od barke » Čet Feb 19, 2009 12:34 am
Pošto ja ne pratim tako predano udese koji se dešavaju gradskim autobusima, znam ono što pročitam u novinama ili vidim na ulici, a i zato što mi je žao autobusa, mogu da napišem dva gradsko-autobuska udesa koje sam doživeo kao putnik:
Prvi mi je ostao u sećanju kao veoma traumatičan događaj. Bila je jedno kišno veče jeseni 1997, ako se dobro sećam da je bila jesen (neki avgust, septembar). Kiša je lila ko iz... kabla! Vraćao sam se sa babom sa Trga republike 26icom. Bus je bio onaj kockasti SANOS koji mislim da više ne vozi (da li dobro tvrdim da je to Pogon "Kosmaj"?). Autobus je bio pun. Na spuštanju u Maksima Gorkog kad je trebalo da stane na stanicu pre raskrsnice sa Južnim bulevarom umesto da ukoči, autobus je zavrnuo levo i udario u drvo na drugoj strani ulice. Zadnjim krajem je udario u pečurku, koja je probila zadnje staklo i tresnula nekog čoveka u glavu. Srećom, povrede nisu bile opasne po život. Od centrifugalne sile prilikom skretanja smo baba i ja pali na pod (sedeo sam joj u krilu). Tad smo saznali od vozača da su mu otkazale kočnice.
Drugi je bio mnogo manje dramatičan i vezan je za kasniji period mog života kad sam se doselio na Cerak. Naime, vozio sam se 52 ulicom koja nema ime, a koja je paralelna sa Ibarskom magistralom i kojom 52jka ide poslednje 2 stanice. Ja sam se vozio MAN privatnim (neam pojma koji model), a u susret je išao IK-202. U ovoj ulici jako veliki problem predstavlja mimoilaženje autobusa, jer je ulica izuvijana i jako uzana, tako da autobus kada skreće mora prednjim levim krajem uvek da uđe skoro pola metra u drugu traku, sem ako neće jako da uspori ili da se popne na ivičnjak. Nijedan od ova dva busa nije hteo da popusti i prvo su se zakačili retrovizorima pa je onda MAN izgrebao celu levu stranu prvog dela Ikarbusa i polomio sva stakla na njoj (nijedno nije upalo unutra).