevi gde se majstori adekvatno obučavaju i da se ulaže u kvalitetno održavanje vozila...

Da ne spamujem previše i da ne pišem romane ali jasno da sam ogorčen trenutnim stanjem kada je naša profesija u pitanju...

Pozdrav svima još jednom i nadam se da ćemo uspeti da pokrenemo neku priču barem ovde među nama kada je već tema BG PREVOZ...
Bruce Walter
Član

Postod MILE » Sub Nov 14, 2015 2:37 pm

Kako su se pokazale ove Kobre i Akie što su stigle gledano iz ugla vozača? Meni kao putniku su sasvim ok.
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod Bruce Walter » Sub Nov 14, 2015 3:04 pm

Cobre nisu nove i upravo tako se i ponašaju dok su AKIA-e nove i to ću pitati nekog od iskusnijih vozača iz Banbusa da mi kažu svoje mišljenje. Cobre GD272 su u principu OK i ova koju ja vozim ima MAN-ov motor sa 290 KS i ZF menjač i to je koliko vidim jedno s drugim dobro uklopljeno iako su prešli sigurno preko 300K jer su 2012 godište. Prilično su startni, okretni i deluju spremni da te izvuku iz svake nevolje na koju možeš da uletiš na BG ulicama. Što se završne obrade u kabini tiče to je klasična turska priča po principu koliko para toliko muzike. Buka iz motornog dela je zanemarljiva i to je ono što je najvažnije kada je sama vožnja u pitanju. Još uvek ništa ne lupa, ne škripi mada trapovi stradaju na našim ulicama neverovatnom brzinom. Po meni najveća mana na GD 272 Cobrama je nedostatak kabine za vozača i to je veliki problem kada je bezbednost u vožnji u pitanju. Instrument tabla je sasvim pristojno rešena. Pilot sedišta su očigledno postavljena nova u svim našim vozilima i to kompletira jedan sasvim pristojan utisak.
Poslednji put menjao dusanman dana Sub Nov 14, 2015 3:58 pm, izmenjena samo jedanput
Rezlog: Citiranje prethodnog posta
Bruce Walter
Član

Postod MILE » Sub Nov 14, 2015 8:49 pm

Usput proveri koje je godište ona prva Akia što je došla P02270.
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod blokovi » Ned Nov 15, 2015 12:20 am

И чекај сад, ко кога ту ***ЦЕНЗУРИСАНО***...? Да ли ће ико у Икарбусу одговарати за овакве пропусте приликом испоруке ових 30 ИК112ЛЕ...? Извините молим вас, али ту су и моје паре од пореза, које се одвајају зарад квалитетнијег превоза појединих суграђана, да ли ће неко из тог Икарбуса одговарати за пропусте?! Наравно да не, јер је очигледно постало, да је боље наместити тендер истима, него направити квалитетан, а добар домаћи аутобус (а питање је шта је од тога домаће)...
blokovi
Član

Postod avramovicsasa » Ned Nov 15, 2015 12:42 am

Ajde bre,ti kako plaćaš kartu još dugo će te voziti tvoj omiljeni 1297 :D :twisted:
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Postod blokovi » Ned Nov 15, 2015 1:04 am

Ја карту не плаћам већ има брда времена, а спроведу ли мрежу линија, више од мене неће видети ни динара... Опет понављам исто питање, докле форсирање нечега, што води у пропаст? И да Профане и остала дружино која сте против мене, занемарите ми политику, јер иста је уништила, и иста ће докусурити Икарбус, јер далеко су од озбиљне фабрике... И наравно ЖИВЕО ШВЕРЦ !!! Када ми врате 65 назад у блок, тада ће видети карту од мене, до тад НИШТА, не може неко да се возика у празном зглобу, а неко да цупка на једној нози од тачку А, до тачку Б
blokovi
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije