branik je napisao:http://www.espreso.rs/vesti/beograd/62265/da-li-si-bre-normalan-vozac-gsp-a-izbacio-majku-i-dvomesecno-dete-iz-autobusa-razlog-neverovatan-foto
Лично не верујем у ову причу, јер да је истинита (бар у суштини) ГСП би добио пријаву против свог возача, више људи би сигурно реаговало и у тренутку догађаја и касније, а то се није догодило, него је избачен "хејтерски" статус на ФБ. Тако да ми ово личи на сабрана дела "Приче које се нису догодиле". Е сад, што се тиче правила, прва бесмислица која ми упада у очи је да је (колико сам разумео, молим исправку ако грешим) питање колица решено интерним правилником превозника, а колико нас познаје интерне правилнике фирми у којима не радимо, и коме би пало на памет да их проучава? То треба да реши држава и/или локална самоуправа, да информације "вриште" на видним местима и да нико не може да се позове на то да не познаје прописе, а посебно да се возач не поставља у ситуацију да едукује путнике, јер он треба да прати саобраћај и пази на безбедност.
А што се тиче хипотетичке ситуације из прилога, као и многих реалних свакодневних ситуација, "не боли" мало испланирати дан, па ако се иде са бебом у превоз, не користити колица, него нпр. носиљку, не верујем да се сви возе са бебама баш сваки дан, да би остављање колица код куће био толики хендикеп. А посебна прича је што би поједине младе госпође да седну, да колица "паркирају" уз своје седиште и тако се не цимају превише, а што блокирају проток путника у пола аутобуса то нема везе. Лични комфор не може увек и свуда бити задовољен, поготово у јавном простору, мора се мислити и на друге и на безбедност. Свакако јесам за то да родитељи са малом децом користе јавни превоз, али то треба детаљно регулисати правним нормама, да се не играмо са оним што нам је највредније. А док се то не реши, треба да постоји разумевање и возача, и путника, и самих родитеља, да свима буде добро, јер ако се толеришу власници паса који умеју да буду врло саможиви и безобразни и да супротно правилима истрајавају у свом безобразлуку да превозе животиње на неадекватан начин, онда младе људе који су решили да оснивају породице не треба демотивисати од употребе ЈГП, напротив, треба им давати предност, али не на рачун безбедности и узнемиравања возача и путника у возилима.